Na de Bevrijding - 25 maart op DVD

Zoektocht naar oude en nieuwe waarden in:

NA DE BEVRIJDING

Na De Bevrijding DVD
Verkrijgbaar op DVD vanaf 25 maart

In Na de Bevrijding wordt aandacht besteed aan de periode 1945-1950; de weinig belichte en roerige jaren waarin ons net bevrijde land zich moet opwerken uit de chaos van de Tweede Wereldoorlog. In zeven documentaires van 50 minuten wordt aan de hand van persoonlijke getuigenissen een indringend beeld gegeven van deze jaren. Momenteel is de documentaire reeks nog tot 14 maart elke vrijdag te zien op televisie (NTR). Just Bridge Entertainment brengt de DVD Na de Bevrijding op 25 maart uit.

Televisieserie, boek en expositie over het Nederland van na de bevrijding
In de serie komen de belangrijkste thema’s uit de periode 1945-1950 aan bod. Van de terugkeer uit de kampen tot de wederopbouw, van schaarste tot Marshallhulp, van de koloniale oorlog in Nederlands-Indië tot de Koude Oorlog. Dezelfde thema’s als in de televisieserie komen ook terug in expositie ‘Van Drees tot Frank Sinatra, de jaren van de wederopbouw’, die momenteel te zien is in Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek, en het door uitgeverij Balans uitgegeven boek ‘Na de bevrijding, een geschiedenis van naoorlogs Nederland 1945-1950’ geschreven door Ad van Liempt. Bijzonder is ook de ‘XL-versie’ van de serie die de NTR en Beeld en Geluid hebben gemaakt: via www.nadebevrijding.nl kan men het beeldarchief van de serie kan raadplegen.

Getuigen aan het woord
Getuigen die rond het eind van de oorlog volwassen werden hebben in de serie een centrale rol. Toen waren het jonge mensen tussen 15 en 25 jaar, nu zijn het tachtigplussers. Zij moesten met ingrijpende ervaringen achter de rug na de bevrijding hun eigen leven zien op te bouwen. Diverse mensen onder wie een kampbewaker en een officier van justitie van toen doen hun verhaal. Aan het woord komt ook een voormalig lid van een executiepeloton. De koloniale oorlog tegen Indonesië en de eindeloze stroom brieven die heen en weer werden geschreven komen aan bod. En er worden herinneringen opgehaald aan de felle discussies en demonstraties van toen. Tot slot speelt de wederopbouw een grote rol in de serie. En hoe men met doorzettingsvermogen, vindingrijkheid en vooruitkijken de boel uiteindelijk weer draaiende wist te krijgen.

Na de Bevrijding laat één grote zoektocht zien naar oude en nieuwe waarden, naar een evenwicht dat lang niet altijd gemakkelijk wordt gevonden en regelmatig tot hevige strijd leidt. Een van de belangrijkste stukjes Nederlandse geschiedenis dat niemand mag ontgaan.

Na de Bevrijding
Regie: Gerda Jansen Hendriks, Paul Ruigrok, Suzanne Raes & Femke Veltman.
Research: Karin van den Born, Mirjam Gulmans & Suzanne Hendriks.
2 DVD + Slipcase: adviesprijs EUR 20,99

Bridge Entertainment

Recente artikelen

Laatste reacties

Pieter V  |  12-03-2014

Waarom nou ook niet meteen op Blu-ray? Deze serie is in HD geschoten en in HD uitgezonden op TV...........
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina