De kijk van Koolhoven op NPO3

Vanaf vrijdag 5 oktober is De kijk van Koolhoven te zien bij de NPO. De kijk van Koolhoven is een zesdelige reeks filmcolleges verzorgd door filmregisseur en cinefiel Martin Koolhoven. In deze reeks geen droge kritieken en academische verhandelingen, maar enthousiaste betogen en bezielde observaties: Koolhoven is bovenal liefhebber.

Verhalen doorspekt met anekdotes

Koolhoven gaat diep in op specifieke scènes van films. Daarnaast zijn zijn verhalen doorspekt met anekdotes uit de praktijk van een filmregisseur. Met behulp van de nieuwste bewerkingstechnieken verschijnt hij zelf speels in enkele scènes en decors van de films die hij bespreekt.
 
De filmcolleges zijn onderverdeeld in verschillende genres en thema’s: spaghettiwestern, film noir, eurohorror, de post-apocalyptische film, water/boten en erotica. Aansluitend wordt na ieder filmcollege een klassieker uit het genre uitgezonden, die door Koolhoven zelf is uitgekozen.

Aflevering 1: Spaghettiwestern

5 oktober, 21.20 uur op NPO 3

De eerste aflevering staat in het teken van de spaghettiwestern, de rauwe Italiaanse versie van de western, die in de jaren zestig opkwam. De film waarmee het genre begon was A Fistful of Dollars van Sergio Leone, onmiskenbaar de grootste regisseur van het genre. Maar de spaghettiwestern was meer dan Leone alleen. Het werd een ware hausse: op het hoogtepunt werden er zo’n 250 spaghettiwesterns per jaar geproduceerd, de een nog uitbundiger en krankzinniger dan de andere. Griekse tragedies zijn bewerkt tot western, net als Carmen, Shakespeare en de moord op John F. Kennedy; er bestaan getekende westerns en een western met alleen maar kinderen. ‘Spaghettiwestern’, meent Martin Koolhoven, ‘het mooiste genre dat er is.’

Aansluitend wordt Brimstone (tv-première) uitgezonden om 22.00 uur op NPO 3.

Aflevering 2: Water/Boten

12 oktober, 21.20 uur op NPO 3

Dit keer geen genre maar een thema. Op de filmacademie waarschuwen ze al voor de drie b’s: baby’s, beesten en boten. Verwerk een boot in je scenario en je stevent af op een ramp. Filmen op het open water is vragen om moeilijkheden, er zijn voorbeelden te over die bewijzen dat de zee zich onmogelijk laat regisseren. ‘Maar het heeft wel heel mooie films opgeleverd’, constateert Koolhoven. Met onder meer Jaws, The AbyssPirates of the Caribean en Dead Calm.     

Aansluitend wordt Das Boot uitgezonden om 22.00 uur op NPO 3.

Aflevering 3: Eurohorror

19 oktober, 21.20 uur op NPO 3

In de derde aflevering van De kijk van Koolhoven staat horror centraal. En dan wel de Europese variant, eurohorror, die traditioneel altijd net even iets nastier is. Dat begon al met Das Cabinet des Dr. Caligari uit 1920 en die lijn wordt tot op de dag vandaag doorgetrokken, met films als Let The Right One In. Geweld en erotiek spelen ook een grote rol in de zogeheten giallo’s, de Italiaanse versie. In een giallo kan een kat het hebben gedaan, of heeft de moordenaar de stem van Donald Duck. Meester van het genre is Dario Argento, die klassiekers als Suspiria en Profondo Rosso op zijn naam heeft staan. Ook de meest prangende vraag van allemaal komt aan bod: hoe hoort bloed eruit te zien? ‘Altijd lastig’, zegt Koolhoven, die bloed in films vaak te licht van kleur vindt.

Aansluitend wordt Let The Right One In uitgezonden om 22.00 uur op NPO 3.

Aflevering 4: Post-apocalyptische film

26 oktober, 21.20 uur op NPO 3

Toen in 1981 The Road Warrior van George Miller uitkwam, het vervolg op Mad Max, en het een groot wereldwijd succes werd, was er een nieuw genre geboren: de post-apocalyptische film. De apocalyps is een Bijbelse verwijzing naar het einde der tijden, die in dit geval dus al heeft plaatsgevonden. Het is de natte droom van veel filmregisseurs: een hele nieuwe wereld kunnen bouwen op de oude, waarbij je alleen die elementen van vroeger behoudt die je van pas komen. De post-apocalyptische film kent vele varianten, maar een van de meest voorkomende is het verhaal van één mens die achterblijft op een verwoeste aarde. Maar helemaal alleen, dat weet elke filmfan, blijft die ene mens nooit.

Aansluitend wordt 28 Days Later uitgezonden om 22.00 uur op NPO 3.

Aflevering 5: Film noir

2 november, 21.20 uur op NPO 3

Film noir is de wereld van rauwe detectives, corrupte agenten en femme fatales. De Franse criticus Nino Frank zag in 1946 een aantal recente films uit de Verenigde Staten, die hij door de Tweede Wereldoorlog niet had kunnen zien. Vooral de pessimistische toon, vaak zelfs tegen het cynische aan, was hem opgevallen. Hij doopte de films om tot zwarte film, oftewel film noir. Martin Koolhoven, kernachtig: ‘Film noir, dat is een vrouw met een verleden en een man zonder toekomst.’ Kenners beweren dat film noir ophield bij Touch of Evil van Orson Welles uit 1958. Maar geen ander genre is zo invloedrijk gebleken: moderne klassiekers als Lost Highway en Drive zijn schatplichtig aan film noir.

Aansluitend wordt Lost Highway uitgezonden om 22.00 uur op NPO 3.

Aflevering 6: Erotica

9 november, 21.20 uur op NPO 3 

Seks en film, het is nog steeds een ongemakkelijk huwelijk. ‘Seks is in het alledaagse leven meestal een harmonieuze aangelegenheid’, aldus Koolhoven. ‘Maar een film moet het hebben van drama. Dus hoe doe je dat?’ In De kijk van Koolhoven voorbeelden van hoe het wel moet, van Tarzan and his MateAmarcorden 800 Balas tot A History of Violence en Dressed to Kill. Met vanzelfsprekend een glansrol voor Paul Verhoeven. Plus voorbeelden uit de praktijk. Want seks op de set, het blijft volgens Koolhoven ‘een dingetje.’ 

Aansluitend wordt Elle (tv-première) uitgezonden om 22.00 uur op NPO 3.

Kijk voor meer informatie op vpro.nl/kijkvankoolhoven


Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina