Free Willy - De trilogie

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Samenvatting

Free Willy – Laat Willy vrij (1993 - 109 minuten)
Jesse (Jason James Richter) leeft op de straat van bedelen en stelen. Op een nacht wordt hij gepakt als hij met anderen in Oceanpark, een waterpark, alles onder de grafitti kliedert. Jesse wordt ondergebracht bij pleegouders, Glenn (Michael Madsen) en Annie (Jane Atkinson) en moet als straf de grafitti weer verwijderen. Terwijl hij daarmee bezig is, krijgt hij contact met de orca Willy. De oppasser van de orca, Randolph (August Schellenberg) en de trainer Rae (Lori Petty) vertellen Jesse dat met Willy geen land te bezeilen is. Vreemd genoeg reageert de orca wel op Willy en langzamerhand ontstaat een band tussen Willy en Jesse. Jesse traint een hele show met Willy, maar als de uiteindelijke presentatie daarvan in het water valt, heeft de eigenaar van het park minder goede bedoelingen met Willy. Met de hulp van Rae en Randolph probeert Jesse Willy te bevrijden.


Free Willy 2 – Het nieuwe avontuur (1995 - 94 minuten)
Jesse (Jason James Richter) woont alweer een paar jaar bij zijn pleegouders Glenn (Michael Madsen) en Annie (Jayne Atkinson) als hij te horen krijgt dat zijn echte moeder is overleden en dat hij een halfbroertje heeft. Deze negenjarige Elvis wordt ook door Glenn en Annie in huis genomen.
In de vakantie gaan ze bij Randolph (August Schellenberg) op bezoek. Jesse raakt bevriend met zijn peetdochter Nadine (Mary Kate Schellhardt) en gezamenlijk maken ze een boottocht. Onderweg ontmoet Jesse ook zijn grote liefde, de orca Willy. In een stille baai is het een bijzonder weerzien.
De problemen starten als een olietanker op de rotsen stukloopt en Willy en zijn familie onder de olie besmeurt raken. De oliemaatschappij belooft de orca’s te redden maar Elvis hoort hun echte plannen. Eerst wil Jesse Elvis niet geloven, maar dan proberen ze allemaal Willy te bevrijden.

Free Willy 3 – De redding (1997 - 82 minuten)
Het is weer een paar jaar later als Jesse (Jason James Richter) met Randolph (August Schellenberg) meegaat op het schip van Drew (Annie Corley) om onderzoek te doen naar de walvissenpopulatie die drastisch aan het verminderen is. Uiteraard hoopt Jesse op een ontmoeting mijn zijn vriend Willy, de orca. Willy heeft echter met een zwanger vrouwtjes orca een onfortuinlijke ontmoeting met de illegale walvisjager John (Patrick Kilpatrick) die zijn zoontje Max (Vincent Berry) leert jagen.
Jesse ziet dat Willy een harpoen in zijn staart heeft en gaat op zoek naar de daders. Zo komt hij in contact met Max. Als blijkt dat John van plan is om Willy te doden, komen Jesse, Randolph en Drew in actie. Voor Willy komt de hulp uit een onverwachtse hoek.

Commentaar

Free Willy is een rasechte familiefilm. Centraal staat een jongen en zijn vriendschap met een dier. Natuurlijk beleven ze samen een spannend avontuur. De film is goed opgezet, waardoor je je al vrij snel betrokken voelt bij het leed van de orca. En als je niet oppast is een zakdoek tegen het einde van de film ook nodig. Free Willy was in 1993 een regelrecht succes. De film kreeg een groot aantal prijzen en nominaties. Michael Jackson ontving voor zijn lied ‘Will You Be There’ een MTV Music Award. Het grootste probleem met films waar dieren een (hoofd)rol in hebben is natuurlijk het ‘acteren’ van het dier. De orca in deze film is deels echt maar deels ook gewoon namaak. Gelukkig maar, want niet alles dat met de orca gebeurt, zou goed voor zijn gezondheid zijn. De echte orca Keiko leefde, net als Willy in de film, in gevangenschap en is bij toeval door de producers van de film gevonden. Dankzij zijn rol heeft deze orca het nu natuurlijk een stuk beter.
Na het succes van Free Willy kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. De hoofdrolspelers zijn allemaal gelijk gebleven en wederom heeft men een verhaal in elkaar gezet dat weer lekker inspeelt op de emoties. Qua tijdlijn sluit de film goed aan bij het origineel en ook het verhaal zit goed in elkaar. Wat zeker niet ontbreekt is een moraliserende boodschap. Dat is bij dit soort familiefilms altijd al sterk aanwezig en dat is bij Free Willy niet anders. Een tweetal jaren later verscheen het derde en laatste deel. Ook weer met dezelfde hoofdrolspelers en wederom in de tijd goed neergezet. Wat bijna altijd voor sequels geldt is dat het niveau van het origineel niet wordt gehaald. Dat geldt ook voor Free Willy, alhoewel ook beide vervolgen leuk en onderhoudend zijn.
Free Willy was in 2001 al uitgebracht op een kale DVD zonder extra’s. Deze nieuwe Special Edition uitgave is gemaakt ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van de film, waarbij enkele extra’s zijn toegevoegd. Ter gelegenheid van het 10-jarige jubileum is de film door Warner tezamen met de beide vervolgen in een speciale digipack met slipcase uitgebracht.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Jeugd
Regio: 2
Jaar: 1993
Speelduur: 284 min
Verpakking: Duo DVD Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931241595

Extra's

  • Achter de schermen
  • Bioscooptrailers
  • Een gesprek met Bob Talbot
  • Muziekvideo’s Michael Jackson
  • Compilatie van walvismuziek
  • Spel ‘Ontsnapt uit de netten’

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alle films zijn in hun oorspronkelijke beeldformaat anamorf op de schijven gezet. Bij Free Willy en Free Willy 2 is dat 2.35:1, Free Willy 3 heeft een beeldformaat van 1.78:1.
Voor alle films geldt dat het beeld er uitstekend uitziet. Het beeld heeft natuurlijke kleuren met een goed contrast en zwartniveau. In de donkere scènes is alles nog steeds goed te volgen. Het beeld is zeer scherp met een uitstekende detaillering. Edge enhancement is nauwelijks zichtbaar evenals filmgrain. Ook spetters of andere ongerechtigheden ontsieren het beeld totaal niet. Alleen is heel soms wat aliassing te zien.
De films zijn netjes verdeeld in een groot aantal chapterstops. De films staan op een DVD-9 (dubbellaags, enkelzijdig), maar de laagwisseling is netjes weggewerkt en nauwelijks merkbaar. Free Willy 3 staat op een DVD-5, waardoor er geen laagwisseling is. De ondertiteling staat in alle gevallen netjes onder in het beeld met een plezierig klein lettertype.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack in bij alle films Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s). De soundtracks zijn zeer plezierig om naar te luisteren. Alle kanalen worden uitstekend gebruikt waardoor een zeer ruimtelijke soundtrack ontstaat. De muziek heeft een breed stereobeeld en klinkt dankzij de surrounds ook mooi ruimtelijk. Voor diverse film- en ambiancegeluiden worden de surrounds frequent gebruikt. De dynamiek van de soundtrack is prima met een mooie balans tussen harde en zachte geluiden. Het diepe laag is in ruime mate aanwezig en geeft de soundtrack een diep vol geluid.
De Nederlandse nasynchronisatie is voor de kleintjes leuk, maar het geheel komt erg onnatuurlijk over. Bij Free Willy en Free Willi 3 is de Nederlandse track ook Dolby Digital 5.1 (384 kb/s), bij het andere vervolg Free Willy 2 is de Nederlandse track Dolby Digital 2.0 Surround (bitrate 192 kb/s).

Extra's

De breedbeeld menu’s zijn statische schermen met achtergrondgeluid. Bij elke film staan enkele extra’s op de schijf. Alle extra’s, met uitzondering van de trailers, hebben 4x3 beeldformaat en DD2.0 (192 kb/s) geluid. Een overzicht:

Extra’s bij Free Willy – Laat Willy vrij

Een gesprek met Bob Talbot (Dierenfotograaf en –filmer) (5:33 minuten). Een interview met deze natuurfotograaf, die al op jonge leeftijd was begonnen met het fotograferen van walvissen. De openingsscène van de film komt van zijn hand.
Ontsnappen uit de netten is een spel waar je Willy moet helpen ontsnappen.
Muziekvideo ‘Will you be there’ van Michael Jackson (3:49 minuten), de muziekvideo van de song die je ook tijdens de aftiteling van Free Willy hoort.
Bioscooptrailers met:
- Free Willy – Laat Willy vrij (1:54 minuten) in 2.35:1 anamorf beeldformaat;
- Free Willy 2 – Het nieuwe avontuur (1:50 minuten) in 1.78:1 anamorf beeldformaat;
- Free Willy 3 – De redding (1:33 minuten) in 1.78:1 anamorf beeldformaat.
Compilatie van walvismuziek (2:45 minuten). Een collage van diverse scènes uit de film met Willy voorzien van muziek. In 2.35:1 anamorf beeldformaat.

Extra’s bij Free Willy 2 – Het nieuwe avontuur

Muziekvideo ‘Childhood’ van Michael Jackson (2:48 minuten). In 2.35:1 anamorf beeldformaat.
Achter de schermen (6:33 minuten), een korte ‘making of’ video met de bekende interviewfragmenten met cast en crew en de beelden tijdens de opnames.
Bioscooptrailers, dit zijn dezelfde drie trailers die ook op Free Willy staan.

Extra’s bij Free Willy 3 – De redding

Bioscooptrailers, wederom dezelfde drie trailers die ook op Free Willy staan.

Conclusie

De Free Willy films zijn heerlijke familiefilms waarin de avonturen van de jongen Jesse die bevriend is met de orca Willy centraal staan. In de eerste film, het origineel, maken beide met elkaar kennis. In beide vervolgen, die qua tijdslijn goed zijn neergezet, beleven beide een spannend avontuur.
Ter gelegenheid van het 10-jarige jubileum van de film Free Willy heeft Warner de film nu uitgebracht als een special edition, tezamen met de beide vervolgen in een digipack met slipcase. Bij alle drie films is de beeldkwaliteit uitstekend. Ook de originele Engelse soundtrack klinkt prima en maakt goed gebruik van alle speakers. Voor de kleintjes is bij alle films een Nederlandse nasynchronisatie aanwezig. Om het geheel compleet te maken zijn een paar korte extra’s toegevoegd. Een mooie set die warm wordt aanbevolen.

Laatste reacties

Dennis Vansant  |  21-09-2005

"Jump Willy, jump!" -splat- "I hate the new Director's Cut!" xD
Lees meer >

RickySway  |  21-09-2005

zet die kinderen gewoon aan de échte klassiekers: - Child's Play 1 - Nightmare on Elm Street - Predator - Alien Die spreken pas tot hun fragile fantasi...
Lees meer >

deweb  |  19-09-2005

Oei. Dit roept herrineringen op. Vond ze vroeger wel ok door de hype maar nu..ik zou het niet weten. De nasynchronisatie sprak me in ieder geval nooit zo aan. ...
Lees meer >

DVD Watcher  |  02-08-2004

Een leuke serie Jeugdfilms, die naar mijn mening best ook te verteren zijn voor de wat oudere DVD kijkers onder ons. Op momenten soms wat te sentimenteel maar k...
Lees meer >

Frank  |  05-05-2004

En soms, vaker dan gebeurt, moet volwassenen gewoon even hun opinies voor zichzelf houden en genieten van de magie die sommige films in zich dragen voor kindere...
Lees meer >

chimera01  |  05-05-2004

zwemmen Willy, zwemmen. na deze woorden bleef ik er bijna in, maar er zat een groep kinderen te kijke met tranen in de ogen. Dus waarschijnlijk is het een film...
Lees meer >

AlperCino  |  05-05-2004

Voor mij blijft Free Willy een goeie film ook deel2&3 mischien omdat ik die films voor het eerst als een kind heb gezien..
Lees meer >

Ludo Keeris  |  10-09-2003

Arnold, 4 bolletjes voor de inhoud, is dat niet wat veel voor deze box? Voor deel 1 kan ik het me met wat inlevingsvermogen nog wel voorstellen, maar deel 2 en ...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  10-09-2003

Het grootste raadsel voor mij is nog steeds hoe Michael Madsen in deze films verzeild is geraakt.
Lees meer >

Surya  |  10-09-2003

kinderfilms zijn toch vaker bedoeld voor kinderen... Ja, maar een goede kinderfilm is ook boeiend voor ouders. Jammer dat de meeste makers van kinderfilms enk...
Lees meer >

Frank  |  10-09-2003

Is deel 1 ook los verkrijgbaar als Special Edition? Ja. Sterker nog, alle drie de delen zijn los te koop. 12,99 per stuk bij de Blokker.
Lees meer >

Laurens-Jan  |  10-09-2003

Is deel 1 ook los verkrijgbaar als Special Edition?
Lees meer >

Werner  |  10-09-2003

De (donker)groene boodschap wordt er wel wat té dik ingesmeerd, vind ik. Geef mij nog maar liever een blikje walvis in eigen nat :mrgreen:
Lees meer >

madelon  |  10-09-2003

Maar ja he Remco... kinderfilms zijn toch vaker bedoeld voor kinderen... Die van mij heeft er dan ook veel lol aan. En ik kan ze zelf ook wel aanzien :-)
Lees meer >

RemcoZ  |  10-09-2003

Ik vind sommige kinderfilms best leuk, maar Free Willy vind ik echt om te janken. Deze trilogie zou ik nog niet willen hebben als ik hem gratis bij een kuipj...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 87
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.