Film by the Sea staat op het punt van beginnen: de highlights op een rij

PERSBERICHT
2 september 2024

 

Film by the Sea staat op het punt van beginnen:
de highlights op een rij

Download hier de programmakrant van Film by the Sea 2024

De 26e editie van Film by the Sea gaat 6 september van start. Tot en met 15 september worden zowel film als literatuur gevierd bij hoofdlocatie CineCity in Vlissingen. De Film & Literatuur Competitie vormt de belangrijkste component van het festival en daarnaast zijn er heel veel (literaire) evenementen, filmfeesten, themaprogramma’s en voorstellingen op bijzondere locaties. Hieronder de highlights op een rijtje.

Film & Literatuur Competitie
In de Film & Literatuur Competitie dingen negen films mee naar de Film & Literature Award. De films worden beoordeeld door een Vakjury onder voorzitterschap van filmmaker Jos Stelling. De overige juryleden zijn actrice en theatermaker Bodil de la Parra, schrijfster Corine Nijenhuis, acteur Daniël Boissevain en schrijfster Aya Sabi. De competitie bestaat uit de volgende films: The Outrun van Nora Fingscheidt, 4PM van Jay Song, Handling the Undead van Thea Hvistendahl, Hokwerda's kind van Boudewijn Koole, Memento Mori van Fernando López, Poison van Désirée Nosbusch, Rendez-vous avec Pol Pot van Rithy Panh, El maestro que prometió van Patricia Font en Wald van Elisabeth Scharang.
Programmaoverzicht Film & Literatuur Competitie

Openingsfilm: Een Schitterend Gebrek
De 26e editie van Film by the Sea opent op vrijdag 6 september met de wereldpremière van Een Schitterend Gebrek, de eerste Engelstalige film van Michiel van Erp. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller uit 2003 van Arthur Japin, die samen met Ursula Rani Sarma ook het scenario schreef. Een Schitterend Gebrek vertelt het waar gebeurde verhaal van Lucia, de eerste en grootste liefde van ’s werelds beroemdste charmeur Giacomo Casanova. Na een betoverende ontmoeting in Italië beloven de twee elkaar eeuwige trouw. Maar wanneer Lucia wordt getroffen door de pokken, sluit ze zich af voor haar geliefde en de buitenwereld. Zestien jaar later, als Lucia zichzelf opnieuw heeft uitgevonden als de mysterieuze en gesluierde courtisane Galathée, ontmoeten ze elkaar weer in Amsterdam. Terwijl hun liefde opbloeit, moet Lucia een beslissing nemen: durft ze haar masker te laten vallen en haar ware identiteit te onthullen?

Career Achievement Award: Raymond Thiry 
Raymond Thiry ontvangt dit jaar de Career Achievement Award. De 64-jarige acteur, die beroemd werd met vertolkingen van bikkelharde mannen met (soms) een klein hartje, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in de Nederlandse film- en televisiewereld, en ook in het buitenland timmert hij stevig aan de weg. Thiry is tijdens het festival te zien in De jacht op Meral Ö, Oorlogswinter, Quo Vadis, Aida? en Langer licht. De Career Achievement Award wordt zondagmiddag 8 september uitgereikt.
Overzicht activiteiten met Raymond Thiry

Iconische jazzpionier Darius Brubeck te gast
De 26e editie van Film by the Sea presenteert een unieke double bill: de swingende documentaire Playing the Changes -  Tracking Darius Brubeck over vader en zoon Darius en Dave Brubeck en de verbindende kracht van muziek ten tijde van Apartheid, gevolgd door een spetterend live optreden van The Darius Brubeck Quartet in het CCXL Theater in Vlissingen op 8 september.
Dit programma is mede tot stand gekomen dankzij steun van de Vandenende Foundation. 

Slotfilm: Sing Sing
Op zaterdag 14 september wordt Film by the Sea feestelijk afgesloten met Sing Sing, een Amerikaanse film van regisseur Greg Kwedar, die nu al getipt wordt als grote kanshebber bij de komende Oscaruitreiking. Divine G, onterecht opgesloten in de beruchte Sing Sing gevangenis in New York, is de officieuze aanvoerder van een theatergroep van gevangenen. Wanneer nieuwkomer Clarence ‘Divine Eye’ Maclin met het idee voor een komedie komt, ontstaat er een geheel nieuwe dynamiek binnen het gezelschap.

Van boek naar doek 
Onder de titel 'Van boek naar doek' vinden vrij toegankelijke talkshows plaats, waarin auteurs, scenarioschrijvers en regisseurs ingaan op het traject van adaptatie tot verfilming. De talkshows in chronologische volgorde: 
7 september: Een Schitterend gebrek - Auteur Arthur Japin en regisseur Michiel van Erp 
8 september: Het smelt - auteur Lize Spit en scenarioschrijver en regisseur Veerle Baetens
8 september: Poison (Gif) - auteur en scenarioschrijver Lot Vekemans en regisseur Désirée Nosbusch
11 september: Hokwerda’s kind - auteur Oek de Jong en scenarioschrijver en regisseur Boudewijn Koole.
Daarnaast is er speciaal voor kinderen 'Van boek naar doek junior', waarbij auteur Tosca Menten op 11 september de film Dummie de mummie inleidt.
Programmaoverzicht Van boek naar doek

Caribische connectie
Film by the Sea (FbtS) is een partnerrelatie aangegaan met het Curaçao International Film Festival (CIFF), dat in april zijn tiende editie beleefde. Beide festivals kennen een soortgelijke programmaring  en willen in de toekomst de handen verder ineen slaan om samen te werken op het gebied van educatie, talentontwikkeling en programmering. Dit jaar vertoont FbtS de winnaar van de Yellow Robin Award 2024 van het CIFF, Mi tía Gilma (Mijn tante Gilma), een sociaal drama met magisch-realistische elementen, waarin een noodlijdend ziekenhuis als metafoor dient voor de wanhopige toestand in Venezuela. Memento Mori, gesitueerd in het Colombia van kort na de burgeroorlog, ontving bij het CIFF een speciale juryvermelding en maakt deel uit van de Film & Literatuur Competitie. Daarnaast worden er onder de noemer Caribbean Focus twee blokken korte en middellange films uit het Caribisch deel van het Koninkrijk en Suriname vertoond.
Programmaoverzicht Caribische connectie

Vive le Cinéma! 
Franstalige films vormen van oudsher een belangrijk onderdeel van Film by the Sea. Dit jaar omvat de programmalijn Vive le Cinéma! 22 nieuwe Frans(talig)e films. Het programma opent met Vingt dieux van Louise Courvoisier. Programmaoverzicht Vive le Cinéma! 

Zeeuws Licht
Zeeland is een broeinest van creatieve filmmakers. Dit jaar waren er maar liefst meer dan vijftig inzendingen voor de programmalijn Zeeuws Licht, waaruit een selectie gemaakt is die te zien is tijdens het festival. Er zijn films in drie categorieën Korte documentaire, Lange documentaire en Korte fictiefilm. Binnen elke categorie dingen zes films mee naar een Zeeuwse Filmprijs ter waarde van 1.000 euro elk, met dank aan het VEVAM Fonds en de Lions Club Vlissingen. Zeeuws Licht gaat zaterdag 7 september om 16.00 uur van start met de vertoning van drie Zeeuwse producties, die elk op hun eigen manier focussen op oorlog en geweld, onderdrukking, onderduiken en angst: Mushroom van Femke Huis, Bunkeridylle van Dani Ploeger en Thuiskomen van Eli Verhage. Zaterdag 14 september wordt het programma afgesloten met de muzikale film Heart Strings van de van oorsprong Zeeuwse regisseur Ate de Jong. Programmaoverzicht Zeeuws Licht

Play and sing-along: The Rocky Horror Picture Show
Na een reeks geslaagde sing-along-voorstellingen tijdens eerdere edities, presenteert Film by the Sea op zaterdag 14 september een ‘play and sing-along’ met The Rocky Horror Picture Show: de ultieme cultfilm om je helemaal bij uit te leven!

VR by the Sea
Film by the Sea presenteert in samenwerking met Studio VRij diverse workshops en virtual reality experiences in de ruimte van de oude ZB bij boekhandel ‘t Spui. De workshops behandelen de thema’s Het vertellen van verhalen met AI-personages, De toekomst van kunst, en 3D-denken: Virtual Reality ontwikkeling voor beginners. De workshops zijn op 11, 12 en 13 september.

Filmconcert: The Most Dangerous Game 
Waar zie je een filmklassieker als The Most Dangerous Game mooier dan in een monumentale kerk? De Sint Jacobskerk vormt het indrukwekkende decor voor deze film van makers uit 1932 van de makers van King Kong met muzikale begeleiding van het James Whale Orchestra en het Amsterdam Brass Quartet.

Zombie Night 
Wat doe je als je filmfestival op vrijdag de 13e in volle gang is? Dan grijp je die kans natuurlijk aan om een onvergetelijk evenement te lanceren: De allereerste Vlissingse Zombie Night, inclusief twee films én de allereerste Vlissingse Zombie walk. 

Programma: 
18.00 – 19.45 uur: vertoning  Handling the Undead 
18.00 - 19.55 uur: Zombie Schminksessie (deelname gratis)
20.00 - 21.00 uur: Zombie Walk (deelname gratis)
21.00 - 23.00 uur: Openluchtvoorstelling Warm Bodies bij hotel de Timmerfabriek (gratis)
Programmaoverzicht Zombie Night

Campus 
Speciaal voor bezoekers van Film by the Sea van tussen de 18 en 26 jaar is er de Campus: dé manier om voor weinig geld veel films te zien en nog meer moois mee te maken. Voor € 35,- mag je onbeperkt naar de film. Ook inbegrepen: 
Aftrap met Campus Burger Buffet op donderdag 12 september; 
Lunch en borrel op vrijdag 15 september; 15 euro aan consumptiemunten om te besteden in het CineCafé of bij de shop van CineCity.

Ladies Special: Iris et les hommes
Op woensdagavond vertoont Film by the Sea traditiegetrouw een film die je gezellig met vriendinnen, zussen of collega’s kunt bezoeken. Of met je vriend (hoog tijd dat die ook eens een fijne film kijkt, toch?). Dit jaar is dat Iris et les hommes. Tandarts Iris lijkt alles te hebben wat haar hart begeert. Een liefhebbende man, twee leuke dochters en een succesvolle baan. Ze mist alleen seks... Laure Calamy (Antoinette dans les Cévennes, À plein temps) schittert als vrouw die de genderrollen omdraait en op zoek gaat naar avontuurtjes. Bij deze speciale filmvertoning word je feestelijk ontvangen met een drankje, er is een verloting én een teaser optreden van She’s a Rebel.

De Baaierd 
Ook dit jaar is er weer een samenwerking met het Zeeuwse genootschap voor de letteren De Baaierd. Op maandag 9 september organiseert De Baaierd i.s.m. Film by the Sea een masterclass filmmaken met Pieter Kuijpers. Zelf komt De Baaierd met een werkplaats rap, het open podium De Kraamkamer, literaire filmpjes bij De Schouw én een minitheater op de galerij van CineCity, waar je gedurende het gehele festival de filmpjes van De Schouw kunt zien.
Programmaoverzicht Baaierd

Special Oekraïne 
Oekraïne is een land in oorlog, maar het gewone leven gaat er zo goed en zo kwaad als het kan door. Dat geldt ook voor de filmindustrie, die draaiende wordt gehouden met steun van een door een groot aantal Europese landen (waaronder Nederland) opgericht solidariteitsfonds. Veel films gaan over de oorlog, maar niet alle. FbtS presenteert dit jaar twee Oekraïense films, waarin het oorlogsgeweld buiten beeld blijft: de coming-of-age film Forever-Forever (een coproductie met Nederland) en The Editorial Office, waarin een jonge idealistische bioloog in conflict komt met incompetente politici.
Programmaoverzicht Oekraïne

Filmverzamelaars
Films verzamelen: het is een uitstervend hobby sinds de bioscopen gedigitaliseerd zijn. Wie bekommert zich er nog om? En wat drijft die verzamelaars? Daarover gaan de fascinerende documentaire Film Is Dead. Long Live Film! van de Amerikaan Peter Flynn én het boek ‘Tot de laatste akte’, waarin Nederlandse filmverzamelaars geportretteerd worden. Een eenmalige vertoning in samenwerking met het Geoffrey Donaldson Instituut. 

Dansen met de Talking Heads 
Eerder dit jaar draaide de gerestaureerde versie van Stop Making Sense in de bioscopen. Bij de legendarische concertfilm van Jonathan Demme (eregast bij FbtS in 2006) met de band Talking Heads kun je niet stil blijven zitten. Daarom wordt hij op donderdag 12 september vertoond bij podium De Piek, waar die avond geen stoel te bekennen is. Na afloop kan er worden doorgedanst op 70s en 80s muziek van Vintage Vinyl. 

Urban Culture 
Zaterdag 14 september vindt in Vlissingen het ééndaagse urban culture festival Royal Flush plaats. In het kader daarvan vertoont FbtS Once Again (For the Very First Time), een hedendaagse Romeo en Julia van Boaz Yakin, waarin streetdance en spoken word samenkomen.

Derde generatie
Acteur en theatermaker Joenoes Polnaija is derde generatie Molukker in Nederland. In de documentaire Kleinkinderen van de Oost treden Joenoes en zijn vriend Daan van Citters in de voetsporen van hun grootvaders in Indonesië, die allebei aan de kant van de Nederlanders vochten tegen de Indonesische onafhankelijkheid. In de speelfilm Pulang speelt Joenoes een vader van Molukse afkomst, die na een huwelijkscrisis met zijn puberdochter terugkeert naar zijn oude wijk. De twee films worden tijdens FbtS back to back vertoond en ingeleid door Joenoes Polnaija.  

Slavernijverleden 
Over het slavernijverleden wordt in Vlissingen een doorlopende dialoog gevoerd, waaraan FbtS voor het derde achtereenvolgende jaar een podium biedt. In samenwerking met Keti Koti Zeeland wordt op maandag 9 september een gevarieerd programma gepresenteerd met de Franse film Ni chaînes ni maîtres en een gesprek tussen Angélique Duijndam, voorzitter van Keti Koti Zeeland, en de Vlissingse historica Camilla de Koning over haar recent verschenen boek ‘Ooggetuigen van de Nederlandse slavernij’. Kunstenaar Zeus Hoenderop, maker van het Vlissingse slavernijmonument (tijdens FbtS te zien in CineCity) presenteert zijn project Bureau Mama Africa: een meubel waarachter contact met het slavernijverleden gemaakt kan worden. Het project ‘Wie zijn wij?’ bevat portretten van mensen, die op een bepaalde manier een verbinding hebben met het slavernijverleden. En vóór festivalbioscoop CineCity staat een mobiele werkplaats, waarin gewerkt wordt aan de vervaardiging van een driedelig wandkleed over het Zeeuwse slavernijverleden naar een ontwerp van kunstenares Liesbeth Labeur.
Programmaoverzicht

Strandbeesten 
De Nederlandse kunstenaar Theo Jansen geniet internationale bekendheid vanwege zijn ‘strandbeesten’: reusachtige, uit PVC-buizen geconstrueerde wezens, die schijnbaar een eigen leven leiden. Zachary Alfred en Nikolay Nikolov filmden en interviewden Jansen voor hun documentaire Pipe Dream op het Scheveningse strand, waar hij werkt vanuit een zeecontainer die dienst doet als atelier. Zaterdag 14 september wekt Theo Jansen na afloop van de vertoning van Pipe Dream één van zijn strandbeesten tot leven op het Vlissingse strand ter hoogte van Solskin, Boulevard Bankert 58. 

LHBTQIA+ tips
Veel LHBTQIA+ films bij FbtS dit jaar. Ze zijn te vinden in diverse programmalijnen. In Dennis Alinks autobiografische speelfilmdebuut Out ontdekt een jonge filmmaker uit Twente na zijn toelating tot de filmacademie de Amsterdamse gay scene. Andere titels met een LHBTQIA+ thema zijn Maria, Gondola, Emilia Pérez, Crossing Istanbul, Langue étrangère, Une vie rêvée, Le temps d’aimer en Il mio posto è qui

Late Night Movies 
Wie van eigenzinnige genrefilms houdt, kan terecht bij een door festivaldirecteur Jan Doense gecureerde selectie op de latere avond. LaRoy, Texas is een ‘American noir’ waarvoor de Coen Brothers zich niet zouden hoeven schamen. When Evil Lurks is de beste horrorfilm van het jaar, punt. De serial killer thriller Strange Darling zet de toeschouwer voortdurend op het verkeerde been. En The Substance was de meest spraakmakende film van het afgelopen festival van Cannes. 
Programmaoverzicht late Night Movies

Rivier als rechtspersoon 
Corinne van Egeraat en Petr Lom (Myanmar Diaries) maakten een oogstrelend verslag van een vijfdaagse vaartocht over de Nieuw-Zeelandse Whanganui, de eerste rivier ter wereld die wordt erkend als rechtspersoon. Rond de vertoning van I Am the River, the River Is Me vindt een nevenprogramma plaats i.s.m. CBK Zeeland, waarin onder meer het burgerinitiatief Zeeland Bruist oproept om de petitie Rechten van de Scheldes te ondertekenen. 

Powell & Pressburger
Tussen 1939 en 1957 waren Michael Powell en Emeric Pressburger verantwoordelijk voor een filmoeuvre, waarin oververhit melodrama en sprookjesachtige symboliek elkaar innig omarmen, veelal in verzadigd Technicolor. Naar aanleiding van de documentaire Made in England: The Films of Powell and Pressburger vertoont FbtS de Oscarwinnaars The Red Shoes (1948) en Black Narcissus (1947), en het destijds controversiële en door Powell zonder Pressburger gemaakte Peeping Tom (1960).

Film by the Sea in heel Zeeland (en een beetje Noord-Brabant)
Je kunt Film by the Sea niet alleen in Vlissingen bezoeken; je kunt ook in de hele provincie Zeeland terecht op onze satellietlocaties.

CineCity Terneuzen: Nieuwstraat 41, Terneuzen - cinecity.nl
Cinema Paradiso / C-Cinema Kiek in de Pot: Burgemeester van de Laarstraat 25, Bergen op Zoom -cinemaparadiso.nl
fiZi: Kerkhof 3, Zierikzee - fizi.nl
Ledeltheater: Ledelplein 17, Oostburg - ledeltheater.nl
Podium ’t Beest: Beestenmarkt 3, Goes - tbeest.nl
Programmaoverzicht satellietlocaties

Film by the Sea online
Ook deze editie kun je Film by the Sea online beleven via Pathé Thuis. Het programmateam stelde een speciale Film by the Sea Filmcollectie samen, bestaande uit boekverfilmingen en festivalfavorieten.  Dit programmaonderdeel wordt mede mogelijk gemaakt door DELTA en Pathé Thuis.
Programmaoverzicht online

Over Film by the Sea 
Film by the Sea is het vierde filmfestival van Nederland en jaarlijks één van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland. Van 6 tot en met 15 september 2024 beleeft het festival zijn 26e editie. Niet alleen boekverfilmingen en Franstalige films, maar ook Zeeuwse films en documentaires krijgen ruime aandacht. In de sectie Panorama worden de beste nieuwe kwaliteitsfilms van dit moment vertoond.

Volg Film by the Sea het hele jaar door voor film- en festivalnieuws via FacebookInstagramTwitterLinkedIn en de website.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina