Lion King, The (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
09-10-2003

Totaalbeoordeling:

9.6
DVD

Lion King, The (SE) (DVD)
Samenvatting

In het Afrikaanse Prideland presenteert de baviaan Rafiki in naam van leeuwenkoning Mufasa en leeuwenkoningin Sarabi aan alle dieren uit het koninkrijk hun pasgeboren zoon en troonopvolger Simba. Grote afwezige bij de ceremonie was Scar, de jaloerse broer van Mufasa, die de troon aan zijn neus voorbij ziet gaan. Scar zint op een plan om met de hyena’s de macht in het idyllische koninkrijk van Mufasa over te nemen. Wanneer Simba hem vertelt dat hij van zijn vader niet bij het olifantenkerkhof mag komen, ontstaat er bij Scar een gemeen plan. Scar lokt Simba met een smoes naar een ravijn waar de hyena’s Shenzi, Banzai en Ed ervoor zorgen dat een grote kudde gnoes op hol slaan. Mufasa probeert Simba te redden van de allesvernietigende ‘stampede’, maar komt daar door toedoen van Scar zelf bij om het leven. Scar laat de jonge Simba geloven dat alles zijn schuld is en jaagt hem weg de woestijn in. Daar wordt Simba van een wisse dood gered door de onafscheidelijke hilarische metgezellen Timon en Pumbaa. Zij weten Simba te overtuigen van hun levensmotto: Hakuna Matata, hetgeen zoiets betekent als het leiden van een zorgeloos leven. Dit alles doet Simba de dood van Mufasa en zijn koninklijke verantwoordelijkheden vergeten. Maar het lot roept hem als hij later zijn oude vriendin Nala tegen het lijf loopt, die juist op zoek was naar hulp. Want het gaat slecht met het Koninkrijk nu Scar aan de macht is. Dankzij haar en de baviaan Rafiki besluit Simba terug te keren naar het Prideland en zijn plaats in de ‘kringloop van het leven’ opnieuw in te nemen.

Commentaar

Disney’s The Lion King (De Leeuwenkoning) is met een omzet van zo’n 800 miljoen dollar en meer dan 55 miljoen verkochte video’s de meest succesvolle tekenfilm gebleken die Disney ooit heeft gemaakt. Aanvankelijk zag men niets in het verhaal, dat met lage prioriteit werd gemaakt. Maar regisseurs Roger Allers en Rob Minkoff wisten een prachtige film te maken waarin moed, trouw en hoop centraal stonden. De film heeft alle ingrediënten, een prima verhaal, het goede en het kwade en uiteraard een flinke dosis humor. Voor de humor tekenden onze zorgeloze vrienden Timon en Pumbaa. De gebruikte stemmen van deze twee karakters is trouwens voor mij één van de weinige keren dat ik de Nederlandse nasynchronisatie prefereer boven de originele Amerikaanse versie.
Alhoewel Disney het zelf niet toegeeft, vertoont het verhaal van The Lion King opvallend grote overeenkomsten met het Japanse anime verhaal Kimba, The White Lion (in het Japans Jangaru Taitei) van Osamu Tezuka uit 1965.
Niemand minder dan filmcomponist Hans Zimmer (o.a. Gladiator) verzorgde de muziek voor de film. De liedjes werden gecomponeerd door Elton John met teksten van Tim Rice. Alle drie heren kregen voor de muziek en het liedje Can You Feel The Love Tonight in 1995 een Oscar® uitgereikt evenals nominaties voor talloze andere prijzen.
Voor de stemmen heeft men wederom grote namen uit het de filmwereld weten te gebruiken, zoals James Earl Jones (Mufasa), Madge Sinclair (Sarabi), Jeremy Irons (Scar), Matthew Broderick (Simba), Rowan Atkinson (Zazu) en Whoopi Goldberg als de hyena Shenzi. Leuk weetje: acteurs James Earl Jones en Madge Sinclair speelden al eerder in 1988 een koninklijk paar in de film Coming to America.
Evenals van Beauty and the Beast is ook van The Lion King een theater musical versie verschenen. Een liedje uit deze musical, genaamd Morning Report is nu in de speciale uitvoering van de film toegevoegd, als vervanging van een bestaande scène. Men is er in geslaagd de tekenstijl exact te behouden, waardoor je niet kunt zien dat de scène later is toegevoegd. Maar zoals ik al zei, het liedje is geen echte toevoeging, maar meer een vervanging van de bestaande scène. Persoonlijk heb ik voorkeur voor de originele scène, vooral vanwege de humor die in deze scène is opgenomen. Het liedje, hoewel hilarisch, voegt voor mij te weinig toe. Maar dat is een persoonlijk overweging.

Disney heeft The Lion King volledig beeldje voor beeldje opgepoetst. Niet alleen is het beeld schoongemaakt, maar ook is de detaillering van het beeld verhoogd. Dit heeft men bereikt door de film in HD formaat te digitaliseren. The Lion King is de derde film, na Sneeuwwitje en Belle en het Beest, die als Milestone is uitgekomen. Kenmerkend voor deze releases is de bijzondere aandacht voor de kwaliteit van het beeld en het geluid en de toevoeging van vele extra’s. Deze release van The Lion King legt, zoals je in deze recensie kunt lezen, de meetlat op alle vlakken weer een streepje hoger.

De film is door Buena Vista in één uitvoering op de markt gebracht, de 2-disc speciale uitvoering. In deze set vind je beide versies van de film:
- de originele theater release (84:34 minuten)
- de speciale uitvoering met het extra liedje (85:16 minuten)
De beide versie zijn via de technieken van seamless branching op de DVD gezet. Bij de start van de originele bioscooprelease van de film kun je lezen dat men de in 1994 overleden Frank Wells, hoofd van de Walt Disney Company in herinnering roept. Let op: wanneer je via het DVD menu de film start wordt automatisch de speciale uitvoering gespeeld. Wil je de originele bioscooprelease bekijken, dan kun je deze kiezen in het setup-menu bij de taalkeuze.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1994
Speelduur: 85 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.66:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875960345

Extra's

 • Muziek
 • Gesproken toelichting
 • Twee versies van de film
 • Graasvlaktes
 • De levensboom
 • De jungle
 • Het olifantenkerkhof
 • Toneel
 • Dieren
 • Film
 • Verhaal
 • Timon & Pumbaa's virtuele safari

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in beide versies de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.66:1 anamorf op de DVD. Het beeld kunnen we echt heel kort over zijn, dat is nagenoeg perfect. Wat een prachtige kleuren, wat een scherpte en detail. Een werkelijk schitterend plaatje. Je zult in het beeld totaal geen ongerechtigheden ontdekken. Nou ja, totaal geen? Een klein puntje van kritiek dan. Heel soms is in egale vlakken wat compressiefoutjes (macroblocking) te zien. Op een normale breedbeeld televisie zal dit alleen opvallen als je met je neus op de buis zit, bij grootbeeld projectie zal het iets duidelijker zichtbaar zijn. Maar verder overheerst de positieve indruk van het prachtige scherpe en kleurrijke beeld.
De film is prima verdeeld in 24 chapterstops. Een kritiekpuntje blijft de wat hoge plaatsing van de ondertiteling, onder in het beeld. Positief is dat ook alle liedteksten Nederlands ondertiteld zijn. De laagwisseling ligt vrij in het begin van de film, net na de aangepaste scène, maar is nauwelijks merkbaar.

Geluidskwaliteit

Ook het geluid weet te imponeren met een bijzondere geluidsmix. The Lion King was Disney’s eerste tekenfilm die in de bioscoop werd uitgebracht met Dolby Digital 5.1 surround geluid. De mix van de film was enigszins conservatief, waarbij de surrounds vrij terughoudend werden gebruikt en ook het LFE kanaal spaarzaam werd gebruikt. De originele soundtrack is opnieuw digitaal geremasterd en staat op de DVD in het Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) formaat. Het is een goed klinkende en gebalanceerde soundtrack. Nadruk van deze soundtrack ligt op de voorste kanalen, de surround worden gebruikt voor de omgevingsgeluiden en het ruimtelijke karakter. Slechts enkele momenten wordt het LFE kanaal aangesproken.
De Nederlandse nasychronisatie (Dolby Digital 5.1 – 384 kb/s) is gebaseerd op de oorspronkelijke geluidsmix. Uiteraard is de nasynchronisatie van een hoog kwaliteitsniveau. De soundtrack klinkt minder, met name omdat de stemmen luider zijn gemixt dan de rest van de soundtrack. Hierdoor klinkt het geheel minder indrukwekkend en minder ‘surround’.
Het bijzondere van deze uitgave is de nieuwe Disney Enhanced Home Theatre (DEHT) geluidstrack. De nieuwe gemixte geluidstrack staat in DTS 5.1 (bitrate 754 kb/s) op de DVD. Deze nieuwe mix is speciaal voor de DVD release aan de hand van de IMAX theater mix gemaakt door geluidsman Terry Porter. Porter heeft ook tien jaar geleden de originele geluidsmix van The Lion King gemaakt. Opvallend aan deze geluidsmix is natuurlijk het veel nadrukkelijker gebruik van zowel de surroundspeakers als het LFE kanaal. Resultaat is een indrukwekkend ruimtelijke surroundmix met een actief gebruik van alle luidsprekers en een nadrukkelijk aanwezig laag. Enig kritiekpuntje op deze mix is dat ik de achterkanalen soms te luid vind waardoor deze af en toe te veel overheersen. Bijzonder is dat deze DEHT mix alleen in DTS formaat op de DVD is gezet. Hier zijn wij zeker bevoordeeld ten opzicht van de regio 1 release, waar de DEHT mix alleen in Dolby Digital formaat op de DVD is gezet. Pluim hiervoor voor Buena Vista.
Alle drie geluidstracks zijn beschikbaar voor beide versies van de film.

Extra's

De 2-disc speciale uitvoering van The Lion King staat bol van uitstekende extra’s. Compliment hierbij aan Disney/Buena Vista die ervoor heeft gekozen zowel extra’s op te nemen die recht doen aan de nieuwsgierigheid van de film enthousiast als wel aan het vermaak van de jeugd.
De eerste DVD start met de gebruikelijke reclametrailers, die je kunt overslaan door op de menutoets te drukken. De geanimeerde breedbeeldmenu’s op de eerste disc zijn voorzien van hulpvaardig commentaar door Zazu voorzien van achtergrondmuziek in DD5.1 geluid. De extra’s staan verdeeld over beide discs en zijn zo uitgebreid dat een gedetailleerde en uitputtende opsomming te veel van het goede zou worden. In deze recensie wordt derhalve volstaan met een beknopt overzicht. Tenzij anders vermeld zijn alle extra’s in 4x3 standaard beeldformaat met DD2.0 surround (192 kb/s) geluid en voorzien van Nederlandse ondertiteling. Voor de beschrijvingen in deze recensie is gekozen voor de Nederlandstalige menu’s.

Allereerst de extra’s op de eerste disc. Via het Set-up menu kun je kiezen voor de filmversie onder de keuze Talen. Evenzo kun je hier kiezen voor de gesproken toelichting tijdens het bekijken van de originele bioscoopversie. Een nieuw opgenomen audiocommentaar met regisseurs Roger Allers en Rob Minkoff tezamen met producer Ron Hahn. Een prima onderhoudend en informatief commentaar.
Onder het Set-up vind je ook de keuze voor de THX Optimizer.

De extra’s zijn samengebracht onder enkele keuzen die je op het hoofdmenu van disc vindt:

De levensboom, waarin de muziek centraal staat met:
Muziekvideo Circle Of Life (4:19 minuten), een nieuwe muziekvideo van dit liedje uitgevoerd door Disney Channel\'s Circle of Stars. Geluid is DD5.1 (384 kb/s).
Sing-Along Song, optie om een speciale ondertiteling aan te zetten waardoor je zelf tijdens de speciale uitvoering van de film mee kunt zingen.

Graasvlaktes, met daaronder keuze voor:
Achtergrondreportage van Het nieuws van de dag ‘The Making Of’t (3:09 minuten), een korte featurette over het nieuwe liedje in de film genaamd ‘Morning Report’.
Het Persoonlijkheidsprofielspel, een spelletje (in 16x9 beeldformaat) om te bepalen op welk Lion King karakter jij het meeste lijkt.

De Jungle bevat twee spelletjes voor de jeugd: Timon’s Schranspartij en Pumbaa’s Sensationele Geluiden. Beide in 16x9 beeldformaat. Het laatste spel heeft DD5.1 surround geluid.

Het olifantenkerkhof, met Nooit eerder vertoonde scènes en niet eerder gebruikte concepten. Producer Don Hahn geeft uitleg over drie scènes die zijn gesneuveld, je ziet deze scènes in ruw beeldmateriaal.

Onder Inhoud zijn alle extra’s op deze schijf op een rijtje gezet op twee breedbeeldschermen. De extra’s kunnen via dit overzicht direct gekozen worden. En bij Voorproefje disk twee (0:55 minuten) krijg je een geanimeerd overzicht van de inhoud van de tweede schijf.

De rest van de extra’s is samengebracht op de tweede schijf. Hier zijn de menu’s in 4x3 standaard formaat. De vele extra’s zijn ook hier geclusterd onder verschillende menukeuzen, de continenten en een geplande reis langs specifieke thema’s. Je kunt het beste beginnen met de geplande reis langs de filmthema’s, omdat de extra’s hier het meest logisch bij elkaar geclusterd zijn. En de meeste extra’s vind je bij de verschillende keuzen voor continenten weer terug. De extra’s zijn Engels gesproken met Nederlandse ondertiteling of Nederlands gesproken.

Verhaal, bestaat uit drie korte featurettes die meer vertellen over de oorsprong van het verhaal en de invloeden die achter het verhaal zitten. De drie featurettes zijn: De oorsprong van het verhaal (4:38 minuten), Tijdloze thema’s (3:57 minuten) en Het verhaal komt tot leven (3:15 minuten). Je kunt de drie featurettes ook aaneengesloten bekijken via de keuze Ontwikkeling spelen.

Film, gaat dieper in op verschillende aspecten van de realisatie van de film, van De oorsprong, via Overwegingen tot en met Computeranimiatie. In totaal kun je uit 9 korte featurettes kiezen. Bij de Galerij: Ontwerp filmpersonages kun je voor de diverse filmfiguren kiezen uit meer dan 200 afbeeldingen.

Toneel gaat dieper in op de realisatie van de musicalversie van de Lion King. Met vijf korte featurettes wordt een overzicht gegeven: De oorsprong van de muziek (3:50 minuten), Van het grote doek naar het toneel (3:30 minuten), Muzikale textuur (3:15 minuten), Voorbereidingen van het toneel (2:18 minuten) en Ongelooflijke fantasie (3:36 minuten). Met de keuze Ontwikkeling spelen kun je alles aaneengesloten bekijken (16:16 minuten). Onder Publiciteit musical vind je 11 posters.

Virtuele safari. De gidsen Timon en Pumbaa geven op hun bijzondere wijze uitleg bij een rondreis vol actie door de Afrikaanse wildernis. Je kunt kiezen of je met de boot of de jeep wilt gaan. Het geluid is in DD5.1 (384 kb/s). Leuk! Op het menu ook keuze voor de preview van De Leeuwenkoning III.

Muziek Met zeven korte featurettes krijg je een beter beeld van de filmmuziek en de Afrikaanse invloeden erin en natuurlijk de songs van Elton John en Time Rice. Uiteraard met de nodige interviewfragmenten met Hans Zimmer, Elton John, Time Rice en Lebo M. Met de keuze Ontwikkeling spelen kun je alles aaneengesloten bekijken (24:21 minuten). Tevens zijn drie muziekvideo’s te bekijken: Can you feel the love tonight (4:05 minuten) en Circle of Life (4:56 minuten), beide gezongen door Elton John en Hakuna Matata (3:58 minuten) door Jimmy Cliff met Lebo M.

Dieren, hier zie je hoe echte dieren de inspiratiebron vormden voor de getekende figuren uit de Lion King. Dit onderdeel wordt geïntroduceerd door Roy Disney (1:30 minuten). De volgende figuren komen aan bod: Leeuwen (2:56 minuten), Stokstaartjes (2:44 minuten), Wrattenzwijnen (2:56 minuten) en Hyena’s (2:25 minuten). Als afsluiting Disney en dieren (5:47 minuten). Met de keuze Ontwikkeling spelen kun je alles aaneengesloten bekijken (18:17 minuten).

Onder de verschillende keuzen voor de continenten vind je veel van het bovenstaande weer terug. In deze bespreking beperk ik me tot de items die nog niet eerder aan bod zijn geweest.

Azië, met Scène in meer talen (4:11 minuten), het liedje Hakuna Matata in meerdere talen. In Internationale release (3:34 minuten) aandacht voor de selectie van de internationale stemmen die gebruikt worden. En dan zijn er drie Galerijen met posters van de musical, bioscoop en soundtrack cd.

Noord-Amerika, hier vind je onder de keuze Burbank het item Geluidsontwerp (5:00 minuten), waarin Terry Porter meer vertelt over de nieuwe geluidsmix die voor de IMAX theaters werd gemaakt en als basis gebruikt is voor de DVD. Verder onder de keuze Orlando het item Het dierenrijk (4:02 minuten) met een impressie van het Disney park in Orlando en een reclamefilmpje voor het Disney Resort Hotel aldaar.
Onder Glendale een redelijk aantal nieuwe items, te beginnen met Vergelijking van storyboard en film (4:02 minuten). De openingsscène wordt gebruikt met boven in het beeld het storyboard en onderin de finale versie. Dan Eerste concept: Timon en Pumbaa vinden Simba (3:01 minuten) en Eerste concept: Simba’s presentatie (4:04 minuten), beide eerste storyboard versies van deze scènes worden ingeleid door producer Don Hahn. Vervolgens de Niet gebruikte scène: Warthog Rhapsody (4:21 minuten), een liedje van Pumbaa dat geschrapt is, wederom ingeleid door Don Hahn. Als laatste Eerste presentatie reel (1:32 minuten), wederom met Don Hahn die een korte storyboard laat zien dat gebruikt is als promotie voor de film en aanverwante commerciële artikelen. Dan nog een Ontwerp Artwork bestaande uit een verzameling van galerijen met bijna 200 verschillende tekeningen.

Bij de menukeuzen Afrika, Australië, Europa en Zuid-Amerika zijn alle items eerder aan bod geweest.

Bij de DVD zit een inlay met de tracklisting van de film in drie talen. De set zit verpakt in een standaard Amaray dubbel disc doos. Eromheen een kartonnen slipcase met een uitklapbare flap. Op de binnenkant van deze flap een overzicht van de inhoud van de set.

Conclusie

Tja, wat moeten we hier nog zeggen. The Lion King (ofwel De Leeuwenkoning) is één van Disney’s beste en meest succesvolle klassiekers. Een prima verhaal, hier en daar wat eng voor de allerkleinsten, maar met een geweldig stukje humor en natuurlijk een moraal. Prachtig in beeld gebrachte beelden en heerlijke muziek met Afrikaanse invloeden. Terecht is deze film opgenomen in de Milestones van Disney, resulterende in een uitzonderlijke DVD presentatie.
Ten eerste staan twee versie van de film op de schijf; de originele bioscoopversie en de speciale editie met een toegevoegd nieuw liedje. De beeldkwaliteit is nagenoeg perfect. Het geluid is in de originele DD5.1 mix beschikbaar. Voor de re-release in de IMAX theaters heeft Disney een nieuwe, dynamischer en agressievere geluidsmix gemaakt, hier benoemd als Disney Enhanced Home Theatre. Deze mix staat in DTS 5.1 op de schijf. Toegevoegd is een grote hoeveelheid extra’s die zowel jong als oud zullen aanspreken. Netjes gerangschikt onder verschillende menu-items, waarbij eenzelfde item onder meerdere menukeuzen terug te vinden is. En allemaal Engels of Nederlands gesproken en Nederlands ondertiteld . Kortom een zeer geslaagde en bijzondere uitgave met maar één advies: direct kopen!

Laatste reacties

Tarkus  |  14-09-2012

Zoals elke Disney animatiefilm is deze ook mooie gemaakt en ook leuk. Maar er zijn er betere (Jungle Book o.a.) wat betreft het verhaal. Toch wel een aanrader v...
Lees meer >

Hugo R  |  22-01-2008

Zie the Lion king inderdaad nog heel soms bij een Blokker en verder misschien het TKA gedeelte van het forum in de gaten houden? Daar komt hij ook nog wel eens ...
Lees meer >

T. van Keeken  |  21-01-2008

Dat zal m inderdaad moeten worden ja, verder zal t erg moeilijk worden... Ik zit met hetzelfde probleem voor Beauty & the Beast en Snow White... Maar ik wacht...
Lees meer >

-WH-  |  21-01-2008

Hallo, Ik ben nieuw op het forum en had een vraag over deze DVD, weet iemand nog of deze nog ergens te koop is? Misschien in een verdwaalde blokker of iets derg...
Lees meer >

martini  |  23-01-2006

Heb m dan eindelijk bemachtigd. Vind dit nog steeds de beste Disney. Helaas mis ik wel een boekje bij de dvd.
Lees meer >

Chris Taylor  |  13-06-2005

door deze film ben ik disney gaan waarderen; na jarenlang anti-disney te zijn geweest (alleen omdat ik dacht dat het altijd maar kinderachtig was) was ik metee...
Lees meer >

dvd freak  |  22-03-2005

Mijn favo disney classic! Echt een top dvd (y) :D
Lees meer >

dvd freak  |  22-03-2005

Mijn favo disney classic! Absoluut een top dvd!!!!!!! :D (y)
Lees meer >

MGdutch  |  08-12-2004

Mijn favoriete Disney Classic (y).
Lees meer >

nova6666  |  21-11-2004

Prachtige film en een prachtige release! Gelijk aangeschaft! Toppertje!
Lees meer >

fredje-astaire  |  12-11-2004

Eén van Disney's beste en succesrijkste-animatiefilms , hier valt weinig meer van te zeggen dan dat dit een prachtige DVD-uitgave is , net zoals bij " Beauty a...
Lees meer >

Hankster  |  16-09-2004

naja, voor 13 euri's bij MM vond ik toch eiglijk té mooi om te laten liggen :D
Lees meer >

pieter bond  |  23-05-2004

heb op de DVD van The Lion King de profieltest gedaan ik lijk het meest op Pumbaa :P
Lees meer >

Surya  |  23-05-2004

Gisteren nog eens gekeken, en ik was helaas niet meer zo onder de indruk als de eerste malen :( Niet slecht, maar ook nu niet ZO speciaal volgens mij. En dat ex...
Lees meer >

Frank  |  04-04-2004

Ja,ik twijfelde ook omdat bij FRS de voorkant de letters in het Engels waren en er stonden andere dingen bij.En bij van leest was het dezelfde voorkant als hier...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:10
9.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1004
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.