Informatie over beeldkwaliteit Nederland 2 HD

De afgelopen weken hebben veel HDTV-gebruikers opgemerkt dat de beeldkwaliteit bij de uitzendingen van het WK via Nederland 2 HD verminderd is ten opzichte van de eerste speeldagen. Hoewel het probleem met het lichte \'hikken\' van het beeld opgelost is, zijn daarvoor in de plaats duidelijk zichtbare compressiefouten in groende vlakken van de grasmat teruggekomen. De beeldkwaliteit is nog altijd véél beter dan het standaard - en breedbeeld - PAL signaal, maar het is duidelijk dat er nog wat kinderziektes op te lossen zijn voordat HDTV écht goed werkt.

Problemen met decoderen MPEG 4 B-frames

HDTVMagazine.nl en DVD.nl hebben navraag gedaan bij het NOB en het blijkt dat de huidige software in de Samsung DCB-H360R niet goed overweg kan met de B-frames in het MPEG 4 signaal dat het NOB aan de kabelmaatschappijen aanleverde. B-Frames, zogenaamde bi-directionale frames verwijzen naar zowel de voorgaande als de komende beelden, en zijn belangrijk voor een vloeiende beeldweergave. Bij het verwerken van B-frames in het MPEG 4 signaal gaat er in de decoder echter iets mis waardoor het beeld niet altijd vloeiend loopt, zoals we dus tijdens de eerste dagen van het WK hebben gezien. Op verzoek van één van de kabelmaatschappijen is het NOB vervolgens overgegaan op een andere manier van encoderen, waarbij geen B-frames meer gebruikt worden. Aangezien de bandbreedte van het signaal gewoon 15 mbit per seconde is gebleven, betekent dit wél een vermindering van de beeldkwaliteit omdat de encodering minder efficiënt plaatsvindt. De verminderde beeldkwaliteit van de afgelopen week heeft dus niets te maken met een te beperkte bandbreedte bij de kabelmaatschappijen zoals sommigen suggereerden, maar is puur als noodoplossing gekozen om het \'hikken\' van het beeld tegen te gaan.

MPEG 2 720p als alternatief?

De reden dat de kabelaars tot op heden niet overgestapt zijn op het MPEG 2 signaal dat simultaan door het NOB aangeleverd wordt, heeft te maken met een ander probleem, een probleem dat inmiddels overigens opgelost is: Bij de vorige firmwareversie van de decoder werkte de DCB-H360R niet goed met MPEG 2 720p signalen, deze werden extreem schokkend weergegeven. 1080i MPEG 2 signalen werkten al wél goed, getuige onder andere de probleemloze weergave van HD-1 in 1080i MPEG 2.

Vorige week is er echter een update van voor de decoder uitgebracht die er ondermeer voor zorgt dat 720p MPEG 2 nu wél goed zou moeten werken. Onduidelijk is óf, en zo ja wanneer, de kabelmaatschappijen zullen switchen naar het MPEG 2 720p signaal bij de voetbalwedstrijden. Een probleem dat hierbij optreedt is immers dat iedereen die zijn settopbox nog niet van de update heeft voorzien, te maken zal krijgen met ernstige beeldfouten.

1080i "ondoenlijk"

Hoewel het voor de hand lijkt te liggen om de uitzendingen over te zetten naar MPEG 2 1080 i - dat werkt immers met alle firmwareversies van de decoder prima - lijkt het erop dat dat geen optie is: "Onze “tijdelijke” HD Eindregie infrastructuur is nu opgebouwd en geconfigureerd voor 720P/50. Het is ondoenlijk om dit zomaar om te zetten naar 1080I" zo liet het NOB aan HDTVmagazine.nl weten.

Ondanks deze officiële reactie lijkt men toch ook aan het experimenteren met 1080i: Via een speciaal testsignaal wordt de HDTV versie van Nederland 2 inmiddels ook uitgezonden in het afwijkende 1280x1080i formaat.

Nieuwe firmware

Wij hebben Samsung gevraagd om een reactie op de problemen met het MPEG 4 signaal en een verwachting omtrent mogelijke oplossingen hiervan. Op het moment van schrijven hadden we helaas nog geen reactie ontvangen, zodra we die krijgen zullen we dit melden. Wel hebben wij via een omweg begrepen dat de volgende firmwareupdate voor de decoder de problemen met de B-frames in het MPEG 4 signaal zal oplossen, onduidelijk is echter wanneer deze beschikbaar zal zijn.

Het NOB liet ons overigens ook weten dat men verwacht dat de beeldkwaliteit "aanzienlijk beter zal worden" na het oplossen van de huidige kinderziektes en het beter op elkaar afstemmen van encoders en decoders. "In ieder geval heeft dit project nu al alle betrokken partijen veel inzicht gegeven en draagt het bij aan een verdere uitrol van HDTV in Nederland", aldus het NOB tegenover HDTVMagazine.nl.

Recente artikelen

Laatste reacties

Eric van Ballegoie  |  23-06-2006

Dat mag ;) Ik heb dat inmiddels ook van Essent begrepen, ben erg benieuwd of de problemen met het 'oude' MPEG 4 signaal nu opgelost zijn.
Lees meer >

Mr_Parker  |  22-06-2006

Zou ik hier mogen quoten van een ander forum :wink: Aldaar wordt vermeld dat de NOB (in samenwerking met oa @home) de komende week gaat testen met het "niet...
Lees meer >

Harrie van Geleuken  |  22-06-2006

Ik heb gisteren eindelijk ook mijn decoder binnen, net op tijd voor Ned-Arg. Installatie verliep zonder problemen. Decoder aangesloten op (HD)-beamer via com...
Lees meer >

baltar  |  22-06-2006

Ik heb gisteren eindelijk ook mijn decoder binnen, net op tijd voor Ned-Arg. Installatie verliep zonder problemen. Decoder aangesloten op (HD)-beamer via com...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina