Dolby Vision met HDR via software updates beschikbaar op meer apparaten

Dolby Vision met HDR via software updates beschikbaar op meer apparaten

Wie Dolby Vision heeft gezien zal zeker onder de indruk zijn geweest van de kwaliteit van het beeld. De weergave met HDR is optimaal. Probleem is wel dat je speciale apparatuur nodig hebt, die geschikt is voor Dolby Vision. En die is nog niet algemeen verkrijgbaar. Tenminste, niet voor een alledaagse prijs. Dat komt omdat fabrikanten van AV-apparatuur die ze geschikt willen maken voor Dolby Vision speciale hardware in moeten bouwen, iets wat een vrij kostbare operatie is.

Sony Z9D 4K UHD TV
Sony Z9D UHD TV

Dat zou zo maar eens kunnen gaan veranderen. Dolby heeft namelijk aangekondigd dat Dolby Vision ook via een volledige software integratie beschikbaar gaat komen. Dat wil nog niet zeggen dat het voor elke TV, console of UHD-speler geschikt is, maar elk AV-apparaat dat genoeg processorkracht heeft, zou in theorie geschikt zijn voor een software release met Dolby Vision.

Zoals Dolby zelf zegt:
"Er zijn implementaties die Dolby Vision kunnen draaien via software. Zeker in consoles maar ook in TV's. Bijzonderheden variëren van geval tot geval, afhankelijk van de hardwaremogelijkheden van het betreffende apparaat. Maar we hebben verschillende applicatiekits voor de verschillende soorten implementaties, afhankelijk van de toepassing: volledig hardware, half software met hardware of (en dit is het cruciale deel) volledige software."

OPPO en Sony

Twee voorbeelden van Dolby Vision via firmware updates die reeds zijn aangekondigd zijn de Sony Z9D-series televisies en de OPPO UDP-203Ultra HD-speler. De Sony 79D-televies krijgen de ujpdate naar verwachting eind dit jaar, terwijl die voor de OPPO UHD-speler al volgende maand al beschikbaar komt.

Na de vraag of er verschil is in kwaliteit tussen een softwarematige of hardwarematige versie van Dolby Vision vertelt Roland Vlaicu van Dolby dat er geen verlies van kwaliteit is als Dolby Vision via software draait. Fabrikanten krijgen alleen een licensie voor de software als aangetoond is dat er geen verlies op zal treden.

Oppo UDP-203
De OPPO UDP-203 UHD-speler

OUDE HDMI 1.4

Ander goed nieuws is dat Dolby Vision geschikt is om over de 'oude' HDMI 1.4 standaard af te spelen. Het heeft niet de HDMI 2.0a standaard nodig die bijvoorbeeld voor HDR10 vereist is.

Het zal niet zo zijn dat elke fabrikant nu direct Dolby Vision zal implementeren. Licenties zijn namelijk duur, Dolby vraagt veel geld voor een Dolby Vision licentie, of het nu hardwarematig of softwarematig is. Daarnaast staat nog niet elke fabrikant achter Dolby Vision. Met name Panasonic en Samsung geloven op dit moment meer in hun eigen systemen, die met de HDR10-standaard werken. Maar de kans dat je binnenkort Dolby Vision tegen gaat komen in meer apparaten staat buiten kijf.

Dolby Vision logo

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina