28 Days Later (SE)

Recensent:
Koen Koene
02-09-2003

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

28 Days Later (SE) (DVD)
Samenvatting

Ergens in Engeland valt een groepje dieractivisten een laboratorium voor dierproeven binnen, met het doel om de daar opgesloten chimpansees te bevrijden. Ze slagen daarin, maar beseffen te laat dat ze daarmee tevens een verwoestend virus loslaten. Achtentwintig dagen later wordt Jim (Cillian Murphy) wakker in een volledig verlaten ziekenhuis. Ook buiten is geen levende ziel te bekennen. Wat Jim wel aantreft is een ravage, en allerlei tekenen dat er iets vreselijks is gebeurd. Maar wat precies? En zijn er meer overlevenden?

Commentaar

Vorig jaar kwam regisseur Danny Boyle na The Beach voor de tweede keer met de verfilming van een verhaal van Alex Garland. 28 Days Later, in essentie een horror/zombie-film, werd voor een bescheiden budget geschoten, maar dat is eigenlijk nauwelijks te merken. Wat vooral opvalt is dat men op uitstekende wijze een apocalyptische sfeer heeft gecreëerd. Boyle had dan ook het geluk dat de Engelse autoriteiten toestonden dat delen van Londen en omgeving voor korte tijd afgesloten werden, zodat hij en zijn crew onbelemmerd (zij het met de nodige tijdsdruk) hun gang konden gaan. Hierdoor ontstaat een overtuigend beeld van een verlaten oord, waarin nagenoeg iedereen dood is of besmet met een verschrikkelijke ziekte. Het uitgangspunt dat een virus de veroorzaker is van alle problemen is natuurlijk niet nieuw (denk bijvoorbeeld aan Resident Evil), maar de manier waarop men de ‘zombies’ neerzet is wél tamelijk uniek. In plaats van de doorsnee zombie, nog het best te beschrijven als een traag voortschuifelende kreunende baal rottend vlees, kent 28 Days Later de ‘geïnfecteerden’; razendsnelle, van haat bevangen wezens. Kom je in contact met hun bloed, wat niet zo moeilijk is aangezien een van hun grote hobby’s Het Ophoesten Van Bloed is, dan heb je pech: het binnenkrijgen van een enkele druppel besmet bloed is genoeg om binnen luttele seconden geïnfecteerd te raken. Dit gevaar, gepaard met het onvoorspelbare karakter van de geïnfecteerden, houdt het eerste deel van de film lekker spannend. In het tweede gedeelte van 28 Days Later slaat men een ietwat andere weg in. Hierin wordt de voornaamste dreiging niet meer gevormd door de geïnfecteerden, maar dient zich een ander gevaar aan. Dit tweede gedeelte is minder sterk dan het eerste, maar geeft het verhaal toch een aardige wending, die je aan het nadenken zet over de overlevingsdrang van mensen. Al met al is 28 Days Later zeker het bekijken waard, ook als je niet direct een echte horror-freak bent.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 108 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626014034

Extra's

 • Trailers
 • Videoclip
 • Audiocommentaar
 • Deleted Scenes (14 min)
 • Alternate Endings (14 min)
 • Galleries (23 min)
 • Making Of (24 min)
 • Storyboard-animatie

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

28 Days Later is volledig geschoten met digitale videocamera’s (Canon XL-1). Naast eenvoud en hanteerbaarheid is het een voordeel dat de opnames eenvoudig met de computer bewerkt kunnen worden. Ook geeft het gebruik van digitale video de film een aparte, documentaire-achtige uitstraling. Gepaard met de bewust grauwe kleurweergave zit het met de sfeer wel snor. Maar hoe is de kwaliteit van het beeld? Nou, niet bepaald geweldig. De 1.85:1-weergave (anamorf) heeft namelijk nogal wat tekortkomingen. Een van de minpunten is de matige scherpte, maar nog erger is het feit dat men die heeft getracht te compenseren met een werkelijk gigantische hoeveelheid edge enhancement (zie het tweede en derde screenshot). En dat levert niet bepaald een natuurlijk, prettig beeld op. Ook het lage schaduwdetail is een probleem, vooral in de volop aanwezige donkere scènes. Tevens zijn er diverse kleine compressiefoutjes te zien. Maar toch, ondanks de negatieve aspecten is het beeld niet slecht genoeg om het met een onvoldoende te bestraffen. Maar veel scheelt het niet.

Geluidskwaliteit

Het beeld mag dan tegenvallen, maar op geluidsgebied stelt 28 Days Later zeker níet teleur. Direct vanaf het begin van de film, een compilatie van nieuwsbeelden waarbij het geluid van alle kanten komt, wordt namelijk duidelijk dat het aanwezige Dolby Digital 5.1-spoor (448kbit/s) prima gebruik maakt van de beschikbare kanalen. Het geluid heeft dan ook een uitstekende ruimtelijkheid, en daarnaast bovendien een warme klank en goede dynamiek. Natuurlijk is het geluid niet altijd even agressief (denk aan dialoogscènes), maar er zijn voldoende momenten waarop de vijf speakers en subwoofer flink aan het werk worden gezet. Ook de soundtrack, die perfect past bij de sombere apocalyptische setting, wordt zonder klachten ten gehore gebracht. Enkele gevalletjes van vervorming halen de score wat naar beneden, maar verder kunnen we spreken van uitstekend geluid!

Extra's

Alhoewel het predikaat Special Edition tegenwoordig geen garantie is voor een bijzondere behandeling op het gebied van extra’s, heeft 28 Days Later wel degelijk een aardige collectie boeiende toevoegingen te bieden. Vrijwel alle extra’s, inclusief commentaar, zijn Nederlands ondertiteld.

Audiocommentaar
In het audio-menu van de DVD is de eerste extra te vinden, de gesproken toelichting van regisseur Danny Boyle en schrijver Alex Garland. Beide heren geven een luchtig, doch informatief commentaar. Ze praten onder meer over het verhaal, de beperkingen van het budget, de manier van werken en de vele wijzigingen die het script onderging. Ook zijn ze zo eerlijk om te toe te geven waar ze minder tevreden mee zijn. Prima commentaar!

Pure Rage: The Making Of 28 Days Later
In de eerste tien minuten van deze Making Of wordt de link tussen 28 Days Later en de werkelijkheid gelegd. De pessimistische boodschap is dat je niet vreemd op moet kijken als er ooit een virus ontstaat (al dan niet kunstmatig) dat de mensheid op haar knieën zal dwingen. Je hoeft maar naar de recente SARS-uitbraak te kijken om te zien dat dit niet eens zo vergezocht is. De resterende veertien minuten bestaan uit de bekende promotionele praat, met de gebruikelijke nadruk op personages en verhaal, en een korte blik op de opnames.

Alternate Endings
Hier kun je twee alternatieve eindes bekijken. Het eerste einde, dat 2½ minuut duurt en als ruwe versie (met belabberd 1.33:1-beeld) getoond wordt, verschilt nauwelijks van de gebruikte afsluiting. Desgewenst is commentaar van Boyle en Garland aanwezig. De tweede alternatieve ontknoping is helaas niet in filmvorm aanwezig, maar bestaat enkel uit storyboards. Deze verschijnen in elf minuten één voor één op het scherm terwijl Boyle en Garland de bijbehorende gebeurtenissen en dialogen oplezen. Het interessante aan dit tweede alternatief is dat het een compleet andere draai geeft aan de tweede akte van het verhaal.

Deleted Scenes
Onder deze noemer vind je zeven verwijderde/alternatieve scènes, met een totale duur van veertien minuten. Bij elk fragment bestaat de mogelijkheid om dit te bekijken inclusief verklarend commentaar van Boyle en Garland. Welkome aanvullingen, al is het met artefacting doorspekte beeld (1.33:1) niet al te best van kwaliteit. Overigens is een van de fragmenten een alternatieve ontknoping van de film, maar het is niet duidelijk waarom deze niet bij de andere twee eindes geplaatst is.

Galleries
Na het selecteren van deze optie kun je kiezen voor de ‘production gallery’ of de ‘polaroid gallery’. Doorgaans bestaat een fotogalerij uit een handjevol oninteressante screenshots, of (als je geluk hebt) wat foto’s achter de schermen, en is het materiaal nauwelijks het bekijken waard. Zo niet bij 28 Days Later, waar de twee galerijen wél weten te boeien. Dit komt vooral door het aanwezige commentaar van Boyle, waarin hij de productiefoto’s toelicht en verdere achtergrondinfo geeft. De production gallery komt in negentien minuten op het scherm voorbij, de polaroid gallery in vijf, en beide zijn niet Nederlands ondertiteld.

Marketing
Ter afsluiting zijn onder dit kopje nog wat promotionele toevoegingen te vinden, te weten een teaser, een trailer (beide 1.78:1 niet anamorf, DD 2.0, niet ondertiteld), een storyboard-animatie (afkomstig van de website), en een videoclip van Jacknife Lee.

Conclusie

Het door Danny Boyle (Trainspotting) geregisseerde 28 Days Later is een originele, stijlvolle en spannende zombie-film, met een goede, doch grotendeels onbekende Engelse cast. Pluspunten van de Special Edition DVD-uitgave zijn de bovengemiddelde hoeveelheid interessante extra’s (vrijwel allemaal Nederlands ondertiteld) en het uitstekende geluid. Helaas geeft de matige beeldkwaliteit wat minder reden tot vreugde. Jammer, want verder is het een prima uitgave van een dito film, die ongetwijfeld ook vele niet horror-fanaten zal aanspreken.

Laatste reacties

SuperDre  |  28-10-2007

Er is 1 ding waar ik me echt enorm kapot aan geergerd heb, en dat is dat het opgenomen was met videocamera's. Dat haalde voor mij de film enorm naar beneden. He...
Lees meer >

Swanski  |  10-04-2006

overgewaardeerde, voor zover dat aan de orde is bij deze film, film van Boyle. Ik heb me prima vermaakt en zoals zo velen, het begin en een heel stuk erna is...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  13-03-2006

Vandaag voor het eerste gezien en moet toch zeggen dat ik wat teleurgesteld was.Het is al eerder gezegd maar het verhaal doet me erg aan andere/betere zombiefli...
Lees meer >

Spikie  |  16-08-2005

Ikke? Enniewee, ik kan niet spellen maar ik neem aan dat mijn vorige bericht is overgekomen, ook al zuigt de spelling.
Lees meer >

BrownB  |  10-08-2005

En dat vind je beter waarom...?
Lees meer >

Spikie  |  10-08-2005

Ik heb hem nogn iet zo lang maar ik vind het een leuke film, tenminste niet van die sloem zombies maar echt snelle geinfecteerden. En natuurlijk Jim (Cillia...
Lees meer >

1der  |  29-07-2005

Ik heb hem net weer gezien in ik blijf hem geweldig vinden.
Lees meer >

Sneaker  |  15-11-2004

Geweldige film die me in veel opzichten doet denken aan Dawn of the Dead en Day of the Dead. Maar ik vond het echt een goede film. Er zaten een aantal spannende...
Lees meer >

starbuck  |  01-11-2004

Met Halloween gisteren bekeken, leek me wel toepasselijk. En inderdaad, een bijzondere film, vooral hoe de "ge-infecteerden"in beeld werden gebracht samen m...
Lees meer >

MGdutch  |  21-10-2004

Ik vond dit een zeer spannende film met een passend sfeertje.
Lees meer >

Chris Taylor  |  21-10-2004

Ik kocht deze op de release datum, het was een blinde aankoop en ik vond hem super..het laatste gedeelte is minder maar dat mocht de pret niet drukken, aanrader...
Lees meer >

Wizz-Art  |  11-10-2004

Ik kocht deze op de release datum, het was een blinde aankoop en ik vond hem super..het laatste gedeelte is minder maar dat mocht de pret niet drukken, aanrader...
Lees meer >

Symphony X  |  11-10-2004

Dit is een geweldige film....paar keer flink geschrokken(bijv de scene bij jim z'n huis in de nacht..waar die zombie...)..cker een aanrader..voor wie van zombie...
Lees meer >

Roberto G  |  03-09-2004

Gister nacht gezien, en vond hem erg goed , paar keer flink geschokken :D Naarmate het einde word hij wat slapper, maar door het goede begin en de aparte sfeer...
Lees meer >

raymond koene  |  06-07-2004

Een geweldige film die een verademing vormt tussen al het Hollywoodgeweld. Zeker een aanrader wat mij betreft!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 173
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.