Drie films met bitcoin in de hoofdrol

3 films met bitcoin in de hoofdrol

Als je nieuw bent in bitcoin, dan ben je op zoek naar informatiebronnen die ook nog eens duidelijk zijn. Ja, er zijn honderden podcasts en duizenden artikelen over bitcoin om een mensenleven mee te vullen. Maar geen enkel medium nodigt uit om rustig te zitten en te leren over een bepaald onderwerp als films.

Een goede film over bitcoin legt uit wat bitcoin is of geeft meer informatie over wat het gedachtegoed van bitcoin is. Maar soms wil je ook gewoon je hersens uitzetten en een film bekijken om een kater weg te spelen. Deze drie vertalen de spirit van bitcoin naar het witte doek, de een beter dan de andere.

Dope

De eerste film is Dope. Malcolm is een nerd die in een ruige buurt opgroeit. Hij houdt van oude hiphop en praat de oren van zijn moeders kop af over een betaalmiddel gebaseerd op wiskunde: bitcoin. De film is grappig en een echte coming of age movie.  Malcolm probeert een meisje te versieren en werkt zich hierdoor in de problemen. Hij moet drugs verkopen en denkt slim te zijn door het dark web te gebruiken. En hier krijgt hij uiteraard bitcoins voor. 

In de echte wereld werd in 2014 (toen de film in productie was) Silk Road opgerold door de FBI. Dit was een online winkelcentrum waar je alles, maar dan ook echt alles wat illegaal was, kon kopen met bitcoins.

Crypto

Hoe kan een actiefilm met Kurt Russel floppen? Diegene die die vraag kan beantwoorden moet de film Crypto uit 2019 bekijken. 

Martin Duran (Beau Knapp) is accountant bij OmniBank, een prestigieuze bank in New York. Hij komt erachter dat een grote klant sjoemelt met de boekhouding. Als dank wordt hij gedegradeerd naar een filiaaltje in de agrarische gemeenschap van Elba, waar hij opgroeide. Duran wordt gezien als een buitenstaander en kan niet echt aarden. Ook moet hij opnieuw in contact komen met zijn vervreemde familie. Zijn vader (Kurt Russell), een koppige aardappelboer en zijn broer Caleb (Luke Hemsworth), een veteraan uit de Irak-oorlog.
En dan begint het, Duran vindt weer wat eigenaardigheden in de boekhouding, er wordt witgewassen met bitcoin. De film haalt verschillende cryptocurrency’s aan en bezoekt ook even het dark web. 

The Big Short

The Big Short gaat niet direct over bitcoin, maar laat wel uitstekend zien waarom een alternatief financieel systeem nodig is. Voor velen is The Big Short een eyeopener. 

De financiële crisis van 2008 was voor velen een wakeup call. Niet alleen heeft het enkele ernstige tekortkomingen in het financiële systeem blootgelegd, maar ook de twijfelachtige manier waarop de regeringen en centrale banken in de wereld dit hebben afgehandeld. De film komt uit 2015 en legt op een duidelijke manier uit wat de financiële crisis van 2008 is. Het helpt natuurlijk dat beroemde acteurs als Christian Bale, Brad Pitt, Ryan Gosling en Steve Carell de hoofdrollen vertolken. 

Met enkele slimme analogieën snijdt The Big Short dwars door het eindeloze Wall Street jargon om de kern van de crash uit te leggen. The Big Short legt genadeloos hard uit dat regelgevers, media, politici, banken en kredietbeoordelaars allemaal schuld hebben. Een echte aanrader dus!

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina