Trainspotting (DE)

Recensent:
Alexander de Mol
15-12-2003

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Trainspotting (DE) (DVD)
Samenvatting

Trainspotting vertelt het verhaal van de werkloze Mark Renton (Ewan McGregor) die samen met zijn zogenaamde vrienden het alledaagse leven in Edinburgh kleur probeert te geven. Hun leven bestaat voornamelijk uit bier drinken, uitgaan, drugs en voetballen. Dat is hun manier om de jaren \'90 door te komen. Door verschillende gebeurtenissen besluit Mark te kiezen voor een nieuw leven dat hij los van zijn verleden op wil bouwen in Londen. Als één van zijn vroegere vrienden, Begbie (Robert Carlyle), in Edinburgh in moeilijkheden komt, zoekt hij onderdak bij Mark. Wanneer ook de anderen naar Londen komen, lijkt Mark onder de druk van zijn Schotse vriendenclub al snel zijn oude levensgewoontes weer op te pakken. Toch blijft hij zich afvragen of hij dit soort leven wel wil? \"Do I really want to choose life?\"

Commentaar

De Benelux DVD release van de ‘Definitive Edition’ van Trainspotting is nu eindelijk, na enkele malen te zijn uitgesteld, verkrijgbaar.
Trainspotting valt zonder twijfel te beschouwen als één van de belangrijkste Britse films uit de 90-er jaren van de vorige eeuw. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Irvine Welsh, die zelf ook nog even in de film aanwezig is.
De film wordt vanaf minuut één in je aderen gespoten en blijft tot aan het eind onderhuids. De stijlvolle cinematografie en het sterke acteerwerk van met name Ewan McGregor in de rol van Mark Renton en Robert Carlyle als de uiterst gewelddadige neuroot Begbie tillen de low budget film (Trainspotting werd voor slechts $ 3,5 mln. gemaakt!) naar een hoog niveau. De sublieme soundtrack met muziek van onder andere Underworld en Iggy Pop zorgt vervolgens voor de spreekwoordelijke slagroom op de taart van deze spraakmakende cultfilm.
De verpakking is passend stijlvol. De keepcase is geplaatst in een kartonnen slipcase en deze bevat een booklet met index en twee pagina’s tellend essay van Irvine Welsh. Het openklappen van het booklet resulteert in een A3 formaat poster van de ‘Definitive Edition’.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1996
Speelduur: 90 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 0044004780025

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Trailers
  • Interviews
  • Audiocommentaar
  • Cast & Crew biografieën
  • Gallery
  • Uiterlijk van de film
  • Geluid van de film
  • Achter de naald - feature
  • Cannes interviews
  • Making of Trainspotting

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld heeft een verhouding van ongeveer 1.85:1. Volgens IMDB.com is het originele aspect ratio 1.66:1. De in 1998 door Polygram op DVD uitgegeven versie werd gepresenteerd in een 1.78:1 verhouding. De nieuwe transfer is over het algemeen beschouwd van een goede kwaliteit. De Polygram release bood tevens de mogelijkheid om een full-frame (1.33:1) versie te bekijken. De scherpte is overwegend prima, zonder dat hierbij een overdreven mate van kunstmatige verscherping (edge-enhancement) is toegepast. De hoeveelheid beeldruis is verminderd ten opzichte van de eerste release. Soms is lichte ‘filmgrain’ waarneembaar, dit neemt echter geen storende vormen aan. Neigden de kleuren bij de eerste release (screenshot 2) iets naar bruin, bij deze nieuwe release (screenshot 1) oogt het wat meer blauwgrijzig. Het contrastniveau is daarbij iets opgeschroefd waardoor de helderheid is toegenomen. Gelukkig is dit niet al te dramatisch doorgevoerd zodat het deprimerende en uitzichtloze karakter van de drugsscene gehandhaafd blijft. Het zwartniveau en schaduwdetail zijn daarnaast ook aspecten die erop vooruit zijn gegaan. Er zijn echter nog wel enkele onvolkomenheden op te merken. Hier en daar komen er wat filmspots tevoorschijn en is beperkte ‘aliasing’ aanwezig. De Nederlandstalige ondertiteling is over het algemeen prettig leesbaar. Op momenten dat ook de Engelstaligen worden geconfronteerd met (tijdelijke) ondertiteling is de plaatsing echter wat ongelukkig. De ondertiteling wordt namelijk over de originele, ingebrande ondertiteling heen geplaatst (zie screenshot 3). Universal had er beter aan gedaan om in dit geval de Nederlandstalige ondertiteling boven in het frame te plaatsen. Trainspotting staat met een nette beeldkwaliteit op deze ‘Definitive Edition’ DVD.

Geluidskwaliteit

Iggy Pop’s Lust for life schalt tijdens de openingsscène op een prettige manier de de huiskamer in en zet letterlijk en figuurlijk de toon. De soundtrack heeft een natuurlijke klank waarbij met name de muziek een brede stereospreiding demonstreert. Zowel de DTS track (754 kbit/s) als de Dolby Digital 5.1 track (384 kbit/s) kenmerken zich daarnaast onder andere door helder klinkende, goed verstaanbare dialogen die zich netjes concentreren rond de centerspeaker. De achterkanalen en het LFE-kanaal worden niet heel frequent aangesproken. Er zitten, zoals valt te verwachten van een dergelijke film, niet schokkend veel surround effecten in. De focus ligt vooral op de frontkanalen. Ook bevat de DVD een Franstalige Dolby Digital en DTS track. Hierdoor worden we waarschijnlijk ‘afgescheept’ met een gehalveerde DTS audiobitrate ten opzichte van onder andere de UK release van Trainspotting – The Definitive Edition. Saillant detail is verder dat de oude release een Dolby Digital 5.1 track bevat met een bitrate van 448 kbit/s en dat de nieuwe versie het moet doen met een bitrate van 384 kbit/s. Jammer, maar niet onoverkomelijk. Beide Engelstalige soundtracks presteren desalniettemin naar tevredenheid.

Extra's

De 16:9 menuschermen zijn keurig geanimeerd en voorzien van achtergrondmuziek. De DVD bevat een behoorlijk aantal boeiende extra’s. Bij de extra’s is er de keuze uit:

Disc 1

Audiocommentaar
Een uitstekende commentaartrack waarin Ewan McGregor onder andere regisseur Danny Boyle, producer Andrew McDonald en scriptschrijver John Hodge aan het woord laat. Het commentaar is samengesteld uit diverse interviews dat echter zeer zorgvuldig aan de scenes is gekoppeld. Zeker de moeite van het beluisteren waard.

Verwijderde scènes
- Scene 24: Sick Boy en Renton praten over James Bond en over het afkicken van Renton. (0:56 min)
- Scene 31: Een langere uitgave van het sollicitatiegesprek van Spud. (0:35 min)
- Scene 32: Renton tijdens een sollicitatiegesprek. (1:24 min)
- Scenes 73 en 110: Diane ontdekt dat Renton, Sick Boy en Spud winkeldiefstallen plegen om hun heroïneverslaving te bekostigen. (0:58 min)
- Scene 142: Renton bezoekt Swanny in het ziekenhuis nadat diens been is geamputeerd. (1:23 min)
- Scene 143: Renton en Sick Boy praten in het park over Sick Boy zijn toekomstplannen. (2:25 min)
- Scene 188: Diane deelt Renton mee dat ze al een vriendje heeft. (1:18 min)
- Scene 191: Swanny bedelt op het busstation, terwijl de vrienden zich opmaken voor de reis naar Londen om de drugsdeal tot een goed einde te brengen. (0:55 min)
- Montage scene - Spud en Tommy filosoferen over een nieuw leven in Australie.
Alle verwijderde scènes zijn te voorzien van optioneel audiocommentaar.

Disc 2

Terugblik

- Uiterlijk van de film
Look of the film – Then (4:03 min)
Interview met productie ontwerper Kave Quinn over het ontwerp/de stijl van de film. Gemaakt tijdens de opnamen van Trainspotting in 1995.

Look of the film – Now (3:06 min)
Enkele fragmenten uit interviews daterend van februari 2003 met regisseur Danny Boyle, producer Andrew McDonald en scriptschrijver John Hodge.

- Geluid van de film
Sound of the film – Then (7:42 min)
Interviews met Danny Boyle en Andrew McDonald opgenomen in 1995 in de Shepperton Studios tijdens het nabewerken van het filmgeluid. De heren benadrukken de belangrijke rol die passende muziek in de film speelt.

Sound of the film – Now (4:52 min)
Enkele fragmenten uit interviews daterend van februari 2003 met regisseur Boyle, producer McDonald en scriptschrijver Hodge die voornamelijk verhandelen over de belangrijke rol die de briljante soundtrack inneemt ten aanzien van het succes van de film. Uiteraard komt de cruciale rol van het muzikale slotakkoord van de film, Born Slippy van Underworld, ter sprake. Is het succes van Trainspotting mede te wijten aan Born Slippy of vice versa? De waarheid ligt volgens producent McDonald ergens in het midden.

- Interviews
Irvine Welsh geeft aan dat hij indertijd erg werd verrast door de publicatie van zijn boek. Dat er vervolgens een toneelstuk en een heuse bioscoopfilm van werden gemaakt was een nog grotere verrassing. De beeldkwaliteit van dit interview laat vanwege het gebruik van een Hi-8 camera wat te wensen over. (4:38 min)
Voormalig dokter John Hodge merkt onder andere op dat zijn ervaring als medisch deskundige hem bij zijn latere professie, het scriptschrijven, nog wel eens van pas is gekomen. (7:59 min)
Danny Boyle licht nog eens uitgebreid allerlei aspecten van de film, van het boek tot aan de cast, toe. (14:33 min). Tot slot praat Andrew MacDonald over de impact die de film had op de Britse filmindustrie. (10:33 min)

- Achter de naald
Danny Boyle geeft commentaar op de totstandkoming van de scène waarin Renton zich inspuit met heroïne. Deze was in de eerste (video)release door de BBFC eruit geknipt. Op deze uncut DVD release is deze scène natuurlijk wel aanwezig (zie screenshot 4). Dit item is op 3 manieren (angles) te bekijken. (6:24 min)

Cannes
Interviews afgenomen tijdens het filmfestival van Cannes in 1996. Zo krijgen we van Martin Landau (0:55 min), Noel Gallagher (2:12 min), Damon Albarn (1:05 min) en Ewan McGregor (0:47 min) kort te horen wat ze zo speciaal aan Trainspotting vinden.
Daarnaast staat er een korte impressie van het feest, getiteld Cannes Snapshot, dat tijdens het filmfestival ter ere van Trainspotting werd gehouden.

Trailers
Teaser trailer (1:12 min) - Deze teaser bevat materiaal, Renton door zijn ‘vrienden’ vastgebonden op een spoorrails, dat niet te zien is in de film. Beeldformaat is 1.33:1 (4:3) en de trailer is voorzien van DD2.0 geluid (192 kbit/s).
Theatrical trailer (2:02 min) - De originele bioscooptrailer die helaas voorzien is van irritante piepjes op momenten dat er wat grovere taal wordt gebezigd. De technische specificaties zijn gelijk aan de teaser trailer.

Making of Trainspotting (9:29 min)
Een aardige documentaire met aandacht voor het verhaal en de karakters uit de film. Hierin komen wederom onder andere de regisseur, producer en belangrijkste castleden aan het woord. De korte interviews worden afgewisseld met (weliswaar wat donkere) beelden uit de film.

Cast & crew biografieën
Een standaard biografieënopsomming van de belangrijkste leden van de cast en crew.

Gallery (5:06 min)
Op de klanken van Sleeper’s Atomic (een cover van het aloude Blondie nummer) worden er tientallen foto’s (Polaroid style) getoond die op en naast de set zijn gemaakt.

Conclusie

In Trainspotting krijgen we te maken met Mark Renton, een werkloze wiens leven vooral bestaat uit bier drinken, uitgaan, drugs en voetballen. Renton neemt voor zichzelf het besluit om zich los te maken van dit wereldje. Het wordt hem alleen niet echt gemakkelijk gemaakt. Want als zijn vrienden hem komen opzoeken dreigt hij zijn oude gewoontes weer op te pakken.
De kwaliteit van het beeld is verbeterd, doch zeker niet tot in perfectie. Het grootste verschil ten opzichte van de eerste DVD release zit hem in de aanpassing van het contrast en het kleurenschema. Op het gebied van geluid worden we verwend door de aanwezigheid van een DTS track. Het Dolby 5.1 spoor doet echter niet al te veel onder.
Voorts bevat de 2 disc set een behoorlijke dosis (geen overdosis…) redelijk informatieve, boeiende extra’s waarin de nadruk vooral is gelegd op interviews met de belangrijke crewleden. Ook de commentaartrack is zeker de moeite waard.
Trainspotting is een ijzersterke film, met een heerlijke soundtrack, die je minstens een keer gezien moet hebben. Met deze zogenaamde ‘Definitive, uncut filmmaker’s edition’ krijgt de film nu eindelijk de DVD release die deze gelauwerde cultfilm verdient. Mocht je de film onverhoopt nog niet gezien hebben dan is deze prima release een uitstekend argument.

Laatste reacties

Yannick M.J.  |  12-09-2006

Ik vind dit een beetje het Britse antwoord op Goodfellas, maar dan wel eentje waarvoor het onderste uit de kan is gehaald. Het camerawerk, het gebruik van popmu...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  20-04-2006

Heerlijke ''rauwe'' en een van de beste Engelse cultfilms uit de jaren 90. Het oogt allemaal realistisch en word ondersteund door de nodige humor. De muziek i...
Lees meer >

Caledonians  |  20-02-2006

Coole film! Afgelopen weekend weer eens sinds lange tijd gezien. Goede muziek ook in de film.
Lees meer >

Sander V.  |  30-01-2006

Het zou nu inmiddels afgelopen moeten zijn...Dan is het goed :wink: Thnx.
Lees meer >

rkrijger  |  30-01-2006

Het zou nu inmiddels afgelopen moeten zijn...
Lees meer >

Sander V.  |  30-01-2006

Zit de Nederlandse ondertiteling constant over de Engelse heen of is dit maar even?
Lees meer >

rkrijger  |  22-09-2005

Dit vind ik echt een superfilm. Na deze film gezien te hebben haal je het inderdaad wel uit je hoofd ooit met drugs te beginnen! Overigens hadden de acteurs ...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  21-09-2005

Dit vind ik echt een superfilm. Na deze film gezien te hebben haal je het inderdaad wel uit je hoofd ooit met drugs te beginnen!
Lees meer >

Gi1337  |  21-09-2005

Dit is inderdaad een film (net als Requim for a Dream) die elk weekend aan je kinderen moet laten zien. Dan halen ze het wel hun hoofd :lol:
Lees meer >

rkrijger  |  21-09-2005

Goeie film, maar zal niet iedereen aanspreken. Mij wel.
Lees meer >

Marc1978  |  11-08-2005

Wat een waanzinnig goede film ! (die ik gisteren voor het eerst op deze dvd heb bekeken) Erg indrukwekkend en zo zie je maar om nooit aan dat spul te beginne...
Lees meer >

Alexander de Mol  |  10-06-2005

Ik wil niet WEER over de kwalificatie belachelijk beginnen, maar ik ben het helemaal met je eens. De motivatie van sommigen (hoewel dit er wel meer dan sommigen...
Lees meer >

Richard B.  |  09-06-2005

Ik wil niet WEER over cijfers beginnen maar is 2,69 niet een beetje laag voor deze release? :roll:
Lees meer >

Hankster  |  09-06-2005

vandaag gekocht voor 12 euro (vergelijk eens met het eerste bericht :P) 3x gezien en het blijft een fantastische film. Van het weekend maar allebei de schijfj...
Lees meer >

Diddledidoo  |  21-03-2005

Hmmm, 'definitive', houdt dit automatisch in dat ik iemand kan aanklagen wanneer er toch een nieuwe versie op de markt komt, of dat ik die nieuwe versie dan gra...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Drugs Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
3.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 168
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.