Patriot Games (SCE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
22-06-2003

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Patriot Games (SCE) (DVD)
Samenvatting

Voormalig CIA agent Dr. Jack Ryan (Harrison Ford) brengt met zijn vrouw Cathy (Anne Archer) en dochter Sally (Thora Birch) tijd door in Londen. Vlak voor hun vertrekt terug naar Amerika is Jack toevallig getuige van een terroristische aanval van de IRA op de Engelse minister Lord Holmes (James Fox). Door zijn ingrijpen wordt de aanslag verijdeld, waarbij Jack de jonge broer van één van de terroristen doodt. Deze terrorist, Jean Miller (Sean Bean), zweert wraak te nemen op Jack.
Korte tijd later wordt Jean Miller door zijn strijdgenoten, een IRA splintergroep onder leiding van Kevin O’Donnell (Patrick Bergen), op gewelddadige wijze bevrijd. Miller reist direct af naar Amerika om Jack en zijn gezin te vermoorden. De aanslag mislukt waarbij Jack’s vrouw en kind gewond raken. Miller voegt zich ondertussen bij zijn IRA groep in Noord Afrika. Jack gaat terug naar de CIA om mee te kunnen zoeken naar Miller en zijn IRA trawanten en de mysterieuze dame met het rode haar. Via satelliet beelden komt de CIA de groep in Noord Afrika op het spoor.

Commentaar

Twee jaar na het zeer succesvolle The Hunt For Red October (1990) verscheen een nieuwe Tom Clancy verfilming, Patriot Games (1992). Alec Baldwin, die in The Hunt For Red October de rol van de CIA analist Jack Ryan speelde, werd afgewisseld door Harrison Ford. Omdat Ford een stukje ouder is, is het verhaal ook in de tijd een stuk vooruit geplaatst. Alec Baldwin speelde een 35-jarige Jack Ryan waar nu Harrison Ford een 50-jarige Ryan neerzet.
Vanwege deze rolwisseling heeft regisseur Phillip Noyce, naar eigen zeggen, ervoor gekozen om met Patriot Games wat meer aandacht te besteden aan het karakter van Jack Ryan om op deze wijze ook de ‘nieuwe’ Jack Ryan bij het publiek te introduceren. In deze film wordt Jack Ryan geconfronteerd met een bedreiging in de persoonlijke sfeer. Het bijna gelijktijdig geproduceerde Clear And Present Danger , waarin Harrison Ford wederom Jack Ryan speelt, is duidelijk meer actiegericht.
Ondanks enkele clichés en enige voorspelbaarheid is Patriot Games een lekker te pruimen actiefilm, want actie zit er toch zeker wel in. Want alhoewel Jack Ryan (ofwel Harrison Ford) wat ouder is, is het diezelfde Ryan die de grote held is en het ‘kwaad’ verslaat. En ik kan er niks aan doen, maar zoals wel vaker en dus ook in deze film heeft Harrison Ford zijn bekende gezichtsuitdrukking ‘dat mij dat weer moet overkomen’. James Horner heeft de film van prachtige muziek voorzien, we zijn bij deze componist ook niet anders gewend. Voor de muziek heeft Horner zeer toepasselijk Iers klinkende thema’s gebruikt.

Al eerder was de film in een vrij kale versie op DVD uitgebracht, lees ook onze ‘oude’ recensie . Deze nieuwe Special Collector's Edition heeft een DTS track gekregen en er is een nieuw opgenomen documentaire als extra toegevoegd. Deze nieuwe re-release is onderwerp van deze bespreking.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1992
Speelduur: 113 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Noors, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865555231

Extra's

  • Theatrical trailer
  • Patriot Games Close Up

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de oorspronkelijke bioscoop beeldverhouding van 2.35:1 anamorf op de schijf. De beeldkwaliteit van de eerste release was vrij goed en in tegenstelling tot regio 1 uitgave was deze ook al anamorf uitgevoerd. Naar verluidt heeft Paramount voor deze re-release een nieuwe transfer gemaakt. Scherpte en detaillering van het beeld zijn beide wel goed, maar toch liggen de verwachtingen bij een recente film als deze iets hoger. Kleuren zien er natuurlijk maar niet zo helder uit. Contrast en zwartniveau zijn beide prima in orde, alhoewel de detaillering in de donkere scènes wat minder is. Helemaal vrij van ongerechtigheden is het beeld niet. Af en toe een spettertje in het beeld. Filmgrain is, zeker in sommige scènes, wel vrij nadrukkelijk aanwezig. Edge enhancement is slechts in heel lichte mate toegepast.
De film is verdeeld in 22 chapterstops. De laagwisseling van deze dubbellaagse DVD-9 is netjes geplaatst waardoor hij nauwelijks wordt opgemerkt. De Nederlandse ondertiteling (wit) is goed, heeft een iets te groot lettertype dat netjes in onder in het beeld geplaatst staat.

Geluidskwaliteit

Bij de Engelstalige soundtrack heb je twee keuzes: een Dolby Digital 5.1 track (bitrate 448 kb/s) en een nieuwe DTS 5.1 track (bitrate 754 kb/s). De van origine Dolby Stereo soundtrack kenmerkt zich hier door een goede ambiance, goede dynamiek en enkele geluidseffecten. Alhoewel de soundtrack op zich goed klinkt, maakt hij geen echt grote indruk. De eerste bomexplosie in het begin van de film bevat weinig laag waardoor deze wat aan impact inboet. Bij latere actiescènes is het laag nadrukkelijker aanwezig. De nadruk van de soundtrack ligt vooral op de drie voorste speakers. De surrounds worden met name gebruikt voor de ruimtelijkheid van de filmmuziek van James Horner. Mede door de brede stereospreiding klinkt de muziek erg mooi. Verder worden de surrounds bij enkele actiescènes voor effecten gebruikt. Dialogen blijven altijd goed te volgen via de centerspeaker.
Tussen de DD5.1 en de DTS5.1 track is nauwelijks enige verschil te horen. Ik heb een lichte voorkeur voor de DD5.1 track die in totaliteit iets voller en gedetailleerder klinkt. Keuze voor beide zal verder afhangen van persoonlijke smaak, beide soundtracks bieden voldoende kwaliteit.

Extra's

De DVD heeft geanimeerde breedbeeldmenu’s met achtergrondgeluid. De DVD heeft twee extra’s. Uiteraard kun je de Theatrical Trailer (2:20 minuten) in 2.35:1 letterbox beeldformaat bekijken. Nieuw is de ruim 25 minuten durende Patriot Games Up Close. Een uitgebreide, nieuw opgenomen, informatieve making-of documentaire met uitgebreide interviewfragmenten, filmfragmenten en beelden achter de schermen. Nederlands ondertiteld en 1.78:1 anamorf beeldformaat.

Bij de DVD zit nog een inlay met de tracklisting. Om de DVD keep case zit nog een rood kartonnen cover met daarop de vermelding Limited Edition.

Conclusie

Patriot Games is de tweede verfilming van een Tom Clancy verhaal met CIA analist Jack Ryan in de hoofdrol. Bij deze film neemt Harrison Ford voor het eerst de rol van Jack Ryan voor zijn rekening. Patriot Games is een doorsnee actiefilm met een leuk verhaal en genoeg actiemomenten. In deze film wordt Jack Ryan geconfronteerd met een bedreiging in de persoonlijke sfeer.
De kwaliteit van beeld- en geluid zijn allebei goed, maar konden beter. Als soundtrack is nu ook een goed klinkende DTS track toegevoegd. De door Paramount gepresenteerde heruitgave heeft de titel Special Collector’s Edition (SCE) gekregen. Alhoewel er een prima making-of documentaire op de schijf staat, is dit tezamen met een bioscooptrailer wel het enige extra. De betiteling SCE is derhalve wat enthousiast toebedeeld. Verder een prima release van een film die we de liefhebbers van Tom Clancy of Harrison Ford zeker kunnen aanraden.

Laatste reacties

nova6666  |  26-01-2005

Leuke maar standaard actiefilm!
Lees meer >

Mazdalfa  |  23-06-2003

Na het zeer sterke Hunt For Red October, is dit de enige andere Clancy-verfilming die enigszins de moeite waard is. Er lijkt mij geen enkele reden aanwezig ...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  23-06-2003

De betiteling SCE is derhalve wat enthousiast toebedeeldAmen. Geld op zak houden als je de vorige uitgave al in je bezit hebt...
Lees meer >

M Balje  |  23-06-2003

Dvd-home meld ook nog het volgende. Er is ook een Tsjechische DD2.0 (192 kb/s) surround track en een Hongaars DD2.0 (192 kb/s) mono track aanwezig. Kan ge...
Lees meer >

Frank  |  22-06-2003

Gewoon de oude blijven kijken, zonde van het geld. Dat lijkt mij ook het beste. Bij sommige winkels betaal je immers het dubbele voor de nieuwe uitgave. En d...
Lees meer >

Roberto van Rooijen  |  22-06-2003

Gewoon de oude blijven kijken, zonde van het geld.
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  22-06-2003

Want het enige verschil met de ouder versie is dat deze een DD 5.1 Track heeft en een Dts track en een soort making of als extra. Als je de oude versie nog nie...
Lees meer >

M Balje  |  22-06-2003

Het zou toch een Special edition worden dacht ik. Want het enige verschil met de ouder versie is dat deze een DD 5.1 Track heeft en een Dts track en een soort ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 99
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.