LCD vs Plasma

LCD vs Plasma

In de strijd om het marktaandeel blijven de prijzen van zowel LCD als Plasma zakken, hoewel het prijsniveau van CRT nog niet gehaald wordt komt het wel steeds dichterbij elkaar te liggen. Alleen voor de kleinere schermen wint de LCD het nu al in verkoopcijfers. Voor de grotere maten wordt 42 inch met HD technologie als wereldwijde standaard verwacht. Plasma schermen die hieraan voldoen kosten nu rond de 4.000 dollar, terwijl een HD-LCD scherm ongeveer 5.000 dollar kost. Een technisch mindere plasma van 42 inch kost nog maar 2.000 dollar, dus ligt het in de lijn van de verwachting dat ook LCD nog een stuk goedkoper zal worden.

Alhoewel momenteel de grote plasma schermen het qua prijs dus nog winnen van LCD, ziet het er naar uit dat in 2007-2008 de grote LCD schermen hun plasma neefjes zullen verslaan. Er wordt dus alles aan gedaan om zo efficiënt mogelijk te werken waarmee grote investeringen geen obstakel lijken te zijn: Aziatische LCD fabrikanten investeren in de komende tien jaar maar liefst 51 miljard dollar. LG.Philips, \'s-werelds nummer 2 LCD fabrikant, heeft in november een 5.3 miljard dollar kostend plan gelanceerd om een kompleet nieuwe fabriek op te zetten voor de massaproductie, operationeel gepland in de eerste helft van 2006.

Bijna alle Taiwanese schermfabrikanten denken dat de wereldwijde standaard kleiner dan 40 inch zal worden en gokken dus op LCD als winnaar in de strijd om het marktaandeel. LG, Samsung, Pioneer en Matsushita (Panasonic) daarentegen gaan voor plasma als winnaar in deze strijd. 

Gezien de recente ontwikkelingen in de TV techniek (Superslim, OLED, NED)  kunnen we alleen maar hopen dat de consument uiteindelijk de lachende derde wordt.

Bewerking : Edgar Smit

Recente artikelen

Laatste reacties

Reinbo  |  10-06-2005

Veel te scherp voor het menselijk ook....., 't is alsof je klaagt dat de molekulen in een glas water te klein zijn en je er daarom niet naar kan kijken. de enig...
Lees meer >

Jaco  |  10-06-2005

Ik heb inmiddels al wat demo's gezien van HD-plasma en HD-LCD, het viel mij op dat ik na tien minuten kijken barstende koppijn kreeg omdat waarschijnlijk het ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina