Just Entertainment: Eigentijdse Canterbury Tales op DVD

Eigentijdse versie van de Canterbury Tales op DVD

Zo’n 600 jaar geleden schreef Geoffrey Chaucer zijn Canterbury Tales: verhalen die de menselijke psyche verkennen aan de hand van thema’s als seks, verraad, gierigheid en God. Chaucer legde ze in de mond van pelgrims op weg naar Canterbury, die elkaar bij wijze van tijdverdrijf verhalen vertellen. In een schitterende, alom geprezen BBC-bewerking van zes Canterbury Tales - stuk voor stuk van de hand van bekende Britse scenarioschrijvers - zijn de middeleeuwse vertellingen vertaald naar de tijd van nu. Just Entertainment brengt de complete BBC-serie met een all-starbezetting uit op DVD. De releasedatum is 18 augustus 2005, de consumentenadviesprijs € 24,95.

De succesvolle BBC-serie omvat de beroemde Canterbury Tales The Wife of Bath, The Miller’s Tale, The Sea Captain’s Tale, The Man of Law’s Tale, The Pardoner’s Tale en The Knight’s Tale. De 21e-eeuwse versie plaatst de pelgrims en hun verhalen in een eigentijdse setting, met plastisch chirurgen en asielzoekers. Acteurs als Julie Walters (Billy Elliot, Harry Potter) en Paul Nicholls (EastEnders) maakten met hun vertolking grote indruk op het publiek, dat massaal op de tv-serie afstemde. De eerste aflevering – The Miller’s Tale – was in 2003 goed voor 7,6 miljoen kijkers, omgerekend 32% van het kijkerspubliek. In deze Canterbury Tale vertelt talentscout James Nesbitt (Cold Feet) op een karaokeavond aan de jonge vrouw van een cafébaas dat zij alles in huis heeft om een ster te worden...

De sterke BBC-bewerking gooide ook hoge ogen bij recensenten, die unaniem met lovende kritieken kwamen. Neem The Wife of Bath, een dubbelzinnig verhaal over onze obsessie met jeugd, waarin Julie Walters soapstar Beth Craddock speelt. Dat was volgens The Times ‘een van de hoogtepunten van het jaar’ en ‘een van de zeldzame momenten waarop je met een glimlach van oor tot oor volmaakt gelukkig achterover kunt leunen voor je tv’. En volgens de New Statesman hoef je geen enkele kennis van Chaucers klassieker te hebben om van de serie te kunnen genieten. Integendeel: de vele wendingen en spitse dialogen laten zelfs kenners Chaucer bijna vergeten. De zes Canterbury Tales duren 50 minuten per aflevering.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina