Introductie ELAC NAVIS-Serie - Actieve Draadloze luidsprekers

Ruim 2 jaar geleden kreeg het Elac designteam een stevige opdracht: 'Ontwerp een ‘Best in Class’ actieve luidspreker die de vergelijking aan kan met losse componenten.... en het zou mooi zijn als ze ook draadloos zijn.'

Uitgaande van gebaande paden en veel gebruikte technieken, zoals Klasse D-versterkers en digitale DSP-filtering al dan niet geïntegreerd in een compact geheel met netwerk, bluetooth of andere bronnen, kwam Elac al snel tot de conclusie dat op deze wijze het gewenste kwaliteitsniveau nooit bereikt kon worden. Gekozen werd om een 100% eigen platform voor deze actieve speakers te ontwikkelen.

Het resultaat staat er nu: De NAVIS-serie

De Navis actieve luidsprekers zijn niet alleen qua design en afwerking onderscheidend, maar met name vanwege de vooruitstrevende techniek. Zo gebruikt Elac in tegenstelling tot veel andere merken geen digitale filtering in de signaalweg, maar een puur actief analoog wisselfilter. Het filter is gescheiden van de rest van de elektronische componenten en horizontaal onder in de gegoten aluminium sokkel van de luidspreker ondergebracht.

Elke luidspreker heeft zijn eigen versterker met in totaal 300 Watt aan vermogen. Het laag wordt voorzien van een 160W BASH-versterker, het midden met 100 Watt BASH-versterker en het hoog met een 40 Watt Klasse AB-versterker.

Het ontwerp zorgt samen met hoogwaardige componenten, zoals BurrBrown OpAmps, voor een hoge signaalruisverhouding en een extreem lage ruisdrempel van minder dan 100 microvolt.

Behuizing en Dual-Concentric chassis versterken elkaar

Het Dual-Concentric chassis, een middentoner met verzonken tweeter voor de hoge tonen, werkt als een soort hoorn die het brekingseffect van een luidsprekerfront voorkomt. Dit hoorneffect wordt verder versterkt door het gebogen front met afgeronde hoeken. Deze afstraalkarakteristiek zorgt voor een grote ‘sweet spot’: een grote luisterzone waarin meerdere personen optimaal kunnen genieten van het prachtige klankbeeld.

Aansluitmogelijkheden

Navis luidsprekers kunnen bedraad worden aangesloten via bijvoorbeeld een voorversterker, d/a converter, streamer, netwerkspeler, mengpaneel of andere bronnen met een regelbare volume-uitgang. De luidsprekers kunnen ook draadloos worden aangestuurd via Elac’s Air-X2 Wireless Transmitter en binnenkort ook met Discovery Connect DS-C101 (een dubbel Elac Discovery en RoonReady endpoint). Schakel wireless “Off” voor een compromisloze analoge input en output. Mogelijkheden te over om een compact audiosysteem samen te stellen.

Prijs en beschikbaarheid

De serie bestaat uit de monitorluidspreker AR-B51 en de vloerstaander AR-F51. Deze modellen zijn leverbaar in drie hoogglans uitvoeringen, wit, zwart en ebbenhout Emara. Gangbare winkelprijzen:
Gerelateerde artikelen

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina