Gangs of New York (SE)

Recensent:
Nathan Strik
23-10-2003

Totaalbeoordeling:

5.6
DVD

Gangs of New York (SE) (DVD)
Samenvatting

Het is 1846 en de Ierse en anti-immigranten bendes gaan elkaar op brute wijze te lijf in het ‘Five Points’ district in New York. Hierbij wordt de Ierse priester Vallon (Liam Neeson) voor de ogen van zijn jonge zoontje vermoord. Een aantal jaren later keert de inmiddels groter gegroeide jongen terug naar de Five Points en heeft als plan om de moord op zijn vader te wreken. De jongen, genaamd Amsterdam (Leonardo DiCaprio) infiltreert in de bende van zijn vaders moordenaar: William Cutting, bijgenaamd ‘Bill the Butcher’. Dit verhaal speelt tegen de achtergrond van een zeer rumoerige tijd in de geschiedenis van New York. De onrust in deze stad neemt toe vanwege het groeiende verzet tegen de zojuist ingestelde dienstplicht. De situatie staat op het punt te ontaarden in een gigantisch bloedbad.

Commentaar

Allereerst moet gezegd worden dat Gangs of New York absoluut een van de meest oogstrelende films is die je ooit zult zien. Alles is prachtig gefilmd en een compleet stuk van oud New York werd dan ook zo waarheidsgetrouw mogelijk nagebouwd voor deze film. Het is een waarlijk spektakel om naar te kijken. Regisseur Martin Scorsese (Cape Fear, Bringing Out the Dead) broedde dan ook ongeveer 30 jaar op deze film. Wat ik wel jammer vind is dat Scorsese eigenlijk te veel tegelijk wil vertellen. Het is een verhaal over wraak en eer, met een historisch venster naar een roerige tijd in de ‘Five Points’ én het is gedeeltelijk ook nog eens een liefdesverhaal. De veelheid aan personages worden in deze bijna drie uur durende film daardoor helaas onvoldoende opgebouwd, waardoor je niet echt betrokken raakt bij hun lot. Een groot pluspunt is de geweldige slechterikenrol van Daniel Day-Lewis. Hij zet zijn personage \'Bill the Butcher\' als een onvergetelijke rotzak neer. Het is wel jammer dat dit de middelmatige prestaties van de rest van de cast meer benadrukt. Hoewel er nergens echt slecht geacteerd wordt, vroeg ik me wel een beetje af wat Cameron Diaz en Leonardo DiCaprio in deze film te zoeken hadden. Overtuigend als liefdespaar zijn ze in ieder geval niet. Hoewel dit niets afdoet aan het enorme spektakel, heb ik toch een beetje het gevoel dat de puzzelstukjes bij deze film net niet helemaal mooi in elkaar passen. De centrale boodschap van de film blijft dan ook een beetje onduidelijk in de lucht hangen. Een clichématige voice-over van DiCaprio aan het einde kan dan helaas ook niet meer dan een onbeholpen boek-einde geven. Een spektakel van een film om te zien, maar qua inhoud had ik toch wat meer van Scorsese verwacht.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 160 min
Verpakking: Duo FlexBox Keepcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045202071

Extra's

  • Making Of
  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Set Design
  • Exploring the Sets
  • Costume Design
  • History of the Five Points
  • Five Points Study Guide
  • Discovery Channel Special
  • U2 Music Video

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld wordt gepresenteerd in 2.35:1 en is anamorf. De gebruikte print is redelijk schoon en slechts hier en daar is er een spikkeltje of vuiltje te zien. Er is wel een klein beetje telecine wobble te zien hier en daar, maar dit was nergens echt opvallend. De beeldscherpte is goed, maar hier en daar is er wat te enthousiast aan de knoppen gedraaid, wat zich vooral uit in iets teveel edge-enhancement naar mijn smaak. Ook heeft de transfer last van de nodige aliasing, wat op een monitor nog wel meevalt, maar trillende beeldlijnen zul je helaas de hele film door opmerken. Ook de MPEG-codering had wat zorgvuldiger gekund, vooral voor zo´n lange film met zoveel moeilijke scènes met rook en dergelijke. Helaas duiken er veel te vaak compressiefouten op en is er posterisatie te zien in subtiele achtergronden. Vooral de grijze mistige achtergronden aan het einde van de film zijn er erg slecht aan toe en hier zien we zelfs de nodige ghosting opduiken (zie screenshot 2). Van een epische film als deze mag je toch wel een betere transfer en een meer zorgvuldige encoding verwachten. Zijn er dan geen positieve punten? Uiteraard wel: het contrast en het zwartniveau van de film zijn prima. Ook het schaduwdetail is erg goed. De kleuren worden ook erg goed weergegeven, al vond ik het beeld soms wat te veel de rode kant op neigen. Al met al een redelijk goede transfer, met enkele teleurstellende en vervelende minpunten. De ondertiteling is goed geplaatst en prima te lezen. En 25 chapterstops voor 160 minuten film is aan de karige kant, maar kan er nog wel mee door.

Geluidskwaliteit

De soundtrack komt er duidelijk beter vanaf dan de beeldkwaliteit. Zowel de Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) track, als de DTS 5.1 (754 kbit/s) klinken erg goed. Er wordt goed gebruik gemaakt van de surroundkanalen, met veel split-surround gebruik, vooral in de actiescènes. Ook de filmmuziek is goed ‘aanwezig’ en klinkt imposant. Precies wat een film als deze nodig heeft dus. Het LFE kanaal ondersteunt de track op krachtige, maar niet té indringende wijze en geeft een lekker vet laag waar nodig. Dit is vooral in de hak-een-Ier-in-de-pan-scène aan het begin van de film goed te merken. De hak- en smijt scènes in de film zijn sowieso een streling voor oog en oor, maar die scène is mijn persoonlijke favoriet. Al mochten de kanonschoten aan het eind van de film er ook zijn. De ramen stonden weer ouderwets te trillen in ieder geval en diverse huisdieren zochten een veilig heenkomen. Een prima demonstratietrack dus weer, met weinig verschillen tussen de Dolby en DTS tracks, al klonk die laatste net even wat beter gedefinieerd en strakker. Twee uitstekende tracks.

Extra's

Allereerst iets over de belabberde presentatie van de verpakking waarin deze 2-disc editie gepresenteerd wordt. Normaal ben ik niet iemand om te mieren over de verpakking, maar de Flexbox waar deze DVD´s in verpakt zitten is verre van ideaal. De twee discs zitten namelijk op dezelfde hub, op elkaar geklemd. Het lelijke artwork zal ik het maar niet eens over hebben.
Gelukkig is het met de presentatie van de discs zelf beter gesteld. De breedbeeldmenu´s zijn sfeervol geanimeerd met ondersteunende filmmuziek en de navigatie is snel en makkelijk. Met uitzondering van het audiocommentaar en de promotietrailers zijn de meeste extra´s op disc 2 te vinden. Alle extra´s zijn ondertiteld, helaas met uitzondering van het audiocommentaar.

Audiocommentaar
Regisseur Martin Scorsese is niet continu aan het woord, maar vertelt een schat aan informatie en weetjes over de film, de productie ervan en natuurlijk de geschiedenis van de Five Points. Ook het stuk waarin hij het over acteur Daniel Day-Lewis heeft is erg interessant. Day-Lewis is namelijk niet echt een vaste acteur meer en kiest zijn projecten zeer zorgvuldig uit. En voor de mensen die het zich afvroegen: ja, Scorsese vertelt ook waarom de Twin Towers te zien zijn aan het einde van de film terwijl de film ruim na 11 september is uitgebracht.

Set Design (9:06)
De prachtige sets van Gangs of New York zijn ontworpen door Dante Ferreti, die in Italië samen met zijn productieteam een compleet gedeelte van het oude New York uit de grond stampte in slechts een paar maanden tijd. Indrukwekkend!

Exploring the Sets (22:43)
Aangezien veel van het oude New York letterlijk werd nagebouwd, kun je hier samen met regisseur Scorsese en productieontwerper Dante Ferreti de sets van de film verkennen. Zo nu en dan verschijnt er een 360° icoon in beeld en met een druk op de Enter toets kun je een panoramische weergave van de bewuste set in 360° bekijken.

Costume Design (8:22)
Dit is het hoekje van Sandy Powell, de kostuumontwerper. Ze legt haar werkwijze uit en de gedachten achter de kostuumkeuzes voor Gangs of New York. Een behoorlijke klus blijkbaar, want er waren duizenden kostuums nodig voor de film.

History of the Five Points (13:38)
De veelal onder het tapijt geschoven geschiedenis van deze tijd in de Five Points komt hier uitgebreid aan bod. Het is toch toevallig dat Amerika zich keer op keer liever de leuke dingen uit haar geschiedenis herinnert. Wat dat betreft is het goed dat deze documentaire niet om de hete brij heen draait.

Five Points Study Guide
Naast een zeer uitgebreide (en helaas op een TV-scherm vrij slecht leesbare) historie van de Five Points bevat deze feature zelfs een redelijk uitgebreide woordenlijst met veel van de straattermen die je in de film zult tegenkomen. Interessant leesvoer, maar ik raad aan deze teksten op een monitor te lezen.

Discovery Channel Special (35:23)
Deze special houdt het midden tussen een promotiespecial en een documentaire. Met verschillende oude filmbeelden en tekeningen een interessante toevoeging.

U2 Music Video (4:49)
Hier is de videoclip van U2´s nummer ‘The Hands That Built America’ te zien. Het nummer dat ook tijdens de credits van de film te horen is.

Making Of (11:32)
Een ietwat teleurstellende afsluiting van het goed verzorgde bonusmateriaal. Dit is toch meer een veredelde trailer voor de film, dan een serieuze Making Of.

Trailers
Naast een aantal promotionele trailers op de eerste disc (Confessions of a Dangerous Mind, Equilibrium en Chicago) is op disc 2 ook de trailer van Gangs of New York terug te vinden.

Conclusie

Gangs of New York mag dan qua verhaal niet zo sterk in elkaar zitten, deze bijna vergeten periode in het oude New York is wel op prachtige wijze weer tot leven gebracht. Door het fenomenale set-design en de prachtige cinematografie vergeet je even dat de film verder vrij oppervlakkig blijft. De beeldkwaliteit is goed, maar heeft helaas toch wat teleurstellende minpunten die eigenlijk niet meer zouden mogen voorkomen bij zo´n moderne film. De geluidskwaliteit maakt gelukkig een hoop goed, want die is niet meer dan fenomenaal. De extra´s zijn erg goed verzorgd en geven een hoop achtergronden bij de film, zo zien we het graag. Jammer dat er gekozen is voor zo´n knullige verpakking. Geen perfecte film, en geen perfecte DVD, maar indrukwekkend is het zeker.

Laatste reacties

marcel v.  |  04-01-2009

Wat is dan het nut van een stemming ? Er is een top 100 c.q. 1000 op gebaseerd. Die is dus ook niet representatief ?
Lees meer >

Frank  |  01-01-2009

Naar de score moet je niet kijken, die is totaal niet representatief.
Lees meer >

marcel v.  |  01-01-2009

Misschien niet de beste film van de eeuw, maar beslist heel aardig. Wat mij verbaast is de lage score; een 3 komma nog wat. En dat met meer dan 150 stemmers. Zo...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  19-11-2006

Omdat ik vanavond naar The Departed ga, heb ik gisteren Scorsese's Gangs of New York maar eens opgezet om in de sfeer te komen. Gangs of New York speelt zic...
Lees meer >

Sneaker  |  22-10-2005

Gisteren gezien. Vond het een erg mooie film. Het ziet er natuurlijk prachtig uit. De decors, kostuums en het hele tijdsfeertje is helemaal top. Acteerwerk is o...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  17-09-2005

Ik had deze film gisteravond gezien en hij is me alleszins meegevallen. Best een goede film. Inderdaad een geweldige rol van Daniel-Day Lewis. 8)
Lees meer >

Volumius  |  30-06-2005

Goede film met best een origineel verhaal. Het enige wat ik jammer vond was dat aan het begingevecht een beetje erg goed te zien was dat de mensen elkaar niet e...
Lees meer >

MGdutch  |  16-01-2005

Ik vind dit een goede film met een passende sfeer. Ik ben erg blij dat ik de dvd deze week aan mijn collectie heb kunnen toevoegen :D .
Lees meer >

Swanski  |  16-01-2005

vond deze tegenvallen, de film is niet slecht, zeker inhoudelijk niet, maar gezien o.a. de lengte kon de film mij niet steeds boeien. ik denk dat het ook te ...
Lees meer >

martinring  |  29-08-2004

Ook hier ff een kritische noot op die werkelijk verschrikkelijk belabberde verpakking!!!! Twee schijfjes op dezelfde hub?!?!?! Hoe verzinnen ze het bij RCV???...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  13-11-2003

Ik herkende DDL helemaal niet......wat goed geacteerd van die gast zeg....Maar waarom LDC erin zit snap ik niet....helemaal verkeerd gecast!!!! Zijn hele uitstr...
Lees meer >

Dirk Visser  |  11-11-2003

Ik heb maar de R2 UK versie gekocht, ipv een iets mooiere keepcase, (iig niet die lompe gele streep wat blade 2 ook heeft)
Lees meer >

Caledonians  |  09-11-2003

Eindelijk deze film gezien. Vond het zeker een goede film met erg goede muziek erin! Mooie sets zijn er gebruikt voor deze film. Daniel-Day Lewis zet inderdaad ...
Lees meer >

bgerritsen  |  28-10-2003

Ondanks veel terechte kritiekpuntjes heb ik toch genoten van deze film, het meeste moeite met het soms wat rommelige verhaal en verrast door onverwachte wending...
Lees meer >

Christiaan Sauer  |  27-10-2003

Check dit artikel. ;) Daar had ik twee posts eerder ook al op gewezen, maar een keer extra kan natuurlijk nooit kwaad. 8) :wink: Beter te vaak dan te weinig...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
4.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 174
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.