Great Balls of Fire!

Recensent:
Arnold van Oostrum
08-07-2003

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Great Balls of Fire! (DVD)
Samenvatting

Al van kinds af aan wordt Jerry Lee Lewis (Dennis Quaid) aangetrokken door de klanken van de muziek. Waar hij ademloos kan luisteren naar de passie en het ritme van de negermuziek. ’t Is muziek van de duivel volgens zijn neefje Jimmy Swaggart (Alec Baldwin). In 1956 verhuist enfant terrible Jerry Lee Lewis van Louisana naar Memphis. Met zijn zwager J.W. Brown (John Doe) en een bandje speelt Lewis het nummer Crazy Arms als demo in de legendarische Sun Records in Memphis. Jerry Lee is ervan overtuigd het te gaan maken met zijn meedogenloze door God gegeven talent. De demo is al gauw een hit. Sam Philips (Trey Wilson) van de studio is vastbesloten Jerry Lee voor zich te houden, waar hij eerder Elvis Presley was kwijtgeraakt. Ondanks de uitdagende teksten in zijn volgende hit ‘Whole Lotta Shakin` Goin` On’, waar zijn godsdienstige neef Jimmy Swaggart schande van (s)preekt, schiet de ster van Jerry Lee Lewis omhoog en volgen andere rock ‘n’ roll hits al snel. Zijn eerste nummer één hit wordt Great Balls Of Fire. Op suggestie van Philips is Jerry Lee bij J.W. Brown gaan inwonen, zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden. Jerry Lee voelt zich erg aangetrokken tot de dochter des huizes, Myra (Winona Ryder), die eigenlijk zijn achternichtje is. Als Jerry Lee met de 13 jarige Myra trouwt, heeft dat een enorme invloed op zijn muziekcarrière.

Commentaar

Great Balls Of Fire! is de verfilming van regisseur Jim McBride van de biografie over stukje van het leven van Jerry Lee Lewis. De verfilming is gebaseerd op een boek dat Myra Lewis over haar leven met Jerry Lee heeft geschreven. Regisseur McBride heeft met Great Balls Of Fire! een bijzonder energetische film gemaakt die recht door aan de explosieve dynamiek van Jerry Lee Lewis. Acteur Dennis Quaid zet een uitstekend geacteerde Jerry Lee Lewis neer, waarbij hij prachtig invulling geeft aan het grote ego, de charme, de naïviteit en de enorme passie voor muziek van de opstandige rock ‘n’ roll superstar Jerry Lee Lewis. Naar het schijnt heeft Quaid ook af en toe zelf de piano gespeeld. Het zangwerk en het meeste pianowerk is echter geplaybackt, want alle nummers in de film zijn door Jerry Lee Lewis opnieuw zelf opgenomen. Wat wel betekent dat Quaid een uitstekende imitatie heeft gedaan omdat je niet door hebt dat hij niet zelf zingt. De nadruk van de film ligt erg op de relatie met Myra en de gevolgen van zijn huwelijk met haar. Niet zo verwonderlijk natuurlijk omdat het boek van Myra als uitgangspunt is genomen. De persoon Jerry Lee Lewis en zijn passie voor rock ‘n’ roll is daardoor iets te veel op de achtergrond terecht gekomen. Uiteraard lekker veel muziek in de film waarbij de hits ‘Whole Lotta Shakin` Goin` On’, ‘Great Balls Of Fire’ and ‘Breathless’ een genot zijn om te horen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Muziekfilm
Regio: 2
Jaar: 1989
Speelduur: 106 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: MGM
EAN: 8712626024668

Extra's

  • Bioscoop trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.85:1 anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit van deze film uit 1989 is redelijk tot goed. Het beeld ziet er redelijk scherp uit, met een iets tegenvallende detaillering. Verlies aan detail komt vooral door de aanwezige beeldruis en filmgrain. Edge enhancement is ook, soms enigszins zichtbaar, toegepast. De kleuren van de film zijn goed en geven de jaren 50 sfeer goed weer. Let vooral op de scènes met dat heerlijke zuurtjes roze. Contrast is ook prima met een goed zwartniveau. In het beeld heb ik geen spettertje of krasje als gevolg van vuil of beschadigingen waargenomen. De film is verdeeld in 16 chapterstops. De film staat op een DVD-9 (single side, double layer), de laagwisseling is prima tussen twee scènes in geplaatst en nauwelijks merkbaar. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een redelijk groot lettertype en staat netjes onderin het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Dolby Stereo ‘Spectral Recording’ Engelstalige soundtrack staat in Dolby 2.0 (bitrate 192 kb/s) op de DVD. Voor een film met veel muziek als deze is het dus echt jammer dat de soundtrack niet opgewaardeerd is naar een 5.1 surround track. Volgens de hoesinformatie is de soundtrack in surround, de track is echter niet als surround geflaged. Het geluid klinkt erg goed, met een goed breed stereobeeld. Ook het laag en hoog zijn in voldoende mate aanwezig. Afgezien van een digitaal scherp randje in de muziek, klinken de verschillende rock ‘n’ roll nummers geweldig. Wanneer de DPL-II decoder wordt gebruikt, ontstaat een redelijk surroundgevoel. Vooral de muziek knapt hiervan op door de ruimtelijkheid die erin komt. Dankzij de ProLogic-II decoder komen de stemmen uit het centerkanaal en zijn prima te verstaan.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. Als enige extra staat de bioscooptrailer op deze DVD. Deze trailer duurt 2:10 minuten, is in 1.85:1 anamorf beeldformaat met DD2.0 mono (192 kb/s) geluid.

Conclusie

Great Balls Of Fire! is de verfilming van de biografie over het leven van Jerry Lee Lewis in de begindagen van zijn rock ‘n’ roll carrière en zijn huwelijk met zijn 13 jarige achternichtje Myra. Regisseur McBride heeft het boek van Myra Lewis als uitgangspunt genomen. Acteur Dennis Quaid geeft op indrukwekkende wijze gestalte aan de opstandige rock ‘n’ roll superstar die alle regels aan zijn laats lapte. De muziek is door Jerry Lee Lewis zelf voor de film opnieuw opgenomen. Deze release van FOX brengt de film met een redelijk goede beeldkwaliteit. De soundtrack klinkt ook goed, al is het jammer dat deze niet is opgewaardeerd naar 5.1 surround. Op deze in de FOX’ Big Deal uitgebrachte budget release vind je alleen nog een bioscooptrailer. Film is een aanrader.

Laatste reacties

hugosmuling  |  19-08-2003

echt geweldige film. Maar ik ben dan ook een van de grootste jerry lee lewis fans die er bestaan. Jammer genoeg is het geluid geen DD5.1 of zelfs DTS. helaas, m...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  09-07-2003

Ik heb werkelijk nog nooit van deze film gehuurd, maar ik zal er zeker op letten of ik 'm in de videotheek zie of op de televisie. Zal er zeker aan denken! :P ...
Lees meer >

Nathan Strik  |  09-07-2003

Big Deal? Dat is van Fox, dit is een MGM film Klopt, en wie dacht je dat de MGM-films uitgaf in Nederland? Juist... Fox! ;)
Lees meer >

Gabriel B.  |  08-07-2003

Fantastische Quaid....
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  08-07-2003

Dit is een leuke biografie-film. Quaid zet een uitstekende Jerry Lee Lewis neer, misschien wel zijn beste rol ooit. Lekkere oude R&R muziek. Gezien de Big Deal-...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 124
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.