Nightmare on Elmstreet 3, A: Dream Warriors

Recensent:
Nathan Strik
27-06-2003

Totaalbeoordeling:

5.7
DVD

Nightmare on Elmstreet 3, A: Dream Warriors (DVD)
Samenvatting

Nancy Thompson (Heather Langenkamp) is dromendeskundige geworden en werkt bij een inrichting waar een aantal kinderen zitten met verrassend bekend aandoende nachtmerries. Eén van deze kinderen, Kristen Parker (Patricia Arquette), heeft een hele speciale gave: ze kan andere mensen binnenhalen in haar dromen. De kinderen zullen nu moeten samenwerken om de dodelijke Freddy Krueger te kunnen stoppen. Dr. Elizabeth Simms, die de verantwoordelijkheid heeft over de hele afdeling voelt echter niet zoveel voor de theorieën van Nancy en vind het beter dat de kinderen een gezonde nachtrust krijgen. Gelukkig wordt Nancy geholpen door Dr. Neill Gordan, die een schokkende ontdekking doet over Freddy´s verleden en wellicht een manier heeft gevonden om Krueger voor eens en voor altijd te stoppen.

Commentaar

Na het zeer teleurstellende tweede deel, dat niet eens aanvoelde als een echte sequel, is de Nightmare? reeks nu helemaal terug. De gebeurtenissen in deze film sluiten naadloos aan op die in de eerste film (over de gebeurtenissen in de tweede film wordt met geen woord gerept). Het script werd mede geschreven door de bedenker/regisseur van het eerste deel: Wes Craven. Ook Frank Darabont (The Shawshank Redemption, The Green Mile) had een groot aandeel in het schrijfwerk voor deze film. Regisseur Chuck Russell (The Mask, The Scorpion King) kreeg de eer om de boel aan elkaar te breien. En wat een breiwerk is dit geworden! De spanning uit het eerste deel is weer terug en ook Freddy is een stuk meer aanwezig dan hij was in het lauwe tweede deel. Deze derde film betekende ook het begin van de onder fans inmiddels bekende ?toepasselijke droomsterfscènes?, waarin Freddy bepaalde angsten of verlangens van zijn slachtoffers gebruikt om hen op zeer gruwelijk toepasselijke wijze om het leven te brengen. Dit leidt ook tevens tot enkele gevleugelde one-liners van Freddy´s kant zoals: ?Welcome to prime-time, Bitch!?, wat tussen twee haakjes een hersenspinsel was van Freddy-vertolker Robert Englund. En de acteur weet Freddy precies de juiste dosis humor mee te geven, zonder aan afschrikwekkendheid in te boeten. Je kunt zien dat Englund duidelijk plezier heeft in zijn rol, die hem werkelijk past als een handschoen. Het acteerwerk is ook bovengemiddeld, vooral door de jonge Patricia Arquette (Lost Highway, Stigmata, True Romance) die de rol van Kristen prima vertolkt. De terugkeer van Heather Langenkamp als Nancy Thompson is ook een schot in de roos geweest en dat maakt van dit derde deel een waardige sequel.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1987
Speelduur: 92 min
Verpakking: FlexBox Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Trailers
  • Cast & Crew Info
  • Music Video
  • Jump to a Nightmare
  • Fan Mail
  • Snakes and Ladders
  • The House That Freddy Built
  • Onward Cristian Soldiers
  • That´s Showbizz
  • Training 8´s
  • Burn Out

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld is in de originele bioscoopverhouding van 1.85:1 anamorf vastgelegd op de DVD. Op de cover staat vol trots vermeld dat de film digitaal geremasterd is en het beeld ziet er dan ook heel goed uit. De gebruikte print vertoont hier en daar wat lichte grain en had wat scherper gekund, maar is verder in uitstekende staat. Contrast is erg goed en hoewel de film uiteraard erg donker is, heeft de transfer een prima schaduwdetail. In sommige scènes is wat lichte edge enhancement te zien, maar dit mag bijna geen naam hebben. Wat wel erg jammer is, dat is dat de problemen met posterisatie in sommige achtergronden een stuk storender zijn dan in de eerste twee films. Dit zorgt in sommige scènes voor wat storende macro-blocking en dat was zeker niet nodig geweest met een meer zorgvuldige codering. Het feit dat de film op één laag staat helpt hierbij ook niet echt. De ondertiteling is netjes onder in beeld geplaatst en prima te lezen. De chapterverdeling in 31 chapters is prima voor een film van deze lengte.

Geluidskwaliteit

De originele mono track van A Nightmare on Elmstreet 3: Dream Warriors heeft de volledige 5.1 behandeling gekregen voor deze release. De soundtrack is beschikbaar gesteld in Dolby Digital 5.1 (448 Kbit/s) formaat en klinkt erg goed. De track klinkt ruimtelijk, met veel gebruik van de surroundkanalen voor de nodige enge geluiden en de filmmuziek. In enkele scènes wordt zeer vernuftig gebruik gemaakt van split-surround. Het LFE-kanaal doet daarnaast ook weer vrolijk mee om de onbehaaglijke ervaring compleet te maken. De dialogen zijn prima verstaanbaar en komen netjes uit de centerluidspreker. Een uitstekende remix. Net als bij de vorige twee films lijkt ook deze track pitch-gecorrigeerd te zijn aangezien de Franse 5.1 track een stuk hoger klonk. Dit is goed te merken door bijvoorbeeld tijdens scènes met muziek tussen de twee tracks heen en weer te schakelen.

Extra's

Helaas zijn de 7 films in ons land niet in een boxset uitgegeven maar apart, zodat de extra DVD met bonusmateriaal die in andere regio´s wel beschikbaar was, bij ons afwezig is. Gelukkig bevat deze DVD nog steeds enkele interessante, maar vrij beknopte extra´s. Via de zeer stijlvol geanimeerde menu´s kunnen we kiezen uit de volgende bonussen:

Jump to a Nightmare
Dit is geen chapter-selectie, maar een snelle manier om de verschillende nachtmerrie-scènes uit de film te kunnen bekijken. Met deze handige optie spring je meteen naar één van de 7 beschikbare scènes. Een handige optie, vooral omdat de posities van deze nachtmerries niet altijd aansluiten bij de normale chapter-selectie. Een goede bonus dus.

Cast & Crew Info
Hier vind je meer informatie over acteurs Patricia Arquette, Robert Englund, Laurence ?Larry? Fishburne, Heather Langenkamp, Craig Wasson, Priscilla Pointer en Brooke Bundy. Ook zijn er infopagina´s over schrijver/producer Wes Craven, make-up effects-man Kevin Yagher, componist Angelo Badalamenti, regisseur Chuck Russell, co-producer Sara Risher en producer Robert Shaye aanwezig.

Fan Mail
Hier zien we talkshowpresentator Dick Cavett waarschuwen dat je als presentator soms erg veel fanmail krijgt van horrorfans als je meedoet aan een film als Nightmare on Elmstreet. De beste man lijkt er nog steeds niet overheen te zijn. Na 44 seconden op deze DVD vind hij het ook wel weer welletjes, in afwachting van meer fanmail blijkbaar.

Snakes and Ladders
In deze zeer vermakelijke featurette (6 min.) zien we onder andere schrijver Frank Darabont en regisseur Chuck Russell praten over de scène met het blaffende varken. Ook de Freddy-slang wordt uitvoerig belicht, vooral vanwege de treffende gelijkenis met een mannelijk geslachtsdeel. Een erg vermakelijke mini-documentaire.

The House That Freddy Built
Filmmaatschappij New Line Cinema (Lord of the Rings) heeft zijn bestaan voornamelijk te danken aan de Nightmare on Elmstreet-films (zonder Freddy was er dus ook geen Frodo geweest) en in deze mini-featurette (3 min.) wordt er teruggeblikt op die begintijd en de enorme groei die New Line Cinema heeft doorgemaakt, grotendeels dankzij Freddy Krueger. Zijn kindermoordenaars blijkbaar toch nog ergens goed voor.

Onward Cristian Soldiers
Deze featurette (9 min.) gaat over het schrijfproces van het derde deel. Onder andere schrijvers Bruce Wagner, Wes Craven en Frank Darabont en regisseur Chuck Russell komen aan bod

That´s Showbizz
Hier vertelt Freddy-acteur Robert Englund over de sfeer op de set van deel 3 en de lange dagen die ze moesten maken. Dit wordt verteld aan de hand van een vermakelijke anecdote. Deze featurette is ongeveer 2 minuten lang.

Training 8´s
In deze korte featurette (4 min.) vertellen Robert Englund, Chuck Russel, Frank Darabont en Bruce Wagner over hoe enkele van de originele scènes tot stand kwamen.

Burn Out
Acteur John Saxon (Nancy´s vader in de film) vertelt in het kort (1 min.) over zijn ervaring met de jonge en relatief onervaren crew van deel 3.

Music Video
Een aparte toevoeging is de videoclip Dream Warriors van de metalband Dokken, waar we niet veel meer van gehoord hebben. Misschien heeft Freddy ze te pakken gekregen?

Trailers
Naast een drietal promotionele trailers (Bride of Chucky, Soulkeeper en Hellraiser Inferno) is ook de originele bioscooptrailer van A Nightmare on Elmstreet 3: Dream Warriors te bewonderen.

Conclusie

Met A Nightmare on Elmstreet 3: Dream Warriors werd gelukkig een stap teruggedaan in de goede richting na de vreselijke ?detour? die in de tweede film gemaakt werd. Ook de rol van Freddy werd uitgebreid en de zwarte humor werd opgeschroeft. Vooral de originele sterfscènes zijn een grote verdienste van deze film en dit gegeven werd in komende deeltjes verder uitgebreid. De remastering van zowel beeld en geluid is erg goed gedaan, al is het jammer dat de posterisatie hier en daar voor wat problemen zorgt met de beeldkwaliteit. De extra´s zijn interessant, maar soms wat aan de korte kant. Een van de betere deeltjes uit de Nightmare? serie en een aanrader voor iedereen die aan deel 2 een nare nasmaak overgehouden heeft.

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  19-05-2006

De Nightmare films hebben allemaal wel een erg goede bijpassende soundtrack. Let in dit deel op het uitstekende nummer 'Dream Warriors' van Dokken. De nummers...
Lees meer >

Philippe  |  19-05-2006

De Nightmare films hebben allemaal wel een erg goede bijpassende soundtrack. Let in dit deel op het uitstekende nummer 'Dream Warriors' van Dokken.
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  19-05-2006

Een van de betere delen uit de reeks,gelukkig is Heather Langenkamp die we in deel 2 moesten missen weer van de partij,ook is het altijd leuk om acteurs als Arq...
Lees meer >

Frank  |  31-03-2006

Vanavond weer eens bekeken. Dit deel blijft samen met deel 1 en 7 het beste deel uit de reeks.
Lees meer >

Rickje  |  20-12-2003

Goede horror film met een "familie" lid in de hoofdrol. Uitstekend geacteerd en de nodige schrikmomenten.
Lees meer >

Sam Van Ghelder  |  19-12-2003

Frank Darabont heeft trouwens het verhaal geschreven. Je weet wel, de man achter fantastische films als The Shawshank Redemption, The Green Mile en The Majestic...
Lees meer >

DVD Watcher  |  13-07-2003

Dit derde deel vind ik een goede horrorfilm. Een goed geacteerde film, met een goed verhaal , en een Freddy met leuke opmerkingen. Stukken beter dan het slappe ...
Lees meer >

Harry B.  |  01-07-2003

Geweldige film, haalt het net niet bij deel 1 maar nog steeds een topper. Freddy is echt goed bezig met z'n sarcastische opmerkingen en er zit veel originalitei...
Lees meer >

Martin Zuidervliet  |  01-07-2003

Deze en deel 1 zijn voor mij de enige twee die ik de moeite waard vind.
Lees meer >

Wilbert Rietman  |  27-06-2003

idd één van de betere delen uit de reeks, wordt trouwens ook wel een keer tijd dat Freddy's nightmares ook op DVD verschijnen, maar dat kan nooit lang meer dure...
Lees meer >

van der velden  |  27-06-2003

na het lezen van de recensie ben ik nu helemaal vertuigd deze ga ik aanschaffen. lijkt me een kei goede film
Lees meer >

Philippe  |  27-06-2003

Eén van de betere delen uit de reeks, met een uitstekende soundtrack en zoals Nathan al aangaf een uitstekend gevoel voor humor.
Lees meer >

Sam VG  |  27-06-2003

Het beste deel uit de reeks, en deel zeven "Wes Craven's New Nightmare" vond ik ook zeer goed ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
4.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 41
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.