Zune: Streaming video op je XBOX360 in HD kwaliteit

Update microsoft XBOX 360 17-11-2009 Zune Twitter Facebook

Zune: Streaming video op je XBOX 360


Op Maandag 16 November 2009 was DVD.nl één van de gelukkigen om op het hoofdkantoor van Microsoft op Schiphol een demonstratie van hun nieuwste toevoegingen voor de XBOX 360 bij te wonen. Dinsdag 17 November wordt er een nieuwe update voor de XBOX 360 beschikbaar gesteld. Deze update maakt het mogelijk om te kunnen Twitteren, gebruik te maken van Facebook en om films te kunnen bekijken die gestreamed en gedownload kunnen worden in HD kwaliteit.


On Demand

Films on demand bekijken wordt al door vele aanbieders van digitale televisie aangeboden. Met de update die vanaf 17 November 2009 beschikbaar is voor de XBOX 360 van Microsoft wordt het mogelijk om films te bestellen en in HD kwaliteit te bekijken. Hierdoor is Microsoft de eerste spelcomputer fabrikant die deze mogelijkheid beschikbaar stelt. Deze optie wordt Zune genoemd.
Logo

Het bestellen van films in HD of SD kwaliteit

Een film bestellen is vrij simpel, er is in het menu van de XBOX 360 een optie om de Video Marketplace te bezoeken en een film uit een ruim assortiment uit te kiezen. Als je eenmaal een film hebt gevonden is er de mogelijkheid om een trailer van de film in Standard Definition (SD) te bekijken. Heb je voor jezelf de keuze gemaakt om de film te bekijken dan is er nog de mogelijkheid om de kwaliteit te selecteren, hier is te kiezen om de film in 1080p of in SD te streamen of te zelfs te downloaden om hem later te kunnen bekijken. Het geluid wordt in Dolby Digital 5.1 weergegeven. Bitrates zijn ons niet bekend.
Er zal bij het huidige assortiment geen mogelijkheid zijn om films te bekijken met Nederlandse ondertiteling. Deze is nu nog niet aanwezig, maar zal in de nabije toekomst wel ingevoerd worden. De nieuwe film Harry Potter en de Halfbloed Prins zal de eerste film zijn die Nederlandse ondertiteling zal bevatten, die de mogelijkheid heeft om aan- of uitgezet te worden.


Streamen of downloaden

Bij het aankopen van een film wordt er de mogelijkheid geboden om de films te downloaden of hem direct te bekijken en hem dus te streamen naar de XBOX 360. Als je ervoor kiest om de film te downloaden word je in de gelegenheid gesteld om de film op en later tijdstip te bekijken. Echter, de film dien je binnen twee weken te bekijken, daarna vervallen je rechten en zul je de film opnieuw aan moeten kopen. Heb je de film eenmaal aangekocht en ben je begonnen met kijken, dan moet je hem binnen 24 uur afkijken, daarna is dat niet meer mogelijk.
Kies je ervoor om de film direct te bekijken en dus te streamen, dan is er de eerste momenten van de film sprake van een buffer die zich opbouwt. Dit veroorzaakt een redelijk onscherp beeld en duurt ongeveer 10 seconden. Na deze tijd heeft de film voldoende buffer opgebouwd om probleemloos verder te spelen. Één van de functies tijdens het kijken is het voor- en achteruit spoelen, nadeel hiervan is dat er bij het hervatten van de film weer opnieuw een buffer opgebouwd dient te worden en het beeld even onscherp is. Deze periode is echter veel korter dan de opstart en duurt niet langer dan een seconde of vijf. Voordeel is wel dat je direct weer kunt beginnen met kijken en niet hoeft te wachten totdat het beeld volledig gebufferd is. Het streamen van een film kan al bij een 4Mb internetverbinding, de demonstratie werd getoond aan de hand van een 8Mb internetverbinding.


Het assortiment films

Er zal bij de introductie van Zune een ruim assortiment films beschikbaar zijn. In de Video Marketplace zullen er diverse films beschikbaar zijn van Warner Bros, Paramount, MGM en Universal. Woensdag 18 November zal Harry Potter en de Halfbloed Prins op de releasedag van de DVD en Blu-ray Disc ook direct beschikbaar zijn als HD-stream en download.
In de Verenigde Staten en Groot Brittanië wordt er in de toekomst de mogelijkheid geboden om de XBOX 360 als settopbox te gaan gebruiken in combinatie met een abonnement bij Sky of Netflix . Een settopbox is een ontvanger voor digitale TV. Zo zullen er bijvoorbeeld sportwedstrijden te bestellen zijn.


De kosten van een film

Uiteraard zullen de films niet gratis zijn en dienen betaald te worden met de zogenaamde XBOX 360 Live Points. Deze points zijn aan te schaffen bij diverse winkels op een soort van pre-paid kaarten of je kunt direct punten kopen via de Marketplace met een creditcard. 80 points staat gelijk aan €1,-. Alle nieuwe films in HD kwaliteit zullen 490 points (€6,-) gaan kosten en oudere films 240 points (€3,-). Films in SD kwaliteit zullen vanzelfsprekend goedkoper zijn.


Overige toevoegingen na de update

Na de update zullen er meerdere andere toepassingen toegevoegd zijn. Zo is er de mogelijkheid om te Twitteren, gebruik te maken van Facebook en avatars te maken in vele verschillende stijlen waarvoor allerlei updates aan te kopen zijn. De avatars zijn te vergelijken met de Mii’s op de Nintendo Wii. De leukste toevoeging is toch de Party mogelijkheid. Met de Party optie zijn meerdere toepassingen te bedenken. Zo kun je samen met je vrienden, die ook in het bezit van een XBOX 360, dezelfde films bekijken of samen een sportwedstrijd bekijken. Hierbij bestaat de mogelijkheid om jullie avatars in het scherm te plaatsen tijdens de film of sportwedstrijd en mee te laten kijken, zo ben je alleen thuis maar zitten je vrienden interactief naast je op de bank. Tijden het kijken van een film of sportwedstrijd kan er dan via de avatars gecommuniceerd worden.


Toekomstvisie Microsoft

Uiteraard was er ook aandacht voor de toekomst van de XBOX 360 op de langere termijn. Project Natal is de codenaam voor de technieken waar Microsoft de afgelopen tijd aan heeft gewerkt. Project Natal is een add-on op de huidige generatie van de XBOX 360 en heeft als doel om spellen te kunnen spelen zonder een controller te hoeven gebruiken. Bij de vraag of Microsoft van plan is om op de korte termijn een Blu-ray add-on uit te brengen kregen wij als antwoord dat dit voorlopig nog niet zal gebeuren. Ook op de vraag of er de komende tijd ontwikkelingen zullen zijn omtrent de aankomende 3DTV’s en de ontwikkelingen hiermee van Microsoft was nog niets bekend.

Recente artikelen

Laatste reacties

Roy de Jong  |  24-11-2009

Komend weekend heeft Microsoft een actie: Winter-Xtival '09. Ik ben hier zelf nog niet zo bekend mee maar de aanbiedingen zijn wel interresant. Zo heb je al H...
Lees meer >

Michael Hamers  |  17-11-2009

Ik zie de link tussen HD video streamen en gameconsoles verhandelen ook niet... Verder ben ik niet zo van het streamen. Doe mij maar een schijfje of flashkaart...
Lees meer >

Roy de Jong  |  17-11-2009

Wordt het nu, aangezien de redactie van DVD.nl nu zelf de scheidslijn tussen spelcomputers en stand-alone spelers lijkt te overschrijden, ook mogelijk om ps3`s ...
Lees meer >

windoweyes  |  17-11-2009

Wordt het nu, aangezien de redactie van DVD.nl nu zelf de scheidslijn tussen spelcomputers en stand-alone spelers lijkt te overschrijden, ook mogelijk om ps3`s ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina