De Geschiedenis van de Olympische Spelen - verkrijgbaar vanaf 15-7

DE GESCHIEDENIS VAN DE OLYMPISCHE SPELEN

Alle hoogte- en dieptepunten uit de rijke historie van de Olympische Spelen samen op 2 DVD’s en in een BOEK
Verkrijgbaar vanaf 15 juli 2008

Vooruitlopend op de start op 8 augustus van het grootste sportieve evenement van 2008, de Olympische Spelen in China, brengt uitgeverij House of Knowledge 15 juli DE GESCHIEDENIS VAN DE OLYPISCHE SPELEN uit. De box bevat 2 DVD’S, met op iedere DVD drie bijzondere documentaires, én een 168 pagina’s rijk geïllustreerd full colour BOEK. Het boek is geschreven door Maurice Becker met dank aan Tineke Derksen (NOC/NSF) en Tony Bijkerk, dé Nederlandse autoriteit op het gebied van de geschiedenis van de Olympische Spelen, die de appendix aanleverde: het overzicht van alle Nederlandse sporters die tussen 1900 – 2004 aan de Olympische Spelen deelnamen.

DVD 1
1. De Olympische disciplines
Uithoudingsvermogen, tactiek en discipline zijn nodig om deel te kunnen nemen aan de Olympische Spelen. Neem de Ethiopische marathonloper Abebe Bikila, die twee keer het wereldrecord verbeterde (in 1960 en 1964), waarvan één keer op blote voeten! Of gewichtheffer Vasily Alexeyev, ‘De Russische Beer\'. Hoe trainen topsporters voor de Olympische Spelen? Wat moeten zij ondergaan voor die overwinning?
2. De Olympische passie
Wat betekent de Olympische gedachte? Waar komt de passie vandaan om uit te blinken? De Olympische Spelen draaien om ambitie, maar succes is niks zonder verbroedering en eerlijkheid. Dat was al zo bij oude sporten zoals speer- en discuswerpen en worstelen. Het meedoen, daar draait het om. Ook bij de Paralympics, waar mensen met een beperking tot het uiterste gaan om de top te bereiken.
3. De grootste Olympische openingen en de media
De opening van de Olympische Spelen is altijd memorabel. Zoals het pleidooi voor vrede in Seoul in 1988 of de Hollywoodceremonie in Los Angeles 1984. Maar wat is de rol van de media? Die begon bij de propagandafilms van Leni Riefenstahl in Berlijn 1936. Welke rol spelen de media nu? Hoe machtig is de televisie? Hoeveel invloed hebben sponsors? En hoe beïnvloeden moderne technologieën de spelen?

DVD 2
1. De grote Olympische helden
Elk jaar behalen sporters van over de hele wereld topprestaties, maar slechts enkelen worden gerekend tot de Olympische reuzen. In deze documentaire passeren ze de revue. Zoals Jesse Owens, die de eer van zijn land verdedigde tegen Adolf Hitler; Fanny Blankers-Koen, de vliegende huisvrouw; Muhammad Ali, de Olympische gigant; en veel meer. En wie waren eigenlijk de helden in oude tijden?
2. Sneller, hoger, sterker!
Records zijn er om te breken. Sneller, hoger en sterker: dat is het devies. In deze documentaire zien we enkele van die recordbrekers terug. Zoals de supersnelle Armin Hary en Wilma Rudolph in Rome 1960, Daley Thompson en Jürgen Hingsen in Los Angeles 1984 en Mark Spitz, de ster van München 1972 met 7 gouden medailles in 10 dagen. Soms draaien die pogingen om records te breken uit op tragedies.
3. Eén wereld, één droom
De Olympische droom loopt soms uit op een tragedie. Soms een persoonlijke tragedie, soms een ramp van internationale proporties. Van het dopinggebruik van Ben Johnson, dat grote gevolgen had voor de spelen, tot de aanslagen op Israelische sporters in München 1972. En hoe zat het ook alweer met die boycot van de spelen in Moskou in 1980? Soms is de Olympische droom van één wereld nog ver weg…

Features DVD 1 en DVD 2:
4:3 full frame - dolby surround 5.1 - 87’ - Engels gesproken - Nederlands ondertiteld - Kijkwijzer: alle leeftijden
De documentaires zijn geproduceerd door Klaus Gallas, Georg Michael Luyken en Kurt W. Oehlschläger (Studio L, Duitsland)

BOEK
Al ver voor het begin van onze jaartelling werd in het Griekse Olympia de basis gelegd voor het grootste sportieve evenement ter wereld. De eerste melding stamt uit het jaar 884 voor Christus. Ter ere van de oppergod Zeus bonden Griekse mannen de strijd aan met elkaar op het sportieve vlak, maar ook op het gebied van muziek, zang en kunst. Het winnen van de vijfkamp –de pentathlon- was de hoogste eer die een man kon behalen. Toen de Romeinen aan de macht kwamen, ging het er meteen een stuk minder vreedzaam aan toe. Het sportieve karakter maakte plaats voor bruut geweld. De achtereenvolgende Romeinse Keizers wilden bloed zien! Keizer Thedosius verbood de Spelen in het jaar 393 na Christus. De Franse baron Pierre de Coubertin nam het initiatief om de spelen nieuw leven in te blazen. Frankrijk wilde graag, maar uit respect voor de geschiedenis werden de eerste ‘moderne’ Olympische Spelen in 1896 georganiseerd in Athene. De Coubertin streefde naar verbroedering in de wereld door middel van de sport. Zijn Olympische gedachte leeft nog altijd voort. Sinds de herstart in de Griekse hoofdstad vindt het evenement elke vier jaar plaats in wisselende continenten. Alleen de Eerste en Tweede Wereldoorlog hebben roet in het eten gegooid. Ondanks de herhaalde politieke problemen rond de toewijzing en de aaneenschakeling van dopingschandalen, is en blijft het evenement het allergrootste sportspektakel ter wereld.

Auteur: Maurice Becker - Met dank aan o.a. Tineke Derksen (NOC/NSF) en Tony Bijkerk dé Nederlandse autoriteit op het gebied van de geschiedenis van de Olympische Spelen - Paperback - Full color inclusief afbeeldingen - 168 pagina’s  Inclusief Appendix: Prestaties van de Nederlandse sporters die tussen 1900 - 2004 aan de Olympische Spelen deelnamen.

Consumentenadviesprijs € 24,99

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina