Zorgt Netflix bingen voor een stijging van de CO2-uitstoot?

Zorgt Netflix bingen voor een stijging van de CO2-uitstoot?

Veel mensen gebruiken het vele thuisblijven tijdens de coronauitbraak als excuus om tv-box sets en films op Netflix en andere streamingdiensten in te halen. Maar welk effect heeft onze gewoonte om veel tv te  kijken op het klimaat?

Netflixen op de bank

In de afgelopen jaren zijn Netflix en zijn concurrenten een vervanging geworden voor een bioscoopbezoek. En voor velen van ons is het de favoriete manier om films en tv-shows te kijken. Volgens gegevens die door Statista zijn gepubliceerd, had Netflix alleen al in het laatste kwartaal van 2019 167 miljoen abonnees wereldwijd. In het eerste kwartaal van 2021 zijn dit er naar schatting 208 miljoen.

Het aanbod van streamingdiensten reist door honderden kilometers kabels, routers en datacentra, die allemaal worden aangedreven door elektriciteit.  Een deel van die elektriciteit is nog altijd afkomstig  uit fossiele brandstoffen.

Meerdere studies hebben berekend hoeveel kilo CO2 er vrijkomt bij het bingen van Netflix. Daaruit bleek dat 30 minuten Netflixen 0,2 kg CO2 produceert. In perspectief: iets opwarmen in de magnetron opwarmen op de hoogste stand produceert ongeveer 0,4 kg.

Hoe dan ook, kiezen voor duurzame energie maakt je energieverbruik al minder schadelijk voor het milieu. Meestal letten mensen vooral op de prijs wanneer ze energieleveranciers vergelijken.

Maar wist je dat de duurzaamheid van  energie ook flink kan verschillen per aanbieder? Iets om op te letten bij je keuze dus. Zeker omdat groene energie lang niet altijd meer hoeft te kosten dan grijze energie.

Het is hierbij wel slim om keurmerken of duurzaamheidsscores te raadplegen. Zo weet je zeker dat je écht duurzame energie afneemt. Komt de groene stroom bijvoorbeeld wel uit Nederland?

In sommige gevallen wordt groene energie namelijk uit het buitenland geïmporteerd. Hierbij wordt met verschillende certificaten gewerkt en de energie moet een lange afstand afleggen. Daardoor kun je dan niet altijd zeker weten of het wel écht om groene stroom gaat.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina