Piratenplaneet - De Schat Van Kapitein Flint

Recensent:
Arnold van Oostrum
30-05-2003

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Piratenplaneet - De Schat Van Kapitein Flint (DVD)
Samenvatting

Jim Hawkins leest als kleine jongen boeken over piraten en zeerovers. En de beroemdste van allemaal is kapitein Flint, die na elke roof spoorloos verdwijnt.
Als vijftienjarige jongen zit Jim nogal eens in de problemen met de wet. Dit tot wanhoop van zijn moeder, die in een havenstadje een café runt. Op een dag arriveert een gewonde man, Billy Bones, bij het café. Vlak voor zijn dood geeft hij Jim een kostbare bol die de weg leidt naar de grootste schat van het melkwegstelsel, de schat van kapitein Flint. Nauwelijks bekomen, wordt het café van Jim en zijn moeder verwoest door ongure types die achter Billy Bones aanzaten. Jim en zijn moeder vinden onderdak bij Dr. Duco Doppler. Als Doppler hoort van de schat, zet hij een expeditie op touw. Doppler en Jim monsteren aan bij de RLS Legacy, het zonnegaljoen van kapitein Amelia. Als kajuitjongen aan boord ontfermt de bionische John Silver zich over Jim. Onder zijn vaderlijke leiding ontwikkelt Jim alle kwaliteiten van een goede ruimteontdekkingsreiziger. Samen met zijn speelkameraadje Morph en de grappige robot B.E.N. vinden ze een schat die groter is dan ze ooit hadden gedacht. Jim ontdekt ook dat zijn vriend John Silver anders is dan hij zich voordeed.

Commentaar

Evenals de in 2000 uitgekomen tekenfilm Atlantis, is ook Piratenplaneet (Treasure Planet) een tekenfilm die duidelijk bedoeld is voor de wat oudere kinderen en volwassenen. Een tekenfilm zonder liedjes (nou ja eentje dan), met een spannend verhaal en weer enkele komische karakters. Mooi gemaakt, maar ’t is geen sprookje en het mist de Disney magie.
Piratenplaneet is de vijfde film van het regisseurduo John Musker en Ron Clements. Al eerder waren zij verantwoordelijk voor Disney successen als De Speurneuzen (1986), De Kleine Zeemeermin (1989), Alladin (1992) en Hercules (1997). Het idee voor deze film hadden Musker en Clements al toen zij bezig waren met de voorbereiding voor De Kleine Zeemeermin in 1985. Het verhaal van Piratenplaneet is gebaseerd op het bekende boek ‘Schateiland’ van Robert Louis Stevenson, die dit boek in 1881 schreef. Let even op de initialen van Stevenson (RLS) en merk op dat dit ook de letters zijn van de naam van het zonnegaljoen, de R.L.S. Legacy (en een betekenis van Legacy is erfgoed). Nu is Piratenplaneet wel heel losjes gebaseerd op dit boek, want in de film worden we meegenomen in de ruimte, een denkbeeldig universum. De ruimte wordt als een soort zee voorgesteld met zwemmende (of is het vliegende) grote vissen, de Orcus Galacticus. De zeilschepen zijn nu zonnegaljoenen geworden. En het gevaar zit nu niet in hoge golven, maar in een supernova en andere ruimtefenomenen. Dit alles is mogelijk dankzij vergevorderde digitale animatietechnieken in combinatie met traditionele animatietechnieken. Vooral de bewegingen met mooie driedimensionale fly-by scènes waren zonder computeranimatie – bekend als Disney’s Deep Canvas techniek - niet mogelijk.
Qua opbouw is het verhaal vrijwel gelijk aan Atlantis. Verder heeft het verhaal elementen die wat doen denken aan Titan A.E. Ondanks dit alles is de moraal natuurlijk niet vergeten, het blijft tenslotte Disney. Al met al is Piratenplaneet qua techniek een indrukwekkend staaltje geworden, maar als verhaal kan de film iets minder overtuigen.
James Newton Howard tekende wederom – hij deed ook Atlantis - voor de muziek, die weer geweldig mooi is geworden. Het enige liedje dat in de film zit is van de hand van John Rzeznik.
Dit jaar kregen Musker en Clements een Oscar nominatie voor Piratenplaneet, als beste animatiefilm van het jaar 2002. De prijs ging trouwens naar een Japanse animatiefilm.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 91 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.66:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875949586

Extra's

  • Achter de schermen
  • Visuele toelichting
  • Niet eerder vertoonde scènes
  • Intergalactische avonturen in de ruimte

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.66:1 anamorf op de DVD. Over de beeldkwaliteit kunnen we kort zijn, die is nagenoeg perfect. Nagenoeg, want één storende fout heeft de transfer wel. Door de grote hoeveelheid extra’s en de vier taaltracks is de toegepaste compressie wat aan de hoge kant. In het beeld zijn bij nauwkeurige bestudering diverse compressiefouten waarneembaar. Van afstand op een gemiddelde televisie niet direct zichtbaar, maar bij grootbeeld projectie wel. Verder ziet het er prachtig uit. De kleurrijke computer animaties worden met een prima scherpte en detaillering weergegeven. Contrast en zwartniveau zijn prima. Soms is aliassing waarneembaar in het beeld.
De film is verdeeld in 20 chapterstops. De laagwisseling is kort merkbaar. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk, maar is echt te hoog geplaatst.

Geluidskwaliteit

De vier talen (Nederlands, Engels, Frans en Vlaams) zijn allemaal Dolby Digital 5.1. De Engelse track geniet van de hoge bitrate van 448 kb/s, de overige tracks hebben een bitrate van 384 kb/s. Zowel de Franse als de Vlaamse track worden niet op de hoes genoemd.
De soundtrack klinkt uitstekend en heeft een mooi en zeer ruimtelijk klankbeeld. De prachtige muziek van James Newton Howard komt mooi ruimtelijk uit alle speakers. De surroundspeakers worden intensief in split-surround (stereo) gebruikt voor omgevingsgeluiden en vele speciale effecten. Ook het LFE-kanaal wordt zeer intensief gebruikt voor een lekker krachtig laag. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen zoals gebruikelijk uit het centerkanaal.
De Nederlandse nasynchronisatie is uiteraard, we zijn niet anders gewend bij Disney, prima gedaan. Ook naar deze versie is het aangenaam luisteren en ook hier zijn de stemmen goed in balans met de overige geluiden en muziek.

Extra's

Dat de DVD automatisch start met een aantal promotie trailers (waaronder De Leeuwenkoning) van andere DVD releases van Disney is buitengewoon irritant en is helaas met deze uitgave ook weer zo. Enige remedie hiertegen is direct op de menutoets drukken.
De breedbeeldmenu’s zijn mooie animaties voorzien van achtergrondmuziek. Deze menu’s zijn naar keuze Engelstalige, Franstalig, Vlaams of Nederlands.
De extra’s zijn de grote verrassing op deze DVD. Als je de cover zo leest, lijken er slechts een paar extra’s op de schijf te staan. Niets is minder waar. Het aantal extra’s is voor een enkele disc uitgave zelfs groot te noemen. De extra’s hebben wel een grote herhalingsfactor waarbij hetzelfde extra op verschillende manieren benaderd wordt.
Tenzij anders vermeld, hebben de extra’s DD2.0 geluid (bitrate 192 kb/s) en worden ze in 16x9 breedbeeldformaat gepresenteerd. De extra’s zijn of Engels gesproken met Nederlands ondertiteling of Nederlands gesproken.
Het hoofdmenu van het bonusmateriaal bestaat uit vier keuzen, die weer toegang geven tot andere keuzes.

Intergalactische Avonturen In De Ruimte, herbergt vier vervolgkeuzen.
RLS Legacy: Virtuele 3D Rondleiding en Schattenjacht. Hier kun je kiezen uit een Technische Rondleiding (10:13 minuten) en een Scheepsrondleiding (9:28 minuten). In beide gevallen uitleg over de verschillende facetten van het zonnegaljoen. Dan is er de Schattenjacht, een 3D-spel waarin je op de RLS Legacy op verschillende plaatsen kaartbollen moet opzoeken. Heb je ze allemaal, dan wacht een beloning: De Treasure Planet Multi-language Clip Reel (3:40 minuten), het enige liedje in de film in meerdere talen gezongen.
Meer informatie over piraten krijg je bij EncyclopeDisney: Onthullingen uit een Piratenleven. Elk onderwerp wordt toegelicht aan de hand van beelden uit deze en andere Disney producties.
In Disney's Magie in Animatie. Met Roy Edward Disney (14:30 minuten) geeft onder andere Roy Disney in de Disney Animation Studio uitleg over hoe de film tot stand is gekomen. Als laatste de muziekvideo ”I'm Still Here” (Jim's Theme) (4:14 minuten), het enige liedje in de film uitgevoerd door John Rzeznik van The Goo Goo Dolls.

Bij de Niet eerder vertoonde scènes geven regisseur Musker en Clements een toelichting bij drie scènes die je als ruwe schetst (in 1.85:1 letterbox formaat) kunt bekijken:
- Originele Proloog (3:01 minuten)
- Alternatief Einde (1:10 minuten)
- Jim ontmoet Ethan (1:59 minuten)

Een Visuele toelichting tijdens de film krijg je van Ron Clements, John Musker en Roy Conli (producer). Naast een gesproken commentaar van deze heren wordt de film ook op diverse plaatsen gestopt voor een korte video met een toelichting op een bepaald aspect van de film. Na de video gaat de film inclusief het gesproken commentaar weer verder. Nederlands ondertiteld.

De keuze Achter De Schermen herbergt weer vele andere vervolgkeuzen. Het merendeel van deze keuzen krijg je ook te zien bij de hiervoor genoemde Visuele Toelichting.
Bij Verhaal kun je de Trailer Treasure Island (2:09 minuten), een Disney film uit 1950, bekijken. En je vindt er een Fotogalerij verhaal met een vijftiental tekeningen.
Meer uitleg over de Animatie krijg je met De ‘Haak‘ test, waarin kapitein Haak uit Peter Pan via een computeranimatie een metalen arm krijgt (1:00 minuut). Meer informatie over twee karakters uit de film krijg je bij Duco Doppler: animatie (1:10 minuten) en Animatievoortgang Silver (2:27 minuten). Vervolgens nog de Pentekening over de animatie van kapitein Amelie, onder andere met een storyboard vergelijking.
Bij Beeldontwerp krijg je in The Brandy-Wine School (2:25 minuten) uitleg van Roy Disney over een opleiding voor een specifieke animatiestijl. Die stijl is ook toegepast in deze film. Dan nog een Galerijen met afbeeldingen, waar achter drie vervolgkeuzen totaal 45 afbeeldingen zijn te vinden. Bij De 70/30 wet (1:39 minuten) leer je meer over deze regel bedacht door regisseur Ron Clements.
Vervolgens Dimensionale Opbouw, met weer vier keuzemogelijkheden. Tekeningen kun je bekijken bij Kleurschakeringen met 14 pagina’s met telkens vier tekeningen. Daarna wat uitleg over lay-out bij Demonstraties lay-out (1:25 minuten). Ruwe schetsen van de piratenplaneet zie je bij Piratenplaneet bereikt (2:10 minuten). Wat het belang van een goede belichting is, zie je bij Belichting (1:13 minuten).
Dan de keuze Niet eerder vertoonde scènes, die we al eerder hadden gezien.
Dus snel naar De Personages, met 16 (!) vervolgkeuzes. Elk keuze is een karakter uit de film waarbij je een scala van tekeningen van het karakter te zien krijgt. Bij twee karakters, John Silver en B.E.N. krijg je ook een stukje video te zien. Als laatste ook een video over het gebruik van Maquettes (3:13 minuten).
Achter Muziek vind je weer de muziekvideo die hiervoor al is beschreven.
Over het combineren van traditionele tekentechniek met computeranimatie krijg je meer te zien bij Overgang 2D- En 3D-Werelden. Eerst de problematiek van de Cameraopstelling (1:44 minuten) en vervolgens de Animatie Effecten (1:19 minuten) zoals het uitvouwen van de zonnezeilen. Hier ook weer de keuze RLS Legacy: Een avontuurlijke ontdekking die we al eerder hadden gezien.

Bij de DVD zit nog een inlay met de tracklisting in drie talen.

Conclusie

Disney heeft van zijn 42ste klassieker wederom een tekenfilm voor de wat grotere kinderen en volwassenen afgeleverd. Piratenplanet – De Schat van kapitein Flint is gebaseerd op het beroemde verhaal ‘Schateiland’ en speelt zich af in een toekomstig universum. De film is qua animatie prachtig vormgegeven dankzij een uitgekiende combinatie van traditionele 2D animatie en indrukwekkende 3D computeranimaties.
Beeld en geluid van deze uitgave zijn prima in orde. De extra’s zijn voor een single disc uitgave verrassend uitgebreid en Engels gesproken met Nederlandse ondertiteling. In de menustructuur, die alle extra’s overzichtelijk toegankelijk maakt, zit wel een grote herhalingsfactor waardoor je sommige extra’s vaker tegenkomt. Weer een Disney tekenfilm die aan de collectie kan worden toegevoegd.

Laatste reacties

Nathan Strik  |  14-05-2005

Deze film is, net als de hedendaagse Disney-animatie, geanimeerd op 1.66:1 en in de bioscoop dan ook vertoond op 1.78:1 of 1.85:1 Wat moet ik me daarbij voor...
Lees meer >

Richard B.  |  14-05-2005

Nee, stukjes van de boven- en onderkant worden er dan afgeknipt. Ja, maar voor alle duidelijkheid: bij het animeren wordt daar rekening mee gehouden. Het is du...
Lees meer >

BrianB  |  14-05-2005

Nee, stukjes van de boven- en onderkant worden er dan afgeknipt.
Lees meer >

rkrijger  |  13-05-2005

Deze film is, net als de hedendaagse Disney-animatie, geanimeerd op 1.66:1 en in de bioscoop dan ook vertoond op 1.78:1 of 1.85:1 Wat moet ik me daarbij voor...
Lees meer >

Bambi  |  13-05-2005

Is deze in de bios ook op 16x9 vertoond? Atlantis heeft nl een andere verhouding?!? (en dan bedoel ik niet de 4x3, maar de widescreen DVD) :-) Deze film is, ne...
Lees meer >

rkrijger  |  13-05-2005

Is deze in de bios ook op 16x9 vertoond? Atlantis heeft nl een andere verhouding?!? (en dan bedoel ik niet de 4x3, maar de widescreen DVD) :-)
Lees meer >

Gabriel B.  |  23-06-2003

Sterk verhaal met actie, goede animatie en een naar Disney's normen hoog dodental. Een "Neo-Disney".
Lees meer >

RemcoZ  |  20-06-2003

Heb hem pas voor het eerst gezien en hij viel me niet tegen! Mooi beeld, erg strak geluid en een goed verhaal. Zeer zeker de moeite waard (y)
Lees meer >

Laurens  |  20-06-2003

Ik vind deze film jammer genoeg echt ondergewaardeerd. Ik heb me er prima mee vermaakt en ik vind hem visueel prachtig, vooral de supernova scene vond ik best i...
Lees meer >

Sam VG  |  05-06-2003

Jongens, wat een snertfilm. Disney doet het de laatste jaren wel erg slecht. 'Atlantis' was maar zus en zo, 'Lilo & Stitch' was in één woord slecht en deze film...
Lees meer >

Richard B.  |  05-06-2003

Jongens, wat een snertfilm. Disney doet het de laatste jaren wel erg slecht. 'Atlantis' was maar zus en zo, 'Lilo & Stitch' was in één woord slecht en deze film...
Lees meer >

Sam VG  |  04-06-2003

Jongens, wat een snertfilm. Disney doet het de laatste jaren wel erg slecht. 'Atlantis' was maar zus en zo, 'Lilo & Stitch' was in één woord slecht en deze film...
Lees meer >

Sam VG  |  04-06-2003

Jongens, wat een snertfilm. Disney doet het de laatste jaren wel erg slecht. 'Atlantis' was maar zus en zo, 'Lilo & Stitch' was in één woord slecht en deze film...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  03-06-2003

Dit lijkt me best een grappige Disneyfilm, en ik snap ook niet waarom deze film zulke matige recensies heeft gekregen. Wel jammer.
Lees meer >

Zaltman  |  02-06-2003

Het is geen klassieker maar zeker wel vermakkelijk. Is in dezelfde stijl als Atlantis, dus een avontuur-tekenfilm, mogen ze best vaker maken bij Disney.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 361
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.