Highlights van de CES 2010

CES 2010

Het nieuwe jaar begon met de opening van de CES 2010, die van 7 tot en met 10 januari gehouden werd, goed. De CES is de jaarlijkse consumenten electronica beurs in Las Vegas, Amerika en wordt als toonaangevend gezien door zowel consumenten, critici als fabrikanten. Helaas was DVD.nl zelf niet aanwezig, maar toch hebben we een aantal opmerkelijke zaken voor jullie kunnen samenstellen, variërend van de grootste plasma tot de nieuwste 3D apparatuur voor thuisgebruik.

Skypen op de TV

We beginnen met Skype Televisie. Op de CES heeft Skype aangekondigd dat zij een contract hebben met LG Electronics en Panasonic om HD TV's en Skype samen te brengen in een apparaat, zodat je via de TV kunt videobellen. Hiervoor worden speciale webcams op de markt gebracht die 720p HD aankunnen en zijn voorzien van een speciale microfoon om geluid vanaf een gemiddelde kijkafstand goed te kunnen opvangen. Handig dus, TV kijken en tegelijkertijd PIP videobellen met een vriend(in). Skype raadt een minimale symmetrische bandbreedte van 1 Mbps (1Mbps upload en 1Mbps download) aan om dit verwezenlijken. Helaas zijn meer details nog niet bekend.

Toshiba en Sony weer vrienden

Toshiba had een CELL TV staan. Deze bestaan al in Japan sinds vorig jaar, maar nu is er een versie met de KIRA2 Super Local Dimming LED display, de ZX900. Wat houdt dat in? Het beeld is twee maal zo helder vanwege een 1,000 cd/m2 brightness en heeft een processor met net zoveel rekenkracht als een PlayStation 3. Daarnaast heeft het scherm 512(!) instelbare zones (5 maal zoveel als bij reeds bestaande CELL modellen die alleen in Japan op de markt zijn) en daardoor een ongelofelijke dynamische contrastratio van 9,000,000,000:1. En daarmee houd het nog niet op, dit model is in staat om alles, dus ook 2D bronmateriaal, in 3D weer te geven en kan daarnaast zowel HD als niet HD omzetten naar een volledig 1080p FullHD beeld.

LG doet meer

LG kwam bij de Skype TV al ter sprake, maar heeft zelf de primeur van de eerste single lens FullHD 3D projector gepresenteerd, de LG CF3D. Je hebt nog wel een passieve 3D Polarisatiebril nodig om daadwerkelijk 3D te kunnen beleven. Met een verwachtte verkoopprijs van 10.000 US dollar lijkt thuisgebruik nog ver weg. Maar er is meer van LG, wat dacht je van de eerste Blu-ray Disc speler met ingebouwde Hard-Disc? De LG BD590 is uitgerust met een 250Gb Hard-disc en Wi-Fi verbinding voor BD-Live.

Groot, groter, GROOTST

Daar is dan, 's-werelds grootste Full-HD plasma, gemaakt door Panasonic. Ze hadden al de grootste plasma van 103 inch maar nu is er een van maar liefst 150 inch! Dat is dus een scherm van ongeveer drie meter breed en twee en een halve meter hoog. En hij is geschikt voor 3D weergave volgens de nieuwste 3D specificaties. Toegeven, het zal ook flink wat kosten en menig huiskamer wordt twee keer zo klein dus dit zal geen serieuze concurrent voor thuisprojectie worden. Maar toch, een mens mag toch dromen hebben?



Uiteraard was er nog veel meer moois te zien en horen. Duidelijk is wel dat nu de BDA (Blu-ray Disc Association) daadwerkelijk een standaard heeft gezet voor 3D weergave op TV. Deze wordt gretig toegepast door fabrikanten van zowel Blu-Ray Disc spelers als televisies. Is dat een goede zaak? Ik denk het wel. De techniek wordt goedkoper en de prijzen zullen zakken. De enige echte vraag is of het grote publiek, dat pas een paar jaar massaal is overgestapt naar de flatscreens en Blu-ray Disc, al klaar is voor deze stap. De tijd zal het leren.

Recente artikelen

Laatste reacties

8mile13  |  20-01-2010

In sommige beschouwingen die ik gelezen heb werden de OLEDs als het hoogtepunt beschouwd: 1 SONY 24.5 inch OLED 3Dtv 2 DELL studio XPS 16 inch OLED concept l...
Lees meer >

8mile13  |  20-01-2010

tt
Lees meer >

8mile13  |  20-01-2010

Ik heb vooral interesse in OLEDs ,die waren toch ook te zien op de CES? In sommige beschouwingen die ik gelezen heb werden de OLEDs als het hoogtepunt beschouwd...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina