Adventures of Robin Hood, The (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
27-11-2003

Totaalbeoordeling:

9.3
DVD

Adventures of Robin Hood, The (SE) (DVD)
Samenvatting

In het Engeland van eind 12e eeuw gaat koning Richard Leeuwenhart op kruistocht. Hij laat het regeerwerk over Engeland over aan zijn vriend Longechamps. Maar Richard’s broer prins John (Claude Rains) heeft andere plannen en eigent zich de troon toe. Onder het mom van losgeld voor de zogenaamd gevangengenomen koning Richard, buit prins John het volk uit met hoge belastingen. En wie niet betaalt, moet het zwaar bezuren. Één van de edelmannen vecht voor gerechtigheid, sir Robin van Locksley (Errol Flynn). John verklaart hem vogelvrij, confisqueert al zijn bezittingen en veroordeelt Robin tot de doodstraf. Maar Robin heeft ondertussen zijn toevlucht genomen in het Sherwood bos en vind in vele mensen een medestander. Zijn grootste tegenstander is Sir Guy of Gisbourne (Basil Rathbone), die verliefd is op jonkvrouw Marian (Olivia de Havilland). Marian op haar beurt is verliefd op Robin en dat is wederzijds. Robin en zijn mannen stelen van de rijken om vervolgens te verdelen onder de armen. Dit tot grote ergernis van de gemene prins John. Robin is ervan overtuigt dat Richard weer terug zal keren en gerechtigheid weer hoogtij zal vieren.

Commentaar

De legende van Robin Hood is al vele malen onderwerp van verfilming geweest. Onder die verfilmingen ook de film The Adventures of Robin Hood, in 1938 gemaakt door Warner Bros. Deze film behoort zonder twijfel tot een van de beste verfilmingen van de legende van Robin Hood en behoort zeker tot een van Hollywood’s grootste klassiekers. Errol Flynn zet in deze film een prachtige Robin Hood neer. Een gevoelige en meelevende held, romantisch, scherp van tong en een uitstekend vechter die overweg kan met zwaard en pijl en boog. Maar het is vooral de luchtige, speelse, bij tijd en wijle niet serieuze ondertoon die het spel van Errol Flynn uniek maakt.
De film werd in 1939 genomineerd voor een Oscar® voor de beste film, die werd niet gewonnen. Wel werden Oscars® uitgereikt voor beste art directie, beste film editing en beste filmmuziek. Die muziek was geschreven door Erich Wolgang Korngold (1897-1957), een Engelse klassieke componist. Korngold heeft van de filmmuziek van deze film nog een compilatie (symphonic suite) gemaakt, die heden ten dage soms nog bij een klassiek concert te horen is.
Alhoewel het verhaal van Robin Hood zich volledig in Engeland afspeelt, is de film in zijn geheel in Amerika opgenomen. Maar daar hadden ze gelukkig in California ook een Sherwood Forest. De film kent twee regisseurs, Michael Curtiz en William Keighly. Keighly is begonnen met het regisseren van de film, maar op aandrang van de producers heeft Curtiz het overgenomen. Zij vonden de actiescènes onder directie van Keighly te weinig impact hebben. The Adventures van Robin Hood is een echte, een pure film uit de oude tijd; een film zonder special effects en zonder computeranimaties. En dat maakt, tegen al het moderne geweld van tegenwoordig, dat Robin Hood een film is om van te genieten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur
Regio: 2
Jaar: 1938
Speelduur: 98 min
Verpakking: Duo DVD Digipack
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Weggelaten scènes
  • Audiocommentaar filmhistoricus Rudy Behlmer
  • Audio-only track
  • Documentaire ‘Het verhaal achter Robin Hood’
  • Klassieke cartoons
  • Documentaire ‘Glorious Technicolor’
  • Zeldzame homevideo’s van de set
  • Foto- en tekening galerijen
  • Warner Night at the Movies 1938

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in zijn originele ‘standard academy’ formaat van 1.33:1 op de DVD. Tot halverwege vorige eeuw was dit het gebruikelijke beeldformaat van de bioscoopfilm. Dit formaat kennen we tegenwoordig als het full frame formaat van 35 mm films, waarbij dus het hele negatiefvlak zichtbaar is gebleven. Besef dat dit een film uit 1938 is, dus we praten hier over materiaal dat 65 jaar oud is. Evenals bij de restauratie van Warner’s Singin’ in the Rain heeft Lowry Digital Images, het bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in digitale restauratie van films, een nieuwe high definition master gemaakt aan de hand van de drie kleurenstrips van het negatief. Het beeld is frame voor frame schoongemaakt en digitaal gerestaureerd. En als je nu naar het beeld kijkt, wordt je zeer aangenaam verrast. Het beeld is onvoorstelbaar mooi en kleurrijk. De kleuren doen soms wat overdreven aan, maar dat heeft te maken met het Technicolor filmprocédé. De prachtige decors en landschappen in de film worden wonderschoon weergegeven. Ook de scherpte van het beeld en de mate van detaillering zijn bijzonder goed te noemen, alhoewel het beeld soms ook wat soft aandoet. Soms bewust gedaan door de regisseur, maar soms ook als gevolg van de bewerkingen die het bronmateriaal heeft ondergaan. In het beeld zitten geen ongerechtigheden. Wel is licht wat beeldruis te zien, wat verder uitstekend weggewerkt is. Een restauratie van het beeld die ons respect verdient.
De film is uitstekend verdeeld in 29 chapterstops. De ondertiteling (wit) heeft een duidelijk lettertype en staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het oorspronkelijke mono geluid van de film is in Dolby Digital 1.0 (bitrate 192 kb/s) op de DVD gezet. Dit betekent dat al het geluid alleen maar uit de centerspeaker komt. Ook de geluidstrack is flink onderhanden genomen, resulterend in een uitstekende kwaliteit. Bij Warner heeft men ervoor gekozen om de soundtrack gewoon mono te laten en geen (onnatuurlijke) ‘upgrade’ naar een surroundmix te doen. Dat kunnen we zeker waarderen. De kwaliteit van de soundtrack is zeer goed. Geen spetter of kraakje is te horen. Alle stemmen zijn goed verstaanbaar. De prachtige muziek van componist Korngold heeft een redelijk frequentiebereik resulterend in een redelijk warm geluid. Uiteraard klinkt het allemaal wat ‘plat’ en heeft de soundtrack zo zijn beperkingen. Toch, met in achtneming van de leeftijd van de film, is dit een prima klinkende soundtrack.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes met achtergrondmuziek bij het hoofdmenu. Deze release is een 2-disc special edition uitgave, verpakt in een fraai vormgegeven double digipack verpakking, voorzien van een kartonnen slipcase. Deze set bevat een scala aan extra’s, allemaal een uitstekende toevoeging op de film. Alle extra’s zijn in 4x3 beeldformaat met DD2.0 geluid en natuurlijk Nederlands ondertiteld.

Op disc 1 staat, naast de hoofdfilm, het volgende extra materiaal:
Commentary by Author and Film Historian Rudy Behlmer. Een nieuw ingesproken commentaar door filmhistoricus Rudy Behlmer. Zonder ondertiteling.
Music-only track, de soundtrack met alleen de muziek van Erich Korngold, evenals de film in DD1.0 geluid.

Warner Night at the Movies, waarin Leonard Maltin uitlegt dat in 1938 een filmavondje meer was dan alleen de hoofdfilm bekijken. Het was echt een avondje uit. Aan de hand van enkele historische zwart/wit beelden, krijg je een idee van dit avondje bioscoop in 1938. Je krijgt te zien:
- de bioscooptrailer van Angels with Dirty Faces (3:22 miniuten), een film met James Cagney;
- Newsreel (1:23 minuten), stukje bioscoopjournaal;
- Freddie Rich and his Orchestra (11:07 minuten), een lekker swingend stukje concert;
- Katnip Kollege (7:26 minuten), een Warner Merrie Melodies tekenfilm;
- The Adventures of Robin Hood, onze hoofdfilm van de avond.
Leuk is de Play All optie, waarbij je het hele programma voorgeschoteld krijgt. Het avondje uit in 1938.

Onder Awards en Cast & Crew enkele tekstschermen met overzicht prijzen en overzicht van de belangrijkste betrokkenen bij de film.
Verder kun je nog genieten van de Original Theatrical Trailer (3:59 minuten) en de Re-release Theatrical Trailer (1:51 minuten).

Dan op naar disc 2 voor de overige extra’s. De meeste extra’s worden ingeleid of toegelicht door filmhistoricus Rudy Behlmer.

In Glorious Technicolor (60:07 minuten) vertelt Angela Lansbury over de evolutie van het technicolor filmprocédé. Een zeer uitgebreide documentaire met veel voorbeeldfragmenten. De documentaire is opgedeeld in 11 hoofdstukken.

Welcome to Sherwood: The Story of The Adventures of Robin Hood (55:45 minuten) is een nieuw opgenomen documentaire over het ontstaan van deze filmklassieker. Deze documentaire heeft 18 chapterstops.

Looney Tunes herbergt twee klassieke cartoons, te weten: Rabbit Hood (7:57 minuten) met Bugs Bunny en Robin Hood Daffy (6:42 minuten) met Daffy Duck.

Bij Short Films keuze uit twee korte klassieke filmpjes: Cavalcade of Archery (8:33 minuten) met Howard Hill en The Cruise of the Zaca (18:07 minuten) met Errol Flynn die de set van deze film bezoekt.

In Robin Hood Through the Ages (6:51 minuten) krijg je een overzicht van andere, oudere filmbewerkingen van Robin Hood.

A Journey to Sherwood Forest (13:18 minuten) is een collectie van homevideofragmenten die enkele cast- en crewleden op de set van Robin Hood hebben gemaakt.

From the Cutting Room bestaat uit twee keuzes:
- Outtakes (8:26 minuten), scènes die niet in de film zijn gekomen, ruw materiaal zonder geluid.
- Breakdowns of 1938 (12:47 minuten), ofwel het jaaroverzicht van de filmbloopers van Warner in 1938.

Splitting the Arrow Galleries herbergt zes vervolgkeuzen waarin zijn ondergebracht historische ontwerptekeningen (21 stuks), kostuumontwerpen (39 stuks), concepttekeningen (20 stuks), fotogalerij van de cast en crew (31 stuks) en promotiemateriaal (16 stuks).

Op de hoes wordt ook nog melding gemaakt van Oorstrelende audio-extra’s met een radioprogramma uit 1938 en een 78-toeren opname van Korngold’s muziek. Dit extra zijn we helaas niet op de schijf tegengekomen.

Conclusie

The Adventures of Robin Hood is één van Hollywoods bekendste klassiekers en zeker de film die veel mensen associëren met de acteur Eroll Flynn. Deze verfilming van Robin Hood is ongeëvenaard, waarin Flynn de rol neerzet met een kwinkslag. Deze film uit 1938 doet het zonder specials effect en andere met de computer aangepast beeld. Robin Hood is een prachtige ‘ouderwetse’ film met mooie, kleurrijke decors en kostuums.
Dankzij Lowry Digital Images is de film volledig gerestaureerd. De kwaliteit van beeld en geluid van deze 65 jaar oude film zijn indrukwekkend mooi. Het geluid is een goed klinkende monotrack. Warner heeft zich ingespannen om een keur van prima extra’s aan de film toe te voegen. De optie voor een avondje bioscoop in 1938 mag je zeker niet missen. Dit alles maakt deze release een bijzonder mooie uitgave die de echte filmliefhebber niet mag missen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

fredje-astaire  |  02-11-2004

:wink: voor een liefhebber van de grote klassieker heeft Warner echt wel een pracht van dvd op de markt gebracht , want om deze film deze gepaste opkuisbeurt te...
Lees meer >

zetmoon  |  08-09-2004

Het is geen kwestie van een voorkeur voor NTSC of PAL, maar het is net wat je gewend bent. Ik kijk al mijn hele leven naar een PAL TV, met PAL uitzendinge...
Lees meer >

Mark_vdH  |  07-09-2004

Het is geen kwestie van een voorkeur voor NTSC of PAL, maar het is net wat je gewend bent. Ik kijk al mijn hele leven naar een PAL TV, met PAL uitzendinge...
Lees meer >

zetmoon  |  07-09-2004

Ik heb onlangs gemaild met een van hun recencenten en hij gaf toe dat hij als amerikaan meer gewend was aan NTSC beeld en daarom soms PAL minder vond! H...
Lees meer >

Zoolander  |  06-09-2004

Ik vind de hype rondom deze film een beetje overdreven. Nergens op het internet heb ik een negatieve recensie gezien en ik heb deze DVD dan ook blind gekocht. W...
Lees meer >

hitch_fan  |  07-12-2003

Ik heb onlangs gemaild met een van hun recencenten en hij gaf toe dat hij als amerikaan meer gewend was aan NTSC beeld en daarom soms PAL minder vond! H...
Lees meer >

zetmoon  |  05-12-2003

Jammer alleen dat met Regio 1 NTSC het beeld zoveel minder is en een groot deel van de restauratie teniet gedaan wordt. Honderd beeldlijnen minder en 3:2 pu...
Lees meer >

hitch_fan  |  04-12-2003

Jammer alleen dat met Regio 1 NTSC het beeld zoveel minder is en een groot deel van de restauratie teniet gedaan wordt. Honderd beeldlijnen minder en 3:2 pu...
Lees meer >

zetmoon  |  04-12-2003

De DVD is inderdaad zeer goed, echter het beeld is niet zo schoon als dat van "Singin' in the rain". Dat kan natuurlijk ook liggen aan het feit dat Robin Hood...
Lees meer >

zetmoon  |  04-12-2003

Ik heb hem in de Warner legends box (met The Treasure of the Sierra madre en Yankee Doodle Dandy +bonus DVD) en daar staan de geluidsextra's wel op... Toch maar...
Lees meer >

Micoom  |  03-12-2003

Heb nu ook de meeste extra's bekeken, en ook deze zijn van erg goede kwaliteit. Deze film is 38 jaar ouder dan dat ik ben. :)
Lees meer >

Richard B.  |  02-12-2003

Damn, nu kan ik die andere nieuwe Warner-SE's van Casablanca (waar blijft die recentie?) en Singin in the Rain ook niet meer laten liggen... ;) Sterker nog...
Lees meer >

lodi  |  02-12-2003

Damn, nu kan ik die andere nieuwe Warner-SE's van Casablanca (waar blijft die recentie?) en Singin in the Rain ook niet meer laten liggen... ;) Sterker nog...
Lees meer >

Richard B.  |  01-12-2003

Ik heb hem gehaald en verdikkie wat een goeie release! Het had een Criterion kunnen zijn als er geen Warner op de box had gestaan: zo goed is de restauratie en ...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  29-11-2003

En ff off topic, sorry daarvoor, als klein jochie heb ik ooit op een zwart wit tv een film met Errol Flynn gezien in een oorlogsfilm. Speelde een rol als piloot...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:7
Extra's:10
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 155
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.