Simpsons, The: Season 3

Recensent:
Koen Koene
13-11-2003

Totaalbeoordeling:

9.1
DVD

Simpsons, The: Season 3 (DVD)
Samenvatting

Het derde seizoen van de mateloos populaire animatieserie The Simpsons, inmiddels al weer toe aan het vijftiende seizoen, werd uitgezonden in 1991-1992 en bevat in totaal 24 afleveringen. Daarin zie je dat Homer in het gekkenhuis belandt, dat het gezin naar Washington gaat, dat Flanders een winkel voor linkshandigen begint, dat Bart de loopjongen wordt van een stel louche figuren, dat Homer een kernramp weet af te wenden, dat Bart en Lisa Krusty proberen te herenigen met zijn vader, dat Lisa een pony krijgt, dat Bart meedoet aan een zeepkistenrace, dat Moe rijk wordt met een idee van Homer, dat de kerncentrale in handen komt van Duitsers, dat Marge en Homer in het huwelijk treden, dat een grap van Bart uit de hand loopt, dat Lisa door weddenschappen op sportwedstrijden een band krijgt met Homer, dat Marge doordraait, dat juffrouw Krabappel verliefd wordt, dat Homer de ster wordt van een honkbalploeg, dat Bart voorbestemd lijkt te zijn om politieagent te worden, dat de hond van de Simpsons een dure operatie nodig heeft, dat Homer de manager wordt van een opkomend country-zangeres en daarmee zijn huwelijk op het spel zet, dat Sideshow Bob vrijgelaten wordt, dat buschauffeur Otto intrekt bij de Simpsons, dat Milhouse verliefd wordt en dat Homer voor de tweede maal herenigt wordt met zijn halfbroer. Uiteraard ontbreekt ook de Halloween-aflevering niet, een traditie die in het vorige seizoen gestart werd.

Commentaar

In het zeer vermakelijke derde seizoen van The Simpsons wordt de stijgende lijn van de twee voorgaande jaren vrolijk voortgezet, en langzamerhand begint alles en iedereen op zijn plaats te vallen. Het succes van de serie is voor een groot deel te danken aan de eigenzinnige humor, waarbij men het niet schuwt om bestaande films, personages of gebeurtenissen op de hak te nemen. Uiteraard geldt dit ook voor de 24 afleveringen van het derde seizoen. Ook leuk zijn de gastrollen: tegenwoordig staan de celebrities in de rij voor een rolletje in The Simpsons, maar ook in de vroege jaren wist men al een aantal beroemdheden te strikken. Zo zie je in het derde seizoen o.a. een optreden van Aerosmith (in Flaming Moe’s), speelt Sting mee in de aflevering Bart Radio en keren Danny DeVito en Kelsey Grammar eenmalig terug als de stemmen van respectievelijk Homer’s halfbroer (Brother, Can You Spare Two Dimes?) en Sideshow Bob (Black Widower). In Stark Raving Dad leende zelfs superster Michael Jackson zijn stem aan een personage (al was het bij de fans lange tijd onduidelijk of het echt Jackson was die de rol had ingesproken, en niet een ‘sound-alike’). Eigenlijk bevat het derde seizoen geen enkele zwakke aflevering. De liefhebber zal daarom blij zijn dat het derde jaar onlangs eindelijk op DVD is verschenen. Hieronder bespreken we de boxset, die vier schijfjes met elk zes afleveringen bevat.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie, Komedie/Humor, TV
Regio: 2
Jaar: 1991
Speelduur: 528 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626014027

Extra's

  • Storyboards
  • Audiocommentaar bij alle afleveringen
  • Scene specific sketches
  • Commercials
  • Macy’s Thanksgiving Parade
  • Jukebox
  • Multi Language
  • Pop Up Simpsons
  • Promo with unseen footage

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals gebruikelijk staan de aflevering van The Simpsons met de oorspronkelijke verhouding van 1.33:1 op DVD. De kwaliteit van het beeld is ontzettend variabel, en verschilt per aflevering, maar vaak ook per shot. Op zijn beste momenten heeft de transfer een goede scherpte en prima kleurverzadiging, en blijven compressiefoutjes en andere tekortkomingen ruim binnen de perken. Op de mindere momenten – en dat zijn er nogal wat – valt er heel wat minder positiefs te melden en komt zo ongeveer het hele spectrum aan artefacting voorbij: van aliasing tot chroma noise, van dot crawl tot Gibb-effect. Een ander bekend probleem van de Simpsons-DVD’s is de matige vertaling. Met enkele slordige fouten (zo is zelfs op een gegeven moment “Springfield” vertaald als “Springville”) is deze derde box daarop geen uitzondering. Op de hoogtepunten verdient de transfer een 8, op de dieptepunten een 4, en dus gaan we er met onze beoordeling tussenin zitten. Een mager zesje dus.

Geluidskwaliteit

Op TV wordt The Simpsons uitgezonden met Dolby Surround-geluid (stereo met matrix surroundkanaal), maar voor de seizoensboxen heeft men de audio in een 5.1-jasje gestoken. Dat is op zich al een compliment waard, want men had zich er tevens gemakkelijk vanaf kunnen maken door het oorspronkelijke 2.0-geluid op de schijf te zetten (zoals bij de compilatieuitgaven gebeurt). Het zal je desondanks vast niet verbazen dat de avonturen van ieders favoriete Amerikaanse gezinnetje weinig doen om je geluidsinstallatie tot het uiterste te drijven. The Simpsons blijft immers toch een dialooggeörrienteerde serie. En dus is er binnen de 5.1-track (448kbit/s) een belangrijke rol voor de spraak, die goed verstaanbaar uit de centerluidspreker komt. De rest van het geluidsbeeld wordt voornamelijk opgevuld met muziek en omgevingsgeluiden, waarbij ook de achterluidsprekers worden ingeschakeld. Op surroundgebied is het grootste voordeel ten opzichte van het oorspronkelijke geluidsformaat dat de achterkanalen full-range zijn. Qua gebruik van de surrounds is er echter weinig verschil; een kakofonie van rondrazende effecten hoef je dus niet te verwachten. Ook de subwoofer hoeft weinig werk te verzetten. Het is dus niet zo dat de 5.1-remix ongelofelijk veel toevoegt aan het gebruikelijke 2.0-surround, maar toch is het noemenswaardig dat men de moeite heeft genomen.

Extra's

De vier schijfjes van de derde seizoensbox bevatten redelijk wat extra’s. Deze zijn te vinden bij de betreffende afleveringen, en tevens is er een ‘Special Features’-menu met aanvullende extra’s en verwijzingen naar de aflevering-specifieke toevoegingen.

Audiocommentaar
Net als bij de vorige twee seizoenen op DVD zijn ook bij het derde alle (!) afleveringen van commentaar voorzien (zelfs inclusief Nederlandse ondertiteling). Bedenker Matt Groening is op elke track te vinden, de rest van de sprekers bestaat uit een per aflevering wisselende combinatie van medewerkers en stemacteurs. Het zal je niet verbazen dat in de circa negen uur aan commentaar, opgenomen tijdens het veertiende seizoen, zeer veel informatie en weetjes voorbijkomen. Een greep uit de vele onderwerpen: de verschillen in de animatietechnieken van toen en nu, de diverse gastrolletjes, de misgelopen Emmy (voor de aflevering Radio Bart), de aangepaste/geknipte grappen, de uitdagingen van een Halloween-aflevering en de herkomst van de term D’oh. Ook geeft men aan op welke gebieden The Simpsons vergeleken met andere animatieseries zijn tijd ver vooruit was. En uiteraard komen tevens de vele verwijzingen en parodieën aan bod. Leuk en informatief commentaar, dat bovendien met veel enthousiasme wordt gebracht. Verplichte kost voor de liefhebber!

Scene specific sketches
Na het inschakelen van deze optie, die je aantreft bij Like Father, Like Clown (Disc 1), Treehouse of Horror II (Disc 2), Flaming Moe’s (Disc 2), Burns Verkaufen Der Kraftwerk (Disc 2), I Married Marge (Disc 2), Radio Bart (Disc 3), Homer Alone (Disc 3), Dog of Death (Disc 4), Colonel Homer (Disc 4) en Black Widower (Disc 4), springt de DVD op bepaalde momenten in de aflevering naar een collectie potloodschetsen die betrekking heeft op de betreffende scène.

Storyboards
Bij Homer Defined (Disc 1), Treehouse of Horror II (Disc 2), Radio Bart (Disc 3) en Black Widower (Disc 4) kun je de storyboards bekijken. Per aflevering beslaan deze letterlijk honderden pagina’s. De storyboards zijn voorzien van de oorspronkelijke aantekeningen van Matt Groening (met rode pen), waarin hij naast diverse aandachtspuntjes aangeeft waarom hij wel of niet tevreden is met een bepaald shot of fragment. Voor de fans zeker interessant.

Multi Language
De aflevering Treehouse of Horror II bevat enkele aanvullende taalopties. Met behulp van de audiotoets kun je schakelen naar o.a. Spaans, Frans (Quebec), Tsjechisch of Pools. Bij het Frans en Spaans lijken de stemmen veel op de originele, maar in het Tsjechisch klinkt Marge verdacht veel als een kerel en praat Bart als iemand van dertig. En bij de Poolse “nasynchronisatie” is er min of meer een verteller aanwezig, die in zijn eentje alle stemmen vertaalt (de originele stemmen zijn nog zacht te horen). Erg apart...

Pop Up Simpsons (Disc 4)
Het selecteren van deze extra, alleen te vinden bij de aflevering Colonel Homer, heeft tot gevolg dat er gedurende de aflevering allerlei weetjes in beeld verschijnen (in het Engels, zie het vierde screenshot voor een voorbeeld). Deze hebben lang niet altijd betrekking op The Simpsons, vanwege de setting van de aflevering zijn er namelijk ook veel feitjes over countrymuziek. Indien deze optie ingeschakeld is, vervalt de ondertiteling.

Promo with Unseen Footage (Disc 4)
Eveneens een toevoeging die betrekking heeft op Colonel Homer. Dit maal een korte promo om de mensen lekker te maken voor deze aflevering. De ‘unseen footage’ uit de titel bestaat uit een kort fragmentje dat niet in de uiteindelijke aflevering is beland.

Commercials (Disc 1)
Op de eerste DVD is een vijftal reclamefilmpjes te vinden (1.33:1, DD 2.0), waarin de Simpsons een Amerikaanse snoepreep aanprijzen.

Macy’s Thanksgiving Parade (Disc 2)
Een kort filmpje waarin je ziet hoe de enorme ballon van Bart Simpson door de straten wordt getrokken tijdens de traditionele Thanksgiving Parade in New York.

Jukebox (Disc 4)
Hier kun je de verschillende liedjes van het derde seizoen bekijken en beluisteren.

Tot slot nog een opmerking voor de Paasei-jagers: verspreid over de vier schijfjes zijn een klein aantal verborgen extra’s vinden, waaronder enkele verborgen commentaartracks (niet moeilijk te vinden). Kijk voor een compleet overzicht op onze Easter Egg-pagina.

Conclusie

Na diverse malen uitgesteld te zijn is nu eindelijk het zeer sterke derde seizoen van The Simpsons op DVD verschenen. Hoe is de kwaliteit van de set? Nou, om te beginnen geeft het geluid weinig reden tot klagen. Je krijgt namelijk bij elke aflevering een nette 5.1-remix, die weliswaar geen gigantische verschillen met het normale 2.0-surround met zich meebrengt, maar toch als ‘prima’ bestempeld kan worden. Ook op het gebied van extra’s heeft de box redelijk wat te bieden. Vooral met het commentaar bij elke aflevering zul je heel wat uurtjes zoet zijn. De rest van extra’s is helaas wat minder bijzonder, maar het totaalpakket is zeker voldoende. Resteert nog het beeld. Daarover zijn we wat minder tevreden, maar dat zal voor niemand een reden zijn om de box te laten liggen. Want de inhoud maakt in dit geval veel, zo niet alles goed. Nu maar hopen dat men met het vierde seizoen wat meer vaart maakt...

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

René Veentjer  |  09-04-2005

Oké bedankt allemaal, Ik heb nog geen dvd van de simpsons gekocht, want ik vindt het eerste seizoen nog wat aan de hoge kant kwa prijs. Ik heb trouwens gehoo...
Lees meer >

freaky  |  09-04-2005

Maar zat er ook niet steeds en vervolg in het verhaallijn per seizoen, of heb ik het nu mis. Ik bedoel, zie je ze ook groeien in de serie elk jaar? Bart heef...
Lees meer >

Werner  |  09-04-2005

Maar zat er ook niet steeds en vervolg in het verhaallijn per seizoen, of heb ik het nu mis. Ik bedoel, zie je ze ook groeien in de serie elk jaar? Bart heef...
Lees meer >

pieter bond  |  09-04-2005

De seizoenen worden alsmaar beter.Echt een geweldig seizoen :lol: :lol: (y)
Lees meer >

Wizz-Art  |  12-11-2004

Ik kan niet wachten op de komende seizoenen :P
Lees meer >

MGdutch  |  12-11-2004

Gewoon een geweldige serie die mij nooit gaat vervelen (y).
Lees meer >

Nandor  |  12-11-2004

Ze groeien niet, er zit héél af en toe een veranderend dingetje in de serie, zoals een karakter dat doodgaat of zo.
Lees meer >

René Veentjer  |  12-11-2004

Wat, zijn er al 15 seizoenen van de Simpsons Ik dacht dat de serie al was afgelopen Ik heb de serie The Simpsons vroeg wel eens gevolgd op tv, vanaf het b...
Lees meer >

T. van Keeken  |  08-11-2004

Pas net aangeschaft dus nu pas een mening. Ik blijf het samen met Friends en The X-Files 1 van de 3 beste TV-series ooit vinden. De beeldkwaliteit is inderdaad ...
Lees meer >

Richard B.  |  24-07-2004

Seizoen 3 en de serie wordt beter en beter. Deze hoort in de 'gouden' periode van de serie: echt zwakke afleveringen zitten er niet tussen. De beeldkwaliteit va...
Lees meer >

G Thang  |  14-07-2004

Ik heb alle seizoenen gezien 1 tot 15 , op dvd dan en ze blijven echt goed echt een aanrader voor iedereen. Hoezo jij hebt alle seizoenen 1-15 op DVD? ...
Lees meer >

JoeCool  |  15-11-2003

Wel komt binnekort het 4e Seizoen in Amerika/ Engeland uit. Dat is de serie van 1992 tot 1993. Dus afwachten maar wanneer ´t in Nederland komt :wink: ...
Lees meer >

X  |  15-11-2003

Ga er eerst maar eens flink voor sparen. Met al die DVD's die nog gaan komen dit jaar denk ik dat het pas volgend jaar wordt. :(
Lees meer >

FuturamaFan  |  14-11-2003

Ik zie de Easter Egg van disc 3 er niet bij staan. Is hij er dan daadwerkelijk af gehaald? Ik zie er geen reden voor om hem weg te laten, maar 't lukt me maar n...
Lees meer >

Coen Vermeer  |  13-11-2003

Wel komt binnekort het 4e Seizoen in Amerika/ Engeland uit. Dat is de serie van 1992 tot 1993. Ah? Definieer eens "binnenkort"? Gewoonlijk zit er een maand o...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
9.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1278
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.