In Europa: Vanaf 18 Augustus 2009 verkrijgbaar op DVD

In Europa

In Europa – Serie 2 (1944-1992)


De indrukwekkende VPRO tv-serie van
Roel van Broekhoven naar het boek van Geert Mak


Verkrijgbaar vanaf 18 augustus 2009
Negen dvd’s met alle zeventien afleveringen van Serie 2 (bijna 11 uur)
CD met in totaal vijf podcasts ingesproken door Geert Mak
CD met de originele soundtrack van In Europa Serie 1 en 2
Boek – Reizen door de 20e eeuw met Geert Mak (320 pagina’s)
Exclusieve IN EUROPA posterWaar het eerste seizoen van de TV-serie IN EUROPA de geschiedenis vertelde van 1900 tot 1943 laat het tweede seizoen de verhalen van ooggetuigen en betrokkenen zien van de tweede helft van de vorige eeuw. De serie trok afgelopen seizoen gemiddeld 700.000 kijkers met uitschieters tot wel 1 miljoen! IN EUROPA is daarmee een van de best bekeken documentaires ooit.
Geen droge geschiedenis maar meeslepende verhalen van ooggetuigen en direct betrokkenen voor wie de geschiedenis vaak nog actueel is. De serie IN EUROPA geeft hen een gezicht: slachtoffers, daders, politici die beter hadden kunnen weten, dromers, opportunisten en natuurlijk de grote massa mensen die het allemaal overkwam voor ze er erg in hadden.

Vanaf 18 augustus 2009 is IN EUROPA Serie 2 (1944-1992) met alle zeventien afleveringen voor iedereen verkrijgbaar. Bijna elf uur op negen dvd’s. De IN EUROPA-collectie bevat bovendien diverse extra’s.
CD met in totaal 5 podcasts ingesproken door Geert Mak.
CD met de originele soundtrack van IN EUROPA  Serie 1 en 2, gecomponeerd door Big Orange.
BOEK – Reizen door de 20ste eeuw met Geert Mak (320 pagina’s).
Exclusieve IN EUROPA poster


PODCAST 8 T/M 12
DE IN EUROPA PODCASTS, INGESPROKEN DOOR GEERT MAK. GEERT MAK LEIDT DE LUISTERAAR DOOR HONDERD JAAR EUROPESE GESCHIEDENIS. IN DELEN GEEFT GEERT MAK EEN SAMENVATTING VAN DE HOOFDSTUKKEN UIT ZIJN BOEK EN GAAT DAARNAAST IN OP DE ACHTERGRONDEN EN TOTSTANDKOMING VAN HET BOEK. DAT MAAKT DEZE TWEEDE VIJF PODCASTS EEN WAARDEVOLLE AANVULLING OP DE DOCUMENTAIRE SERIE.
PODCAST 8: 1942 – 1944 (SPEELDUUR: 24 MINUTEN)
PODCAST 9: 1944 – 1956 (SPEELDUUR 24 MINUTEN)
PODCAST 10: 1956 – 1980 (SPEELDUUR: 26 MINUTEN)
PODCAST 11: 1980– 1989 (SPEELDUUR: 19 MINUTEN)
PODCAST 12: 1989 – 1999 (SPEELDUUR: 21 MINUTEN)


DISC 2 ORIGINELE SOUNDTRACK VAN IN EUROPA SEIZOEN 1 EN 2
MUZIEK GECOMPONEERD DOOR BIG ORANGE
: AD VAN DONGEN, VINCENT DE KONING EN JOS JANSEN
DE ORIGINELE SOUNDTRACK VAN IN EUROPA SERIE 1 EN 2 GECOMPONEERD DOOR BIG ORANGE
• 01 FAITH 02’17
• 02 BELLO CHELLO 01’48
• 03 LEFT HAND 02’23
• 04 HEIDIE 01’21
• 05 METRO 01’13
• 06 REDEMPTION 02’02
• 07 RED ASSASSIN 01’39
• 08 SILENTLY WAITING 01’51
• 09 OPEN CHAINS 01’09
• 10 CLOSE CALL 01’44
• 11 ARMED FORCES 01’24
• 12 BLIND SPOT 02’50
• 13 WIESE 01’39
• 14 LYNCHED 02’06
• 15 BROKEN SOLDIER 02’10
• 16 WILL THERE BE HOPE 02’14
• 17 FLAGEOLETTA 01’52
• 18 RELIC 02’08
• 19 WHY OH WHY 01’23
• 20 HOME 01’47
• 21 THIN LINE 02’09
• 22 RULE 01’55
• 23 EMPTY RIFLE 01’10
• 24 FRETLESS 02’20
• 25 ESPRESSO 01’36
• 26 BLACK RAINBOW 01’20
• 27 NIGHTLAKE 01’52


HET BOEK:
In 1999 trok Geert Mak een vol jaar door Europa. Het was een reis door het continent en tegelijk een reis door de twintigste eeuw, beginnend in het Londen en Parijs van 1900 en eindigend in het Moskou en Sarajevo van 1999. Iedere dag bracht hij, in een korte momentopname, verslag uit op de voorpagina van NRC Handelsblad. Het materiaal dat hij tijdens die tocht verzamelde vormde de basis voor In Europa. Dit in 2004 verschenen epos is inmiddels in vele landen vertaald en uitgegroeid tot een Europese bestseller.

Ter gelegenheid van de verfilming van IN EUROPA zijn de oorspronkelijke reisimpressies van Geert Mak in NRC Handelsblad voor de eerste maal bijeengebracht in dit unieke boek. Zo kan de historische reis van Geert Mak worden gevolgd en meebeleefd.


DVD 1
AFLEVERING 19: 1944 – WARSCHAU & PRAAG
AL VER VÓÓR DE VAL VAN HITLER WERD EUROPA TUSSEN STALIN EN HET WESTEN IN HET GEHEIM VERDEELD: ZO KREGEN DE RUSSEN POLEN EN TSJECHOSLOWAKIJE. TOEN DE BURGERS VAN WARSCHAU IN OPSTAND KWAMEN TEGEN DE DUITSERS, SMEEKTE HUN RADIOMAN TWEE MAANDEN LANG OM HULP. HIJ SNAPT NU NOG NIET WAAROM HET RUSSISCHE LEGER GEEN VINGER UITSTAK EN TOEKEEK HOE DE DUITSERS WARSCHAU VOLKOMEN IN PUIN LEGDEN. DE AMERIKANEN HADDEN PRAAG FLUITEND KUNNEN INNEMEN, MAAR DAT DEDEN ZE NIET: DE STAD WAS BELOOFD AAN DE RUSSEN. TOCH STAAT GENERAAL PATTON’S KLEINZOON BIJ DE VIERING VAN DE BEVRIJDING TEGENWOORDIG ALS EREGAST OP HET PODIUM. SOMS MOET JE DE GESCHIEDENIS EEN HANDJE HELPEN.
Regie: Lex Runderkamp
Research: Sasza Malko - Edmond Hofl and

AFLEVERING 20: 1945 – DUITSLAND & RUSLAND
HET NAZI-MONSTER IS OVERWONNEN, MAAR WAT TE DOEN MET DE DUITSERS? HET DUITSE VOLK KRIJGT ER ONGENADIG VAN LANGS ROND HET EINDE VAN DE OORLOG. EEN RUSSISCHE OFFICIER VERTELT NA RUIM ZESTIG JAAR ZWIJGEN HOE ZIJN SOLDATEN MASSAAL DUITSE VROUWEN VERKRACHTTEN: “INCIDENTEN” OF EEN BEWUSTE VERNEDERING? EN WAT TE DENKEN VAN “MORALE BOMBING”, HET HELEMAAL PLAT BOMBARDEREN VAN DUITSE STEDEN IN DE HOOP DAT DE BEVOLKING OM GENADE ZOU SMEKEN? KUN JE HIEROVER SPREKEN ZONDER DE HOLOCAUST-SLACHTOFFERS TEKORT TE DOEN? ONZE POOLS-JOODSE RESEARCHER SASZA MALKO KOMT IN OPSTAND: DE DUITSERS ZIJN IMMERS BEGONNEN EN HEBBEN DUS PIJN VERDIEND. BESTAAT ER ZOIETS ALS EEN RECHT OP WRAAK? OVER SMERIGE METHODEN IN DE STRIJD TEGEN EEN SMERIGE VIJAND.
Regie: Roel van Broekhoven
Research: Eric Velthuis - Sasza Malko

DVD2
AFLEVERING 21: 1945 – JOEGOSLAVIË
IN HET OOSTENRIJKSE BLEIBURG SLACHTTEN TITO’S PARTIZANEN AAN HET EIND VAN DE OORLOG TIENDUIZENDEN ONGEWAPENDE TEGENSTANDERS AF. DE SLACHTOFFERS WAREN MERENDEELS USTASHA’S, KROATISCHE FASCISTEN DIE DE KANT VAN HITLER HADDEN GEKOZEN EN HONDERDDUIZENDEN DODEN OP HUN GEWETEN HADDEN. IN KROATIË LIGGEN TWEE DORPJES (HET ENE SERVISCH, HET ANDERE KROATISCH), SLECHTS VAN ELKAAR GESCHEIDEN DOOR HET RIVIERTJE DE VERBINDING. HET IS ER VREDIG, MAAR ER ZIJN NOG TALLOZE REKENINGEN TE VEREFFENEN. MET HARDE HAND WIST TITO MEER DAN VEERTIG JAAR LANG ZIJN “BROEDERSCHAP EN EENHEID” OP TE LEGGEN. MAAR NA ZIJN DOOD WAS ER MAAR WEINIG NODIG OF DE TEGENSTANDERS VAN TOEN BOUWDEN WEER DOOR AAN HUN KETTING VAN STEEDS WEER NIEUW EN GRUWELIJK VERLEDEN.
Regie: Britta Hosman
Research: Stefanie de Brouwer – Milan Stipetic

AFLEVERING 22: 1946 – ISRAËL & EUROPA
HOE LANG ZOU HET DUREN VOORDAT EUROPA KON LEVEN MET DE SCHANDE VAN DE JODENVERVOLGING? LANGE TIJD VERDRONGEN DE EUROPESE LANDEN HUN EIGEN AANDEEL IN DE HOLOCAUST – SOMMIGE ZIJN ER NOG STEEDS NIET KLAAR MEE. IN ISRAËL KWAMEN DE “AVENGERS” BIJ ELKAAR VOOR EEN REÜNIE: BEJAARDE JOODSE MANNEN EN VROUWEN, DIE NA DE OORLOG HET DRINKWATER VAN EEN PAARMILJOEN DUITSERS WILDEN VERGIFTIGEN – WAT MISLUKTE. IN EUROPA MAAKT DE GROTE “ONTKENNING-RONDREIS”, LANGS DUITSLAND, HONGARIJE, POLEN EN NEDERLAND – DAT DE JOODSE GEMEENSCHAP AANSPOORDE OM EEN ERKENTELIJKHEIDSMONUMENT OP TE RICHTEN VOOR HET LAND DAT DRIEKWART VAN ZIJN JOODSE BEVOLKING HAD LATEN AFVOEREN. ZELFS IN AUSCHWITZ STRIJDEN ISRAELISCHE EN POOLSE GIDSEN NOG STEEDS OVER WIE DAAR NU HET MEEST GELEDEN HEEFT.
Regie: Britta Hosman
Research: Eric Velthuis – Eveline Gillot

DVD 3
AFLEVERING 23: 1948 – TSJECHIË
HET GLASFABRIEKJE VAN JIRZI HORAK’S VADER WERD DOOR DE COMMUNISTEN ONTEIGEND.NA DE VAL VAN DE MUUR KRIJGT HIJ DE FABRIEK TERUG, MAAR NIET VOLLEDIG. DE HUIZEN DIE ERBIJ HOORDEN ZIJN VOOR EEN HABBEKRATS OPGEKOCHT DOOR PARTIJKOPSTUKKEN. DE TURBINE MIDDEN OP HET TERREIN IS VERGEVEN AAN EEN AMATEUR-UITVINDER, DIE DREIGT ZICH MET EEN HOOIVORK TOEGANG TE VERSCHAFFEN. JIRZI BEGINT EEN HOPELOZE STRIJD OM DE FABRIEK WEER OP TE STARTEN, MAAR HET DORP IS OP ZIJN HOEDE. DE COMMUNISTEN VAN TOEN ZITTEN WEER GEWOON VOORAAN IN DE KERK. NIEMAND WIL NOG AAN DE COMMUNISTISCHE TIJD HERINNERD WORDEN. HOOGSTENS DIE ENE PARTIJVOORMAN, DIE – NOG ALTIJD OP DICTEERSNELHEID – ROEPT DAT HIJ ZICH NERGENS VOOR HOEFT TE SCHAMEN.
Regie: Roel van Broekhoven
Research: Vladimira Meduzova

AFLEVERING 24: 1950 – EUROPA
WAT NU EEN GROTE BRUSSELSE MOLOCH IS, EEN BLINKEND GLAZEN KANTOORCOMPLEX, BEGON OOIT MET EEN KLEIN GROEPJE IDEALISTEN IN LUXEMBURG. HET DOEL: NOOIT MEER OORLOG! LEVE DE BESCHAVING! DRIE VAN DE KINDEREN VAN DE GEESTELIJKE VADERS VAN DE EUROPESE BEWEGING, DE EERSTE ECHTE EUROPEANEN, ZIJN NOG BEVRIEND EN VERTELLEN OVER DAT EERSTE EUROPESE SCHOOLTJE, DE DROOM VAN HUN OUDERS TOEN. WAT IS DAAR NU VAN OVER? WAAR STAAT EUROPA VOOR? DIE VRAAG ZORGT VOOR DAGENLANGE VERWARRING IN HET GLAZEN EUROPA VAN BRUSSEL. OM DE EUROPESE GEDACHTE AAN DE MAN TE BRENGEN, LATEN DE PR-MENSEN VAN DE EU IN KOSOVO EEN EUROPA-ROADSHOW RONDTOEREN. EEN POSTMODERN BESCHAVINGSOFFENSIEF IN EEN LAND WAAR NIEMAND DE STRAAT OPGAAT ZONDER OVER ZIJN SCHOUDER TE KIJKEN.
Regie: Alexander Oey
Research: Edmond Hofl and

DVD 4
AFLEVERING 25: 1956 – HONGARIJE
HEEL NEDERLAND TRAPPELDE OM NA DE HONGAARSE OPSTAND VAN 1956 VLUCHTELINGEN OP TE NEMEN. OOK BIJ GEERT MAK NESTELDE ZICH EEN HONGAARS ECHTPAAR OP ZOLDER. HET ZOU ER MAANDEN NAAR GOULASH RUIKEN. CHROESTJOV HAD KORT TEVOREN GESPROKEN VAN ‘MASSAMOORDEN’ EN VAN STALIN’S ‘TERREURBEWIND’: DE GROTE LEIDER BLEEK EEN MEEDOGENLOZE TIRAN. IN POLEN EN HONGARIJE KWAMEN DE BURGERS IN OPSTAND. IN BUDAPEST LIEP EEN VREEDZAME DEMONSTRATIE UIT OP EEN HEUSE VOLKSOPSTAND. IN MOSONMAGYAROVAR SCHOTEN SOLDATEN OP DE DEMONSTRANTEN, WAARNA DIE EEN AANTAL SCHUTTERS LYNCHTEN. OP 4 NOVEMBER 1956 SLOEGEN RUSSISCHE TANKS DE OPSTAND HARDHANDIG NEER. SINDSDIEN REGEERDE IN MOSONMAGYAROVAR DE ANGST EN OOK NA DE VAL VAN HET COMMUNISME ZOU HET NOOIT MEER ZO WORDEN ALS HET WAS GEWEEST.
Regie: Erik de Bruyn
Research: Sasza Malko - Tibor Bérczes

AFLEVERING 26: 1958 – FRANKRIJK & ALGERIJE
DE ENE KOLONIE NA DE ANDERE VEROVERT ZIJN ONAFHANKELIJKHEID NA WOII. HOEWEL PRESIDENT DE GAULLE IN 1958 IN EEN BEROEMDE TOESPRAAK NOG VOL ZELFVERTROUWEN ROEPT: “L’ALGERIE, C’EST LA FRANCE!”, VERTREKT HET FRANSE LEGER NA EEN JARENLANGE GUERRILLASTRIJD UIT ALGERIJE. TOT GROTE WOEDE VAN DE “PIEDS NOIRS”, NAKOMELINGEN VAN ARME SLOEBERS UIT HEEL EUROPA DIE HUN GELUK HADDEN GEZOCHT IN DE FRANSE KOLONIE. DIE MOESTEN VLUCHTEN NAAR FRANKRIJK, WAAR VELEN NOG NOOIT GEWEEST WAREN.
DE STOKOUDE GENERAAL AUSSARESSES DEED ALS EERSTE EEN BOEKJE OPEN OVER DE MANIER WAAROP DE FRANSEN PROBEERDEN OM ALGERIJE TE BEHOUDEN. HIJ VERLOOR METEEN ZIJN MEDAILLES. MAAR ZIJN MARTEL- EN CONTRAGUERRILLA- TECHNIEKEN ZOUDEN DE BLAUWDRUK VORMEN VOOR DE LATERE ‘WAR ON TERROR’ VAN GEORGE W. BUSH.
Regie: Alexander Oey
Research: Stefanie de Brouwer - Maren Merckx

DVD 5
AFLEVERING 27: 1961 – DDR
OUD-STASI-OFFICIER HAGEN KOCH LAAT OP DE FRIEDRICHSTRASSE DE PLEK ZIEN VANWAAR HIJ MET WITTE VERF EEN DIKKE STREEP DOOR DE STAD MOEST TREKKEN. PRECIES DAAR ZOU DE BEROEMDE BERLIJNSE MUUR VERRIJZEN: EEN WANHOPIGE POGING OM DE UITTOCHT UIT DE DDR TE STOPPEN. DE DDR WERD EEN RESERVAAT, WAAR GESLEUTELD WERD AAN DE NIEUWE “SOCIALISTISCHE MENS”. FILMREGISSEUR WINFRIED JUNGE VOLGDE EEN GROEPJE KINDEREN UIT HET MODELDORP GOLZOW, MAAR SLECHTS WEINIGEN BLEKEN VOOR “NIEUWE MENS” IN DE WIEG GELEGD. OF HET MOEST GUDRUN KLITZKE ZIJN, DIE ZELFS BURGEMEESTER WERD. MAAR NA DE VAL VAN DE MUUR IN 1989 WAS DE DROOM VAN DIE “NIEUWE MENS” ABRUPT VOORBIJ, EN BLEKEN GUDRUN EN HAAR DORPSGENOTEN SLECHT OPGEWASSEN TEGEN DE NIEUWE SPELREGELS.
Regie: Dirk Kagenaar
Research: Eric Velthuis

AFLEVERING 28: 1968 – AMSTERDAM/PARIJS/BERLIJN
VOOR DE ROEMRUCHTE JAREN ZESTIG IS GEERT MAK ZELF NATUURLIJK DE IDEALE HOOFDPERSOON. HIJ KWAM IN 1965  ALS “BRAAF GEREFORMEERD SPECULAASJE” UIT FRIESLAND STUDEREN IN HET WOESTE EN WOELIGE AMSTERDAM. MIDDENIN DE TIJD VAN HIPPIES, PROVO, REVOLUTIE EN VRIJE SEX, MAAR OOK VAN VIETNAM-PROTESTEN EN BAAS IN EIGEN BUIK. MAK REIST DOOR ZIJN EIGEN GESCHIEDENIS. VAN HET VROLIJKE AMSTERDAM VIA DE PARIJSE STUDENTENOPSTAND VAN 1968 NAAR DUITSLAND, WAAR HET PROTEST EERDER VERBETEN EN GRIMMIG WAS DAN “LUDIEK”. HIER ZOU OOK HET EERSTE DODELIJKE SLACHTOFFER VALLEN IN DE CONFRONTATIE MET DE POLITIE. “ALS IK MEZELF, ZOALS IK TOEN WAS, NU ZOU TEGENKOMEN, ZOUDEN WE FLINK RUZIE GEKREGEN HEBBEN”, ZEGT MAK NU. “VOORAL OVER MIJN POLITIEK TOEN WAT SIMPELE KIJK”.
Regie: David Kleijweg
Research: Edmond Hofland

DVD 6:
AFLEVERING 29: 1974 – PORTUGAL
DE TWEE LEIDERS VAN DE ANJERREVOLUTIE – DE COUP DIE DICTATOR MARCELLO CAETANO VAN PORTUGAL TEN VAL BRACHT – WAREN IN ALLES ELKAARS TEGENPOOL. VITOR ALVES WAS DE BEDACHTZAME, BIJ WIE DE JARENLANGE KOLONIALE OORLOG IN AFRIKA ZIJN SPOREN HAD ACHTERGELATEN. OTELO SARAIVA DE CARVALHO WAS DE TYPISCHE REVOLUTIONAIR, CHARMANT EN MET EEN VLOTTE BABBEL. BEIDEN BETAALDEN EEN HOGE PRIJS VOOR HUN STAATSGREEP. VITOR MOEST ZIJN EIGEN SCHOONVADER VERRADEN, DIE OPPERBEVELHEBBER WAS VAN DE MARINE. OTELO WERD ZÓ LINKS DAT ZIJN EIGEN KAMERADEN HEM GEVANGEN ZOUDEN ZETTEN. NA DE COUP DROOMDEN VELE PORTUGEZEN VAN EEN LAND WAARIN ALLES VAN IEDEREEN ZOU ZIJN. BOEREN BEZETTEN HET LAND VAN DE GROOTGRONDBEZITTERS, ARBEIDERS DE FABRIEKEN. MAAR LANG ZOU HET LINKSE AVONTUUR NIET DUREN.
Regie: Stefanie de Brouwer
Research: Maren Merckx - Fieneke Diamand

AFLEVERING 30: 1977 – DUITSLAND
OP 18 OKTOBER 1977 PLEEGDE DE LEIDING VAN DE ROTE ARMEE FRAKTION – ANDREAS BAADER, GUDRUN ENSSLIN EN JAN CARL RASPE – ZELFMOORD IN DE BERUCHTE STAMMHEIM-GEVANGENIS IN STUTTGART. VOOR FILMMAKER VOLKER SCHLÖNDORFF WAS DIT HET EINDE VAN EEN ILLUSIE. HOE KON HET DAT HET GEWELD VAN BAADER-MEINHOF ZO LANG OP ZOVEEL SYMPATHIE MOCHT REKENEN IN LINKS-INTELLECTUEEL DUITSLAND EN DE REST VAN EUROPA? EN WAT WAS DE ROL VAN OOST-DUITSLAND? ACTIEVE RAF-LEDEN KREGEN ER SCHIETOEFENINGEN EN MOEGESTREDEN RAF-LEDEN KONDEN IN DE DDR ONDER VALSE NAAM EEN NIEUW LEVEN BEGINNEN. TILL MEYER, VOORMALIG LID VAN DE LINKS-EXTREMISTISCHE 2. JUNI-BEWEGING, LIET ZICH INLIJVEN BIJ DE STASI. TOT OP DE DAG VAN VANDAAG WINDT HIJ ZICH OP OVER HET FEIT DAT HET KAPITALISME GEWONNEN HEEFT.
Regie: Alexander Oey
Research: Eric Velthuis - Eveline Gillot

DVD 7:
AFLEVERING 31: 1984 – ENGELAND
VOOR “ROOIE DANNY” – STAKINGSLEIDER DAVE DOUGLASS UIT HET MIJNWERKERSDORP HATFIELD – WAS HET IN 1984 EROP OF ERONDER. MARGARET THATCHER WILDE DE MACHT VAN DE VAKBONDEN VOORGOED BREKEN EN GING EEN KEIHARDE STRIJD AAN MET HET STAKENDE MIJNWERKERSGILDE. DUIZENDEN BOBBIES EN MIJNWERKERS SLOEGEN VOOR HET OOG VAN DE TELEVISIECAMERA’S OP ELKAAR IN. THATCHER’S PERSSECRETARIS SIR BERNARD INGHAM WINDT ER ACHTERAF GEEN DOEKJES OM: HET WAS EEN STRIJD OM DE MACHT. WHO IS RULING BRITAIN? DE ‘UNIONS’ OF DE ‘PRIME MINISTER’? UITEINDELIJK WON THATCHER EN MOESTEN DE MIJNWERKERS NA EEN JAAR VAN ONTBERINGEN WEER AAN HET WERK. VEEL MIJNEN GINGEN DICHT. IN HATFIELD KUNNEN DE OUD-MIJNWERKERS DE SCABS – COLLEGA’S DIE TIJDENS DE STAKING TÓCH AAN HET WERK GINGEN – NOG STEEDS NIET VERGEVEN.
Regie: Maaik Krijgsman
Research: Kasper Verkaik

AFLEVERING 32: 1986 – TSJERNOBYL
IN 1986 ONTPLOFTE EEN DEEL VAN DE KERNCENTRALE IN HET OEKRAIENSE TSJERNOBYL. GROTE RADIOACTIEVE WOLKEN TROKKEN OVER EUROPA. DE AUTORITEITEN PROBEERDEN DE RAMP DAGENLANG VERBORGEN TE HOUDEN. IGOR KOSTIN WAS DE EERSTE FOTOGRAAF DIE DE VERWOESTE CENTRALE FOTOGRAFEERDE – EN EEN VAN DE WEINIGE JOURNALISTEN DIE DIT HEEFT OVERLEEFD. VASILI, DE MAN VAN LUDMILA LITVINJENKO, WAS EEN VAN DE BRANDWEERMANNEN DIE DE BRAND BLUSTE. 17 DAGEN LATER OVERLEED HIJ: ZIJN LICHAAM VIEL LETTERLIJK UIT ELKAAR. RONDOM TSJERNOBYL IS EEN ENORM GEBIED TOT VERBODEN ZONE VERKLAARD; NIEMAND WEET VOOR HOE LANG. EEN AANTAL BEWONERS IS INMIDDELS ILLEGAAL TERUGGEKEERD. EN BIJ REISBURO’S KUN JE NU – ALS JE ZOU WILLEN – DAGREIZEN BOEKEN NAAR DE CENTRALE EN DE VERLATEN SPOOKSTAD PRYPIAT.
Regie: Roel van Broekhoven
Research: Sasza Malko

DVD 8:
AFLEVERING 33: 1989 – ROEMENIË
EIND 1989 WERDEN DE BOERENDICTATOR NICOLAE CEAUSESCU EN ZIJN VROUW ELENA NA EEN KLUNGELIG PROCES TEGEN DE MUUR GEZET EN DOODGESCHOTEN – ALLEMAAL GEFILMD EN WERELDWIJD UITGEZONDEN. TWEE SOLDATEN UIT HET VUURPELOTON VERTELLEN IN DETAIL OVER DIE EXECUTIE. EÉN VAN HEN, LOURENTIU STEFANESCU, IS NU EEN SUCCESVOL ZAKENMAN MET ACHT WINKELS. MAAR VEEL ROEMENEN VERDIENEN NU MINDER DAN 150 EURO PER MAAND EN VERLANGEN TERUG NAAR DIE “GOEIE OUDE TIJD”. VERGETEN ZIJN DE ONDERDRUKKING EN VOEDSELSCHAARSTE. DE DISSIDENTE DICHTER MIRCEA DINESCU KONDIGDE IN 1989 OP TV GIECHELEND DE NIEUWE VRIJHEID AAN, MAAR IS NU TELEURGESTELD OVER DE RESULTATEN: IN HET PARLEMENT ZITTEN DEZELFDE GEZICHTEN ALS 20 JAAR GELEDEN, EN VOLGENS DINESCU HEBBEN VOORAL ZIJ HUN ZAKKEN GOED GEVULD.
Regie: Maaik Krijgsman
Research: Maren Merckx – Fieneke Diamand – Cornelis van der Jagt

AFLEVERING 34: 1991 – SOVJET-UNIE
HOOGLERAAR NATUURKUNDE STANISLAV SHUSKEVITSJ HAD NIKS MET POLITIEK, MAAR VRIENDEN HAALDEN HEM OVER ZICH KANDIDAAT TE STELLEN VOOR DE OPPERSTE SOVJET. HIJ STEMDE TOE, WERD VERKOZEN EN VOOR HIJ ER ERG IN HAD, WAS HIJ PRESIDENT VAN WIT-RUSLAND. VIER MAANDEN LATER BLIES HIJ MET BORIS JELTSIN EN DE OEKRAIENSE PREMIER LEONID KRAVTSJOEK DE SOVJET-UNIE OP. IN DE JAREN TACHTIG WAS ONDER GORBATSJOV’S OPENHEID AL EEN GOLF VAN OPSTANDIGHEID EN KRITIEK ONTSTAAN. DE OPSTANDIGE MUZIKANT MISJA BORZYKIN MAAKTE HITS MET BIJTENDE TITELS ALS “DE VIS ROT BIJ DE KOP” EN “PAPPA IS EEN FASCIST”. HET COMMUNISME MAAKTE PLAATS VOOR DE VRIJE MARKT, MAAR BORZYKIN BLEEF WIE HIJ WAS. EN MET HETZELFDE ENTHOUSIASME ALS TOEN BEKRITISEERT HIJ NU DE “KGB-KLIEK VAN POETIN”.
Regie: Roel van Broekhoven
Research: Sasza Malko

DVD 9:
AFLEVERING 35: 1992 – BOSNIË & DE WAARHEID
DE BOSNISCH-SERVISCHE JOURNALIST GORAN TRKULJA ONTVLUCHTTE DE OORLOG IN JOEGOSLAVIË EN KREEG ASIEL IN NEDERLAND. NU REIST HIJ LANGS ZIJN VOORMALIGE COLLEGA’S, MET LOUTER PIJNLIJKE VRAGEN. WAAROM BLEVEN ZE DOORWERKEN? PROBEERDEN ZE SERIEUS TE WETEN TE KOMEN WAT VAN BELANG IS? EN SCHREVEN ZE DAT OOK OP? OVER JOURNALISTIEK ALS EERSTELIJNS-GESCHIEDSCHRIJVING. MET DIE TERUGKERENDE VRAAG: BESTAAT ER ZOIETS ALS DE ABSOLUTE WAARHEID? PEINZEND OVER DE VOORBIJE EEUW ZAKKEN GEERT MAK EN GORAN TRKULJA DE RIJN AF NAAR ROTTERDAM, WAAR TWEE BEKENDEN HEN OPWACHTEN: STALINKENNER ORLANDO FIGES EN JÖRG FRIEDRICH, DIE EEN NIEUWE, CONTROVERSIËLE VISIE GAF OP DE GEALLIEERDE BOMBARDEMENTEN OP DUITSLAND. AAN HEN DE VRAAG: ALS IETS GESCHIEDENIS IS GEWORDEN, IS HET DAARMEE DAN OOK DE WAARHEID?
Regie: Stefanie de Brouwer – Djoeke Veeninga
Research: Stefanie de Brouwer – Rolf Hartzuiker – Fieneke Diamand – Maren Merckx – Eric Velthuis


TECHNISCHE GEGEVENS
9 dvd’s met 17 afleveringen
Speelduur: ± 650 minuten Taal: Nederlands/Vlaams  Ondertiteling: Nederlands Beeldformaat: 16:9 Regio Code: 2 (pal) Audio: Dolby Digital 2.0
cd met podcasts
Speelduur: ± 88 minuten Taal: Nederlands
cd met klassieke muziek
Speelduur: ± 26 minuten

Kijkwijzer:
12 jaar Genre: TV-serie, documentaire, oorlog
Verpakking: Luxe Box Consumentenadviesprijs: € 79,95

Een productie van Canvas Televisie, Canvas, Ministerie van Buitenlandse Zaken, VPRO Televisie. Naar het boek van Geert Mak onder redactie van Roel van Broekhoven. Distributie: Bridge Entertainment Group in samenwerking met VPRO TV.

Recente artikelen

Laatste reacties

Pieter V  |  15-08-2009

Schitterende serie. Heb deze al vanaf mei in mijn collectie. Op de VPRO en Hokshop was deze al reeds verkrijgbaar. Heb beide series in mijn collectie. :)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina