HDTV vanaf mei van start in Nederland

Casema, Essent Kabelcom en Samsung bieden gratis WK voetbal-uitzendingen aan in HD-kwaliteit

Casema, Essent Kabelcom en Samsung Electronics bieden de WK-voetbaluitzendingen van de NOS gratis in HD-kwaliteit aan. HDTV (high definition-televisie) geeft de hoogste beeldkwaliteit, waarbij elk detail haarscherp en in levensechte kleuren op het TV-scherm verschijnt. Kabelabonnees kunnen vanaf dit voorjaar ook van andere programma\'s in HD genieten. Casema, Essent Kabelcom en Samsung verwachten dat over twee jaar 25% van de kabelabonnees met een HD Ready plasma- of LCD-TV naar HDTV kijkt. Dit jaar zullen circa 800.000 platte televisies over de toonbank gaan.

Abonnees van de kabelbedrijven Casema en Essent Kabelcom kunnen in juni de NOS-uitzendingen van het WK voetbal gratis in HD bekijken, net als abonnees van Multikabel en CAIW. Hierdoor hoeven voetballiefhebbers geen detail van de spannendste wedstrijden te missen. Dit voorjaar zullen ook andere zenders die in HD gaan uitzenden aan de kabelpakketten worden toegevoegd. Naar verwachting worden in de HD-pakketten zenders zoals National Geographic, Discovery Channel en Euro1080 opgenomen. Begin 2007 zullen de HD-pakketten van de kabelbedrijven uit circa acht zenders bestaan.

Om de HD-beelden op een televisie te kunnen weergeven, introduceert Samsung als eerste in Nederland een digitale HD-settopbox. Deze gebruiksvriendelijke settopbox brengt de HDTV-signalen via een HDMI-aansluiting over naar een plasma- of LCD-televisie, die is voorbereid op HDTV. Deze televisies zijn voorzien van een HD-ready logo. Aan het einde van 2005 was 70% van de Samsung plasma- en LCD-TV\'s die is verkocht, voorbereid op HDTV. In 2005 zijn in totaal 250.000 HD Ready plasma- en LCD-TV\'s over de toonbank gegaan.

Casema, Essent Kabelcom en Samsung verwachten dat over twee jaar 25% van de kabelabonnees met een HD Ready LCD- of plasma-TV naar HDTV kijkt. De Nederlandse kabelinfrastructuur met een dekking van 90% is bij uitstek geschikt voor digitale televisie en daarmee HDTV. Televisiedistributie via de kabel is stabiel en betrouwbaar. Het kabelnetwerk beschikt over de capaciteit om een compleet pakket aan HD-zenders te leveren aan abonnees.

Televisie in HD-kwaliteit (1080i) toont haarscherpe en kristalheldere beelden in levensechte kleuren. De beelden bevatten bovendien vier tot vijf keer meer detail dan huidige TV-beelden. De digitale HD-settopbox van Samsung decodeert hiervoor de MPEG-4 televisiesignalen en brengt deze zonder kwaliteitsverlies via een HDMI-aansluiting over naar een plasma- of LCD-televisie.

UPC

De grootste kabelexploitant van Nederland, UPC, zal binnen enkele weken haar plannen met betrekking tot HDTV bekendmaken. UPC zal voor haar netwerk gebruikmaken van settop-boxen van Philips, of deze door de klant gekocht moeten worden is nog niet duidelijk. Wel liet UPC ons gesgevraagd weten dat ook zij het WK Voetbal zonder extra kosten in HDTV kwaliteit door zullen geven.

Andere uitzendingen

Naast de uitzendingen van het WK voetbal zijn de kabelmaatschappijen ook in onderhandeling met diverse tv-stations die reeds in HD uitzenden. Verwacht wordt dat onder andere National Geograhic HD, Discovery HD en (een speciale versie van) Euro1080 aan de klanten aangeboden zullen worden. Begin volgend jaar hopen de kabelmaatschappijen het aanbod HD-zender uitgebreid te hebben tot 7 - 8 stuks. Omdat de distributie van HD-kanalen extra (licentie)kosten met zich meebrengt  zal de consument waarschijnlijk ongeveer 1 euro per HDTV kanaal per maand moeten betalen.

Van de Sport1 en Film1 kanalen zullen tevens nieuwe HD varianten aangeboden worden. Vanaf juni kunnen klanten zich abonneren op deze nieuwe kanalen die sport en films in HDTV kwaliteit gaan uitzenden. Prijzen voor abonnementen op Sport1 HD en Film1 HD zijn op dit moment nog niet bekend.

Recente artikelen

Laatste reacties

friko  |  05-04-2006

kijk even hier naar als je problemen met te weinig aansluitingen hebt : panasonic TH-42PV60: HD Ready (720p/1080i) 737.280 pixels (1.024 x 768) 2x HDMI aa...
Lees meer >

JCL  |  26-03-2006

HDCP beveiliging. Die zit daar gewoon bij in. Maar daarnaast geloof ik niks van al die beveilegingen. De eerste die nog nooit is gebroken moet nog worden uitgev...
Lees meer >

Bas73  |  26-03-2006

Er bestaan al erg mooie switchboxes voor :wink: Ja, maar is dat met behoud van DHCP-beveiliging?
Lees meer >

JCL  |  26-03-2006

Er bestaan al erg mooie switchboxes voor :wink:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina