Alien Resurrection (CE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
05-12-2003

Totaalbeoordeling:

4.9
DVD

Alien Resurrection (CE) (DVD)
Samenvatting

200 jaar zijn verstreken na Ripley’s (Sigourney Weaver) dood. Wetenschappers van de United Systems Military (voorheen de Company) hebben aan boord van het ruimteschip Auriga met DNA technieken een kloon van Ripley kunnen maken. Onder leiding van generaal Perez (Dan Hedaya) proberen zij op deze wijze een kloon te krijgen van de Alien Queen die in Ripley aanwezig was. Deze Alien wordt door de Hedez gezien als het ultieme wapen. Zeven pogingen mislukken, maar bij Ripley nr. 8 slagen ze erin de Alien Queen uit Ripley te verwijderen.
Het kleine smokkelwaarvrachtschip The Betty landt ondertussen op Auriga. Hun vracht bestaat uit mensen die gekidnapt zijn tijdens hun cryo-slaap. Wat de crew van het schip niet weet, is dat deze mensen voor de bevruchting van de Alien eieren worden gebruikt. Terwijl de smokkelaars wachten op hun betaling, komen zij in contact met Ripley 8 en komen er al snel achter dat zij niet menselijk is. De wetenschappers denken arrogant dat de Aliens niet kunnen ontsnappen, maar paniek breekt uit als dit toch gebeurd. Een van de crewleden van The Betty is de androide Call (Winona Ryder). Om te overleven moeten Ripley en Call samenwerken. Er zal hen nog een grote onaangename verrassing te wachten staan.

Commentaar

De Alien saga kreeg zijn einde met de vierde Alien film: Alien Resurrection. De eerste Alien film van Ridley Scott mag een meesterwerk worden genoemd. Zelfs tot op de dag van vandaag is de spanning bij het kijken naar deze film voelbaar. Subtiel opgebouwd door slechts weinig van de Alien te laten zien. James Cameron maakte met Aliens vervolgens een spannend sciencefiction actiespektakel, waarin een groep commando’s de strijd aangaan met een heel leger Aliens. Vervolgens kwam Alien³ van regisseur David Fincher. Een productie die vanaf de eerste dag problemen gaf en waarbij het script diverse grote wijzigingen onderging. En dat toonde zich in een film die, alhoewel onderhoudend, niet het niveau haalde van de eerste twee films. Enkele bijzondere scènes daargelaten. Het was Sigourney Weaver’s wens om in Alien³ te overlijden, zij wou geen Ellen Ripley meer spelen. Maar het kan verkeren. Technisch gezien speelt ze in Alien Resurrection, van de Franse regisseur Jean=Pierre Jeunet, ook geen Ellen Ripley, maar een kloon van haar. Alien Resurrection is weinig subtiel en het verhaal is nog ongeloofwaardiger dan zijn voorgangers. Ook de plotgaten zijn talrijker. Het Alien beest wordt neergezet als een soort overdreven kwijlend monster. Dieptepunt is het einde van de film, dat ik hier omwille van het plot niet zal beschrijven.
Sigourney Weaver heeft Alien Resurrection in ieder geval geen windeieren gelegd. Alleen al haar salaris was hoger dan de totale kosten van het origineel Alien, dat toentertijd een budget van elf miljoen dollar had. Winona Ryder accepteerde de rol van Call nog voordat ze het script gelezen had. Oorspronkelijk hadden de producers Angelina Jolie op het oog voor deze rol. In een eerste script zou Ripley ontwaken uit hyperslaap, waarbij alles van Alien³ een nachtmerrie zou blijken te zijn. Uiteindelijk is voor de kloonversie gekozen. In de film zit een aardige verwijzing naar het origineel in. In Alien werd de computer aangesproken als Mother, in Alien Resurrection heet de computer op Auriga Father.

De Theatrical Release (104:22 minuten) is door 20th Century Fox in 1999 als onderdeel van de Alien Legacy Boxset uitgebracht. Regisseur Jean-Pierre Jeunet heeft voor de Quadrilogy release een verlengde Special Edition Cut (111:22 minuten) gemaakt. Jeunet geeft zelf aan dat het geen Director’s Cut is, omdat hij nog steeds tevreden is met het origineel. De verlengde scènes zitten vooral in het begin van de film. Zowel de Theatrical Release als de Special Edition Cut zijn met de ‘seamless branching’ techniek op deze nieuwe uitgave geplaatst.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1997
Speelduur: 111 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626015352

Extra's

  • Documentaire
  • Studie vanuit verschillende camerastandpunten
  • Audiocommentaar van o.m. regisseur Jean-Pierre Jeunet
  • 9 featurettes
  • 18 fotogalerijen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Ook Alien Resrurrection heeft een 2.35:1 beeldformaat dat anamorf op de DVD is gezet. En het zal geen verrassing zijn, dat ook nu de beeldkwaliteit uitstekend is. Ook in deze Alien film natuurlijk weer veel donkere beelden, waarbij contrast en zwartniveau beide prima in orde zijn. Het beeld is scherp en heeft een goed detailniveau en een prima kleurbalans. In de donkere scènes valt de licht aanwezige filmgrain enigszins op. Verder is het beeld vrij van ongerechtigheden.
Er is geen kwaliteitsverschil waarneembaar tussen de originele bioscoopversie van de film en de special edition cut. De originele bioscoopversie is opgedeeld in 28 chapterstops, de special edition cut heeft 32 chapterstops. Uiteraard is het een DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is goed weggewerkt, maar wel kort merkbaar. De ondertiteling (wit) heeft een net lettertype, maar had iets lager geplaatst kunnen worden.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat bij deze film in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) en in DTS 51. (bitrate 754 kb/s) op de DVD. De film is vrij recent en maakt goed gebruik van de mogelijkheden van een 5.1 surroundmix. Het geheel is een actieve surroundmix, waarbij alle speakers actief worden gebruikt. Toch ligt de nadruk van de mix enigszins op de voorste kanalen. Met name de muziek concentreert zich vooral op de frontspeakers, waarbij de achterspeakers voor het ruimtelijke karakter zorgen. Verder worden de achterkanalen in split-surround (stereo) gebruikt voor de vele special effects en uiteraard voor de omgevingsgeluiden. Het is een dynamische soundtrack met een mooie strakke en diepe bas dankzij het LFE kanaal. Ook de detaillering van de soundtrack is prima. De dialogen blijven te allen tijde goed hoorbaar en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker. Er is weinig verschil in kwaliteit tussen de DD en de DTS track. De DTS lijkt iets gedetailleerder en strakker te klinken.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn filmgerelateerde röntgenanimaties en voorzien van achtergrondgeluid. De menu’s voor alle vier Alien films in de Alien Quadrilogy lijken erg op elkaar. Subtiele verschillen geven aan om welke film het gaat, zoals: een volgnummer; vijf symbolen met voor elke film en de bonusdisc een eigen symbool en een verschillende kleur van het menu. Het menu van Alien Resurrection is geelbruin gekleurd. Alles is uiteraard Nederlands ondertiteld.

Op disc 1 staan beide versies van de film met daarbij als extra’s:

Wanneer je kiest voor de Special Edition Cut, krijg je een korte inleiding van regisseur Jean-Pierre Jeunet. Bij de Theatrical Release kun je luisteren naar een Audio Commentary (DD2.0 – 96 kb/s), te vinden onder het Supplements menu. Dit is een nieuw ingesproken commentaar waar je diverse betrokkenen, waaronder de regisseur, aan het woord hoort. Uiteraard is het commentaar Nederlands ondertiteld.

Ook het noemen waard is de THX Optimizer, bestaande uit enkele tests voor beeld en geluid. Dit is de meest uitgebreide versie van de THX Optimizer die ik tot nu ben tegengekomen. Als je installatie nog niet is gekalibreerd, gebruiken zou ik zeggen.

Op Disc 2 met de titel One Step Beyond: The Making of Alien Resurrection staan de overige extra’s. Net als bij de andere films zijn deze extra’s gegroepeerd onder drie menukeuzen: Pre>production, Production en Post>production
Op het hoofdmenu van deze tweede disc heb je ook de keuzemogelijkheid Navigation Options, met als subkeuzen: Play All Featurettes, waarmee je 180 minuten onder de pannen bent, de keuze View All Artwork en View All Photos bevat een groot aantal foto’s en plaatjes.

Je kunt ook alles apart bekijken, met nog wat extra materiaal dat niet via bovenstaande keuzes te zien is. Het merendeel van de documentaires is nieuw opgenomen materiaal, waarin de geïnterviewden terugkijken op de verschillende aspecten van het maken van Alien Resurrection. Alle documentaires zijn in 4x3 beeldformaat, waarbij alle filmfragmenten 2.35:1 letterbox formaat hebben. Alle foto’s en tekeningen worden in een breedbeeldscherm gepresenteerd, maar worden desondanks te klein weergegeven.

Pre>Production

From the Ashes – Reviving the Story (10:07 minuten), gaat dieper in op het verschil tussen deze Alien film en de voorgaande drie.
First Draft Screenplay – by Joss Wedon, het complete filmscript gepresenteerd in ongeveer 400 tekstschermen.
French Twist – Direction and Design (26:11 minuten). De Franse aanpak van deze Alien film.
Under the Skin – Casting and Characterization (12:48 minuten). Zoals de titel al zegt, de keuze van de acteurs.
Test Footage – Creatures and Costumes, zijn twee korte stukjes over de special effects van ADI, t.w.: Creature Test (9:53 minuten) en Hair, Make-up and Costume Ripley 8 (4:42 minuten).
The Mark Caro Portfolio – Character Designs, met een 20-tal foto’s van ontwerper Mar Caro.
The Art of Resurrection – Conceptual Art Portfolio, bestaat uit een overzicht van concepttekeningen (ongeveer 330 stuks), met een onderverdeling naar zeven onderwerpen.
Storyboards – Archive, de storyboard tekeningen, verdeeld naar acht onderwerpen. Totaal ongeveer 1040 tekeningen.
Previsualizations – Multi-Angle Rehearsels (2:52 minuten), enkele korte scènes waarin je kunt kiezen uit Storyboard, Video Rehearsel en Composite Screen with Final Film. Daarnaast kun je kiezen voor Rehearsel Audio en Film Audio.

Production

Death form Below – Fox Studios Los Angeles 1996 (31:39 minuten). Een making-of van de onderwater scènes.
In the Zone – The Basketball Scene (6:45 minuten). De scène waarin de crew van The Betty kennis maakt met Rilpley 8.
Production Gallery – Photo Archive bestaat uit ruim 365 productiefoto’s met een onderverdeling naar negen verschillende onderwerpen.
Unnatural Mutation – Creature Design (26:25 minuten), een nadere blik op het ontwerp van de Alien en bijbehorende special effects, met onder andere ontwerper Alec Gillis.
A.D.I.’s Workshop – Photo Archive. A.D.I betekent Amalgamated Dynamics Incorperated, het bedrijf van Alec Gillis en Tom Woodruff, verantwoordelijk voor het Alien ontwerp. Een impressie bestaande uit ongeveer 195 foto’s.

Post>Production

Genetic Composition – Music (13:12 minuten), John Frizzell over zijn soundtrack voor Alien Resurrection.
Virtual Aliens – Computer Generated Imagery (9:55 minuten), met informatie over de computer bij de realisatie van de visuele effecten.
A Matter of Scale – Miniature Photography (22:49 minuten), waarin je ziet dat niet alles zo groot is als het lijkt.
Visual Effects – Photo Archive, nog zo’n 170 foto’s.
Critical Juncture - Reaction to the Film (14:30 minuten), de cast en crew geeft hun reactie op de film.
Special Shoot – Promotional Photo Archive. Een 40-tal promotiefoto’s.

En er is nog een Easter Eggs.

Conclusie

Alien Resurrection is (voorlopig) de laatste film van de Alien Saga. Wat begon met het meesterwerk van Ridley Scott, stelt in deze Alien Resurrection toch teleur. Sigourney Weaver wederom in de rol van Ripley, maar nu in de vorm van een kloon van zichzelf. Door het klonen heeft zij ook iets van de Alien meegekregen, waardoor een vreemde relatie tussen haar en de Alien ontstaat. Het einde van de film is een teleurstelling.
De Franse regisseur Jean-Pierre Jeunet gaf aan nog steeds tevreden te zijn met zijn versie van de film. Desalniettemin is ook van deze film een special edition cut gemaakt, waarbij de regisseur benadrukt dat het geen director’s cut is. Met enkele minuten meer beeldmateriaal zitten de subtiele verschillen vooral in het eerste deel van de film.
Deze nieuwe uitgave van Alien Resurrection maakt onderdeel uit van de Alien Quadrilogy Boxset van FOX. Ook bij deze release zijn beeld en geluid uitstekend. Op een tweede disc staat een schat aan extra materiaal, bestaande uit ongeveer drie uur documentaires en honderden foto’s en tekeningen.

Deze Collector’s Edition van Alien Resurrection is onderdeel van de Alien Quadrilogy Boxset en is niet los verkrijgbaar.

Laatste reacties

Roy Langeveld  |  05-12-2005

Het was misschien wel beter geweest als Giger 'm ontworpen had, maar die wilde geloof ik al sinds Alien 3 niet meer meewerken. Maar toch, dit monster moet een k...
Lees meer >

Richard B.  |  01-12-2005

Ik heb nooit goed begrepen waarom iedereen dat einde zo slecht vond. Die Newborn, tja, het is een lelijk ding, maar als je een Alien kruist met een mens verwach...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  01-12-2005

Ik heb nooit goed begrepen waarom iedereen dat einde zo slecht vond. Die Newborn, tja, het is een lelijk ding, maar als je een Alien kruist met een mens verwach...
Lees meer >

superman  |  26-11-2005

Het einde vond ik juist een toetje na het hoofdgerecht :P
Lees meer >

Marc T.  |  26-11-2005

Zou er ooit een 5e deel komen ? Ik vind Resurrection een vermakelijke popcorn film en het einde is wat mij betreft ook goed. Geen probleem mee.
Lees meer >

Ron-G  |  25-11-2005

Ik heb nooit goed begrepen waarom iedereen dat einde zo slecht vond. Die Newborn, tja, het is een lelijk ding, maar als je een Alien kruist met een mens verwach...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  23-11-2005

Ik heb nooit goed begrepen waarom iedereen dat einde zo slecht vond. Die Newborn, tja, het is een lelijk ding, maar als je een Alien kruist met een mens verwach...
Lees meer >

Hankster  |  23-11-2005

De eerste 3 vormen een mooie trilogy, maar A:R is één van Hollywoods' grootste wanproducten .. :roll: Het punt is juist dat het juist géén Hollywoodfilm is, ma...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  21-11-2005

De eerste 3 vormen een mooie trilogy, maar A:R is één van Hollywoods' grootste wanproducten .. :roll: Het punt is juist dat het juist géén Hollywoodfilm is, ma...
Lees meer >

Richard B.  |  20-11-2005

Net zoals de voorgaande 2 vervolgdelen is ook Resurrection een heel waardevolle, echt onderscheidende uitbereiding van het Alien-verhaal. Alien was oorspronkeli...
Lees meer >

rkrijger  |  03-08-2005

Voor een topper moet een DVD minimaal vier en een half bolletje scoren voor beeld, geluid en extra's. De inhoud van de films telt niet mee. En dit is ook ter...
Lees meer >

rkrijger  |  03-08-2005

Onlangs gewonnen op de dvd.nl veiling... Ben benieuwd!
Lees meer >

Jurgen V  |  26-04-2005

Ghe he ik weet nog goed toen ik deze voor het eerst zag, toen dacht ik 'wat vind men hier nou slecht aan' en toen kwam het einde, tjah toen begreep ik het opeen...
Lees meer >

The Pryde  |  26-04-2005

Ik zit nu op mijn werk en wil graag het volgende weten: Klopt het dat er in dit deel een nederlander meespeelt?
Lees meer >

steven van dijk  |  12-02-2005

Deel 4 inderdaad de minste van de vier, wat voor mij een afknapper was aan het einde dat de alien menselijke vormen aan nam, jammer maar helaas ondanks dat er g...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:10
3.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 98
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.