Wat is de ideale temperatuur voor het kijken van een film?

Wat is de ideale temperatuur voor het kijken van een film?

Een tafel vol lekkernijen, de gordijnen op de juiste stand en de afstandsbediening in de hand. Je lijkt helemaal klaar voor je ideale avondje filmkijken, maar is dat wel zo? Hoe vaak komt het voor dat jij of je vrouw tussentijds naar een extra dekentje grijpt voor extra comfort? Dan ben je waarschijnlijk vergeten de thermostaat op de ideale filmkijkstand te zetten. We beschreven al eerder hoe je een optimale kijkervaring krijgt, maar wat is nu de ideale temperatuur voor een avondje ‘Netflix and chill’?

TV kijken

Laten we je maar meteen uit die droom helpen: de ideale temperatuur is voor iedereen anders. Het verschilt ook nog eens per ruimte en wat je nog meer in die ruimte doet. Het is daarom moeilijk te stellen wat de ideale temperatuur is voor jou persoonlijk, want misschien vind jij het juist fijn om helemaal ingepakt op de bank te liggen, terwijl je kamergenoot het altijd heet heeft.

Over het algemeen geldt dat temperaturen tussen de 18 en 21 graden als comfortabel worden ervaren, waarbij 18 graden echt de ondergrens is. Dat bleek uit onderzoek van de Britse gezondheidsorganisatie. Uit Chinees onderzoek kwam juist naar voren dat 22 graden de ideale temperatuur is. Bij deze temperatuur voelen mensen zich comfortabel en zijn ze het actiefst. Je hoeft uiteraard niet heel actief te zijn tijdens het kijken van een film, dus laten we inzoomen op de temperatuur tussen de 18 en 21 graden.

Het zijn slechts drie graden verschil, maar die graden maken een groot verschil in hoe mensen de omgevingstemperatuur ervaren. Het is zelfs zo dat het per land verschilt wat de ideale temperatuur is. Uit onderzoek blijkt dat voor Nederlanders 19,7 de ideale temperatuur is, dat het voor de Belgen op 20 graden ligt en dat de Engelsen zelfs op 20,1 graden ligt. Het maakt dus uit in welk land je de film kijkt om de juiste temperatuur te bepalen.

De ideale temperatuur verschilt ook nog eens per ruimte in je huis. Sommige mensen vinden het fijn om in hun woonkamer te genieten van het schouwspel op hun televisie, terwijl anderen zweren bij hun slaapkamer. Mensen die de film kijken in hun slaapkamer vallen hoogstwaarschijnlijk daarna in slaap. Het is niet goed om te slapen in een te warme kamer. De ideale slaaptemperatuur wordt zelfs op 18 graden gezet. Dat is dus lager dan de ideale temperatuur in de woonkamer van rond de 20 graden.

Het maakt ook nog uit wanneer je de film kijkt, in welke tijd van het jaar. In de zomer is het buiten natuurlijk veel warmer dan in de winter. Voor veel mensen is het kijken van de film een soort ontsnapping van buiten. Als het buiten warmer is, kijkt men liever in een iets koudere omgeving naar de film. In de winter staat de thermostaat juist wat hoger om het binnen comfortabel te maken. Dat wordt in bioscopen zo vaak gedaan.

Een ander belangrijk verschil in het beleven van de ideale temperatuur ontstaat door gender. Uit Duits onderzoek blijkt dat vrouwen zich fijner voelen bij hoge temperaturen en dat hun hersenen dan ook beter werken. Ze scoren dan beter bij wiskunde en taal. Voor mannen was dat juist omgekeerd, want zij scoorden beter bij een lagere omgevingstemperatuur. Ben je vrouw en kijk je een complexe film dan wil je de temperatuur wat hoger instellen.
Er zijn dus heel veel factoren die een rol spelen in het bepalen van de juiste temperatuur om optimaal te kunnen genieten van jouw film. En waar je vroeger steeds van de bank af moest of helemaal naar beneden moest lopen om de thermostaat aan te passen, kun je dat tegenwoordig veel slimmer regelen.

De slimme thermostaten van Tado, Netatmo of Honeywell Evohome kun je op afstand bedienen met je smartphone, tablet of zelfs met je stem. Je hoeft dat alleen maar te vragen aan je thermostaat om de temperatuur te verhogen of te verlagen. Met slimme radiatorkranen is het daarnaast ook mogelijk om de temperatuur per kamer te regelen, zonder dat het direct invloed heeft op de rest van het huis.

Zo kun je per kamer en per persoon heel eenvoudig de juiste temperatuur instellen, zonder dat je jouw film hoeft te onderbreken.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina