Color Purple, The (SE)

Recensent:
Paul Ranft
09-08-2003

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Color Purple, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Het verhaal van The Color Purple speelt zich af in het begin van de 20e eeuw in het zuiden van Amerika. We volgen de tragische en enerverende levensloop van de verlegen negerin Celie, die op jonge leeftijd door haar vader tot twee maal toe zwanger wordt gemaakt. De kinderen mag ze niet houden en worden door haar vader aan anonieme families weggegeven. Celie heeft een sterke band met haar jongere zusje Nettie. Dan breekt de dag aan dat Mister (Danny Glover) in het leven van Celie verschijnt. Mister is op het eerste gezicht een vriendelijk en goed uitziende weduwnaar die Celie's vader om de hand van Nettie vraagt. Pa is daar faliekant op tegen en huwelijkt Celie uit i.p.v. zijn jongste dochter. Celie blijkt allerminst de bruidegom van haar leven te hebben gevonden want ze komt in een smerig en afgeleefd huis terecht en wordt Mister's nieuwe huissloof. Mister vernedert en minacht Celie op alle mogelijke manieren en slaat haar wanneer ze zijn kinderen niet goed behandelt. Celie's leven fleurt iets op als Nettie, die wegens een poging tot seksueel misbruik van haar vader het ouderlijk huis is ontvlucht, bij haar komt inwonen. Mister probeert Nettie op een gegeven moment te verkrachten wat hem mislukt. Als reactie gooit hij Nettie letterlijk het huis uit waarmee aan het samenzijn van de twee zussen een eind is gekomen. De jaren verstrijken en het leven van Celie wordt er niet beter op. Door haar geloof in God accepteert ze zonder morren de miserabele omstandigheden waarin ze verkeert. De brieven die Nettie aan haar stuurt worden systematisch door Mister verstopt. Ze maakt kennis met de knappe nachtclubzangeres Shug Avery (Margaret Avery) en met haar (stief)schoondochter Sofia (Oprah Winfrey). In eerste instantie vindt Shug, op wie Mister wanhopig verliefd is, dat Celie een lelijkerd is, maar ontdekt gaandeweg de warmte in Celie's karakter. Celie weet met de hulp van Shug te breken met Mister en probeert een nieuw bestaan op te bouwen. En dan blijkt dat de flapdrol van een Mister toch nog iets goed voor haar kan doen...

Commentaar

The Color Purple is een onvergetelijke film in zijn genre. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Alice Walker regisseerde Steven Spielberg zijn eerste drama. De film werd in 1986 overladen met elf (11) Oscar nominaties in de belangrijkste categorieën, met uitzondering van - hoe gek het ook moge klinken - die van de beste regie. Vreemd was het dan ook dat geen enkele nominatie werd verzilverd (op de cover is onterecht vermeld dat de film met Oscars werd overladen). Maar een film hoeft van mij geen enkele Academy Award in de wacht te slepen om de status van filmklassieker te krijgen.
Wat deze film zo aangrijpend en boeiend maakt is dat het de negers een mogelijkheid geeft om hun verhaal te vertellen. De reis die twee zussen doorstonden om uiteindelijk weer herenigd te worden, werd door Alice Walker op een fenomenale wijze op papier gezet. De film is weliswaar geen exacte kopie van het boek maar geeft wel een behoorlijk getrouw beeld van het verhaal. Vlak nadat de film in de bioscopen kwam braken de kritieken los. De film zou het boek niet volgen en de lesbische relatie tussen Celie en Slug zou niet uit de verf komen. Larie van de zuiverste soort. Spielberg heeft juist op bijzonder sfeervolle wijze de bewuste scène ingetogen gehouden, en per slot van rekening heb je aan één blik genoeg om te weten wat er zich tussen beide vrouwen afspeelt.
De film bevat een aantal boodschappen zonder dat deze pretentieus in beeld zijn gebracht. De eerste is dat de film een licht feministische inslag heeft zonder dat nadrukkelijk te propageren. Maar de belangrijkste boodschap is dat iedereen meer aandacht aan zijn medemens moet geven. Wanneer dat gebeurt zal iedereen zijn of haar eigen goddelijkheid inzien. Het verhaal gaat over het leven en de moeilijkheden die we moeten overwinnen, het gaat over de echte liefde en uiteindelijk gaat het over ons allemaal; een monument in het huidige IK universum!
Zonder afbreuk te doen aan de prestatie van Oprah Winfrey, die zeer sterk is in de rol van Sofia en bijna het tegenovergestelde karakter is van Celie, wordt wat mij betreft de show gestolen door Whoopi Goldberg. In haar eerste grote film laat ze zien waartoe ze met haar talent in staat is. Ook de karakterrol van Danny Glover als Albert (Mister) mag zeker niet onvermeld blijven. Als laatste speelt Margaret Avery de prachtige rol van Shug. In feite zijn alle gespeelde hoofdrollen als klassiekers te beschouwen.
De soundtrack van The Color Purple is meeslepend en werd deze maal onder de verantwoording van Quincy Jones gemaakt en niet, zoals dat gewoonlijk is bij Spielberg films, door John Williams.
Deze 2-disc Special Edition vervangt de eerder uitgebrachte flipper release. Een prima actie van Warner om deze film opnieuw uit te brengen in, zoals zal blijken, een sterk verbeterde uitvoering. Een absolute must have voor wie kan genieten van een heerlijk drama en van een film die uniek is in de wereld van de filmgeschiedenis.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1985
Speelduur: 147 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Frans
 • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: -

Extra's

 • Theatrical trailer
 • Cast & Crew
 • Awards
 • Teaser Trailer (2x)
 • Conversations with Ancestors: From Book to Screen
 • A Collaboration of Spirits: Casting and Acting
 • Cultivating a Classic: The Making of
 • The Color Purple: The Musical
 • Gallery: Behind the Scenes
 • Gallery: The Cast

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

In tegenstelling tot datgene wat op de cover is vermeld heeft de anamorfe transfer een aspect ratio van 1.78:1 in plaats van 1.85:1. Het remasteren van het beeld heeft een prachtig resultaat opgeleverd. Het beeld ademt de prachtige kleuren als het ware over het scherm. De softe look en het visuele aspect zijn prachtig behouden gebleven zonder dat het beeld er op scherpte of detaillering op achteruit is gegaan. Weliswaar zien we in een enkele scène een lichte toepassing van edge-enhancement maar de hoeveelheid ervan is minimaal en valt nauwelijks op. Het zwartniveau is solide met uitstekend schaduwdetail. Een lichte (minimale) filmgrain is soms in een aantal fragmenten zichtbaar, maar ook dit levert geen noemenswaardige problemen op, zoals dat hetzelfde geldt voor een incidenteel artefact in de vorm van een kleine beschadiging. Aan het begin van de film (de opening credits) is wat telecine wobble aanwezig dat gedurende de rest van de film geen invloed meer heeft op het kijkgenot. Af en toe is een compressiefoutje in de achtergrond aanwezig, maar over het algemeen is de compressie prima voor elkaar. De optionele ondertiteling is goed onder in het frame geplaatst (had iets lager gemogen) en laat zich prima lezen. De 39 chapter stop indeling is ruimschoots voldoende voor een film van 2,5 uur. Hulde aan Warner, want zij hebben begrepen dat een film van dit kaliber een prima DVD behandeling nodig heeft.

Geluidskwaliteit

De Engelse Dolby Digital 5.1 remix (384 kb/s) die is afgeleid van de Dolby Surround track klinkt warm en sfeervol. Het geluid heeft aan de voorzijde een uitstekende kanaalscheiding en vanuit het centrum een goed verstaanbare dialoog. De achterkanalen worden voornamelijk effectief gebruikt voor ambiancegeluiden zonder dat deze nadrukkelijk in het totale geluidsbeeld aanwezig zijn. De lage tonen zijn beperkt en alleen tijdens de 'bluesy' score van Quincy Jones horen we de woofer aan het werk gezet worden. Een heerlijke track die op onopvallende wijze de film in al zijn facetten ondersteunt.

Extra's

Deze 2-disc DVD release levert interessant achtergrondmateriaal over de productie van de film waarmee de titel Special Edition ruimschoots is gerechtvaardigd. De DVD wordt geleverd in een digipack met een overwegend paars en zilver gekleurde slip case. Helaas is er geen audiocommentaar aanwezig wat ik persoonlijk wel als een gemis ervaar. Desondanks zijn de specials die zich op de tweede disc bevinden zeer zeker de moeite van het bekijken waard:

Disc I

Cast & Crew
Een overzicht van de acteurs en belangrijkste betrokkenen (1 pagina) die meewerkten aan de totstandkoming van de film.

Awards
Een overzicht van de filmprijzen die de film in de wacht wist te slepen (1 pagina).

Teaser Trailer (2x)

Theatrical Trailer

Disc II

Conversations with Ancestors: From Book to Screen (26:41 min)
In deze special zien en horen we Alice Walker, de auteur van de roman The Color Purple, aan het woord. Zij vertelt o.a. wat haar motieven waren om het boek te schrijven en dat ze twijfels had over de verfilming ervan. Steven Spielberg, die we ook aan het woord zien, vroeg haar om een script te schrijven. Het script kwam er, maar Spielberg mocht het niet van haar gebruiken omdat zij i.t.t. de regisseur er ontevreden over was. Het script werd uiteindelijk (met hulp van Alice) geschreven door de Nederlander Menno Meyjes. Uiteindelijk is Alice Walker tevreden met het uiteindelijke resultaat. De interviews worden afgewisseld met filmfragmenten en met stills van de set.

A Collaboration of Spirits: Casting and Acting (28:41)
Casting Director Reuben Cannon en Steven Spielberg vertellen over de casting en het acteren van de hoofdpersonen in de film. We zien interviews met Whoopi Goldberg, Oprah Winfrey, Danny Glover en Margaret Avery die allen op hun beurt vertellen hoe ze betrokken raakten bij de film. Ook hier worden de interviews afgewisseld met filmfragmenten.

Cultivating a Classic: The Making of (23:35)
Diverse mensen van de crew vertellen over de totstandkoming van de film en lichten een aantal specifieke momenten eruit. Enthousiast vertelt Steven Spielberg hoe geïnspireerd hij raakte door het feit dat voor het eerst bezig was met een volwassen film en dat hij net vader was geworden. Het meest opmerkelijke verhaal betreft de paarse bloemen die eigenlijk roze waren. Sommige bloemen werden paars geverfd. Echter, om alle bloemen een paars uiterlijk te geven werd een ingewikkeld fotochemisch proces toegepast. Een interessante extra waarin je goed geïnformeerd wordt omtrent de productie.

The Color Purple: The Musical (7:37)
Hier wordt informatie gegeven over de 'speciale' muzieknummers in de film. Daarnaast is er plek ingeruimd voor composer Quincy Jones en zijn muzikale score.

Gallery: Behind the Scenes
Een fotogallery waarin foto's van de set als een diavoorstelling worden gepresenteerd.

Gallery: The Cast
Een fotogallery waarin foto's van de cast als een diavoorstelling worden gepresenteerd.

Conclusie

The Color Purple is de verfilming van de door Alice Walker geschreven bestseller over hoe een zwarte vrouw omstreeks 1900 onder erbarmelijke omstandigheden in het zuiden van Amerika opgroeit en uiteindelijk haar eigen mogelijkheden door haar eigen zorgzaamheid ontdekt. De film is een klassieker in zijn genre en iedereen zou deze film minstens een keer gezien moeten hebben. Deze Special Edition vervangt de eerder uitgebracht flipper release en heeft een prima DVD behandeling ondergaan. De specials op de tweede disc geven je een inzicht over de totstandkoming van de film en leveren je bovendien interessante achtergrondinformatie. Een uitermate geslaagde release van een even zo prachtig verfilmd drama. Kooptip.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Swanski  |  26-11-2006

The Color Purple (1985) Eén vd weinige Spielberg's die ik nog niet had gezien. Ditmaal weer eens een serieuze Spielberg, met soms wel de nodige komische moment...
Lees meer >

Caledonians  |  23-01-2006

Vond dit absoluut een goede keuze om op een zondagmiddag te kijken. Is niet een film waarin ik altijd zin zal hebben. Maar toch is dit een zeer goede film!
Lees meer >

Koen Verheyden  |  05-10-2004

Ja ik weet het, heb hem gisteren de eerste keer bekeken en de film is echt geweldig....
Lees meer >

Frank  |  05-10-2004

Onbegrijpelijk dat deze film hier slechts een score krijgt van 3.5... What's wrong with you people? Naar die score moet je niet kijken, die is niet represen...
Lees meer >

Koen Verheyden  |  05-10-2004

Onbegrijpelijk dat deze film hier slechts een score krijgt van 3.5... What's wrong with you people?
Lees meer >

Flat  |  11-08-2003

Same here! Whoopie is voor mij dé reden waarom ik de Star Trek Next Generation boxen nog niet heb. Als ik aan haar denk in haar paarse gewaad lopen de rillingen...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  10-08-2003

Maar WG is voor mij een reden om een film NIET te zien! Ben ik gelukkig niet de enige die er zo over denkt :D
Lees meer >

rkrijger  |  10-08-2003

Waarom kun je Whoopie Goldberg niet uit staan? Ze speelt hier een totaal ander karakter dan in de meeste van haar andere films. Die vraag is me al eens eerde...
Lees meer >

Mazdalfa  |  10-08-2003

Voor het eerst probeerde Spielberg zijn sociaal gezicht te tonen in een film. Vanuit zijn eigen (Joodse) achtergrond is hij opgevoed met de verhalen over onderd...
Lees meer >

Alex van den Berg  |  10-08-2003

Ik denk dat het komt omdat ze voor mij echt een waardeloze actrice is en misschien dat ze in deze film haar best wel probeert te doen hoor...Haar best probeert ...
Lees meer >

Jibbe Stuijts  |  10-08-2003

zekersss halen, als er geen andere titels meer op verlanglijstje staan. Zal dus nog wel effe duren.... :?
Lees meer >

Sander Haarmans  |  09-08-2003

Waarom kun je Whoopie Goldberg niet uit staan? Ze speelt hier een totaal ander karakter dan in de meeste van haar andere films. Die vraag is me al eens eerde...
Lees meer >

Frank  |  09-08-2003

Tja het is jammer dat Whoopy Goldberg erin mee speelt anders had ik het misschien wel een goede film gevonden. (ik kan dat mens niet uitstaan) Waarom kun je ...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  09-08-2003

Tja het is jammer dat Whoopy Goldberg erin mee speelt anders had ik het misschien wel een goede film gevonden. (ik kan dat mens niet uitstaan)
Lees meer >

Flat  |  09-08-2003

Deze film vind ik dus echt niet te pruimen. :cry: Maar ben blij voor jullie dat er nu tenminste een fatsoenlijke release is...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Discriminatie Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
4.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 54
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.