Stargate SG-1 - Volume 29

Recensent:
Nathan Strik
21-07-2003

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Stargate SG-1 - Volume 29 (DVD)
Samenvatting

Stargate SG-1 is een TV-serie gebaseerd op de film Stargate uit 1994. Zoals gewoonlijk worden de afleveringen per vier stuks los uitgegeven door MGM. Op deze DVD vinden we aflevering 13 t/m 16 terug uit het zesde seizoen.

6:13 – Sight Unseen
Nadat SG-1 terugkeert van een missie met een vreemd artefact beginnen er rare dingen te gebeuren. Het apparaat blijkt straling te verspreiden waardoor wezens uit een andere dimensie zichtbaar worden. Als de straling buiten de basis is doorgedrongen brengt dit de bevolking in paniek en SG-1 wordt nu ingeschakeld om de schade te herstellen.

6:14 – Smoke & Mirrors
De Amerikaanse senator Kinney wordt op klaarlichte dag neergeschoten. Op videobeelden is te zien dat O´Neill haastig de plek van het misdrijf verlaat. Hij wordt gearresteerd en de rest van het SG-1 team moet nu zorgen dat de onschuld van O´Neill bewezen wordt.

Commentaar

6:15 – Paradise Lost
De voortvluchtige Kolonel Maybourne is in het bezit van een bijzondere sleutel waarmee een paradijs onthuld kan worden. Als SG-1 hem vervolgens gaat helpen probeert Maybourne de sleutel te gebruiken om te ontsnappen. Hij strandt echter samen met O´Neill in het ‘paradijs’ en de twee komen er al snel achter dat de boel niet helemaal in de haak is.

6:16 – Metamorphosis
Nirrti is bezig met DNA experimenten om zo haar perfecte gastheer te kweken. Er blijken echter wat dodelijke nadelen aan deze mutaties te kleven. SG-1 gaat op onderzoek uit en het team wordt al snel gevangen genomen. Nirrti laat natuurlijk deze kans niet onbenut om eens lekker op het team te experimenteren en dat kan wel eens fatale gevolgen hebben.

Dit 29ste deel van Stargate SG-1 bevat een prima selectie afleveringen. Hoewel Smoke & Mirrors iets tegenviel vanwege het voorspelbare verhaal, waren de overige drie afleveringen stuk voor stuk van prima kwaliteit. Vooral de terugkeer van Nirrti in de laatste aflevering zal de fans aanspreken. Persoonlijk vond ik Paradise Lost het meest tot de verbeelding spreken, vooral doordat het acteerwerk hier net even wat beter was. Het was bij die aflevering trouwens wel wonderlijk dat O´Neill na weken vast te hebben gezeten op een afgelegen planeet nog steeds geen baard had. Ook de cynische humor die de serie zo kenmerkt is weer op niveau. Prima afleveringen dus!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Science fiction, TV
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 172 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox / MGM
EAN: -

Extra's

  • Audiocommentaar bij elke aflevering
  • WWW Fanclub promo
  • SG-1 Directors Series: Smoke & Mirrors
  • SG-1 Directors Series: Metamorphosis
  • Season 6 Stills Gallery 5
  • Volume 30 Episode Previews

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Stargate SG-1 wordt op 35mm film opgenomen en vervolgens omgezet naar TV. In Amerika wordt de serie al enige tijd in breedbeeld uitgezonden. Op deze DVD is de originele verhouding gebruikt van 1.78:1 en het beeld is anamorf vastgelegd. Beeldscherpte en detaillering zijn allebei zeer goed, vooral voor een TV-serie. De enige aanmerkingen die ik kan hebben op de transfer is de aanwezige ‘filmgrain’, lichte edge-enhancement en hier en daar wat posterisatie. Het beeld heeft verder een goede kleurverzadiging, prima contrast en goed schaduwdetail. Uitzondering hierop is een scène uit Paradise Lost waar de kleurverzadiging is verminderd en het contrast is opgeschroeft om de effecten van de hallucinerende plant weer te geven (zie screenshot 4). Dit is uiteraard een bewuste keuze van de regisseur geweest. De Nederlandstalige ondertiteling staat keurig netjes onder in beeld. De verdeling in slechts 4 chapters per aflevering is wat magertjes, wat resulteert in een erg grote ruimte van ongeveer 9 minuten tussen chapterstops. Een erg goede transfer.

Geluidskwaliteit

Ook de geluidskwaliteit van de serie is duidelijk van hoog niveau. Het geluid wordt aangeboden in Dolby Digital 5.1 (448 Kbit/s) en klinkt zeer goed. De track kent een prima ruimtelijke spreiding met voor een mooi open stereo-beeld en de achterkanalen worden gebruikt voor zowel ambiance, muziek en op zijn tijd split-surround effecten. Vooral tijdens de actievolle momenten komt de soundtrack echt mooi tot leven. Het LFE kanaal ondersteunt het geheel vooral tijdens enkele explosies prima, zonder al te agressief te worden. Dialogen zijn zeer helder en komen netjes uit de centerspeaker. Een uitstekende geluidskwaliteit.

Extra's

Via de zeer fraai 3D-geanimeerde breedbeeldmenu´s heb je toegang tot alle afleveringen en enkele zeer informatieve extra´s.

Audiocommentaar bij elke aflevering
Bij elke aflevering is commentaar te horen van de desbetreffende regisseur, meestal aangevuld met een of meerdere leden van de crew. De eerste aflevering horen we regisseur Peter F. Woeste, director of photography Andrew D. Wilson en lichttechnicus Rick Dean. Bij aflevering twee en vier horen we regisseur Peter DeLuise (ook wel bekend als Doug Penhall uit 21 Jump Street), samen met visual effects producer James Tichenor, bij aflevering twee nog aangevuld door acteur Gary Jones. Bij de derde aflevering horen we executive producers Robert C. Cooper en Michael Greenburg. Zoals gewoonlijk geven de tracks wat extra informatie en zijn de tracks met Peter DeLuise ook nog erg lollig af en toe. Jammer dat het audiocommentaar niet voorzien is van ondertiteling.

SG-1 Directors Series: Smoke & Mirrors (5:41)
Hier kijken we achter de schermen van Smoke & Mirrors (aflevering 6:14), geregisseerd door Peter DeLuise. We zien de opnames van de scène waarin de senator wordt doodgeschoten. Erg kort, maar je krijgt wel een goede idee van de manier waarop de scène tot stand kwam.

SG-1 Directors Series: Metamorphosis (6:35)
Hier wordt achter de schermen gekeken bij het eveneens door Peter DeLuise geregisseerde Metamorphosis (aflevering 6:16). Dit is één van de meest interessante Directors Series tot nu toe waar je van een drietal scènes ziet hoe ze zijn gefilmd. Vooral het trucje met de kogel en de glasplaat was zeer inventief.

Season 6 Stills Gallery 5
Een verzameling foto´s van de set en uit de afleveringen. Voegt niet bijster veel toe aan de afleveringen, maar is gewoon een leuke extraatje.

Volume 30 Episode Previews
Hier zie je vier korte promo´s voor de afleveringen die op de volgende DVD zullen staan. Te weten: 6:17 – Disclosure, 6:18 – Forsaken, 6:19 – The Changeling en 6:20 – Memento. De promo´s worden gepresenteerd in de 1.33:1 beeldverhouding met 2.0 stereo geluid (224 Kbit/s).

WWW Fanclub promo (0:16)
Dit is een korte promo waarin Amanda Tapping je uitnodigt om toch vooral lid te worden van de Internet fanclub. Leuk, maar het voegt natuurlijk niks toe, behalve dat het ledenbestand van de SG-1 fanclub wellicht wat zal groeien.

Conclusie

De afleveringen op Stargate SG-1: Volume 29 zijn over het algemeen zeer goed van kwaliteit. De aflevering Smoke & Mirrors was alleen iets voorspelbaarder dan de rest. De beeldkwaliteit is uitstekend, vooral voor een TV-serie, met enkel wat licht aanwezige ‘filmgrain’, minieme edge-enhancement en posterisatie. Het 5.1 geluid is van zeer hoog niveau en ondersteunt de actie prima. De DVD wordt ook goed aangevuld met regisseurscommentaar bij iedere aflevering en enkele informatieve featurettes. Een mooie uitgave van één van de betere TV-series van dit moment.

Laatste reacties

Surya  |  23-06-2005

filmfanaat ja ? :lol: Toch wel Rinse it dude!
Lees meer >

greyone  |  22-06-2005

Ik blijf de verhaallijnen over het algemeen tamelijk zwak vinden, en de acteerprestaties zijn ook niet wat ik ervan verwacht (Tapping is echt wel slecht) ah ...
Lees meer >

Surya  |  23-07-2003

Ik blijf de verhaallijnen over het algemeen tamelijk zwak vinden, en de acteerprestaties zijn ook niet wat ik ervan verwacht (Tapping is echt wel slecht)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 24
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.