Minority Report

Recensent:
Nathan Strik
26-05-2003

Totaalbeoordeling:

9
DVD

Minority Report (DVD)
Samenvatting

Utopia, de ultieme samenleving, is een ideaal wat wij mensen waarschijnlijk nooit zullen bereiken. Oorlog, ziekte, lijden en moord zijn nu eenmaal onderdelen van onze dagelijkse werkelijkheid. De laatste van deze kwalen der mensheid kan nu eindelijk bestreden worden. Dankzij Precrime, een anti-misdaadcorps in het prachtige Washington van 2054, kunnen nu alle moorden voortijdig voorspeld worden. Drie genetisch gemanipuleerde mensen, Precogs genaamd, krijgen in visioenen beelden van een toekomstige moord te zien. Die beelden worden vastgelegd door Precrime en gebruikt in het preventieve moordonderzoek. De (toekomstige) daders kunnen zo veilig worden opgeborgen, nog voordat de moord is gepleegd. Detective John Anderton (Tom Cruise) van Precrime lost op deze manier vele moorden op, ondanks de vele kritiek. Het probleem is namelijk dat je mensen wegstopt die feitelijk nog niets op hun kerfstok hebben. Juist op het moment dat de afdeling Precrime doorgelicht wordt door een FBI onderzoeker, komt er een ongewoon visioen binnen bij de Precogs. John Anderton wordt nu namelijk zelf verdacht van het (toekomstig) plegen van een moord. Anderton vermoedt dat hij er ingeluisd wordt door tegenstanders van Precrime en slaat op de vlucht. Zal hij zijn ?onschuld? kunnen bewijzen voordat hij wordt gepakt, waardoor eigenlijk bewezen wordt dat Precrime niet werkt, of hebben de Precogs inderdaad altijd gelijk en zal hij iemand gaan vermoorden?

Commentaar

Als de politie in de toekomst kan kijken en moordenaars oppakken voordat de misdaad begaan wordt, is het dan nog wel een misdaad? En hoe bewijs je nu dat je onschuldig bent van een moord die je nog niet eens gepleegd hebt? Dit zijn vraagstukken die Minority Report oproept bij de kijker. De film is gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal van Philip K. Dick. Dick schreef veel science-fiction verhalen in het midden van de vorige eeuw en zijn werk is de basis geweest voor films als Blade Runner en The Matrix. In het werk van Dick zien we vaak thema´s terugkeren als ?wat is de waarheid, wat is echt??, ?bestaat er zoiets als noodlot?, en meer van dat soort gezellige levensvragen. Dick was een aparte man, die er een zekere vorm van achtervolgingswaanzin op na hield. Zijn werk heeft desondanks een intelligent, filosofisch karakter. Minority Report wordt, naast A.I. Artificial Intelligence door Spielberg zelf beschouwd als een film uit zijn ?experimentele fase?. Spielberg probeert dan ook allerlei stylistische dingen uit, wat we vooral zien in de visuele stijl van de film. Maar ook bijvoorbeeld aan het gebruik van klassieke muziek, wat enigszins doet denken aan het werk van zijn overleden vriend Stanley Kubrick. Tom Cruise, die al lange tijd aaste op een samenwerking met Spielberg, speelt met de rol van Tom Anderton één van zijn beste rollen. Hoewel het in essentie een ?running man? verhaal is, weten Cruise en Spielberg er toch enorm veel diepgang aan te geven. John Anderton en de wereld om hem heen zijn tot in het kleinste detail uitgewerkt. Ook zit het verhaal weer vol met typische Spielberg-vondsten, zoals de geniale ?spyder-scène? met de elektronische spinnetjes. Het verhaal verloopt vlot en de puzzelstukjes die langzaam op hun plaats vinden zetten je als kijker regelmatig op het verkeerde been. De science-fiction wereld is daarnaast prachtig vormgegeven, mede door de indrukwekkende special-effects die de lat weer een streepje hoger leggen op dit gebied. Minority Report is een film die enorm veel elementen bevat: drama, science-fiction, actie? deze film heeft het allemaal. Al deze ingrediënten worden samengesmeed tot een geheel dat meer is dan simpelweg de som der delen. Wederom een meesterwerk uit de handen van Spielberg.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 139 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Hongaars
 • Dolby Digital 2.0 - Russisch
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Portugees, Russisch, Turks, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626013235

Extra's

 • Trailers
 • Behind the Scenes
 • Productie Info
 • Special Effects
 • filmografieën
 • From Story to Screen
 • Stunts of Minority Report
 • Final Report: Spielberg & Cruise
 • Storyboards & Conceptschetsen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Minority Report is op deze DVD anamorf vastgelegd in de originele 2.40:1 verhouding uit de bioscoop. De extreem stylistische manier van filmen betekent dat de transfer op een aantal punten wat minpunten lijkt te hebben, dit is echter een bewuste keuze van de regisseur geweest. Hiermee doel ik vooral op de ?filmgrain? in de film en het hoge zwart/wit tegenstellingen met veel harde contrasten. Spielberg maakt in deze film veelvuldig gebruik van overbelichte delen in zijn composities. De donkerder gedeelten worden bewust diepzwart gehouden met weinig schaduwdetail. Zoals gezegd is dit alles een duidelijke stylistische keuze. Ook is er een ?bleach-bypass? proces toegepast op de film, wat zorgt dat er wat zilver op het negatief achterblijft. Dit levert een uniek kleurenpalet op dat op deze DVD prachtig tot uitdrukking komt door de goede kleurverzadiging. De compressie is verrassend goed gedaan, vooral als je bedenkt dat veel scènes in de film werkelijk een nachtmerrie zijn voor MPEG-2 encoders. De enige echte klacht die ik heb over de transfer is het gebruik van ?edge-enhancement? in enkele scènes. De ondertiteling is netjes onder in beeld geplaatst en prima leesbaar, wel jammer dat deze alleen via het menu aan en uit gezet kan worden. De verdeling in 24 chapters is voor een lange film als deze erg netjes.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied valt er voor de liefhebber weer veel te genieten op deze DVD. De Engelse soundtrack wordt aangeboden in zowel Dolby Digital 5.1 (448 Kbit/s), als DTS 5.1 (754 Kbit/s). Beide tracks klinken subliem, met een kleine voorsprong voor de DTS track, die net wat subtieler klonk met een betere controle over hoog en laag. De mix is zeer dynamisch en varieert van een zeer subtiel zachtjes openspattend luchtbelletje tot aan overdonderende ervaringen zoals de scène met de jetpacks in het steegje. Er wordt zeer veel gebruik gemaakt van de surroundkanalen, zowel voor muziek en ambiance, als voor de vele actievolle effecten uit de film. Hierbij worden de surrounds vaak agressief en in split-surround aangestuurd. Het LFE-kanaal wordt ook veelvuldig gebruikt ter ondersteuning van de lage frequenties in de film. Vooral de scène met de magnetische auto´s sprak erg aan in het goede gebruik van lage frequenties. Dit is werkelijk een soundtrack die alles heeft: van subtiele tot aan oorverdovende momenten. Een werkelijk fenomenale geluidsbeleving en een uitstekende demonstratie van je Home Theater.

Extra's

Alle extra´s staan op de tweede disc van deze 2-DVD set. Vanuit de zeer fraai vormgegeven geanimeerde menu´s kun je door de archieven van Precrime zoeken naar verschillende achtergrondfeatures over de film.

From Story to Screen
Hier vinden we twee featurettes van elk ongeveer 9 minuten terug die gaan over het prille begin van de film. The Story, the Debate is een korte featurette over de totstandkoming van de samenwerking tussen Cruise en Spielberg en een korte samenvatting van het verhaal van de film. De tweede featurette The Players gaat vervolgens dieper in op de belangrijkste rollen in de film en de motivatie van de acteurs om die rol te spelen.

Behind The Scenes
In dit gedeelte, Deconstructing Minority Report genaamd krijg je aan de hand van vijf featurettes een blik in de productie van de film. The World of Minority Report (+/- 9 min.) gaat over hoe de filmmakers hebben geprobeerd om de wereld zoals die er wellicht over 52 jaar uit ziet geloofwaardig neer te zetten. In Precrime and Precogs (+/- 8 min.) wordt ingegaan op het ontwerp van de sets van het Precrime gebouw en het ontwerp van verschillende rekwisieten. In The Spyder-sequence (+/- 5 min.) vervolgens zien we hoe de ontwikkeling van één van de meest gedenkwaardige scènes uit de film in zijn werk ging. Precog Visions (+/- 5 min.) is een featurette die laat zien hoe het team van Imaginary Forces (bekend van de openingstitels uit David Fincher´s Se7en) onder andere de visioenen van de Precogs heeft gefabriceerd. In Vehicles of the Future tenslotte wordt uitgelegd hoe vervoersmiddelen zoals de Maglev-auto´s en andere futuristische transportmiddelen zijn uitgedacht en gemaakt.

Stunts of Minority Report
Hier zie je een blik achter de schermen bij het maken van drie actiescènes uit de film: The Maglev Escape, The Hoverpack Chase en The Car Factory. De featurettes zijn alledrie ongeveer 3 minuten lang.

Special Effects
In dit gedeelte duiken we achter de schermen bij ILM (Industrial Light & Magic) die de effecten voor de film maakte. Intro (+/- 4,5 min.) geeft zoals de naam al aangeeft een algemene inleiding in de gedachte achter de effecten van de film en het team wat hiervoor verantwoordelijk was. In Holograms (+/- 3 min.) zien we de vernieuwende ?image based rendering? technieken die zijn toegepast om de hologrammen in de film te maken. Hall of Containment (+/- 3 min.) gaat verder met een kijkje in de bijna geheel uit effecten bestaande scène in de gevangenis van Precrime. In Maglev (+/- 3 min.) zien we hoe de spectaculaire scène met de magnetische auto´s in elkaar is gezet. In Hovercraft / Hoverpacks (+/- 3 min.) zie je hoe het vliegende hovercraft is gemaakt en zie je het vele draden-stuntwerk voor de scène met de hoverpacks. Cyberparlor (+/- 2 min.) rondt het geheel af met een uitleg van hoe de dromen van de mensen in de Cyberparlor zijn gecreëerd en in de scéne gemonteerd.

Final Report: Spielberg & Cruise
Hier blikken regisseur Steven Spielberg en acteur Tom Cruise terug op hun werkervaring bij deze film. Dit was toch één van de minder interessante features op de DVD, aangezien het meer een opsomming is van waarom de heren het zo extreem fijn vonden om met elkaar te werken.

Archives
In dit laatste gedeelte vinden we informatie terug over de productie door middel van de Productie Info; statische tekstschermen met info over de film. Ook worden er Filmografieën gegeven van cast en crewleden. Bij de Storyboards & Conceptschetsen kun je enkele scènes in storyboardvorm bekijken, alsmede een schat aan productieschetsen die gemaakt werden voor de film. Onder Trailers vind je een drietal trailers terug van de film en een trailer van het videospel Minority Report. Alle trailers zijn letterboxed en hebben stereo geluid.

Conclusie

Met Minority Report laat Steven Spielberg zien dat hij het experimenteren, wat begon bij A.I., nog niet is afgeleerd. En met succes; deze film bevat enorm veel kleine lagen die samen een mooi geheel vormen. Zowel qua drama, actie, humor en effecten is het allemaal erg goed uitgevoerd en de film bevat weer genoeg onvergetelijke Spielberg-momenten. De beeld- en geluidskwaliteit doen beiden recht aan deze film en zijn van hoge kwaliteit. De transfer heeft eigenlijk als enige minpunt een kleine hoeveelheid ?edge enhancement? in enkele scènes en de geluidskwaliteit is werkelijk subliem. De extra´s geven een zeer gedetailleerde kijk op allerlei facetten van de film en de productie hiervan en enkel een audiocommentaar zou de boel nog helemaal af hebben kunnen maken. Een meesterwerk op een perfect uitgevoerde DVD, toppertje!

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  04-06-2006

Wat een geweldige film blijft dit,ik heb hem nu drie keer gezien en vind hem alleen maar beter worden.Een zeer geslaagde eerste combi Spielberg/Cruise,die ons e...
Lees meer >

Cupido  |  02-07-2005

Minority Report was één van mijn mooiste bioscoop ervaringen ooit. Wat een prachtig, diepgaand verhaal. :) :cry: snik snik
Lees meer >

rkrijger  |  11-05-2005

Heerlijke film! Was al snel voor weinig te koop. IK heb hem destijds vroeg in Aussie gekocht...
Lees meer >

Chris Taylor  |  10-05-2005

Gaat je niet teleur stellen, hij is in 1 woordt geweldig! hij is geweldig, maar niet in een woordt. wel in een woord. supergave film! :oops: :oops: :...
Lees meer >

JCL  |  10-05-2005

Gaat je niet teleur stellen, hij is in 1 woordt geweldig! hij is geweldig, maar niet in een woordt. wel in een woord. supergave film! :oops: :oops: :...
Lees meer >

Chris Taylor  |  10-05-2005

Gaat je niet teleur stellen, hij is in 1 woordt geweldig! hij is geweldig, maar niet in een woordt. wel in een woord. supergave film!
Lees meer >

JCL  |  30-04-2005

Gaat je niet teleur stellen, hij is in 1 woord geweldig!
Lees meer >

Grim Creeper  |  29-04-2005

Heb 'm net binnen voor een paar eurotjes,ben erg benieuwd. :)
Lees meer >

amber_freezer  |  12-04-2005

wel leuke film maar ik ga er niet op stemmen :D
Lees meer >

Chris Taylor  |  04-01-2005

geweldige film, met mooie en spectaculaire fx!! aanradertje dit...
Lees meer >

Reepzz  |  09-05-2004

(Weer een) prachtig meesterwerk van Steven Spielberg
Lees meer >

Hankster  |  16-04-2004

had de film al gelijk nadat hij op video/DVD uitkwam gekeken, maar een aantal weken geleden bij de FR bij de 3 voor 33 actie Schitterend gefilmde thriller, ...
Lees meer >

JCL  |  24-01-2004

Eindelijk eens een film van Steven Spielberg die niet zo snotterig is. Gewoon strak verhaal aanhouden zonder dat sentimentele. Heel interessante who-done-it ver...
Lees meer >

Tom L.  |  31-12-2003

Eindelijk eens een film van Steven Spielberg die niet zo snotterig is. Gewoon strak verhaal aanhouden zonder dat sentimentele. Heel interessante who-done-it ver...
Lees meer >

chiwaicheung  |  31-12-2003

Eindelijk eens een film van Steven Spielberg die niet zo snotterig is. Gewoon strak verhaal aanhouden zonder dat sentimentele. Heel interessante who-done-it ver...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 738
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.