Ken Loach wint Gouden Palm in Cannes met zijn film I, Daniel Blake

Ken Loach wint Gouden Palm in Cannes met I, Daniel Blake

De Britse regisseur Ken Loach (79) heeft gisteren in Cannes de Gouden Palm voor Beste Film gewonnen met zijn nieuwste film I, Daniel Blake.

Ken Loach speech
Ken Loach als winnaar in Cannes (© AFP)

De film volgt het bizarre traject van een werkloze timmerman die te maken krijgt met bureaucratie van de bijstand in Groot Brittannië. Daniel Blake is een 59-jarige meubelmaker in het noordoosten van Engeland. Na een ziekte heeft hij voor het eerst in zijn leven hulp nodig van de staat. Hij maakt kennis met de alleenstaande moeder Kattie en met haar twee kinderen. Katie is op een zoek naar onderdak. Om te ontsnappen aan een tehuis voor daklozen is haar enige kans een flat 450 kilometer verderop. Beiden bevinden zich in een uitzichtloze situatie, doordat ze gevangen zitten in de bureaucratische rompslomp van het hedendaagse Groot-Brittannië.

De hoofdrollen in I, Daniel Blake zijn van Dave Johns (Daniel Blake) en Hayley Squires (Kattie).

Het is de tweede keer dat Loach de prestigieuze prijs wint. Eerder kreeg hij hem in 2006 voor The Wind That Shakes the Barley.

I, Daniel Blake gaat pas in november in première in de Nederlandse bioscoop.

De Iraanse film De Verkoper (Forushande) van regisseur Asghar Farhadi kreeg de prijs voor de Beste Acteur (Shahab Hosseini) en voor het Beste Scenario. Beste Actrice is de Filipijnse Jaclyn Jose in Ma' Rosa van Brillante Mendoza.

Paul Verhoeven

Elle poster Paul VerhoevenElle, de nieuwe film van Paul Verhoeven, was ook in de race voor de Gouden Palm, maar wist uiteindelijk geen prijs te winnen. In Elle speelt de Franse ster Isabelle Huppert de hoofdrol. Verhoeven heeft de film in Frankrijk gedraaid, in het Frans, met een vrijwel volledig Franse crew.

Michèle (Isabelle Huppert) lijkt onverwoestbaar. Ze is hoofd van een toonaangevend videogamebedrijf en hanteert zowel zakelijk als privé dezelfde genadeloze houding. Maar als ze in haar huis wordt aangevallen en verkracht door een onbekende man verandert haar leven drastisch. Ze besluit zelf achter de dader aan te gaan en belandt in een spannend kat-en-muis-spel dat elk moment uit de hand kan lopen.

Elle gaat op 2 juni in première in de Nederlandse bioscopen.

Nederlands succes

The Red Turtle, van de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit zorgde toch voor Nederlands succes tijdens het filmfestival. De film won de Speciale Juryprijs van het programma-onderdeel Un Certain Regard. De woordenloze animatiefilm gaat over een man die strandt op een onbewoond eiland.

Cannes Festival Logo

 

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina