X-Files - Season 6 (CE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
04-06-2003

Totaalbeoordeling:

8.5
DVD

X-Files - Season 6 (CE) (DVD)
Samenvatting

Fox Mulder (David Duchovny) is ‘special agent’ bij de FBI en houdt zich bezig met die niet alledaagse zaken waarbij zich onverklaarbare gebeurtenissen hebben voorgedaan, de zgn. X-Files. Zijn partner Dana Scully (Gillian Anderson) is een analytische wetenschapster, zij heeft een kritische houding met als uitgangspunt dat voor alles een wetenschappelijke, aardse verklaring is.

Het zesde seizoen betekende tal van veranderingen bij The X-Files. Ten eerste speelt dit seizoen zich af na de speelfilm X-Files – The Movie (1998). Daarnaast werd de totale productie op verzoek van hoofdrolspeler David Duchovny verhuisd van Canada naar Los Angeles. En in dit seizoen wordt heel veel van het samenzweringscomplot, de rode draad door de hele serie tot nu toe, onthult.
Maar goed, seizoen 6 begint wederom met een ‘anchor’ aflevering, een aflevering die de brug vormt tussen de twee seizoenen. Seizoen 5 eindigde met een brand waardoor Mulder’s X-File archief totaal wordt verwoest. Begin seizoen 6 is het dan ook echt gedaan met The X-Files, want Mulder en Scully mogen zich niet meer met de X-Files bezig houden. De X-Files worden overgenomen door agent Spender en agent Diana Fowley. En er is een nieuwe baas, director Kersh, die niets van het gedrag van Mulder moet hebben. Dat Mulder en Scully zich niet meer met de X-Files bezig houden, wil niet zeggen dat er geen rare en vreemde zaken voorbijkomen. Weldegelijk en die laat Mulder natuurlijk niet links liggen.
Midden in het seizoen zitten de gekoppelde afleveringen ‘Two Fathers’ en ‘One Son’. Alles begint wanneer Cassandra Spender wordt gevonden, de moeder van agent Spender. Duidelijk is dat er experimenten met haar zijn uitgevoerd. De onthulling van het geheime genootschap komt nu in een stroomversnelling en de rol en identiteit van ‘Sigarette Smoking Man’ wordt ook duidelijker.
En nu komt ook enigszins de zwakte van dit seizoen. Door deze vergaande onthulling is toch een deel van de mystiek verdwenen. Alsof alles niet heeft plaats gevonden, houden Mulder en Scully zich weer gewoon met ‘normale’ vreemde verschijnselen bezig. Tot we komen bij de laatste aflevering van dit seizoen ‘Biogenesis’, een opmaat naar de oorsprong van alles.

Commentaar

De afleveringen van The X-Files zijn op zich zelf staande, bijzondere verhalen, met een sterk science fiction element. Soms zijn de verhalen verdeeld over een dubbele aflevering. Het onverklaarbare, het donkere en soms ook het verschrikkelijke wordt in iedere aflevering door Mulder en Scully onderzocht.
Naast deze losse verhalen loopt over alle afleveringen heen als rode draad een andere verhaallijn, de samenzweringstheorie rond het bestaan en op aarde aanwezig zijn van buitenaards leven.

Het zesde seizoen borduurde voort op het grote succes van de voorgaande seizoenen. Ook raakte de serie wat over zijn hoogtepunt heen. De afleveringen op zich zijn leuk, soms vermakelijke en sommige ijzersterk. De chemie tussen Mulder en Scully is wat aan het vervagen. De kritische, nuchtere houding van Scully blijft wel, maar zwakt soms ook af. Het blijft boeiend om te zien dat de beide FBI-agenten het ene na het andere exotische mysterie weten op te lossen, terwijl het grootste mysterie van alles, de samenzweringstheorie en het bestaan van buitenaards leven, nog steeds een open vraag blijft.

Seizoen 6 is wederom in een soortgelijke doos als de voorgaande seizoenen, waardoor het als geheel een mooie set vormt. De set is wederom voorzien van een chique glanzende omslag en een 24 pagina’s tellend boekje. Dit zesde seizoen bestond uit 22 afleveringen. Met vier aflevering per DVD zijn deze afleveringen verdeeld over vijf DVD’s en de laatste 2 afleveringen op schijf 6. Elke aflevering duurt ongeveer 43 minuten. De extra’s zijn weer rijkelijk aanwezig met het merendeel op de 6e DVD terwijl enkele extra’s ook op de andere schijven staan.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Science fiction, TV
Regio: 2
Jaar: 1998
Speelduur: 865 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626013167

Extra's

  • Audiocommentaar bij 2 afleveringen
  • Documentaire ‘The Truth About Season Six’
  • Documentaire ‘Featurette on Season 6'
  • 12 special effect clips met toelichting van Paul Rabwin
  • Deleted scenes met toelichting
  • 44 Promotionele TV spots

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Sinds het vijfde seizoen is X-Files in breedbeeld opgenomen. Dus ook dit zesde seizoen staat in 1.78:1 anamorf breedbeeld op de DVD. Wederom is de beeldkwaliteit weer prima. Veel beter in ieder geval dan bij de televisie-uitzendingen. Maar ook vergeleken bij voorgaande seizoen weer een tikje beter. De scherpte van het beeld is gemiddeld genomen weer prima. Detaillering van het beeld is ook prima evenals het contrast en de kleurweergave. Één uitzending Triangle is het beeld iets minder, met name meer filmgrain en een wat softer beeld. Dit schijnt veroorzaakt te worden, doordat de aflevering met experimentele technieken is opgenomen. In de veelal donkere beelden van The X-Files blijven details goed zichtbaar. Er is soms wel edge enhancement zichtbaar en af en toe wat blokvorming als gevolg van compressiefoutjes.
De optionele ondertiteling is wit, heeft een mooi klein lettertype en is goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De serie is in Dolby Surround opgenomen. Op de DVD staat het geluid dan ook in Dolby Digital 2.0 Surround (bitrate 192 kb/s). Het geheel heeft uitstekend ruimtelijk karakter en klinkt prima. Ondanks de beperkingen van DD2.0 Surround, is het frequentiebereik goed en is de detaillering ook goed te noemen. De achterkanalen worden voornamelijk voor het ruimtelijke karakter gebruikt, maar soms ook voor enkele speciale effecten, die redelijk goed gedetailleerd uit de speakers komen. En soms is er ook een uitstekend laag in de soundtrack. Uiteraard doet de prima muziek van Mark Snow hier natuurlijk heel veel. De soundtrack is beluisterd via een DPL-II decoder, wat zeker de kwaliteit ten goede komt, doordat nu alle kanalen full range zijn en de subwoofer ook zijn steentje bijdraagt. De dialogen komen uitstekend verstaanbaar uit het midden en staan in goede balans met de overige geluiden. Een prima soundtrack.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn met DD2.0 Surround – 192 kb/s achtergrondgeluid. De menu’s zijn deels geanimeerd, deels statische plaatjes. Bij dit vijfde seizoen staan de extra’s op disc zes, terwijl sommige van die extra’s ook nog te vinden zijn op de andere vijf schijven. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld. In ieder geval kun je bij elke aflevering het cast credit overzicht bekijken. En verder is er nog:

Disc 1
De aflevering Triangle is voorzien van een audiocommentaartrack met Chris Carter.

Disc 2
Geen extra’s.

Disc 3
Bij drie afleveringen, Tithonus, Two Fathers en One Son kun je één of meer deleted scenes toe te voegen. Bijna naadloos worden de scènes ingevoegd. Vooraf even aangeven dat je de scènes wilt toevoegen. De verwijderde scènes zijn ook in breedbeeld. Door de afwezigheid van de achtergrondmuziek vallen ze wel direct op.

Disc 4
Een deleted scene is te zien bij de aflevering Arcadia.

Disc 5
Bij de aflevering Milagro kun je een deleted scene toevoegen. En deze aflevering is voorzien van audiocommentaar van Chris Carter.

Disc 6
Bij de aflevering Biogenesis kun je een deleted scene toevoegen.

Alle voorgaande extra’s staan ook op de zesde schijf. Maar er zijn nog meer interessante extra’s toegevoegd. Zoals op elke set nu ook weer de documentaire (21 minuten) genaamd Documentary: The Truth About Season 6. Op bekende wijze wordt weer een informatief kijkje achter de schermen gegeven.
Dan een korte 2 minuten durende Featurette on Season 6, meer een soort lange commercial.
Bij Promo Spots vind je weer de indrukwekkende lijst met 44 tv-reclamespotjes. Van elke aflevering is er een 10 en 20 seconden durende tv-spotje.
Dan is er keuze voor de Special Effects with Narration by Paul Rabwin, bestaande uit scènes uit een twaalftal verschillende afleveringen, waarbij producer Paul Rabwin toelichting geeft.
En de Deleted Scenes, dezelfde scènes zoals die op de overige discs in de afleveringen zijn toe te voegen, staan hier nog eens los bij elkaar. Maar nu kun je een toelichting van Frank Spotnitz erbij krijgen.

Bij de set uiteraard ook het bekende boekje met een gedetailleerd overzicht van de afleveringen van dit seizoen en een totaal overzicht van de afleveringen van alle seizoenen.

Conclusie

Evenals voorgaande seizoenen is ook het zesde X-Files seizoen wederom in een prachtige doos uitgebracht. Er is weer dezelfde zorg besteed aan de samenstelling van deze set zoals we bij de voorgaande sets al gewend waren. Beeld- en geluidskwaliteit zijn ook nu weer zeer goed en ook nu is de set goed voorzien van diverse extra’s, alles met Nederlandse ondertitels.
Kortom, niets houd je tegen om ook deze boxset aan je X-Files collectie toe te voegen.

Laatste reacties

Werner  |  16-05-2012

Deze bevat nog altijd mijn all-time favourite aflevering: Drive.
Lees meer >

Tarkus  |  16-05-2012

Na het toch mindere 5de seizoen is deze 6de reeks weer een heel stuk beter. De verhalen zijn terug op niveau en ook de rode draad door de reeks heeft een nieuw...
Lees meer >

olrik  |  12-12-2004

seizoen 6 is een heel goed seizoen van the x files ik heb seizoen 6 zelf ook op dvd en seizoen8 ook. en ik wil er natuurlijk wel meer!!! 8) :lol:
Lees meer >

Pieter Kleine  |  05-06-2003

Diverse mensen hebben een brief in huis gekregen van TPG dat men daar de goederen aanmeldt bij de douane, vandaar vele vertraagde zendingen.
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  05-06-2003

Dan heb ik een teleurstellende mededeling. Volgens medelingen in nl.media.dvd is de douna nu extra alert op eazy dvdzendingen, dus de kans is groot dat je zo'n ...
Lees meer >

Surya  |  04-06-2003

Dan heb ik een teleurstellende mededeling. Volgens medelingen in nl.media.dvd is de douna nu extra alert op eazy dvdzendingen, dus de kans is groot dat je zo'n ...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  04-06-2003

Dan heb ik een teleurstellende mededeling. Volgens medelingen in nl.media.dvd is de douna nu extra alert op eazy dvdzendingen, dus de kans is groot dat je zo'n ...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  04-06-2003

Geweldige serie dit ! Gelukkig heb ik alle 6 seizoenen sinds een maand in m'n bezit. En dat kwam mede omdat de prijzen van de eerste paar boxen gedaald waren. M...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  04-06-2003

Ik heb slechts één punt van kritiek op de recensie: de beeldkwaliteit. Volgens diverse recensies zou juist de beeldkwaliteit van deze box tegenvallen, vanwege h...
Lees meer >

Obi Wan Kenobi  |  04-06-2003

Ik blijf ook die-hard-X-Files-fan, ook al vind ik de laatste twee seizoenen minder goed ... maar seizoen 6 is nog steeds erg goed !
Lees meer >

Mark de Jong  |  04-06-2003

Geweldige serie dit ! Gelukkig heb ik alle 6 seizoenen sinds een maand in m'n bezit. En dat kwam mede omdat de prijzen van de eerste paar boxen gedaald waren. M...
Lees meer >

Martijn_R  |  04-06-2003

Ik heb een tijd geleden de eerste 2 seizoenen gekocht, en is idd een erg goede serie. Ik heb het lange tijd op tv gevolgd, maar door de klote uitzendingen toend...
Lees meer >

raymonddeniet  |  04-06-2003

is idd enorm goeie serie. heb em al een maand in huis. en het erge is, ik moet de voorgaande seizoenen ook nog steeds kijken. nog geen tijd gehad / vrijgemaakt...
Lees meer >

brucebikkel  |  04-06-2003

geweldige serie...heb deze ook gelijk gelijk gehaald! maar alleen 1 vraag zou er nog iets van een grote box uitkomen. Een soort van box waar alle boxsets va...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 512
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.