Staking Hollywood-acteurs komt ten einde

Al sinds juli zijn er stakingen gaande over onder andere de werkomstandigheden van acteurs en filmschrijvers die aangesloten zijn bij vakbond SAG-AFTRA. Echter was er eind september van dit jaar al een akkoord bereikt met verschillende studio’s, maar de stakingen gingen door. Na in totaal 4 maanden staking, waardoor de Amerikaanse entertainmentindustrie volledig stil is komen te liggen, is er eindelijk (onder voorbehoud) een akkoord gekomen.

Een driejarig contract met een waarde van ruim 1 miljard dollar zal zorgen voor een loonstijging van 7 procent voor de acteurs. Daarbij wordt tegen lage uitbetaling van acteurs gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie. Deze is een zogenaamd AI-techniek, waarbij een gelijkenis van de acteur wordt gebruikt voor een film. Het loon voor de acteur mag tegenwoordig niet meer lager zijn dan wanneer men in levenden lijve op de set staat. Naast de loonsverhoging is er ook een extra bonus afgesproken met streamingsdiensten als Disney en Netflix.

De stakingen hebben de bond flink wat geld gekost. De tv- en filmschrijvers zijn in september al akkoord gegaan met de filmstudio’s en hebben hun werk weer opgepakt. De acteurs bleven tijdens de stakingen echter geen film- en promotiewerk doen, waardoor er ook geen enkele film of serie meer uitgebracht is. Het gevolg hiervan is ruim 6 miljard dollar economische schade, geschat door onderzoeksbureau Milken Institute.

De premières van verschillende series en films zijn door de stakingen uitgesteld. Zo zullen we nog even geduld moeten hebben met een aantal nieuwkomers. Door de stakingen kan onder andere de film Dune 2 en de serie Avengers hierdoor nog niet in première gaan. Ook de lancering van de nieuwste Disney-film ‘Sneeuwwitje’ en de nieuwste ‘Mission Impossible’ laat nog even op zich wachten.

Nieuwsgierig geworden naar het sterrenleven in Hollywood en de beroemde en prachtige studio’s omgeving een keer van dichtbij bekijken? Vergeet hiervoor geen Amerikaans visum of ESTA Amerika aan te vragen!

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina