FOX: Tigerland 13 februari op DVD

Vechten tegen autoriteit in ‘Tigerland’
Vanaf 13 februari te koop op DVD en video

1971: Een natie staat verdeeld tegenover de escalerende oorlog in Vietnam. Duizenden jonge Amerikanen vinden de dood op vreemde grond. In Fort Polk, een door het leger ontworpen jungle waar de gevechtssituatie in Vietnam wordt nagebootst, bereiden nog eens duizenden jonge recruten zich voor om de Amerikaanse soldaten te vergezellen. ‘Tigerland’ is een verhaal over vriendschap, loyaliteit, opstandigheid en autoriteit. Vanaf 13 februari te koop op DVD en video.

A-Company, Second Platoon: een peloton van infanteristen nadert de laatste fase van hun training voordat ze naar de oorlog worden gestuurd. ‘Tigerland’ is de plaats waar het ontroerende verhaal van de jongens Bozz, Paxton, Miter, Cantwell, Wilson en Johnson zich afspeelt. Zodra de opstandige Roland Bozz onvrijwillig toetreedt tot de A-Company prikkelt hij iedereen in zijn peloton tot nadenken. De verdeeldheid van mening die in de Verenigde Staten is ontstaan, begint nu ook door te dringen tot het peloton.

Op zoek naar jezelf
Hoewel Bozz (Colin Farrell) de hoofdpersoon is in ‘Tigerland’, draait het verhaal niet alleen om hem. Het is het verhaal van een groep jonge mannen die in een fase van hun leven zijn beland waarin zij eigenlijk uit moeten zoeken wie ze zijn. Door de oorlog wordt die kans hen ontnomen. Desondanks zoeken de jongens een drijfveer voor zichzelf. Jim Paxton (Matt Davis) verwacht dat de oorlog zal bijdragen tot het schrijven van zijn boek en Miter, gespeeld door Clifton Collins Jr., wil zichzelf gaan bewijzen als man.

Oprecht rebels
Scriptschrijver Ross Klavan heeft het verhaal gebaseerd op zijn eigen ervaringen. In 1971 meldde hij zich bij het leger en werd naar Tigerland gestuurd voor training. Alhoewel Klavan het personage van Bozz baseerde op verschillende personen lijkt hij vooral op een man die Ross ontmoette in Fort Polk. “Hij was een oprecht rebels persoon”, zegt Klavan, “die werd geconfronteerd met de overweldigende autoriteit van het leger. Een man wiens ongehoorzaamheid een brute tol eiste. Zijn geest werd echter nooit gebroken. Zelfs als ze hem zouden executeren zou hij grapjes blijven maken – gewoon om zichzelf te bewijzen dat hij leeft.” 

Gladheid van Hollywood
De film onderscheidt zich van andere Vietnam-films doordat het verhaal plaatsvindt in de laatste fase voordat de soldaten naar het oorlogsgebied vertrekken. Voor regisseur Joel Schumacher was dit één van de redenen waarom hij de film wilde maken. Ook voelde hij een sterke affiniteit met Bozz, “wiens opstandigheid hem relatief gezond hield in een ongezonde omgeving”, aldus Schumacher. Met het regisseren van deze film stapt hij tijdelijk uit de markt van de blockbusters. ‘Tigerland’ is gemaakt aan de hand van de dogma filosofie, een gedachte die de gladheid van de Hollywood-cinema, met zijn special effects en kunstmatige belichtingen verwerpt. De film werd in 28 dagen geschoten op een militaire basis in Florida. Door het gebruik van 16 mm film en verouderde cameratechnieken heeft de film een documentaireachtige sfeer gekregen. Mede door deze keuze is ‘Tigerland’ een realistische en ontroerende film geworden die het bekijken meer dan waard is.

 

Release-datum 13 februari 2002
Genre Actie
Lengte 97 minuten
Taal VHS Nederlands ondertiteld
Formaat DVD Talen: audio Engels 5.1, Frans 5.1

Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels

  anamorf breedbeeld 16:9
DVD extra's:
  • interactieve menu's

  • audiocommentaar

  • Originele bioscooptrailer

  • Colin Farrell Screening Test

  • Documentaire "Making of…"

  • TV-spots

Adviesprijs DVD: 29,95 €

Recente artikelen

Laatste reacties

Kaneda  |  03-02-2002

leuk om te huren, maar niet om op DVD te kopen
Lees meer >

Dave  |  25-01-2002

Het is idd geen actie film, maardoor toch ook zeker geen slechte film. Maar ik zou zeggen net als Tim eerst huren! Mr.:cool:
Lees meer >

System 3rror  |  24-01-2002

Mensen... eerlijk waar!! Eerst huren deze film!! Ik ben gaan kijken met het id dat ik een geweldige oorlogs/actie film te zien zou krijgen! Helaas niet! H...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina