Ro-Disc over de Regio 1 vs Regio 2 situatie

Robert Verhoef van DVD speciaalzaak Ro-Disc heeft een kleine verhandeling geschreven over de situatie in de wereld op DVD gebied. Hij uit stevige kritiek op de Nederlandse distributeurs die zich voornamelijk lijken te richten op de toptitels terwijl de back catalog met oudere titels wordt vergeten. Hieronder zijn verhaal:

 

ALGEMEEN: NEDERLAND DVD LAND

Het gaat goed met DVD in Nederland. Op elke straathoek kom je wel DVD tegen. Een paar maanden geleden waren er al voorspellingen, dat het aantal verkochte DVD-spelers in Nederland zou stijgen van 400.000 naar 900.000 aan het einde van dit jaar. Een behoorlijk sprong voorwaarts. Reden voor de Nederlandse maatschappijen om zich in de afgelopen zomer alvast schatrijk te rekenen. Hoe doe je dat ? Door je simpelweg te concentreren op een paar commerciele titels, die het grote publiek aanspreekt en die tot vervelends toe in ieders strot duwen. De mogelijkheid is er eindelijk en die wordt met beide handen aangepakt. Er worden aantallen van bepaalde titels weggezet, waar ze lang van natgedroomd hebben. Hiep, hiep, hoera...
De minder commerciele titels worden hierdoor wel opzij geschoven en eerder als last beschouwd, dan als rijke aanvulling op de Nederlandse catalogus. Het interesseert ze niets meer. De afzet in Nederland is zo beperkt, dat men het uitbrengen van veel titels zelfs niet meer haalbaar acht. Het gebeurt zelfs al, dat in Engeland DVD's verschenen zijn met Nederlandse ondertiteling, die hier niet uit zullen komen. Dit is slechts een tussenfase natuurlijk. De volgende stap is om niet de moeite te nemen om de Engelse versies te voorzien van Nederlandse ondertiteling.
Breedte titels, die nog in Nederland verschijnen worden kant en klaar vanuit Hollywood aangeleverd. Daar heeft de Nederlandse vertegenwoordiging niets op in te brengen. Hollywood bepaalt welke titels in Nederland het levenslicht mogen zien, maar ook welke titels niet.
De backcatalogus in Nederland is voor de maatschappijen duidelijk niet interessant en dat laat men blijken ook. Het is echt te triest voor woorden, dat als je navraagt of een bepaalde titel van een uitgever ooit nog in Nederland uitkomt, men nog nooit van de titel gehoord heeft. Terwijl men zelf de rechten heeft ! Dat de film in het buitenland wel volop verkrijgbaar is, doet men niets.

Maar wee oh wee als je zo'n titel importeert...

Het probleem van de omzet van backcatalogus DVD's is niet nieuw. Al vanaf dag 1 worden er in het buitenland flink meer DVD's uitgebracht dan in Nederland. Het succesvol worden van DVD, heeft hier helaas geen positief effect op. De achterstand in Nederland wordt alleen maar groter en groter. Steeds meer titels zullen nooit en te nimmer hier verschijnen. Van een inhaalslag is dus pertinent geen sprake en zal ook nooit plaatsvinden.

Om aan te geven hoeveel titels er zoal uitgebracht worden, staat hieronder per week wat er in Nederland en in Amerika uitgebracht wordt :

Week 43 - USA : 106, NL : 34
Week 44 - USA : 103, NL : 24
Week 45 - USA :   89, NL : 41
Week 46 - USA :   69, NL : 41
Week 47 - USA : 119, NL : 34

In 5 weken tijd worden er dus bijna 500 DVD's in Amerika uitgebracht tegen nog geen 200 in Nederland. Dit is een plaatje wat al tijden geldt.
Adult DVD's en re-releases zijn overigens niet meegeteld.

De catalogus van Amerika bevat inmiddels zo'n 11.000 verschillende DVD's. In Nederland halen we nog altijd de 3.000 titels niet.

Het is ondenkbaar, dat Amerika minder zal uitbrengen per week en het is tevens ondenkbaar, dat het aantal releases in Nederland per week spectaculair zal stijgen. De distributiedeals zijn inmiddels al zo goed als uitgeput. De afzet van breedte-titels te laag.

Een paar voorbeelden van hoeveel titels per maatschappij uitgebracht wordt :

MGM : 25 (!) per maand in Amerika, 5 in Nederland
Paramount : 10 per maand in Amerika, 5 in Nederland
Warner Home Video : 20 per maand in Amerika, 7 in Nederland

En dan heb ik het dus nog niet eens gehad over vele titels, die in Amerika (opnieuw) uitgebracht worden in (veel) betere kwaliteit met (veel) meer extra's.

Voorbeelden van volledige catalogus per maatschappij :

Buena Vista - USA : meer dan 400, Nederland : 70
Warner Home Video - USA : 600, Nederland : 250

Wat is nu precies het probleem met import van DVD's, die hier niet uit zijn/komen ? Waarom mag de Nederlandse consument zoveel materiaal niet zien en moet men zich beperken tot dat wat de Nederlandse Hollywoodmaatschappijen hen opdraagt ?
Is men soms bang, dat voor elke geimporteerde Hindoestaanse film er een Charlie's Angels minder verkocht wordt ?

Op aggressieve wijze wil men de volledige import van films buiten de EG uitbannen. Men neemt steeds verdergaande maatregelen. Inmiddels worden er in Nederland ook maatregelen genomen om de handel in tweedehands import DVD's van buiten de EG aan te pakken. Het eerste procesverbaal is al opgemaakt. Aankopen van (misdadige ?) consumenten, die via internet bestellen is een volgende stap...

NOTE : Het bovenstaande is niet zomaar een uit de lucht gegrepen constatering.

Wordt vervolgd...

Robert Verhoef

Recente artikelen

Laatste reacties

Mike Philippens  |  28-10-2001

Waarom wordt die regio-codering dan ook gebruikt voor films die al jaren niet meer in de bioscoop te zien zijn geweest? Ik sluit me aan bij het antwoord van ...
Lees meer >

Richard68  |  28-10-2001

Om de eigen markt te beschermen. een Nederlandse distribiteur redeneert. Als men de DVD in Amerika haalt zal men hem hier naderhand niet meer kopen, dus verdien...
Lees meer >

Theo B  |  28-10-2001

Met andere woorden: regiocode is alleen voor de bescherming van de release-schema's van de bioscopen (wat bv in de US een kerstfilm is, is in NL een vakantie...
Lees meer >

Mike Philippens  |  27-10-2001

Regio 2 geld grofweg voor heel europa, dus ter bescherming van de nederlandse ondertiteling kan het dus niet zijn. Japan is ook regio2... Ik denk overigens ni...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina