Film kijken op je smartphone - anno 2017

Film kijken op een smartphone anno 2017

Een ‘die hard’ fan van films, kijkt een film in de bioscoop, op DVD of via Blu-ray Disc. Hij of zij zal de smartphone volledig links laten liggen op dat gebied. Toch kijken steeds meer mensen films en series op hun smartphone en dat is mede te danken aan diensten zoals interactieve TV, Netflix, Youtube. Is het kijken van een film op een smartphone dan echt zo vreselijk? Nee, want smartphones van nu zijn steeds beter uitgerust voor de vertoning van films. Sony lanceerde in 2016 zelfs de eerste smartphone met 5,5 inch HDR beeldscherm en in 2017 ziet Telefoonabonnement.nl een ware trend van smartphones die gemaakt zijn om films mee te kijken. Toestellen met een beeldscherm dat vrijwel de volledige voorkant inneemt. Men noemt dit ook wel bezelloos ontwerp. Een bijkomend voordeel is de verhoogde beeldverhouding of aspect ratio van Storaro, 18:9. Films kijken via je smartphone wordt jaarlijks interessanter en dit is waarom.

Film kijken op je smartphone

Hoge kwaliteit en stijging beeldscherm grootte

Smartphonegebruikers stellen steeds hogere eisen aan hun beeldscherm en de beeldschermresolutie. Eisen die het film kijken absoluut ten goede komt. Een van die positieve trends is de stijging in beeldscherm-formaat. In de afgelopen jaren merkt de smartphonemarkt een verhoogde vraag naar grote beeldschermen. Vroeger was een 5 inch beeldscherm groot. Tegenwoordig begint bij 5 inch het beeldschermformaat van high end smartphones. De stijging in schermgrootte heeft tot gevolg dat mobiele telefoons fysiek ook groter worden. Fabrikanten onderzochten al snel methodes om het fysieke formaat compact te houden bij een groot beeldscherm. In 2016 liet het Chinese Xiaomi zien hoe. De Xiaomi Mi Mix is de eerste smartphone met een groot beeldscherm en slanke randen langs het beeldscherm. Hierdoor is de telefoon relatief compact. In 2017 volgden een groot aantal fabrikanten dit voorbeeld en grote merken als Samsung, LG en Apple hebben een dergelijk toestel in de markt.

Het bezelloos ontwerp van smartphones had nog een positief gevolg voor de smartphone filmkijker. De smartphone beeldschermen kregen in 2017 massaal een grotere beeldverhouding van 18:9 of 18,5:9. De theorie achter de nieuwe aspect ratio heeft LG uitgelegd bij de lancering van de LG G6. De Zuid Koreaanse fabrikant legde het nieuwe formaat uit aan de hand van de ideeën van Italiaanse cineast Vittorio Storaro, het Univision. Storaro wilde hiermee een groot probleem van filmmakers oplossen. Nadat een film op het grote doek is verschenen, eindigt een film al snel op de beeldbuis en tegenwoordig ook smartphone. Vanwege het verschil in formaat tussen beide media is het een nachtmerrie om de films op de goede manier aan te passen. Storaro stelde een compromis voor (18:9) tussen de breedbeeldverhoudingen van televisies en de grotere beeldverhouding van bioscopen. Tegenwoordig zie je steeds meer content in dit nieuwe formaat en ook filmmakers houden rekening met dit formaat.

Welk smartphone display is de beste voor films?

Welk smartphone-beeldscherm is gemaakt voor films en welke moet je juist vermijden. Er zijn twee stelregel binnen smartphones. Een echte filmfan kan het beste kijken naar smartphones met OLED beeldschermen. De OLED technologie is namelijk superieur in contrast en kleuren. Daarnaast raden wij de filmliefhebber aan om te kiezen voor een smartphone met groot beeldscherm voorzien van Quad HD resolutie of Quad HD+. Een beeldscherm vanaf de 5,5 inch is aan te raden en in de huidige markt zijn de full screen smartphones verreweg de beste keus. Met een 18:9 aspect ratio en, misschien wel belangrijker, de compacte behuizing, zijn deze mobiele telefoons zeer prettig in gebruik. Filmfanaten zijn het beste uit met een Samsung Galaxy S8, Galaxy Note 8 of iPhone X. Degene met een kleinere portemonnee heeft keuze uit de OnePlus 5T, Huawei Mate 10 Lite of Wiko View.

Beste manier van film kijken op je smartphone

Er eigenlijk maar één echte manier om een film te kijken op je smartphone. Zorg voor een goede smartphone en het liefst een met een groot AMOLED beeldscherm voorzien van 18:9 aspect ratio of hoger. Denk aan de iPhone X of de Samsung Galaxy S8. Vervolgens pak je een draadloze (bij de iPhone X) of bedrade koptelefoon van goede kwaliteit en die koppel je met je smartphone. De meeste smartphones hebben namelijk een speaker aan de onderkant en dat geeft een vervormd geluid. Leg het toestel een kwartslag gedraaid voor je neer of houdt de telefoon voor je. Start de film en geniet van de prachtige geluiden en rijke HDR beelden.

Films kijken op je smartphone wordt alleen nog maar beter!

Recente artikelen

Laatste reacties

crocs  |  19-12-2017

Zeker de waarschuwing van de oogartsen gemist mbt smartphones en tables :-( Nou bij deze: https://nos.nl/artikel/2207411-advies-om-bijziend-kind-te-voorkomen-we...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  16-12-2017

Nu is de 4.7" iPhone, met zijn groote brezels en ongunstige aspect ratio, dus niet echt idiaal voor het kijken van films en series. De iPhone X daarintegen is a...
Lees meer >

Frenkel  |  16-12-2017

Als ik op die manier een film zou kijken, dan zou ik toch eerder kiezen voor een iPad (tablet). Kijkt veel prettiger dan op zo'n klein smartphone-scherm, lijkt ...
Lees meer >

Hombre  |  16-12-2017

Zeker de waarschuwing van de oogartsen gemist mbt smartphones en tables :-(
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina