Possession

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Possession (DVD)
Samenvatting

Roland Michell (Aaron Eckhart) is een Amerikaanse literaire onderzoeker die met een beurs in Londen bij professor Blackadder (Tom Hickey) studeert. Michell doet onderzoek naar het literaire werk van Randolph Henry Ash (Jeremy Northam), een dichter die eind 19e eeuw leefde. Per toeval ontdekt hij in de bibliotheek twee brieven uit 1859 van Ash die mogelijk een totaal andere kijk op het liefdesleven van deze dichter geven. Op zoek naar meer informatie komt Roland in contact met onderzoekster professor Maud Bailey (Gwyneth Paltrow). Bailey heeft zich gespecialiseerd in het leven van Christabel LaMotte (Jennifer Ehle) en haar geliefde Blanche Glover (Lena Hadey). Eerst nog wat sceptisch raakt ook Maud gefascineerd in het nog onontdekte deel van het liefdesleven van Ash. Samen ontdekken zij niet alleen meer over de gepassioneerde liefde passie tussen Ash en LaMotte, ook tussen Maud en Roland lijkt eenzelfde passie te groeien. Ondertussen probeert een andere onderzoeker hen de wereldprimeur af te troggelen.

Commentaar

Gebaseerd op de gelijknamige roman van A.S. Byatt is Possesion eigenlijk een eenvoudig verhaal over passie en liefde in vroegere en in hedendaagse tijd. Byatt, geboren in 1936, schreef de roman in 1990 en won er de prestigieuze Engelse Booker Prize for Fiction mee. De wijze waarop regisseur Neil LaBute het verhaal in beeld heeft gebracht, is toch wel uniek en maakt de film meteen een stuk boeiender. Want LaBute laat de twee liefdesverhalen op bijzondere wijze in elkaar overlopen. Telkens wanneer in de huidige tijd de onderzoekers een oud document lezen, komt dit met mooie beelden uit vroegere tijd tot leven. En op enig moment blijkt de frappante overeenkomst tussen de vroegere tijd en de huidige tijd. Ook de mooi in beeld gebrachte oude tijd, met haar mooie kostuums en voorzichtige, formele omgangsvormen maken de film het bekijken waard. Het onderzoek naar de oude liefde betovert de geest en het hart van beide onderzoekers Michell en Bailey. Alleen mist hier toch die vonk, de passie door de ontbrekende chemie tussen beide spelers. Componist Gabriel Yared heeft de film van een mooie, klassiek aandoende soundtrack voorzien, die perfect past bij de voorgeschotelde beelden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 98 min
Verpakking: Snapper
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931222648

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar regisseur
  • Cast & Crew

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 2.35:1 anamorphic op deze DVD. De kwaliteit van het beeld is prima. De mooie beelden van huidige en vroegere tijd worden kleurrijk en helder weergegeven. Scherpte van het beeld is goed evenals de detaillering. Uiteraard is het beeld vrij van ongerechtigheden. Heel af en toe is aliassing zichtbaar, maar eigenlijk valt dat nauwelijks op.
De film is verdeeld in 25 chapterstops. De laagwisseling is nauwelijks merkbaar geplaatst. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk en netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s) op de schijf. Ook over de soundtrack geen klagen. Uiteraard bij dit type film geen spectaculaire effecten. De soundtrack is vooral dialoog ondersteund door muziek en omgevingsgeluiden. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen. De achterkanalen geven de soundtrack een zeer mooi ruimtelijk geluidsbeeld. De surrounds worden uitstekend gebruikt voor de omgevingsgeluiden. De soundtrack heeft geen extreem laag, de subwoofer wordt niet aangesproken. De stemmen komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker en zijn goed te volgen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische beelden, waarbij alleen het hoofdmenu achtergrondmuziek heeft. Veel extra’s staan niet op deze uitgave.

Als eerste extra het bekende Cast & Crew overzicht, een tekstscherm met de belangrijkste namen. Tijdens de film kun je genieten van het onderhoudende en informatieve Commentary by director Neil LaBute. Als laatste de bekende Theatrical Trailer (1:41 minuten) in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

Conclusie

Possession is een romantisch verhaal over liefde en passie in vroegere en in hedendaagse tijd. Gebaseerd op de gelijknamige roman van A.S. Byatt laat regisseur Neil LaBute de twee liefdesverhalen op bijzondere wijze in elkaar overlopen.
Zoals je gewend bent van Warner is over beeld- en geluidskwaliteit weinig te klagen. Deze uitgave wordt verder gesierd door een informatief audiocommentaar van de regisseur en een bioscooptrailer.

Laatste reacties

Rochan  |  05-06-2003

Heb deze film pasgeleden gehuurd en vond hem niet onaardig. Af en toe een beetje traag. Deed me af en toe ook een beetje denken aan French Lieutanant Women. En ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 121
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.