Kijkwijzer in 2020 ook in Belgische bioscopen

Kijkwijzer in Belgische bioscopen

Vanaf januari 2020 gaan ook de Belgische bioscopen Kijkwijzer gebruiken. Het Nederlandse systeem dat informeert over de risico’s van films voor kinderen, wordt door de zuiderburen overgenomen.  Ook de leeftijdsindeling en pictogrammen, waarmee onder meer wordt gewaarschuwd voor geweld, angstige beelden en seks, zullen voor de bioscoopfilms in België hetzelfde zijn.

Kijkwijzer logo

De invoering en toepassing van Kijkwijzer komt onder de verantwoordelijkheid van de overheid in België. Voor veel filmdistributeurs die in België bioscoopfilms uitbrengen is Kijkwijzer geen nieuw fenomeen. Zij distribueren vaak in de hele Benelux, waardoor de films voor de Nederlandse markt al een Kijkwijzer classificatie krijgen.

Het NICAM, de Nederlandse organisatie achter Kijkwijzer, zal het personeel van de distributeurs trainen voor het  uitvoeren van de classificaties. In Franstalig en Duitstalig België wordt Kijkwijzer geïntroduceerd onder de naam Cinecheck.

België is het eerste land dat Kijkwijzer integraal overneemt. Eerder hebben Turkije, IJsland en Slovenië Kijkwijzer in licentie genomen. Ook het internationale classificatiesysteem voor games, PEGI, is gebaseerd op Kijkwijzer.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina