Paul McCartney - Back In The U.S.

Totaalbeoordeling:

5.4
DVD

Paul McCartney - Back In The U.S. (DVD)
Samenvatting

Het was alweer negen jaar geleden dat Paul McCartney in de Verenigde Staten op tournee was geweest. In 2002 speelde McCartney met zijn Back in the US tournee een groot aantal uitverkochte concerten in Amerika. Op deze gelijknamige DVD staat een impressie van deze concerten. Een impressie, want het is geen volledig concert dat je voorgeschoteld krijgt. De DVD heeft als subtitel Concert Film. Dit betekent dat je na elke liedje weer een stukje ‘achter de schermen’ te zien krijgt. Diverse stukjes film die de verschillende stadia van een optreden weergeven. Het geeft zo wel een leuk totaalbeeld, maar helaas verstoort dit het concert gevoel totaal. McCartney speelt voornamelijk de oude bekende Beatles en Wings songs. De titellijst is:

1. Hello Goodbye
2. Jet
3. All My Loving
4. Live & Let Die
5. Coming Up
6. Blackbird
7. We Can Work It Out
8. Here, There & Everywhere
9. Eleanor Rigby
10. Matchbox
11. Loving Flame
12. Fool On The Hill
13. Getting Better
14. Here Today / Something

15. Band On The Run
16. Let Me Roll It
17. Back In The U.S.S.R.
18. My Love
19. Maybe I\'m Amazed
20. Freedom
21. Let It Be
22. Hey Jude
23. Can\'t Buy Me Love
24. Lady Madonna
25. Long & Winding Road
26. Yesterday
27. Sgt. Pepper\'s (Reprise) / The End
28. I Saw Her Standing There

De gespeelde songs zijn stuk voor stuk juweeltjes en worden mooi en met groot enthousiasme door Paul en zijn band uitgevoerd.

Commentaar

De opname van de gespeelde liedjes komen uit verschillende shows en de regisseur wisselt af met veel beelden van het publiek. De beeldwisseling heeft een hoog tempo, waardoor het geheel zeer dynamisch overkomt. In het publiek zijn ook beroemdheden als Michael Douglas, Jack Nicholson, Sylvester Stallone en John Cussack te herkennen. Soms wordt split-screen gebruikt om tegelijkertijd de spelende Paul en de reacties van het publiek te laten zien.
McCartney laat zich begeleiden door een band die speciaal voor deze tour is samengesteld. Er spelen:
Brian Ray – guitar / bass
Rusty Anderson – lead guitar
Abe Laboriel Jr. – drums
Paul ‘Wix’ Wickens - keyboards

In 2003 is McCartney met zijn tournee weer teruggekomen in Europa, waar hij eind april in het uitverkochte Arnhemse Gelredome het enige Nederlandse concert verzorgde. 1 juni j.l. heeft McCartney in Liverpool voor 30.000 man publiek zijn negentigste en tevens laatste concert van deze tour gegeven.

Op de hoes wordt enthousiast ‘three hour trip’ genoemd. Het is iets minder; de ‘concert film’ duurt goed twee uur, de extra’s zijn goed voor ruim 35 minuten extra plezier.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2002
Speelduur: 122 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Engels
Uitgever: EMI Music
EAN: 0724347799099

Extra's

  • Behind the Scenes
  • Exclusive bonus song
  • Sound check

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is een videoregistratie in full frame formaat (1.33:1 beeldformaat). Voor deze nieuwe productie is helaas niet gekozen voor een breedbeeld registratie in high definition formaat, zonde. Gevolg is dat de beeldkwaliteit nu erg tegenvalt. Het beeld is redelijk scherp met een redelijke detaillering. Maar er zijn ook vaak wat shots waar scherpte en detaillering erg tegenvallen (screenshot 5). Aliassing is veelvuldig en duidelijk zichtbaar. Dit alles is te wijten aan het feit dat dit een interlaced video is en waarschijnlijk dat de transfer afkomstig is van een NTSC origineel. De kleuren van de belichting worden goed en helder weergegeven. Contrast is ook goed in orde. Filmgrain is vooral zichtbaar in de backstage stukjes en veelal het gevolg van slechte belichting. Compressiefouten zijn helaas ook waar te nemen. Enkele momenten is ook cross colouration zichtbaar (paarse en groene vlekken in het beeld). Twee momenten is er een macro blocking probleem. Neem hiervoor een kijkje bij tijdindex 15:35, waar als gevolg van het harde geluid (explosie) en de felle belichting het beeld verstoord is.
De gesproken en gezongen teksten zijn als Engelse ondertiteling (voor doven en slechthorenden) beschikbaar. De ondertiteling is duidelijk met een wat groot lettertype, waarbij de gezongen teksten omgeven zijn door een muzieknootje. Elke chapterstop is een song, totaal inclusief begin- en eindtitels 30 chapterstops. De laagwisseling ligt tussen de songs ‘Let Me Rol It’ en ‘Back In The U.S.S.R.’.
De laagwisseling zorgt voor een probleem met de tijdsduur van de DVD. Na de laagwisseling begint de tijd weer opnieuw, zodat de speeltijd eigenlijk per laag wordt weergegeven.

Geluidskwaliteit

De DVD is voorzien van een DTS 5.1 (bitrate 754 kb/s), een Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s) geluidstrack en ook nog een stereo DD2.0 (bitrate 192 kb/s) geluidstrack. De DVD start met de DD2.0 track, dus je moet even omschakelen. Voor de review zijn de beide 5.1 tracks beluisterd.
De muziek concentreert zich volledig op de voorspeakers, de zang komt uit de centerspeaker. De achterkanalen worden alleen maar gebruikt voor de geluiden van het enthousiaste publiek. Het geheel heeft een redelijke surroundkarakter. De muziek klinkt vol, heeft een prima stereospreiding en is goed gedetailleerd. Het LFE kanaal wordt gebruikt voor het laag van onder andere de bas en de snaredrum.
De DD5.1 wat ingehouden, waarschijnlijk door de lage bitrate. Wanneer je overschakelt op de DTS track is een goed verschil hoorbaar. De DTS track heeft een beter surround geluid. Vooral de diepte, ruimtelijkheid en detaillering van het geluid is veel beter. Het hoog is veel gedetailleerder en de lage tonen klinken veel strakker. De DTS track heeft zeker de voorkeur. De DTS track is trouwens onjuist geflaged als DTS ES.
Helaas springt bij de laagwisseling het geluid weer terug naar DD2.0 en moet je opnieuw omschakelen naar DD5.1 of DTS5.1.

Extra's

De DVD heeft geanimeerde menu’s in standaard 4x3 beeldformaat. Elke menukeuze wordt bij aankiezen door Paul McCartney bevestigd.

De Special Features brengt je bij de extra’s.
Alle muziekstukken apart kiezen doe je via de optie Set List. Hier vind je ook de keuze Exclusive Bonus Songs met drie extra nummers:
- Driving Rain (3:27 minuten)
- Every Night (3:15 minuten)
- You Never Give Me Your Money / Carry That Weight (4:53 minuten).
Alle drie songs hebben dezelfde audiokeuze als bij het concertgedeelte, dus DD2.0 (192 kb/s), DD5.1 (384 kb/s) en DTS 5.1 (754 kb/s). En zijn tevens voorzien van de Engelse ondertiteling.

Onder de keuze Sound Check vind je nog eens drie songs, die door Paul en zijn band voor het concert werden gespeeld om de geluidsapparatuur in te regelen.
- Bring It To Jerome (2:50 minuten)
- Midnight Special (2:37 minuten)
- San Francisco Bay (3:00 minuten).
Ook deze songs hebben dezelfde audiokeuze als bij het concertgedeelte, dus DD2.0 (192 kb/s), DD5.1 (384 kb/s) en DTS 5.1 (754 kb/s). En zijn ook weer voorzien van de Engelse ondertiteling.

Dan nog wat beelden achter de schermen bij Behind The Scenes, bestaande uit enkele korte featurettes.
Backstage / All Access Pass (3:14 minuten) geeft een blik op de privé ruimten waar McCartney zijn tijd tussen de concerten doorbrengt.
On The Road With Paul (2:16 minuten) gaat over de Paul en zijn crew.
Pre-Show (3:15 minuten) is het voorprogramma op de show van Paul. Geen supporting act, maar een bijzondere ‘pageant’ voorstelling om de mensen in een geheel andere sfeer te brengen.
Meet The Band (3:29minuten), zoals de titel al zegt, de bandleden van Paul worden hierin voorgesteld inclusief een stukje concert waarin Paul de bandleden aan het publiek voorstelt.
Macca-Mania (3:12 minuten), veel Amerikanen die helemaal ‘crazy’ zijn van Paul McCartney.

Op het hoofdmenu staat ook nog de keuze Secret Website. Wat hierachter zit is me niet gelukt op het scherm te krijgen.

Conclusie

Back in the US is de concert film van Paul McCartney’s 2002 tournee in Amerika. Het is geen concertregistratie zoals je gewend bent. De life gespeelde songs worden steeds afgewisseld met een blik achter de schermen, hetgeen erg onrustig werkt en waardoor het echte concertgevoel ontbreekt. In de registratie is ook veel aandacht voor het uitzinnige publiek. De gespeelde songs, met vooral oude Beatles en Wings songs, zijn stuk voor stuk juweeltjes en worden mooi en enthousiast uitgevoerd.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door ZZZ-17.

Lees meer

Laatste reacties

Oudgebruiker3  |  22-06-2003

Ah, in de stijl van The Last Waltz, dus.
Lees meer >

Richard B.  |  21-06-2003

Voor alle duidelijkheid: de nummers worden niet onderbroken voor gepraat ofzo, maar het is alleen zo dat er tussen de nummers zelf allerlei 'andere' beelden te ...
Lees meer >

Oudgebruiker3  |  20-06-2003

Als ik lees over de problemen rond de laagwisseling, lijkt het me behoorlijk storend. Gelukkig is McCartney wel 'n goede performer ;)
Lees meer >

Carlito Brigante  |  20-06-2003

Ik was erbij in het Antwerpse Sportpaleis, en of dat dit een schitterende ervaring was. Voor een volgend concert ben ik graag weer op post. Macca Rules... :D ...
Lees meer >

Richard B.  |  20-06-2003

Ik was er in Arnhem bij en zit nog steeds na te genieten. :P De dvd is verder wel OK, maar ik had liever een gewone concert-registratie gezien. Voor een 'c...
Lees meer >

Roger moore  |  19-06-2003

Ben het met de andere eens, dat het jammer is dat niet het hele concert te zien is. Maar wat een fantastisch souvenier is deze dvd voor alle mensen die er in A...
Lees meer >

DVD Watcher  |  19-06-2003

Een hele goede DVD met Fantastische muziek. Goed gespeelde prachtige nummers, waarbij je geneigd bent flink mee te zingen met de nummers. Prachtige muziek van e...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
2.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 104
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.