Babylon 5 - Serie 2

Recensent:
Koen Koene
01-08-2003

Totaalbeoordeling:

7.7
DVD

Babylon 5 - Serie 2 (DVD)
Samenvatting

Het is 2259. Babylon 5 is de laatste van de vijf Babylon-ruimtestations, met als voornaamste doel het aanmoedigen en handhaven van de vrede in het universum. Alle rassen, zoals de Narn, Centauri, Minbari, Vorlon en natuurlijk de mensheid, leven samen op het station. Aan het hoofd van Babylon 5 staat nieuwkomer John Sheridan (Bruce Boxleitner), die door de autoriteiten is aangewezen als vervanger van Jeff Sinclair. Onder hem staat een bekwame crew, zoals Lt. Commander Susan Ivanova (Claudia Christian), dokter Stephen Franklin (Richard Biggs) en het hoofd van de beveiliging Michael Garibaldi (Jerry Doyle). Het is aan hen om het station in goede banen te leiden. Daarbij is het natuurlijk de bedoeling dat problemen zoals het jaar daarvoor, dat eindigde met een aanslag op een hooggeplaatste persoon, voorkomen worden. Veel tijd om zaken op orde te stellen krijgen Sheridan en de zijnen echter niet, want er staat een aantal onplezierige zaken te gebeuren...

Commentaar

Op 26 januari 1994, bijna een jaar na het verschijnen van de pilot/TV-film The Gathering, was de eerste aflevering van de science-fiction-serie Babylon 5 (oftewel B5) op de Amerikaanse televisies te bewonderen. In het eerste seizoen toonde schrijver/producer Joe Michael Straczynski de kijker een heel jaar in het leven van de bemanning en bewoners van het ruimtestation Babylon 5. Gedurende dit jaar werd duidelijk dat er grootse dingen stonden te gebeuren met het station. En dan niet in positieve zin. Het tweede seizoen, ondertitel: \"The Coming of Shadows\", gaat direct verder waar het eerste ophield. Daarbij wordt verhalenderwijs naar de volgende versnelling geschakeld, getuige het aantal belangrijke gebeurtenissen dat zich voltrekt. Zo nemen de spanningen tussen de Centauri en de Narn alsmaar toe, en zien we hoe een mysterieus oeroud ras aanstuurt op een heelalomspannend conflict. Wederom neemt de goed uitgedachte rode draad, de basis van het vijf seizoenen omvattende verhaal, dus een belangrijke plaats binnen de serie in. Ook nu weer met tal van verwijzingen naar voorgaande én komende afleveringen. Uiteraard worden daarbij een aantal openstaande vragen uit het vorige seizoen beantwoord (Wat is er aan de hand met ambassadrice Delenn? Waarom beëindigde de Minbari de Oorlog met aarde, ook al waren ze aan de winnende hand? Wie of wat is ambassadeur Kosh?), maar daar komen tevens diverse nieuwe mysteries voor terug. Mede hierdoor weet B5 de aandacht van de nieuwsgierige kijker prima vast te houden. Tevens is duidelijk te merken dat de acteurs en actrices zich steeds beter kunnen vinden in hun rollen, wat de groei van de personages ten goede komt. Dus: pluspunten genoeg, zodat de tweede reeks afleveringen van B5 (22 stuks in totaal) garant staat voor een uitermate vermakelijke en boeiende 923 minuten science-fiction!

De DVD-uitgave van het tweede seizoen bestaat net als het eerste seizoen uit zes DVD’s in een luxe verpakking. Deze uitgave zal hieronder besproken worden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Science fiction, TV
Regio: 2
Jaar: 1995
Speelduur: 923 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931241687

Extra's

  • Audiocommentaar
  • TV-spots
  • Introductie (6 min.)
  • Building Babylon (14 min.)
  • Shadows & Dreams (9 min.)
  • The Universe of Babylon 5

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Geheel naar de bedoelingen van de makers is Babylon 5 op DVD, in tegenstelling tot op TV, met de brede verhouding van 1.78:1 te bewonderen. De kwaliteit van de anamorfe (interlaced) transfer varieert nogal. Zo hebben bepaalde fragmenten een prima scherpte, maar ook zijn er shots waarbij de scherpte wat matig is. In een groot aantal gevallen is dit te wijten aan het probleem dat effectscènes enkel in 1.33:1 met een standaard resolutie beschikbaar waren. Het schalen/opblazen van deze beelden naar 1.78:1 heeft geleid tot een lagere detaillering vergeleken met de rest van het materiaal, alsmede een flinke portie aliasing. Ook qua opduiken van vuil en beschadigingen zijn de prestaties wisselend: in veel scènes (vooral later in het seizoen) is het beeld erg schoon, maar er zijn tevens momenten vol storende krasjes en vlekjes. Hetzelfde geldt voor de lichte beeldruis, die vrijwel continu aanwezig is, maar slechts hier en daar hinderlijke proporties aanneemt. De weergave van de kleuren geeft daarentegen totaal geen reden tot klagen, en ook compressiefoutjes blijven tot een minimum beperkt. Al met al mag duidelijk zijn dat het beeld niet bepaald perfect is, maar dat neemt niet weg dat de prestaties over het algemeen wel voldoende zijn.

Geluidskwaliteit

Op TV werd Babylon 5 uitgezonden met Dolby Surround-geluid. Anders gezegd: door middel van faseverschuiving is in het stereosignaal een mono surroundkanaal opgenomen, dat via de ProLogic-decoder hoorbaar kan worden gemaakt. Voor de DVD release is dit geluid in de vorm van een Dolby Digital 5.1-spoor (384kbit/s) gegoten. Helaas maakt het spoor maar weinig gebruik van de voordelen van 5.1 ten opzichte van 2.0-surround. Neem nu de kanaalscheiding: bij 5.1 heb je de beschikking over 6 individueel aanstuurbare kanalen, maar daar merk je bij Babylon 5 weinig van. Om te beginnen bloeden de dialogen door naar de linker- en rechterluidspreker, evenals heel zachtjes naar de achterspeakers. Dit laatste is alleen hoorbaar indien je letterlijk je oor tegen de luidspreker houdt en daarom nauwelijks storend. Behalve in de derde aflevering, waar tijdens de scène van 00:06:43 tot 00:07:56 de dialogen op vol volume uit de achterluidsprekers komen. Dit klinkt uiteraard zeer onnatuurlijk, maar aangezien dit de enige uitzondering is zullen we daar niet te zwaar aan tillen. Verder zijn er uit de achterspeakers redelijk wat omgevingsgeluiden, muziek en effecten te horen, maar vaak blijft dit subtiel en bovendien wordt er nagenoeg geen split-surround toegepast. Ook qua surroundgebruik doet het spoor dus erg aan 2.0-surround denken. Het gebruik van het LFE-kanaal is eveneens beperkt. Rest nog de klank van het geluid. Met redelijk wat laag, een aanvaardbare dynamiek en detaillering en immer goed verstaanbare dialogen is deze prima in orde. Conclusie: acceptabel geluid voor een TV-serie, en aardig dat men de moeite heeft genomen om het geluid in een 5.1-jasje te steken, maar de meerwaarde ten opzichte van een normaal 2.0-surroundspoor is gering.

Extra's

Bij deze tweede B5-boxset moet je voor de belangrijkste extra’s bij het eerste, vierde en zesde schijfje zijn. De overige DVD’s hebben, afgezien van een halve minuut durende teaser/TV-spot bij elke aflevering, niets te bieden. Met uitzondering van de commentaarsporen zijn de extra’s Nederlands ondertiteld, en hebben ze een beeldverhouding van 1.33:1 en DD 2.0-geluid.

Disc 1

De allereerste extra is een recent opgenomen introductie op seizoen 2. In 5½ minuut komen cast en crew aan het woord over de opzet van het tweede jaar en de ontwikkelingen die de personages hierin doormaken. Echt boeiende informatie zul je niet tegenkomen, maar het is wel leuk om te zien hoe de castleden er tien jaar later, en (in sommige gevallen) zonder vele lagen schmink uitzien. Wil je zonder voorkennis van het tweede seizoen kunnen genieten, dan is het aan te raden om deze introductie, die enkele spoilers bevat, pas achteraf te bekijken.

Na de introductie kun je bij de derde aflevering, The Geometry of Shadows, een audiocomentaar beluisteren. Daarbij hoor je hoe castleden Bruce Boxleitner, Claudia Christian en Jerry Doyle hun toelichting op de aflevering en de serie in het algemeen geven. Het is duidelijk een spoor met een hoger gezelligheids- dan informatiegehalte: er wordt volop gegrapt en gegrold met een flinke dosis zelfspot, maar verrassende inzichten en onthullingen hoef je niet te verwachten. Desondanks toch een vermakelijke luisterervaring, waaruit duidelijk blijkt dat men veel plezier heeft gehad bij het maken van de serie.

Disc 4

Ook op de vierde schijf tref je een audiocommentaar aan, en wel bij de zestiende aflevering, In The Shadow of Z’Ha’Dum. Dit maal is het spoor ingesproken door J. Michael Straczynski. Vergeleken met de vorige commentaartrack heeft Straczynski’s toelichting inhoudelijk heel wat meer substantie te bieden. Zo geeft hij informatie over de thema’s, symboliek, cast, personages en uiteraard het verhaal. Helaas verklapt hij daarbij diverse verrassingen en plotwendingen die verderop in de serie zullen komen. Wil je in het ongewisse blijven over het verdere verloop van het verhaal, dan doe je er dus verstandig aan om dit commentaar momenteel te laten voor wat het is.

Disc 6

De zesde DVD bevat de meeste extra’s. Te beginnen met wederom een audiocommentaar van Straczynski, bij de tweeëntwintigste en tevens laatste aflevering van het tweede seizoen (The Fall of Night). Net als bij zijn toelichting op de vierde schijf geeft de geestelijke vader van B5 veel info en weetjes over allerlei aspecten van de productie, alsmede een aantal aardige anekdotes. Ook meldt hij welke zaken hij tegenwoordig anders zou hebben gedaan. In tegenstelling tot het vorige commentaar bevat dit spoor geen grote spoilers.

De volgende extra’s zijn twee recente documentaires. In de eerste, Building Babylon: Blueprint of an Episode, vertellen leden van cast en crew wat er allemaal komt kijken bij het maken van een aflevering, van het bedenken van het script tot de eindmontage. Deze interessante extra, die 14 minuten duurt, schetst een redelijk beeld van hoe de gemiddelde B5-aflevering tot stand komt.

De tweede docu, Shadows & Dreams: Honors of Babylon, behandelt de kroon op Straczynski’s werk: de twee gewonnen Hugo-awards, grote prijzen in de wereld van science-fiction. Deze werden twee achtereenvolgende jaren in de wacht gesleept voor de afleveringen The Coming of Shadows en Severed Dreams, waarbij men films als Apollo 13, Independence Day, Star Trek: First Contact en 12 Monkeys achter zich liet. In 9 minuten hoor je hoe de makers van B5 over deze prestatie denken.

Onder de optie The Universe of Babylon 5 vind je voornamelijk een collectie korte filmpjes met achtergrondinfo over bepaalde zaken: vijf Tech Files over de verschillende ruimteschepen, tien Personnel Files over de bemanning en tien Data Files over groeperingen, organisaties en andere zaken. Ook tref je een tijdlijn aan, met daarin een overzicht van de gebeurtenissen tot het eind van seizoen 2. De verschafte info is niet meer dan een herhaling van wat je in de afleveringen gezien hebt, zodat de toegevoegde waarde gering is.

Voor de speurders onder ons is op de zesde schijf tevens een leuke verborgen extra verstopt. Krijg je deze niet gevonden, kijk dan even op onze Easter Egg-pagina.

Tot slot bevat de boxset een veertien pagina’s tellend boekje, met daarin een voorwoord van Straczynski en een synopsis van alle afleveringen.

Conclusie

De liefhebbers hebben er even op moeten wachten, maar nu is eindelijk ook het vermakelijke tweede seizoen van de uitstekende science-fiction-serie Babylon 5 als boxset op DVD verschenen. Zoals verwacht zal deze box je wat betreft beeld- en geluidskwaliteit niet van je stoel doen vallen, maar voor een TV-serie van bijna tien jaar oud is het audiovisuele aspect zeker acceptabel. Bovendien bevatten de zes DVD’s van deze set een klein aantal aardige extra’s, waaronder enkele korte documentaires en commentaar bij drie afleveringen. Duidelijk dus weer verplichte kost voor fans van de serie!

Laatste reacties

Philippe  |  03-08-2003

solide serie, goede verhaallijnen en goede dosering actie :P Inderdaad John! (y)
Lees meer >

John Sital  |  02-08-2003

Zelfs in Europa is deze serie een verkooptopper. Waarom S3 dan nu 3 maanden later komt op regio 2 is mij ook een raadsel. Ik vermoed eerder dat het een rechtenk...
Lees meer >

Richard68  |  02-08-2003

Zelfs in Europa is deze serie een verkooptopper. Waarom S3 dan nu 3 maanden later komt op regio 2 is mij ook een raadsel. Ik vermoed eerder dat het een rechtenk...
Lees meer >

John Sital  |  02-08-2003

Zelfs in Europa is deze serie een verkooptopper. Waarom S3 dan nu 3 maanden later komt op regio 2 is mij ook een raadsel. Ik vermoed eerder dat het een rechtenk...
Lees meer >

Richard68  |  02-08-2003

Zelfs in Europa is deze serie een verkooptopper. Waarom S3 dan nu 3 maanden later komt op regio 2 is mij ook een raadsel. Ik vermoed eerder dat het een rechtenk...
Lees meer >

John Sital  |  02-08-2003

Niet voor niks is dit dan ook de best verkopende TV-serie op DVD wereldwijd.Jammer dat we wel 3 maanden langer moeten wachten voor Seizoen 3. S1 en S2 waren een...
Lees meer >

Marco  |  02-08-2003

Niet voor niks is dit dan ook de best verkopende TV-serie op DVD wereldwijd.Jammer dat we wel 3 maanden langer moeten wachten voor Seizoen 3. S1 en S2 waren een...
Lees meer >

Surya  |  02-08-2003

Heb nog niets dan goed over deze serie gehoord. Ga ze dus maar eens lenen van vriend.
Lees meer >

John Sital  |  01-08-2003

solide serie, goede verhaallijnen en goede dosering actie :P
Lees meer >

Richard68  |  01-08-2003

Babylon 5 is een hele goede serie, die de kijker tenminste voor volwassen aanziet. Het lef om de diverse verhaallijnen vooraf al 5 seizoenen te laten beslaan, t...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:6
7.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 32
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.