Duellists, The (SCE)

Recensent:
Alexander de Mol
14-05-2003

Totaalbeoordeling:

4.8
DVD

Duellists, The (SCE) (DVD)
Samenvatting

The Duellists speelt zich af rond 1800 waar Gabriel Feraud (Harvey Keitel), een heetgebakerd figuur in het leger van Napoleon, een familielid van de plaatselijke burgemeester met een duel een ernstige verwonding toebrengt. Luitenant D’Hubert (Keith Carradine) krijgt de opdracht om Feraud van zijn aanstaande straf op de hoogte te brengen. Feraud is klaarblijkelijk niet bekend met het “Don’t shoot the messenger!”-fenomeen aangezien hij de verbouwereerde D’Hubert voor een duel uitdaagt. Dit zal echter niet het laatste duel zijn dat de beide mannen uitvechten. De strijd die ooit was begonnen om een onbelangrijk incident, escaleert in een alles verslindende hartstocht die de levens van Feraud en D’Hubert 16 jaar lang zal beheersen.

Commentaar

The Duellists is de indrukwekkende debuutfilm van Ridley Scott, die tijdens het filmfestival in Cannes in 1977 beloond werd met de prijs voor het “Beste Debuut”.
De film is echter lang niet zo bekend als de twee films die Scott hierna maakte. Dit waren dan ook niet de minste titels: Alien en Blade Runner.
Eén van de aspecten van de film die na 25 jaar nog kaarsrecht overeind staat is de uiterst fraaie cinematografie. De film bevat talrijke momenten die bijzonder schilderachtig aandoen. Zoals uit het commentaar duidelijk wordt heeft Ridley Scott ervoor gekozen om gebruik te maken van enkel natuurlijke belichting. Hierdoor ogen scènes soms wat donker en koel, maar de speling van het licht is bijzonder fraai.
Het meest verbazingwekkende is eigenlijk nog wel dat de film slechts een krappe 900.000 dollar heeft gekost.
De rode draad in het verhaal is op zich redelijk oppervlakkig. Hetgeen speelt tussen beide ‘duellisten’ is eigenlijk een twist zonder reden die uiteindelijk om de twist wordt nagestreefd. In combinatie met de cinematografie en de fraaie muzikale score van Howard Blake boeit de film wat mij betreft zeer zeker. Het acteerwerk van Keitel is overtuigend en Carradine kan, weliswaar in mindere mate, aardig meekomen.
De verpakking zegt dat de film geschikt is voor 12 jaar en ouder. Onze vrienden van Kijkwijzer geven een leeftijd van 16 jaar en ouder aan voor The Duellists.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Oorlog
Regio: 2
Jaar: 1977
Speelduur: 96 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865558034

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Commentary by Director Ridley Scott
  • Commentary and Isolated Score by Howard Blake
  • Featurette “Duelling Directors”
  • Ridley Scott’s first short film
  • Photo and Poster Galleries

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Duellists is op 35mm film geschoten, waarbij het negatief een beeldverhouding heeft van 1.37:1. Het beoogde aspect ratio van de film bedroeg 1.85:1, waarmee de transfer op de DVD, met een verhouding van 1.78:1, slechts minimaal afwijkt van het bioscoopformaat. Gezien de leeftijd en het low-budget karakter van de film maakt de DVD op het vlak van de beeldkwaliteit een uiterst aangename indruk. Neem daarbij het feit dat de natuurlijke en dus vaak beperkte belichting nog wel eens een bottleneck wil zijn, en dan hoeft er niet geklaagd te worden. Het detailniveau hangt erg samen met de kwaliteit van de (natuurlijke) belichting. Bij gunstig doorkomend daglicht is het beeld gestoken scherp en zijn details prima waarneembaar. Soms is er als gevolg van een wat donkere setting en in achtergronden wel wat ‘filmgrain’ waarneembaar maar dit verstoord nergens het kijken naar de ‘mooie plaatjes’. Compressiefoutjes zijn beperkt aanwezig en voorts heb ik wat zgn. ‘posterization’ waargenomen in de lucht bij enkele buitenscènes.
De ondertiteling zou een tikkeltje lager mogen, de leesbaarheid daarentegen is uitstekend. Paramount heeft netjes werk verricht ten aanzien van de beeldkwaliteit van dit alleraardigste debuut van Ridley Scott.

Geluidskwaliteit

Voor deze DVD release heeft Paramount het originele monospoor op een effectieve manier onder handen genomen en er een uiterst acceptabele Dolby Digital 5.1 mix (448 kbit/s) van gemaakt. Hoewel het meeste geluid vanuit een brede opzet de voorkanalen verlaat, worden daarnaast de surroundkanalen subtiel ingezet voor de omgevingsgeluiden (het tjilpen van vogels, het weerkaatsen van het degengekletter in gesloten ruimtes etc.) en de meeslepende filmmuziek van Howard Blake. Het LFE-kanaal wordt niet of nauwelijks ter ondersteuning van het laag gebruikt. Dit is echter niet echt een gemis. Dialogen zijn prima te volgen en lijken nergens onderhevig te zijn aan vervormingen. Een compliment aan het adres voor Paramount voor het verrichte werk ten aanzien van de opwaardering van het geluid is hier wat mij betreft op zijn plaats.

Extra's

De menuschermen zijn smaakvol en geanimeerd vormgegeven en voorzien van de prachtige filmmuziek.

Commentary by Director Ridley Scott
Ridley Scott licht uitgebreid het visuele aspect van de The Duellists. Gezien zijn persoonlijke affiniteit met fraai cinematografie is dit niet verwonderlijk. Het gebruik van 'natuurlijk' licht speelt in zijn toelichting een belangrijke rol.

Commentary and Isolated Score by Howard Blake
Howard Blake gaat tijdens deze commentaartrack uitvoerig in op de filmmuziek en hoe de composities tot stand zijn gekomen. Het geluid is helaas 'slechts' uitgevoerd in Dolby Digital 2.0 waardoor de muziek niet de impact kan maken die je zou wensen. Desalniettemin is het een interessante feature waarbij het commentaar een informatieve aanvulling blijkt.

Duelling Directors: Ridley Scott and Kevin Reynolds (29:11 min)
Ridley Scott en collega regisseur Kevin Reynolds, die recent verantwoordelijk was voor het in dezelfde periode afspelende The Count Of Monte Cristo, praten samen over de film en gaan dieper op bepaalde aspecten in. In opzet lijkt het een commentaartrack met beeld, maar er komen zeker een aantal elementen naar voren die niet in Scott’s commentaartrack terugkomen. Deze feature is zeker een welkome aanvulling (zie ook screenshot 5).

Storyboards (3:56 min)
Vele ‘storyboards’, schetsen van de beoogde scènes, komen voorbij voorzien van de filmmuziek (Dolby Digital 2.0 @ 192 kbit/s) van Howard Blake.

“Boy And Bicycle” – Ridley Scott’s first short film (26:47 min)
De eerste korte film van de regisseur van The Duellists. Deze zwartfilm bevat een aantal fraaie experimentele shots maar is eigenlijk weinig boeiend. De muziek is van John Baker en de jongen in kwestie blijkt bij het bekijken van de aftiteling niemand minder dan Tony Scott te zijn, de jongere broer van Ridley èn inmiddels gevierd regisseur.

Photo and Poster Galleries
- Portraits: 5 foto’s van de hoofdrolspelers
- From the film: 35 foto’s uit de film
- Behind The Scenes: 30 zogenaamde achter-de-schermen foto’s
- International Posters: Een zevental affiches waarop de film werd aangekondigd.

Bioscooptrailer (2:56 min)
De originele ‘theatrical trailer’ in zijn oorspronkelijke staat. Hiermee wordt overigens extra duidelijk dat het restauratieproces van de film geslaagd is.

Conclusie

The Duellists is een alleraardigst debuut van Ridley Scott met, zoals we van de regisseur gewend zijn, veel aandacht voor mooie plaatjes. De film over twee officieren in het leger van Napoleon die in een jarenlange onderlinge twist zijn verwikkeld is bij het grote publiek redelijk onbekend gebleven.
Paramount heeft The Duellists in een keurig DVD jasje gestoken. Beeld en geluid zijn gezien de leeftijd namelijk zeker acceptabel te noemen. De mensen die onbekend zijn met de film kunnen daarom met een gerust hart kennis maken met Scott’s eerste schreden in het regisseursvak, al zal het niet voor iedereen weggelegd zijn. Deze DVD titel is overigens opgenomen in het Paramount ‘Stars For Sale’-programma zodat de echte liefhebbers relatief voordelig hun slag kunnen slaan. Kijktip.

Laatste reacties

lucien00  |  24-12-2010

Heeft iemand hier UGG's besteld of weet iemand of dit veilig bestellen is www.order2com.com Moncler Jacket maar vind ze er wel goed de
Lees meer >

Johan1967  |  15-12-2010

Op Amazon UK, zo te zien met Nederlandse ondertiteling: http://www.amazon.co.uk/Duellists-DVD-Keith-Carradine/dp/B000085RNP/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1292395405&s...
Lees meer >

Thiver  |  15-12-2010

Heeft iemand deze dvd recentelijk nog ergens voor een schappelijke prijs gezien? Ik heb zo'n beetje elke (web)winkel afgespeurd maar hij lijkt nergens meer te v...
Lees meer >

Richard B.  |  16-03-2008

Voor liefhebbers van films als Barry Lyndon is dit een must-see. Ik had de film nog nooit eerder gezien, maar Scott's debuut is minstens zo goed als veel van z'...
Lees meer >

Ronald Vulperhorst  |  19-05-2003

Een vooral fraaie film van Ridley Scott die inderdaad zoals gezegd netjes op DVD is gezet door Paramount.
Lees meer >

Surya  |  14-05-2003

Uitstekend debuut van een nog veel uitstekender regisseur. Klasse!
Lees meer >

Alexander de Mol  |  14-05-2003

Zeg me alsjeblieft dat ik 't fout heb :D Met hartstochtelijk doel ik in dit geval niet op het 'zoete' maar meer op het fanatieke aspect ! Je hebt het dus fout!...
Lees meer >

Oudgebruiker3  |  14-05-2003

Ik wist niet dat Scott al zo lang meeging :oops: De film klinkt nogal zoet: De strijd die ooit was begonnen om een onbelangrijk incident, escaleert in een all...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
2.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 23
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.