Once Upon a Time in The West (SCE)

Recensent:
Paul Ranft
01-11-2003

Totaalbeoordeling:

9
DVD

Once Upon a Time in The West (SCE) (DVD)
Samenvatting

Een knappe ex-hoer, een ruwe outlaw, een kreupele spoorwegbaron, een meedogenloze killer en een zonderlinge zwerver met een mondharmonica zijn de hoofdpersonen in wellicht de beste Western die ooit op celluloid is vastgelegd: Céra Una Volta Il West oftewel Once Upon A Time In The West.

Het verhaal van deze door Sergio Leone geregisseerde klassieker draait om de aanleg van een spoorlijn dwars door Amerika. Het is de hartenwens van Morton (Gabriele Ferzetti) om de zon vanuit zijn privé-wagon in de Pacific te zien zakken. Gezien de tijd die de gehandicapte spoorwegeigenaar nog te leven heeft, wil hij zo snel mogelijk die wens in vervulling zien gaan. Om zijn doel te bereiken maakt hij gebruik van de diensten van ene Frank (Henry Fonda), een gewetenloze misdadiger die het niet schuwt om zijn Colt te gebruiken voor het \"schoonvegen\" van de aan te leggen spoorbaan. Echter, de bouw loopt ernstige vertraging op wanneer de lafhartige moord op Brett McBain, de eigenaar van een stuk niemandsland waarover de spoorbaan moet lopen, niet het gewenste resultaat oplevert.

Frank wordt met zijn bende in verlegenheid gebracht door de ex-prostituee Jill McBain (Claudia Cardinale) die, tot grote verrassing van alles en iedereen, getrouwd bleek te zijn met Brett, waardoor zij plotseling als weduwe aanspraak maakt op het gebied dat haar man toebehoorde. Frank zet Jill met alle mogelijke middelen onder druk om alsnog de eigendomsakte van het land in bezit te krijgen. Maar Jill is een taaie tante die wordt geholpen door de illustere gunslinger Manuel \'Cheyenne\' Gutierrez (Jason Robards) en een vreemdeling die zijn naam ontleent aan het bespelen van een harmonica (Charles Bronson). Beide mannen hebben zo elk hun eigen motief om de knappe vrouw te helpen het land te behouden. \'Cheyenne\' lijkt het voorzien te hebben op Jill en de ijzig kalme Harmonica richt zich op Frank, die geen idee heeft wat de zonderlinge - maar o zo gevaarlijke - man van hem moet. Er ontspint zich een dramatische strijd van epische afmetingen waarbij elk van de mannen beseft dat de dood voor hen nabij is...

Commentaar

Sergio Leone maakte met Once Upon A Time in The West een film waarin hij zijn eer betoonde aan grote westernregisseurs zoals John Ford en Howard Hawks. Tegelijkertijd zegde hij vaarwel tegen een periode in de Amerikaanse geschiedenis waarin de mannen van het Wilde Westen nog ballen hadden en verwelkomde hij de periode waarin de vrouw zich nadrukkelijker ging manifesteren en de opkomst van het slopende kapitalisme de oude waarden en normen opzij zette. De film is beroemd vanwege het vakmanschap waarmee die gemaakt is. De authenticiteit van de film benadert het perfectionisme. De decors, de locaties en bovenal de gespeelde karakters ademen een realisme dat zelden is vertoond in een Western.

En wat een toffe film is dit toch. Dit is cinema van de allerhoogste plank. Eigenlijk kom je superlatieven tekort om deze film te beschrijven. De film bevat een aaneenschakeling van verwijzingen en elementen uit eerder gemaakte monumentale Westerns die door de cineasten Sergio Leone, Bernardo Bertolucci en Dario Argento uit den treuren werden bekeken voordat scriptschrijver Sergio Donati aan de slag kon gaan met het script. Het script werd overigens een aantal malen gewijzigd om de film minder langzaam te maken. Zelfs na de eerste voorvertoning werd de film met ongeveer 20 minuten ingekort.

De traagheid, de spanning, de emotie en de dramatiek van het verhaal brengen je direct, al vanaf de lome, maar o zo memorabele openingsscène, in vervoering. De score van Ennio Morricone met zijn vier thema\'s is wereldberoemd en is volstrekt in harmonie met de karakters in de film. De interactie tussen de geprojecteerde beelden en het geluid is zelden vertoond in een film. De cast excelleert en heeft waarschijnlijk zichzelf in deze film overtroffen. Dit is niet alleen de verdienste van de acteurs zelf, maar ook die van Sergio Leone, die zelf de casting deed voor dit meesterwerk. Deze film toont in alle opzichten aan dat een perfectionist en een meesterlijk regisseur aan het werk is geweest.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Western
Regio: 2
Jaar: 1968
Speelduur: 159 min
Verpakking: Duo DVD Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865558881

Extra's

  • Trailer
  • Documentary: An Opera Of Violence (29 min)
  • Documentary: The Wages Of Sin (20 min)
  • Documentary: Something To Do with Death (18 min)
  • Railroad: Revolutionising The West - Featurette (6 min)
  • Locations Then & Now – Stills Gallery (5 min)
  • Production – Stills Gallery (5 min)
  • Cast Profiles
  • Inlay (15 pagina's)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld heeft zijn originele bioscoopafmetingen behouden en is anamorf vastgelegd in het aspect van 2.35:1. De film is op alle mogelijke fronten digitaal gerestaureerd wat een verbluffend resultaat heeft opgeleverd. De vele bruine kleuren en variaties daarop worden nagenoeg perfect weergegeven. Het goede zwartniveau en het sublieme schaduwdetail komen erg goed tot hun recht. De extreme close-ups en extreme wide-shots van cinematograaf Tonino Delli Colli zitten barstensvol detail die perfect zijn te onderscheiden waardoor de emotie van je scherm druipt. De toegepaste scherptediepte komt prachtig tot uiting en brengt iedere filmliefhebber in vervoering. Hier en daar is edge-enhancement toegepast om het beeld optisch te verscherpen, maar de hoeveelheid hiervan is minimaal. De digitale opknapbeurt heeft er toe geleid dat vuil en beschadigingen tot een minimum beperkt zijn gebleven. Weliswaar is er nog iets aan filmgrain in de transfer achter gebleven, maar over het geheel genomen wordt een heel zuiver en helder beeld voorgeschoteld. Soms is er op de televisie iets aan aliasing waar te nemen, maar via progressive scan weergave is daar niets meer van te merken. Het beeld bevat nauwelijks compressiefouten die als storend worden ervaren. Een heerlijke transfer die is voorzien optionele ondertiteling die perfect onder in het Panavision frame is geplaatst. De laagwisseling van de DVD-9 is nauwelijks merkbaar. De film is onderverdeeld in 33 chapter stops wat voldoende is voor een film van ruim tweeëneenhalf uur.

Geluidskwaliteit

Ook voor wat betreft het geluid kunnen we stellen dat Paramount een prima job heeft gedaan. Normaliter geef ik de voorkeur aan de originele track, maar wat we hier ten gehore gebracht krijgen geeft absoluut rillingen over je lijf. Je moet weten dat het in die tijd normaal was dat het geluid werd nagesynchroniseerd en dus achteraf aan de film werd toegevoegd. Opmerkelijk was het dan ook dat bij deze film de soundtrack al klaar was voordat er maar ook een frame gefilmd was. Tijdens de opnamedagen speelde Leone de soundtrack af.en stemde de beeldcomposities af op het geluid van Ennio Morricone. Het resultaat was dat er een interactie tussen beeld en geluid ontstond die nog steeds als ongeëvenaard wordt beschouwd. De harmonieuze muziek van Morricone met de vier hoofdthema\'s (voor elk karakter een eigen thema) klinkt alsof het gisteren is opgenomen. Hoewel de bitrate van de Dolby Digital 5.1 track slechts 384 kb/s bedraagt, is de dynamiek van het geluid van een hoog niveau. Het geluid is voornamelijk gericht op het frontkanaal en wordt via de hoofdkanalen en de centrumluidspreker onberispelijk weergegeven. Het surroundkanaal wordt fijntjes gebruikt om de enkele effectgeluiden weer te geven, maar doet vooral dienst tijdens de melodieuze en warm klinkende filmmuziek wat het dramatische gevoel versterkt en wat bij menigeen voor kippenvel zal zorgen. Het harmonicageluid dat de laatste ademtochten van een stervende symboliseert gaat door merg en been. De (weinige) dialoog loopt zoals aangegeven niet altijd synchroon, maar wordt wel kristalhelder vanuit het centrum weergegeven. Zo nu en dan wordt de subwoofer aangestuurd en gaat daarbij redelijk door in het laag. Een prima geluid waaruit niet kan worden afgeleid dat het dateert van 1968.

Extra's

Als eerste iets over de verpakking van deze Special Collector\'s Edition. Die is namelijk bijzonder fraai. Als eerste is daar de kartonnen slipcase met daarin een geelbruin digipack waarin de discs zijn opgeborgen. Aan de binnenkant van de linkerzijde zit een opbergvakje met daarin een uitvoerige inlay die betrekking heeft op de film en een enveloppe gericht aan prof. Indiana Jones. In de enveloppe tref je een reclameposter over de Indiana Jones trilogie.

Disc I

Audio commentaar
Een prima commentaar waaraan diverse personen hebben meegewerkt. Zo hoor je o.a. de regisseurs John Carpenter, John Milius en Alex Cox, filmhistorici en diverse leden van de cast & crew. Het commentaar is scène specifiek en levert een schat aan informatie op. Een puik commentaar dat helaas niet is voorzien van een Nederlandse ondertiteling, maar wel een Engelse.

Disc II
Alle extra\'s op deze disc worden weergegeven in 16:9 en zijn Nederlands ondertiteld. Het geluid is in Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) formaat.

Documentaries
Hier zie je een drietal documentaires die apart zijn te selecteren. Het materiaal is echter afkomstig uit dezelfde recent opgenomen interviews. De documentaires hebben de volgende titels:

  • An Opera Of Violence (28:49 minuten)
  • The Wages Of Sin (19:36 minuten)
  • Something To Do With Death (18:16 minuten)
Je ziet o.a. de acteurs Claudia Cardinale en Gabriele Ferzetti,de regisseurs John Carpenter en Alex Cox, co-writer Bernardo Bertolucci, cameraman Tonino Delli Colli en Christopher Frayling, de schrijver van de biografie Sergio Leone – Something To Do With Death. De interviews geven flink veel achtergrondinformatie over Sergio Leone. Wat voor een mens was hij en bovenal hoe getalenteerd hij was als regisseur en filmkenner. Natuurlijk wordt ingegaan op diverse aspecten van de productie van de film en al doende leer je hoe deze Western tot stand is gekomen. In de documentaire zie je ook nog interviews uit de archieven met Sergio Leone en Henry Fonda.

Railroad: Revolutionising The West - Featerette (6:21 minuten)
In deze special wordt ingegaan op hoe het spoor in Amerika tot evolutie kwam. Als object werd de trein steeds vaker in films gebruikt. Met name werd de trein in Westerns gebruikt. In Once Upon A Time In The West wordt de trein door Leone gebruikt als metafoor voor de komst van de beschaving. Een voiceover vertelt over de functie van Morton, de invalide spoorwegbaron.

Locations Then & Now – Stills Gallery (4:41 minuten)
Hier zie je in een soort retrospectief, fotomateriaal ten tijde dat de film werd opgenomen. De foto\'s worden vergeleken met de situatie zoals die nu is. Opvallend is te zien dat veel van de lokaties na al die tijd nog steeds hetzelfde er uitzien. De voorstelling wordt begeleid met de themamuziek uit de film.

Production – Stills Gallery (5:17 minuten)
Hier zie je een verzameling zwart/wit foto\'s van momenten uit de film en van de productie. De voorstelling wordt begeleid met de themamuziek uit de film.

Cast Profiles
Hier kan je de karakteristieken van de volgende acteurs er op na slaan:

  • Claudia Cardinale
  • Henry Fonda
  • Jason Robards
  • Charles Bronson
  • Gabriele Ferzetti
Bij elke eerste selectie van een acteur hoor je een stukje karakteristiek geluid dat bij het karakter uit de film hoort.

Trailer

Inlay
Bij de DVD wordt een inlay geleverd waarop, naast de chapter index en een aantal trivia, een uitvoerige samenvatting van de documentaires van disc II wordt gegeven. Het geelbruine boekje beslaat 15 pagina\'s en is in het Nederlands en bevat naast de tekst een aantal foto\'s. Ziet er keurig verzorgd uit.

Conclusie

Middels deze DVD release kan je in optima forma genieten van Kunst met een hoofdletter K. Een prachtig geremasterd beeld en een prima geluid maken dat je deze film meerdere keren gaat zien. De extra\'s, en met name de documentaires en het audiocommentaar, zijn bijzonder informatief en maken van deze DVD release een echt collector\'s item. Hulde aan Paramount voor de zorg en aandacht waarmee deze DVD is gemaakt. Een absolute must have voor elke film- en DVD liefhebber.

Laatste reacties

Dennis Oosterhuis  |  28-02-2007

Deze western van de hand van grootmeester Sergio Leone is de eerste film in het genre sinds een hele lange tijd. Ik had jaren geleden, na diverse westerns, besl...
Lees meer >

Grim Creeper  |  13-05-2005

Heb 'm nu op DVD, tig jaren geleden eens gezien.Ben toch wel benieuwt . :bier:
Lees meer >

Paul H.  |  20-03-2005

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe westerns maar de laatste jaren is het erg slap. Alleen Open Range springt er echt tussen uit maar kan zich bij lange na nog ni...
Lees meer >

nova6666  |  18-03-2005

Super film! Moet zeggen dat de beeldkwaliteit echt fantastisch is. Gewoon beter dan veel jaren 90 uitgaves. Zeer nette release voor deze topfilm!
Lees meer >

Jeroen vS  |  10-01-2005

Ik vind de Leone Westerns fantastisch en deze komt op de eerste plek. Of misschien wel gedeeld eerste, samen met The Good, The Bad and The Ugly. Maar zijn er n...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  22-11-2004

Dit was van mij de eerste Western die ik ooit zag en ook nog steeds de beste. Fantastische film met nog mooiere muziek! 8)
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  08-11-2004

Ik heb echt een hekel aan westerns, deze wilde nog wel een kans geven maar ook deze vond ik echt helemaal niets. Er zijn maar weinig films die ik met zoveel moe...
Lees meer >

fredje-astaire  |  08-11-2004

:!: Dit is de Ultieme western en Sergio Leone's eerbetoon aan John Ford en Howard Hawks , Amerikaanse bekendste western-regisseurs. Een echt meesterwerk met een...
Lees meer >

MGdutch  |  17-10-2004

Prachtige klassieker met mooie muziek en de dvd uitgave die deze film verdient.
Lees meer >

Richard B.  |  03-10-2004

De dvd viel me een beetje tegen eigenlijk. De commentaartrack en de documentaires brachten weinig nieuws aan het licht. Het zal ook wel moeilijk zijn aangezien ...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  25-08-2004

maar van die schietscene van Harmonica en Frank op het eind krijg ik nog steeds de rillingen. Die muziek daar zeg in combinatie met het beeld...ongekend! M...
Lees meer >

TheGodfather  |  24-08-2004

Persoonlijk heb ik de R2UK maar die zal neem ik niet veel verschillen van de NL release, of wel? De disc zelf is in ieder geval precies hetzelfde, want Param...
Lees meer >

Frank  |  24-08-2004

Persoonlijk heb ik de R2UK maar die zal neem ik niet veel verschillen van de NL release, of wel? De disc zelf is in ieder geval precies hetzelfde, want Param...
Lees meer >

TheGodfather  |  24-08-2004

Ja hoor, fan-tas-tische film. had zonder meer t predikaat TOPPER!!! mogen ontvangen. Geweldig mooi verzorgde digipack ook. Persoonlijk heb ik de R2UK maar die z...
Lees meer >

Paul Ranft  |  23-08-2004

Wat mij betreft maar één conclusie mogelijk: deze film is een topper, wat de recencent dan ook vindt. Ieder zijn meug! :roll:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
7.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 252
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.