Aliens (CE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
05-12-2003

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Aliens (CE) (DVD)
Samenvatting

Na 57 jaar in de ruimte in hyperslaap te hebben rondgezweefd, wordt Ripley (Sigourney Weaver) door een bergingsschip gered. De Firma vindt haar verhaal over de Alien ongeloofwaardig. Op LV-426 blijken al 20 jaar zo’n 60 gezinnen te leven, die de planeet voorbereiden voor bewoning. Ripley wordt na een korte hoorzitting onder psychisch toezicht geplaatst en verliest haar vliegbewijs. Na enige tijd neemt Burke (Paul Reiser), een vertegenwoordiger van de Firma contact met Ripley op. Er worden geen levenstekens van LV-426 meer vernomen. Een groep mariniers wordt gestuurd om polshoogte te nemen, Ripley en Burke gaan mee. Eenmaal op LV-426 aangekomen, blijken alle gebouwen verlaten en lijkt er een veldslag te hebben plaatsgevonden. Het meisje Rebecca “Newt” (Carrie Henn) wordt als enige overlevende gevonden. Verder ontdekt Ripley het bewijs dat een Alien inderdaad aanwezig is. Als snel moet de groep een haast ongelijke strijd leveren tegen vele Aliens.

Commentaar

Zeven jaar na het sublieme Alien van Ridley Scott, maakte regisseur James Cameron het vervolg Aliens. In logische zin sluit dit vervolg prima aan bij de eerste film. Qua opzet en artistiek gezien zijn het twee totaal verschillende films. Cameron heeft met Aliens een prima sciencefiction actiespektakel neergezet, waar Ridley’s origineel het juist van de suspence moest hebben. En waar in Ridley’s origineel de Alien slechts ten dele en af en toe zichtbaar is, is in Aliens (de titel zegt het al) het aantal aliens niet te tellen en komen volledig in beeld.
Of je Aliens een goede film vindt, is afhankelijk van je verwachtingen. Zoals gezegd, Aliens is een totaal andere film dat Alien en in die zin niet met elkaar te vergelijken.
De muziek van de film werd nu verzorgd door James Horner, die een uitstekende soundtrack heeft afgeleverd. Uiteraard zijn we van Horner niet anders gewend, die bij uitstek garant staat voor een prima soundtrack. Wel heeft Horner voor Aliens ‘leentjebuur’ gespeeld bij zijn soundtracks voor Star Trek II en III. De wijze waarop de mariniers in Aliens de landing op LV-426 doen, heeft grote overeenkomsten met Starship Troopers van Paul Verhoeven. Naar verluid liet Cameron de acteurs ter voorbereiding de roman van Starship Troopers lezen.
Aan het einde van de film zit een countdown van 15 minuten in de film, waar deze countdown ook echt 15 minuten duurt. Evenals het origineel, kreeg ook Aliens in 1987 een Oscar® uitgereikt voor de special effects in zowel beeld als geluid.

Al in 1991 heeft regisseur James Cameron zich nog eens over de film gebogen en een Special Edition Cut (148:05 minuten) editie gemaakt, die ruim 17 minuten aan extra en verlengde scènes bevat. In de Alien Legacy Boxset, die 20th Century Fox in 1999 uitgebracht, was van Aliens alleen deze Special Edition Cut opgenomen. Nu, ruim vier jaar later gaat Fox in de herhaling met Aliens, waarbij beeld en geluid van de film tot in bijna perfecte staat zijn opgeknapt. En, wat belangrijker is, nu is ook de originele Theatrical Release (131:35 minuten) uit 1986 opgenomen. Beide versies zijn met de ‘seamless branching’ techniek op deze nieuwe uitgave geplaatst.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1986
Speelduur: 148 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626015314

Extra's

  • Audiocommentaar van o.m. regisseur James Cameron
  • 11 featurettes
  • 26 fotogalerijen
  • Studie vanuit verschillende camerastandpunten

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Beelformaat van deze Aliens film is 1.85:1 en uiteraard is het beeld op deze DVD anamorf. Ook over de beeldkwaliteit van Aliens geen klagen. Door de vele donkere beelden is ook het voor Aliens erg belangrijk dat het contrast en het zwartniveau erg goed zijn. Welnu, hiermee is gelukkig niets mis mee. Zwart is diepzwart en het detailniveau blijft te allen tijde zeer goed. Het beeld is scherp en gedetailleerd met een prima kleurbalans. Enig minpuntje is de licht aanwezige filmgrain, die zeker in de donkere scènes tot wat detailverlies leidt. Verder is het beeld vrij van ongerechtigheden.
Er is geen kwaliteitsverschil waarneembaar tussen de originele bioscoopversie van de film en de special edition cut. De originele bioscoopversie is opgedeeld in 32 chapterstops, de special edition cut heeft 44 chapterstops. Uiteraard is het een DVD-9 (dubbellaags), maar de laagwisseling is goed weggewerkt en niet of nauwelijks merkbaar. De ondertiteling (wit) heeft een net lettertype, maar had iets lager geplaatst kunnen worden.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in bij deze film alleen in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. Geen DTS track dus. Wel is er nog een Franstalige DD5.1 track (bitrate 384 kb/s). Ook het geluid is verder geperfectioneerd en klinkt erg goed. Alle speakers worden actief benut. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen, met name de mooie filmmuziek van James Horner heeft hier de nadruk liggen. De achterkanalen worden zeer actief in split-surround (stereo) gebruikt voor de vele special effects en uiteraard voor de omgevingsgeluiden. Ook de dynamiek van de soundtrack is zeer goed met een mooie diepe en nadrukkelijk aanwezige bas dankzij het LFE kanaal. Ook de detaillering van de soundtrack is prima. De dialogen blijven te allen tijde goed hoorbaar en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn filmgerelateerde röntgenanimaties en voorzien van achtergrondgeluid. De menu’s voor alle vier Alien films in de Alien Quadrilogy lijken erg op elkaar. Subtiele verschillen geven aan om welke film het gaat, zoals: een volgnummer; vijf symbolen met voor elke film en de bonusdisc een eigen symbool en een verschillende kleur van het menu. Het menu van Alien is blauw gekleurd. Alles is uiteraard Nederlands ondertiteld.
FOX heeft alles uit de kast getrokken om er een complete set van te maken, met een overvloed aan extra’s. De film Aliens met bijbehorende extra’s beslaan twee discs. Alles is uiteraard Nederlands ondertiteld.

Op disc 1 staan beide versies van de film met daarbij als extra’s:

Wanneer je kiest voor de Special Edition Cut (DC), krijg je eerst een korte Inleiding (0:32 minuten) door regisseur James Cameron, die aangeeft zelf voorkeur te hebben voor deze verlengde versie. Bij deze filmeditie kun je ook luisteren naar een Audio Commentary (DD2.0 – 96 kb/s), te vinden onder het Supplements menu. Het commentaar is nieuw opgenomen, waarbij je veel betrokkenen aan het woord hoort, waaronder natuurlijk Cameron zelf. Interessante track om te beluisteren en natuurlijk is het commentaar Nederlands ondertiteld.

Ook het noemen waard is de THX Optimizer, bestaande uit enkele tests voor beeld en geluid. Dit is de meest uitgebreide versie van de THX Optimizer die ik tot nu ben tegengekomen. Als je installatie nog niet is gekalibreerd, gebruiken zou ik zeggen.

Op Disc 2 met de titel Superior Firepower: The Making of Aliens staan de overige extra’s. Deze extra’s zijn gegroepeerd onder drie menukeuzen: Pre>production, Production en Post>production
Op het hoofdmenu van deze tweede disc heb je ook de keuzemogelijkheid Navigation Options, met als subkeuzen: Play All Featurettes, waarmee je 185 minuten onder de pannen bent, de keuze View All Artwork en View All Photos bevat een groot aantal foto’s en plaatjes.

Je kunt ook alles apart bekijken, met nog wat extra materiaal dat niet via bovenstaande keuzes te zien is. Het merendeel van de documentaires is nieuw opgenomen materiaal, waarin de geïnterviewden terugkijken op de verschillende aspecten van het maken van Aliens. Alle documentaires zijn in 4x3 beeldformaat, waarbij alle filmfragmenten 1.85:1 letterbox formaat hebben. Alle foto’s en tekeningen worden in een breedbeeldscherm gepresenteerd, maar worden desondanks te klein weergegeven.

Pre>Production

57 Years Later –Continuing the Story (11:04 minuten). James Cameron vertelt over de start van dit filmproject.
Original Treatment – By James Cameron, het complete filmscript van de originele versie (ongeveer 160 pagina’s).
Building Better Worlds – From Concept to Construction (13:31 minuten). Interviews met onder andere Ron Cobb en Syd Mead over het creatieve ontwerpproces.
The Art of Aliens – Conceptual Art Portfolio, bestaat uit een overzicht van concepttekeningen (ongeveer 46 stuks), met als onderverdeling drie keuzen; t.w. Gateway Station and Colony, Vehicles and Weapons en Aliens. Na de laatste (?) tekening kom je in het Navigation Menu uit, een klein foutje.
Previsualizations - Multi-angle Videomatics (3:16 minuten). Een scène waarbij je keuze hebt uit twee angles, de eerste alleen de videomatics opname en de tweede met zowel de videomatics als de definitieve opname. Naar keuze met audiocommentaar van Pat McClung.
Preparing for Battle - Casting and Characterization (17:05), gaat dieper in op de casting.
Cast Portrait Gallery – Photo Archive bestaat uit 75 foto’s van de cast.

Production

This Time It’s War - Pinewood Studios 1985 (19:43 minuten), waarin je wat conflicten op de set te zien krijgt. Vooral het verschil tussen de Amerikanen en de Engelsen is leuk.
Production Gallery – Photo Archive bestaat uit ruim 530 foto’s van Bob Penn, met een onderverdeling naar negen verschillende onderwerpen.
Continuity Polaroids zijn ongeveer 250 Polaroid foto’s van Diana Dill. Deze foto’s werden gemaakt als scènes niet achter elkaar worden gefilmd, om er dan voor te zorgen dat alle details consequent goed zijn.
The Risk Always Lives – Weapons and Action (15:16 minuten). Zoals de titel al zegt, meer informatie over de gebruikte wapens in de film.
Weapons and Vehicles – Photo Archive bestaat uit ongeveer 70 foto’s.
Bug Hunt - Creature Design (16:28 minuten), waarin James Cameron uitleg geeft over het ontwerpproces met als uitgangspunt minder horror en meer actie.
Beauty and the Bitch - Power Loader vs. Queen Alien (22:30 minuten), gaat vooral over het ontwerp van de Alien koningin.
Stan Winstons Workshop – Photo Archive, 60 foto’s van Aliens ontwerper Stan Winston.
Two Orphans - Sigourney Weaver and Carrie Henn (13:51 minuten), over de relatie tussen deze twee, die de laatst overgebleven op de set waren.

Post>Production

The Final Countdown – Music, Editing and Sound (15:34 minuten), behandelt de soundtrack van James Horner, waarin ook het conflict over tijdsgebrek naar voren komt.
The Power of Real Tech - Visual Effects (27:53 minuten), gaat dieper op de visuele effecten in.
Visual Effects Gallery – Photo Archive, ongeveer 250 foto’s waarop je de crew aan het werk ziet met de visuele effecten.
Aliens Unleashed - Reaction to the Film (11:41 minuten), over de diverse reacties op de film.
Film Finish & Release – Photo Archive, ongeveer 50 foto’s, verdeeld in drie onderwerpen, Music Recording, Premiere en Special Shoot.

En er is nog een Easter Eggs.

Conclusie

Aliens is James Cameron’s waardige sciencefiction actiespektakel als vervolg op de thriller Alien van Ridley Scott. Een totaal andere film dan Alien met veel actie, veel Aliens en fantastische special effects. Opnieuw moet Ellen Ripley de strijd aanbinden met de Aliens op de planeet LV-426, nu geholpen door commando’s.
Deze nieuwe uitgave van Aliens maakt onderdeel uit van de Alien Quadrilogy Boxset van FOX. De film is er als de originele bioscoopversie en als de in 1991 gemaakte special edition, die ongeveer 17 minuten langer is. Voor deze bijzondere release heeft FOX alles uit de kast gehaald om beeld en geluid optimale kwaliteit te geven, wat ook gelukt is. Op een tweede disc staat een schat aan extra materiaal, bestaande uit ongeveer drie uur documentaires en honderden foto’s en tekeningen.

Deze Collector’s Edition van Aliens is onderdeel van de Alien Quadrilogy Boxset en is niet los verkrijgbaar.

Laatste reacties

rkrijger  |  21-05-2006

De kwaliteit van het beeld IS zeker verprust dat is niet wat ik vind maar dat het zo is, sukkel. Welnee, idioot, het beeld is zoals de regisseur het bedoeld ...
Lees meer >

MatrixTom  |  20-05-2006

Bij mijn weten is het beeld van alle films in deze box herdaan, dus zou het toch beter moeten zijn he. Dat is ook te zien aan de bolletjes in de recentie he. ...
Lees meer >

Rob Lossett  |  07-10-2004

Heb de film in 1987 in de bios gezien. Was overdonderd door de geluidseffecten. Naar mijn weten de eerste film waar geluideffecten zo nadrukkelijk worden gebrui...
Lees meer >

martini  |  03-10-2004

Superfilm, dit blijft toch wel de beste van de hele cyclus.
Lees meer >

Hankster  |  15-08-2004

geweldige DVD-uitvoering :) net iets minder qua film dan deel 1, maar toch een schitterend vervolg. Toch raar; meestal betekend een heel ander team dan bij d...
Lees meer >

Surya  |  07-04-2004

Oh, ik dacht dat je over de film zelf bezig was... Trouwens, The Matrix ziet ook groen :P
Lees meer >

Dick van Drie  |  07-04-2004

JIJ vindt dat ze het verprutst hebben... De kwaliteit van het beeld IS zeker verprust dat is niet wat ik vind maar dat het zo is, sukkel. Het verschil tusse...
Lees meer >

Surya  |  07-04-2004

JIJ vindt dat ze het verprutst hebben...
Lees meer >

Dick van Drie  |  07-04-2004

Vette film, nix mis met beeld en geluid voor een film van 18 jaar oud :) Krijgt van mij een vette 10 :P Daarom geven we ook zo'n hoog waarderingscijfer van ...
Lees meer >

Chris W  |  07-04-2004

Vette film, nix mis met beeld en geluid voor een film van 18 jaar oud :) Krijgt van mij een vette 10 :P
Lees meer >

Surya  |  17-02-2004

Goede documentaires, alleen jammer dat Jim Cameron zo weinig aan het woord komt :(
Lees meer >

Frank  |  29-12-2003

Bovendien heeft deze versie als enige geen nieuw beeldmateriaal en hij heeft ook geen DTS track. Lijkt dus nogal op een 1 op 1 kopie.... De reden dat Aliens ...
Lees meer >

Pietje  |  08-12-2003

Bij mijn weten is het beeld van alle films in deze box herdaan, dus zou het toch beter moeten zijn he. Dat is ook te zien aan de bolletjes in de recentie he. ...
Lees meer >

Dick van Drie  |  08-12-2003

Bij mijn weten is het beeld van alle films in deze box herdaan, dus zou het toch beter moeten zijn he. Dat is ook te zien aan de bolletjes in de recentie he. I...
Lees meer >

Surya  |  07-12-2003

Bij mijn weten is het beeld van alle films in deze box herdaan, dus zou het toch beter moeten zijn he. Dat is ook te zien aan de bolletjes in de recentie he.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
4.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 127
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.