Vrij en Vrolijk / Fun and Fancy Free

Recensent:
Arnold van Oostrum
16-04-2003

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

Vrij en Vrolijk / Fun and Fancy Free (DVD)
Samenvatting

Japie Krekel treedt op als gastheer en begint met het eerste verhaal:
Bongo
Bongo is een jong acrobatisch circusbeertje dat ongelukkig is omdat hij altijd in een te kleine kooi zit. Tijdens een treinreis weet hij te ontsnappen. Hij ontmoet allerlei aardige dieren. Maar hij ontdekt dat vrijheid ook zijn nadelen heeft. Bongo is bang in het nachtelijke donker. Als Bongo een vrouwtjesbeer ontmoet, slaat zij hem op zijn neus. Bongo snapt er niks van en gaat verdrietig weg.

Voor het volgende verhaaltje neemt Japie je mee naar buikspreker Edgar Bergen, die het verhaal vertelt van:
Mickey en de Bonenstaak
Mickey, Donald en Goofy wonen in een vruchtbare vallei. Een zingende harp zorgt ervoor dat alles bloeit en groeit. Groot is de ramp als de harp wordt gestolen. Niets wil meer groeien en al het eten raakt op. Als er bijna niets meer te eten is, wil Donald de koe slachten. Mickey daarentegen wil de koe verkopen en komt na een dag terug met drie bonen. Donald is des duivels ondanks dat Mickey bezweert dat het toverbonen zijn. In de nacht beginnen de bonen te groeien, dwars door de vloer heen. De volgende ochtend blijken Mickey en Donald hoog in de wolken te zitten. En wat ze daar vinden…

Commentaar

Vrij en Vrolijk (Fun and Fancy Free) is Disney’s 9e avondvullende animatiefilm uit 1947. De film is van vlak na de tweede wereldoorlog. Al voor de oorlog was de productie van twee nieuwe avondvullende animatiefilms begonnen. De oorlog en de naoorlogse slechte economie dwongen Disney ertoe om de twee films samen als één avondvullende film uit te brengen. Japie Krekel, bekend van Pinokkio (1940) fungeert als gastheer. Als inleiding op en tijdens de tweede film zitten stukjes gewone film (live action). Buikspreker Edgar Bergen geeft dan ‘acte de presence’. Walt Disney heeft zelf nog de stem van Mickey ingesproken. Dit was wel de laatste film waarbij hij de stem van Mickey deed.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1947
Speelduur: 60 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875949241

Extra's

  • Het verhaal achter Vrij en Vrolijk

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is met de oorspronkelijk beeldverhouding van 1.33:1 (full frame formaat) op de DVD gezet. Tot het eind van de jaren ’50 was dit het gebruikelijke beeldformaat van de bioscoopfilms en is door Disney ook lange tijd als het beeldformaat voor de tekenfilms gebruikt.
De ruim 50 jaar oude film is voor deze uitgave opgeknapt. Resultaat is een beeld dat nagenoeg vrij is van spetters. Verder is het beeld scherp en heeft het een goed contrast. Het beeld is aan de donkere kant, ook de kleuren zijn wat aan de donkere en grauwe kant. Er is soms nog wat filmgrain zichtbaar, maar dit is niet echt storend.
De optionele Nederlandse ondertiteling is goed, zowel dialogen als liedteksten zijn ondertiteld. De ondertiteling (wit) staat wel iets te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

De oorspronkelijke mono soundtrack is geremasterd waardoor de film nu in Dolby Digital 5.1 (met een bitrate van 384 kb/s) op de DVD staat. Bij de Engelse soundtrack is aan het beperkte frequentiebereik, de scherpte in de muziek en de schelle stemmen goed te horen dat het een oude soundtrack is. De stemmen komen netjes uit de centerspeaker komen en de dialogen en zangstemmen zijn goed verstaanbaar. De soundtrack is vrij van ruis en kraak. De steeds aanwezige muziek komt met een beperkt stereogeluid uit de frontspeakers, maar sommige momenten verraadt de muziek het duidelijke mono karakter van de soundtrack. De surroundkanalen worden zeer minimaal gebruikt om de muziek een beetje ruimtelijk karakter te geven. Het LFE kanaal wordt niet gebruikt. De Nederlandse nasynchronisatie is duidelijk van een latere leeftijd. De muziek klinkt hetzelfde als bij de Engelse versie, maar de stemmen klinken veel voller. De stemmen zijn wel iets luider in verhouding tot de rest. De nasynchronisatie is zoals gebruikelijk bij Disney van zeer goede kwaliteit.

Extra's

De DVD start eerst met een viertal promotie trailers van andere DVD releases van Disney. Door herhaaldelijk de ‘forward’ toets te gebruiken kun je er snel doorheen skippen, of je drukt gewoon direct op de menutoets.
De breedbeeldmenu’s zijn statische plaatjes zonder muziek. Je hebt keuze uit Nederlands, Engels of Frans. De DVD heeft één extra:

Het verhaal achter Vrij en Vrolijk (14:58 minuten), een bijzondere documentaire met veel historisch materiaal over de originele ideeën van beide animatiefilms, hoe de tweede wereldoorlog roet in het eten gooide en waarom de beide filmpjes gecombineerd zijn onder de titel Vrij en Vrolijk. Documentaire is Engels gesproken en Nederlands ondertiteld.

Bij de DVD zit ook een inlay met in drie talen een overzicht van de tracklisting.

Conclusie

Disney’s 9e klassieker Vrij en Vrolijk uit 1947 is een bijzondere avondvullende animatiefilm. De film bestaat uit twee kortere films die oorspronkelijk wel als lange film waren bedoeld. Door de tweede wereldoorlog is het nooit zover gekomen. In de donkere naoorlogse periode wou Disney als entertainer weer iets bieden waar de mensen ‘Vrij en Vrolijk’ van werden.
Het opgeknapte beeld van deze ruim 50 jaar oude film ziet er goed uit. De geluidskwaliteit is ook goed, maar verraadt zijn leeftijd wel. Op de DVD staat ook nog een interessante korte documentaire over het ontstaan van de bijzondere animatiefilm. Een prima aanwinst voor de Disney DVD collectie.

Laatste reacties

rkrijger  |  17-07-2005

Ik heb hem ook "voor in de Disney collectie". Ik vind de filmpjes echt leuk. Ze moeten wel in de geest van de tijd gezien worden.
Lees meer >

Richard B.  |  16-06-2003

Binnen mijn eigen ranglijst van favo Disney's staat deze duidelijk in de onderste regionen. Het verhaaltje van Bongo vind ik vrij matig en alleen de tweede helf...
Lees meer >

wawawillie  |  17-04-2003

Vooral Bongo is een tekenfilm die in mijn geheugen gemetseld zit, tranen met tuiten gehuild van het lachen en verdriet (ik was immers 5 de eerste keer dat ik he...
Lees meer >

Micoom  |  16-04-2003

Ik moet zeggen dat ik vooral de beeldkwaliteit erg goed vond gezien de leeftijd van de film. Verder een leuke disney.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:3
3.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 45
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.