Meerkanaals audio workshop op de VAD show.

Meerkanaals VAD-workshop
Strijd der digitale formaten


Tijdens de VAD organiseert HVT een ronduit unieke workshop. In ruimte 9 zal namelijk op de eerste twee dagen van de VAD (20 en 21 oktober) de vergelijking mogelijk zijn van meerkanaals DVD-Audio met meerkanaals SuperAudio CD (met dezelfde opname als bron). Het is voor het eerst in Europa dat een dergelijke demonstratie plaatsvindt, al was het alleen omdat het vergelijkingsmateriaal nog niet leverbaar is.

En alsof dat nog niet genoeg is, heeft ook Werner Dabringhaus van het Duitse klassieke label MDG toegezegd persoonlijk aanwezig te zijn om de eigen 2+2+2 DVD-Audio surround opstelling te demonstreren. HVT slaat dus twee unieke vliegen in een klap:

-Vergelijking multichannel 2+2+2 versus 5.1
-Vergelijking multichannel SuperAudio CD versus multichannel DVD-Audio.


2+2+2
Musikproduktion Dabringhaus und Grimm heeft een eigen suround-opstelling geïntroduceerd, waarbij twee luidsprekers boven
het voorste stereopaar voor weergave van de derde dimensie zorgen (zie afbeelding). Het systeem is volledig compatibel met 5.1 en met stereo. U mist in de meer traditionele opstellingen de hoogte-component, maar heeft wel de hoge DVD-Audio resolutie.

Werner Dabringhaus ziet 5.1 als een zinvolle uitbreiding op tweekanaals stereo, maar beschouwt zijn 2+2+2 systeem als een evolutionair vervolg op 5.1. De echte purist kan overigens met een 7.1-kanaals receiver, beide systemen standaard inrichten.

SuperAudio CD versus DVD-Audio
Eindelijk is het dan zover: een eerlijke vergelijking tussen DVD-Audio en SuperAudio CD. Dankzij Telarc. Dit label brengt de '1812 Ouverture' van Tchaikovsky namelijk niet alleen in het bekende CD-formaat, maar ook als stereo en meerkanaals SuperAudio CD en DVD-Audio disc.

De CD en SuperAudio CD zijn reeds een tijdje te koop (onder andere bij HVT, zie HVT 9 2001), maar de DVD-Audio disc nog niet. HVT heeft er echter toch een paar uit Amerika gekregen om deze unieke vergelijkende workshop mogelijk te maken.

Drukte en ruimte
Omdat onze workshop in een kleine ruimte plaats vindt en er dus maar voor relatief weinig personen tegelijk plaats is, zullen we met kaartjes moeten werken. Deze zijn verkrijgbaar bij de HVT-stand. Omdat we dus waarschijnlijk ook belangstellenden door ruimte- en tijdgebrek teleur zullen moeten stellen, kunnen wij nu al verklappen dat we dit jaar en volgend jaar nog meer van dit soort workshops gepland hebben. Wanneer u dus niet snel genoeg bent, of om andere redenen de workshop moet missen, weet u zich dan met deze gedachte getroost.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina