Indiana Jones Trilogie Boxset

Recensent:
Eric van Ballegoie
01-11-2003

Totaalbeoordeling:

8.5
DVD

Indiana Jones Trilogie Boxset (DVD)
Samenvatting

Raiders of the Lost Ark
Dr. Indiana Jones (Harrison Ford) is een alom gerespecteerd archeoloog verbonden aan een grote Amerikaanse universiteit. Dr. Jones is echter geen man die alleen in de boeken zit, ook voor avontuurlijk veldwerk draait hij zijn hand niet om. We schrijven midden jaren dertig wanneer de Amerikaanse overheid Dr. Jones vraagt om de Ark Des Verbonds op te sporen en uit de handen van de Duitsers te houden. De zoektocht naar de Ark leidt hem allereerst naar zijn ex-vriendin Marion met wie hij vervolgens samen richting Egypte afreist om de Ark veilig te stellen. Maar de Duitsers geven zich uiteraard niet zonder slag of stoot gewonnen.

The Temple of Doom
Na dit avontuur gaat Indiana verder met zijn normale werk tot hij in India in een dorp belandt waar de inwoners radeloos zijn omdat zowel de kinderen van het dorp als ook een magische steen verdwenen zijn. Indiana belooft de dorpelingen om de kinderen en de steen terug te halen en belandt daarbij in een avontuur vol voodoo-rituelen, slavernij en bovenaardse krachten.

The Last Crusade
Ook na dit tweede avontuur vindt Indiana nog geen rust. Nadat hij de Nazi\'s te slim af was bij het vinden van de Ark Des Verbonds slaan ze nu terug en kidnappen zijn vader, de beroemde professor Henry Jones (Sean Connery). De Nazi\'s hebben het gemunt op het dagboek van de oude professor Jones, in dat boek staan namelijk gegevens genoteerd over vele heilige objecten, waaronder de Heilige Graal. De Nazi\'s willen de Heilige Graal in handen krijgen terwijl Indiana voor de nobele taak gesteld wordt om dit te voorkomen en tegelijkertijd zijn vader te bevrijden.

Commentaar

De Indiana Jones films behoeven waarschijnlijk nauwelijks enige introductie, de filmtrilogie uit de jaren tachtig is nog altijd enorm populair en naar de release van de films op DVD is door velen reikhalzend uitgekeken. Liefhebbers van de film vergeven de makers graag de vele onwaarschijnlijkheden en fouten in continuïteit die de films rijk zijn, getuige de nog altijd zeer grote populariteit van de films. Want we moeten eerlijk zijn, de Indiana Jones films zijn ondanks de regie van Steven Spielberg geen filmische meesterwerken, er rammelt van alles aan. Toch doet dit weinig afbreuk aan de meeslepende verhalen waarin Dr. Jones en zijn metgezellen keer op keer terechtkomen.
Producent en bedenker van de films George Lucas heeft lang gewacht met de DVD-release van Indiana Jones, dit ondanks de grote vraag vanuit het publiek. Dat de films nu toch op DVD worden uitgebracht is geen toeval. Op dit moment is men bezig met de productie van de vierde Indiana Jones film en het uitbrengen van de oorspronkelijke trilogie op DVD zorgt uiteraard voor extra publiciteit en daarmee voor meer interesse voor de nieuwe film. Wat ons betreft maakt het echter niet zoveel uit wat de reden voor de DVD-release is, wij zijn allang blij dat we Indy eindelijk op DVD hebben!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur
Regio: 2
Jaar: 1981
Speelduur: 347 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865558775

Extra's

  • Trailers
  • THX Optimizer
  • Weblinks
  • Maing Of (3x)
  • Featurettes (4x)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De eerste Indiana Jones film, Raiders of the Lost Ark stamt uit 1981 en is gewoon geschoten op 35 mm film. Nu leert de ervaring ons dat films geschoten op dit formaat (en niet op 70 mm, red.) uit het begin van de tachtiger jaren niet gespaard zijn door de tand des tijds. DVD-releases van films uit de jaren tachtig worden dan ook vaak geplaagd door veel filmgrain, matig contrast en een even matige scherpte.
Toen wij Raiders of the Lost Ark voor het eerst in de DVD-speler schoven waren we dan ook zeer benieuwd naar dat wat we te zien zouden krijgen. En om heel eerlijk te zijn: We waren totaal overrompeld! George Lucas staat er om bekend om beeld- en geluidskwaliteit zeer hoog in het vaandel te hebben, maar wat hij met de Indiana Jones films heeft gedaan grenst aan het onwaarschijnlijke. De openingsscène van Raiders of the Lost Ark die zich in de Jungle afspeelt, en daarom zeer donker van karakter is, blinkt uit met een zeer scherp beeld, natuurlijke kleuren en een uitstekend contrast. En gelukkig kunnen we stellen dat ook de rest van de film er perfect uitziet, beter dan veel films die twintig jaar jonger zijn. Om dit te realiseren zijn alle drie de films frame-voor-frame digitaal geoptimaliseerd en ontdaan van vuil en spetters en is de kleurbalans digitaal geoptimaliseerd. Een zeer tijdrovend en duur proces, maar wel met verbluffend resultaat!
Alle drie de films zijn in het originele 2.35:1 beeldformaat anamorf op de DVD\'s gezet. Naast de uitstekende scherpte en het zeer goede contrast blinken de films ook uit door de totale afwezigheid van vuil en spetters, en ook filmgrain is (vrijwel) afwezig. Waar wij ook zeer content over zijn is de afwezigheid van edge enhancement, slechts in zeer contrastrijke situaties is edge enhancement minimaal zichtbaar. De ondertiteling is geheel in het 2.35:1 frame geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het behoeft geen nadere uitleg dat er in de jaren tachtig nog geen sprake was van Dolby Digital 5.1. De originele films waren voorzien van 2-kanaals Dolby Stereo geluid waarin surround informatie was versleuteld. Voor de DVD\'s zijn de makers opnieuw de geluidsstudio in gedoken en alle drie de films zijn voorzien van een gloednieuwe Dolby Digital 5.1 track met een bitrate van 448 kb/s.
De films zijn écht opnieuw gemixt en de nieuwe 5.1 mixen zijn dus niet zomaar overgenomen van de originele Dolby Stereo tracks, en dat is te horen! Net als bij het beeld heeft men veel moeite gedaan om ook het geluid op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen. Het resultaat is dat alle drie de films voorzien zijn van prachtige discrete 5.1 tracks waarbij de surroundkanalen in stereo worden aangesproken en ook het LFE kanaal een flink deuntje meeblaast. De kwaliteit en de detaillering van het geluid is prima en eigenlijk valt er helemaal niets op aan te merken, zij het dat de dynamic range wellicht niet zo groot is als we bij sommige nieuwere films gewend zijn. Over het geheel laten de films qua geluid een uitstekende indruk achter!

Extra's

Om te zorgen dat de films met een zo optimaal mogelijke beeld- en geluidskwaliteit op DVD gezet konden worden is ervoor gekozen om alle extra\'s op een aparte DVD te plaatsen, naar onze mening een zeer goede keuze. De Indiana Jones Boxset bevat dus vier DVD\'s, drie met de films en een vierde speciaal voor de extra\'s. Op de drie film-DVD\'s vinden we alleen weblinks (via de Interactual Player) en een THX-Optimizer voor het afstellen van beeld en geluid.

Het grootste deel van de extra\'s vinden we op de vierde disc onder het kopje: \"Indiana Jones: Making The Trilogie\". Dit gedeelte bestaat uit drie documentaires over het maken van de films:

-Raiders of the Lost Ark (51 min)
-The Temple of Doom (41 min)
-The Last Crusade (35 min)

Wat opvalt aan de drie documentaires is dat deze erg veel behind-the-scenes beelden bevatten, en dat terwijl er begin jaren tachtig zeker nog geen rekening werd gehouden met een mogelijke DVD waarvoor een dergelijk beelden goed van pas zouden komen. In de documentaires worden de belangrijkste personen chronologisch volgens het verhaal in de film geïntroduceerd en geïnterviewd. Naast informatie over de karakters komen we in al de drie documentaires ook veel te weten over de achtergronden van de verhalen en de keuzes die de makers gemaakt hebben tijdens de productie van de films.

Naast de lange documentaires zijn er op de DVD ook een aantal featurettes terug te vinden, te weten

The Stunts Of Indiana Jones (11 min)
Zoals de naam doet vermoeden krijgen we een blik in de keuken bij het plannen en opnemen van de stunts van alle drie de films.

The Sound Of Indiana Jones (13 min)
In deze mini-documentaire nemen we een kijkje achter de schermen, voornamelijk bij het maken van de geluidseffecten. We krijgen te zien hoe de geluiden van bijvoorbeeld de zweep en geweerschoten in de studio werden nagemaakt.

The Music Of Indiana Jones (12 min)
Voor de muziek van de drie films tekende John Willams, de bekende componist die aan menige grote film zijn muziek heeft verbonden. Dit filmpje bevat naast informatie over de muziek ook interviews met Williams, Lucas en Spielberg over de muziek.

The Light And Magic Of Indiana Jones
Special effects waren er in de jaren tachtig uiteraard ook al, zij het op een ander niveau en op een andere manier dan we vandaag de dag gewend zijn. Deze featurette laat zien hoe een aantal van de grote special effects uit de drie films tot stand is gekomen.

Naast de documentaires en de featurettes vinden we op de bonus-DVD ook nog trailers van de drie films, zowel in teaster- als ook in theatrical uitvoering. Ook vinden we een game preview van het spel \'The Emperor\'s Tomb\' bij de trailers.

Gezien de leeftijd van de films zijn wij zeker tevreden over de geboden extra\'s.De \'Making Of\' films zijn goed voor ruim twee uur kijkplezier en samen met de featurettes blijft er bijna geen onderdeel van de films onbelicht. In vergelijking met Special Edition uitvoeringen van recentere films lijkt het aantal extra\'s wat laag, maar het is de inhoud die telt, en wat dat betreft scoren de extra\'s ruim voldoende! Het enige wat wij er echt graag nog bij hadden gezien was een documentaire over het opknappen van het beeld en geluid voor de DVD.

Conclusie

We hebben lang moeten wachten op de Indiana Jones trilogie. Gelukkig is ons wachten eindelijk beloond en wel met een spectaculair goede release van de drie films op DVD. Beeld en geluid zijn uitstekend van kwaliteit en de extra\'s zorgen ervoor dat je in totaal nog eens drie uur zoet kan zijn met Indiana Jones. Een prachtige release die zeker niet in je collectie mag ontbreken!

Laatste reacties

Melvinrijk  |  10-12-2006

Ja dat zal ik zelf ook wel doen, aangezien het alleen een sticker betreft met promotie erop, en niet echt specifieken van de dvd op staat, is het niet zo'n ramp...
Lees meer >

Frank  |  09-12-2006

Als het goed is kun je de sticker eraf halen. Dat heb ik ook gedaan. Uiteraard heel voorzichtig.
Lees meer >

intexor  |  09-12-2006

De achterkant is ook niet glad. De hele box is in relief. Je hebt gelijk, was me nog niet opgevallen. Wel wat spijtig om daar dan iets te gaan overplakken wa...
Lees meer >

Frank  |  09-12-2006

De achterkant is ook niet glad. De hele box is in relief.
Lees meer >

intexor  |  09-12-2006

Nu de box bijna in iedere winkel 25 euro kost, wil ik hem ook gaan kopen maar er valt mij iets op bij elke box en in elke winkel. Ik heb ze allemaal bekeken ...
Lees meer >

Melvinrijk  |  09-12-2006

Nu de box bijna in iedere winkel 25 euro kost, wil ik hem ook gaan kopen maar er valt mij iets op bij elke box en in elke winkel. Ik heb ze allemaal bekeken ...
Lees meer >

rkrijger  |  05-01-2005

check de pricewatch zou ik zeggen, makker Niets gevonden in de pricewatch... Makker... :twisted:
Lees meer >

Frank  |  05-01-2005

check de pricewatch zou ik zeggen, makker Hij heeft het niet over de prijs, maar over de prijsvraag die een lange tijd geleden hier op DVD.nl gehouden werd e...
Lees meer >

Hankster  |  05-01-2005

check de pricewatch zou ik zeggen, makker
Lees meer >

rkrijger  |  04-01-2005

Hoe is het eigenlijk met die prijsvraag met Indiana Jones?!? :twisted:
Lees meer >

zetmoon  |  04-01-2005

"De eerste Indiana Jones film, Raiders of the Lost Ark stamt uit 1981 en is gewoon geschoten op 35 mm film. Nu leert de ervaring ons dat films geschoten op dit ...
Lees meer >

MatrixTom  |  12-12-2004

Ik heb deze box sinds een paar dagen ook maar aangeschaft. Voor 30 euro kon ik hem niet meer laten liggen. Gisteren heb ik "Raiders Of The Lost Ark" bekeken, ma...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  21-11-2004

Inderdaad een erg mooie boxset. 'Must-have' zou ik zeggen. 8)
Lees meer >

nova6666  |  21-11-2004

Prachtige release van deze 3 topfilms! Zelf vond ik het 3e deel de beste en dan deel 2 en 1! Inderdaad verplicht om in je collectie te hebben.
Lees meer >

fredje-astaire  |  02-11-2004

Verplichte kost deze trilogy van Indiana Jones, bedacht door George Lucas en gemaakt door Steven Spielberg, geeft een goed gevoel van de jaren vijftig en zestig...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 406
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.