Dirty Deeds

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Dirty Deeds (DVD)
Samenvatting

Gangsterbaas Barry Ryan (Bryan Brown) is uiterst succesvol in het criminele milieu van het Australië ten tijde van de eind jaren zestig. Hij is getrouwd met de mooie Sharon (Toni Colette), heeft een zoon én hij heeft bijna vanzelfsprekend een maîtresse (Kestie Morassi). Hij blikt of bloost niet om zijn tegenstanders, die het op zijn opgebouwde imperium van bordelen en illegale casino's hebben gemunt, persoonlijk uit de weg te ruimen. Zelfs de politie, bij monde van de corrupte rechercheur Ray (Sam Neill) die zelf een graantje van het succes wil meepikken, legt hem geen strobreed in de weg.
Maar aan het geluk van Barry lijkt een einde te zijn gekomen als de maffia van Chicago de twee maffiosi Tony (John Goodman) en Sal (Felix Williamson) naar 'Down Under' stuurt om de onderwereld van King's Cross in te palmen. Barry beschouwt de komst van Tony en Sal, die een deal met een nieuw gokapparaat willen maken, als een inbreuk op zijn heerschappij. De ongewenste heren laten zich niet zomaar afschepen en willen meedelen in de winst. Barry zou Barry niet zijn als hij geen 'vies' idee had om de twee af te troeven...

Commentaar

Het kleurrijke verhaal van deze 'komische' gangsterprent is geschreven door David Caesar die ook tekende voor de regie. De film is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal dat zich eind jaren zestig in Australië afspeelde. De film staat onder het kopje 'Gangsterkomedie' gerangschikt hoewel de komische momenten beperkt zijn. Schaterlachend en op de dijen kletsend van plezier deze film bekijken is er niet bij. Desondanks bestaat er een reële mogelijkheid dat bij de toeschouwer tijdens een enkele scène zich een flauwe glimlach om de lippen zal vormen. De film is op sommige momenten vrij hard en grof en ook het taalgebruik is niet alledaags wat nog eens extra wordt benadrukt door de aparte en karakteristieke Australische tongval.
Dirty Deeds is een gangsterkomedie van Australische makelij waarin een aantal gerenommeerde 'aussies' acte de présence geven. Bryan Brown (F/X - Murder by Illusion, 1986) en Toni Collette (The Sixth Sense, 1999) zijn de belangrijkste namen onder hen. Niet Australisch, maar daarom niet minder bekend, zijn de gezichten van Sam Neill (The Hunt for Red October, 1990) en John Goodman. Laatstgenoemde geniet zijn bekendheid voornamelijk vanwege zijn optreden in de TV-serie Roseanne. Zij zetten allemaal een degelijke acteerprestatie neer waarbij Bryan Brown in zijn rol van de charismatische gangsterbaas net niet 'over de top' gaat.
De rijke opvallende kleuren en de op maat gesneden cinematografie zijn, meer nog dan het matige scenario, zeer interessant en zijn het aanzien meer dan waard. De gele-oranje-bruine gloed die in vrijwel elk filmframe is terug te vinden roept ontegenzeggelijk associaties op met het land van Skippy zonder dat we ook maar een enkele maal het frivole buideldier in beeld krijgen. In plaats daarvan zien we een bepalende rol weggelegd voor een aantal varkens die nietsvermoedend onderdeel vormen van het plan van Barry om de twee "Yanks" uit te schakelen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, Misdaad
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 94 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8715664012208

Extra's

  • Behind the Scenes
  • Interviews
  • Photo Gallery
  • Theatrical trailer
  • Biographies
  • Extras
  • Music
  • Promo Trailers (3x)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Net zoals de film is het beeld van de anamorfe transfer (2.35:1) van Dirty Deeds bijzonder kleurrijk. De oranje-bruine teint die veel in de film is te zien brengt onwillekeurig associaties met Australië tot stand. Daarnaast is er een kleurstelling van de basiskleuren rood, groen en in mindere mate blauw die het kleurige leven van de eind zestiger jaren in Australië moet symboliseren. Met opzet zijn deze kleuren aangedikt waardoor sprake is van een lichte oververzadiging zonder dat dit overigens tot colour bleeding heeft geleid. Het gepresenteerde beeld is overwegend scherp met goed contrast. Edge enhancement is niet storend in contrastrijke scènes aanwezig. Schaduwdetail is goed met als opmerking dat het zwartniveau een tikkeltje dieper had gekund. De print is mooi schoon en helder maar er zijn een aantal donkere- en daglichtscènes waarin een flinke hoeveelheid grain is te zien. Deze overmatige grain lijkt ons bewust door de filmmaker te zijn aangebracht hoewel we daar niet 100% zekerheid over kunnen verschaffen. Verder bevat de film een aantal minuscule beschadigingen die nauwelijks opvallen. Digitale compressiefouten zijn tot een miniem beperkt. Het enige dat opviel was een digitale tape drop-out op 6:52 (zie foto 3) aan de linkerzijde van het frame. Gelukkig is dit een exemplarisch geval want nergens anders in de film hebben we de blokjes aangetroffen. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed onder in het frame geplaatst (had nèt iets lager gekund) en laat zich goed lezen. De film is in 12 chapter stops verdeeld wat krap bemeten is voor een film van nog geen 94 minuten.

Geluidskwaliteit

Het geluid is vastgelegd middels een tweetal meerkanaals tracks. Dit zijn respectievelijk een Engelse Dolby Digital 5.1 track met een bitrate van 448 kb/s en een Engelse DTS 5.1 track waarvan de bitrate 754 kb/s bedraagt. De dynamiek van beide tracks is erg hoog. Het geluidsniveau varieert van fluisterzacht tot zeer luid. Beide tracks maken goed gebruik van de zes beschikbare geluidskanalen wat resulteert in een mix die veel richting laat horen. Aan de voorzijde nemen we een breed stereobeeld waar, waartussen de heldere dialoog is geplaatst. Bij het beluisteren van de DTS track zijn twee storende problemen waargenomen. Ten eerste is de dialoog naar 'achteren' geplaatst t.o.v. het linker en rechter frontkanaal (dialoog is te zacht) en ten tweede is de lipsynchronisatie niet in orde. Dit laatste wordt goed en echt hinderlijk merkbaar naarmate het einde van de film in zicht komt.
De tinkelende geluidseffecten met hun mooie nuances in het hoge frequentiegebied worden probleemloos weergegeven en zorgen gezamenlijk met het omgevingsgeluid en de score van Paul Healy en Tim Rogers voor een luisterrijke ervaring. Het surroundkanaal wordt met regelmaat en agressief in split-surround aangestuurd. Het LFE kanaal speelt in de totale mix een belangrijke rol. De effecten en ook de muziek worden prima ondersteund door een lage en strakke bas die zijn uitwerking op de ambiance niet mist.
Ondanks dat de controle van het lage en hoge frequentiegebied bij de DTS track iets beter gedefinieerd is, prefereren we in zijn totaliteit de Dolby Digital 5.1 track omdat deze de hierboven beschreven technische problemen met de dialoog niet bevat.

Extra's

Via het geanimeerde menu dat in 16x9 wordt gepresenteerd kunnen we de extra's selecteren, Alle extra's zijn, indien toepasselijk, voorzien van Nederlandse ondertiteling. De volgende extra's kunnen geselecteerd worden:

Photo Gallery
Hier worden een achttal foto's getoond. Deze foto's komen rechtstreeks uit de film en bieden nauwelijks enige toegevoegde waarde.

Theatrical Trailer

Biographies
In deze extra wordt in de Nederlandse taal van de hier onder genoemde acteurs een korte loopbaanbeschrijving gegeven:
- Bryan Brown (4 pagina's)
- Toni Collette (6 pagina's)
- John Goodman (6 pagina's)
- Sam Neill (9 pagina's)

Interviews
- Bryan Brown (3:58 minuten)
- Toni Collette (3:33 minuten)
Beide interviews zijn in 16x9 met geluid in DD 2.0 formaat (224 kb/s).

Behind the Scenes (25:13 minuten)
In deze bonus zien we interviews met de cast en regisseur David Ceasar. Door het bekijken van deze extra leren we meer over het ontstaan van de film en de karakters in de film. De beelden worden afgewisseld met B-roll materiaal. De beeldverhouding is 4x3 met geluid in DD 2.0 (224 kb/s) formaat.

Extra (7:36 minuten)
Een ietwat vreemde titel voor een extra zullen we maar zeggen. We zien hier een verzameling van B-roll materiaal waarvan we al een aantal onderdelen terugzagen in 'The Behind the Scenes' bonus. De beeldverhouding is 4x3 met geluid in DD 2.0 (224 kb/s) formaat.

Music (9:20 minuten)
De muziek bestaat uit typische Rock 'n Roll uit de periode waarin de film zich afspeelt. Middels een interview met regisseur David Ceasar en Tim Rogers, die als producer verantwoordelijk was voor de songs in de film, worden we geïnformeerd over een aantal nummers van de Australische bands die meewerkten aan de film. De beeldverhouding van deze bijna 10 minuten durende special is in 4x3 met geluid in DD 2.0 (224 kb/s) formaat.

Promo Trailers
Je kunt hier de trailers van onderstaande films bekijken:
- Below (2:18 minuten)
- Ballastic Ecks vs. Sever (2:20 minuten)
- City by the Sea (1:56 minuten)

Conclusie

Dirty Deeds is een film van Australische makelij en is geregisseerd door David Caesar. Een aantal bekende acteurs, waaronder Bryan Brown, Toni Collette, Sam Neill en John Goodman, geven acte de présence in de film die te boek staat als een gangsterkomedie. Zij zijn de belangrijkste spelers in het verhaal waarin een gangster geconfronteerd wordt met de komst van twee Amerikanen die het op zijn business gemunt hebben. Maar de gangster duldt geen inmenging van buitenaf en beschermt zijn opgebouwde imperium op "vieze" wijze.
Het beeld van deze DVD is goed en met name ziet de kleurenreproductie er gelikt uit. Ook het geluid van de film is goed vastgelegd, ware het niet dat de DTS track met een tweetal storende problemen in het geheel geen toegevoegde waarde biedt. De extra's zijn aardig om en keer te bekijken, al hadden we graag een commentaartrack toegevoegd zien willen worden. Al met al geen onaardige DVD om eens te huren.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch Filmworks.

Lees meer

Laatste reacties

Dennis Welbergen  |  24-07-2003

Ik vond het een leuke film. Maar kopen nee.
Lees meer >

Sam VG  |  24-07-2003

Ik heb deze nog niet gezien, maar hou wel van John Goodman's acteerwerk ... Maar 's huren en dan een oordeel vellen ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
5.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 17
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.