West Side Story (SE)

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

West Side Story (SE) (DVD)
Samenvatting

In het Manhattan (New York) eind jaren ‘50 liggen twee rivaliserende groepen jeugd voortdurend met elkaar in de clinch. Het zijn de Amerikanen van de Jets, onder leiding van Riff (Russ Tamblyn) en de Puertoricaanse immigranten van de Sharks, onder leiding van Bernardo (George Chakiris).
Er wordt een dansavond gehouden. Riff wil deze avond gebruiken om de Sharks een ‘poepie’ te laten ruiken. Hij nodigt ook Tony (Richard Beymer) uit. Tony was lid van de Jets, maar heeft nu een baan. Bernardo neemt zijn, net in Amerika aangekomen, zuster Maria (Natalie Wood) en zijn liefje Anita (Rita Moreno) mee. Op deze avond is het liefde op het eerste gezicht tussen Tony en Maria. Maar het is een schijnbaar onmogelijke liefde.
Een avond later dagen de Sharks en de Jets elkaar uit voor een gevecht. Door tussenkomst van Tony zal het een eerlijk man tegen man gevecht worden. Maria vraagt Tony dit gevecht te voorkomen. Als Tony dit probeert, loopt het gevecht volledig uit de hand. De liefde van Tony en Maria komt daarmee wel heel zwaar onder druk te staan en ontwikkelt zich dramatisch.

Commentaar

West Side Story is een van de bekendste musicals van de afgelopen eeuw. Het is een moderne versie van het Romeo en Julia verhaal van Shakespeare, in deze musical gesitueerd in de achterbuurt van New York in de jaren ’50. De liedjes als Maria, America, Somewhere en Tonight, met teksten van Stephen Sondheim en muziek van componist / dirigent Leonard Bernstein zijn wereldberoemd geworden.
West Side Story was oorspronkelijk een theaterproductie die in 1957 zeer succesvol in première ging. In 1961 hebben Jerome Robbins (ook verantwoordelijk voor de choreografie) en Robert Wise er een filmversie van gemaakt. Voor de film heeft Leonard Bernstein nog extra muziek toegevoegd. De film was 1961 de op een na succesvolste film in Amerika (na Disney’s 101 Dalmatiërs) en heeft 77 weken onafgebroken gedraaid.
De film won in 1962 maar liefst 10 Oscars®, waaronder voor de Beste Film, beste Regie en Musical Song. De muziek won ook nog een Golden Globe®. Zowel Rita Moreno als George Chakiris ontvingen een Oscar® en een Golden Globe voor de beste bijrol.

In 1999 bracht MGM deze wereldberoemde film uit op DVD. Voor die release was het beeld volledig gerestaureerd, waarbij gebruik was gemaakt van het originele 65 mm beeldmateriaal. Ook de soundtrack was volledig opgeknapt en opnieuw gemixt in 5.1 surround. Resultaat was een release met uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Alleen op het gebied van de extra’s stelde deze release toen teleur.
MGM gaat nu in de herhaling met een Special Edition uitgave, die onderwerp is van deze bespreking. Op het gebied van het beeld en het geluid zien we geen verandering met de eerdere release, die daarmee al hoge ogen gooide. Wel zijn de verschillende nasynchronisaties nu ook opgewaardeerd naar DD5.1, maar daar hebben wij natuurlijk niet zoveel aan. Wat nieuw(s) is, is dat de Original Intermission Walk In Music (1½ minuut), die origineel halverwege de film zat, nu teruggeplaatst is in de film. Deze intermissie is een soort pauze halverwege de film, net voor het liedje I Feel Pretty. Je hebt de keuze de film te bekijken met of zonder deze intermissie, maar wees gewaarschuwd want het volume van de muziek van de intermissie is beduidend luider. Daarnaast bevat deze Special Edition uitgave nog een tweede disc met enkele uitstekende extra’s.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziekfilm
Regio: 2
Jaar: 1961
Speelduur: 148 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.20:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: 7321931223935

Extra's

  • Storyboards
  • Trailers
  • Documentaire
  • Fotogalerij

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke beeldformaat van de film is 2.20:1 en dit is ook het beeldformaat zoals de film anamorf op de DVD staat. Al bij de release in 1999 is de film nieuw geremasterd met behulp van het oorspronkelijke 65 mm negatiefmateriaal. Onze conclusie toen was dat de beeldkwaliteit uitstekend is, helemaal als je bedenkt dat de film al 40 jaar oud is. We schreven: De kleuren zijn bijzonder mooi en vol van kleur. Het contrast is uitstekend te noemen met een prima zwartniveau. Ook de scherpte en detaillering zijn prima. Heel af en toe zijn in het beeld kleine beschadigingen van de filmprint zichtbaar (witte vlekjes) en een paar keer is ‘aliasing’ zichtbaar. Maar dat is slechts zeer incidenteel, het beeld is gewoon uitstekend.
De tracklisting van de film is wel veranderd, deze was 36 tracks en is nu 32 tracks geworden. De laagwisseling is, nauwelijks merkbaar, netjes tussen twee scènes in geplaatst. De ondertiteling (wit) is duidelijk, maar is vrij hoog geplaatst (in het zichtbare filmgedeelte). De liedteksten zijn ook vertaald, prima!

Geluidskwaliteit

Evenals het beeld, is de geluidskwaliteit ook ongewijzigd gebleven. We horen tenminste geen verschil met de eerdere uitgave. Deze soundtrack is afkomstig van de 70 mm 6-track en is voor de vorige release al geremasterd naar een Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) surroundtrack. Over deze track schreven we: De film bestaat voornamelijk uit muziek en songs, en deze klinken uitstekend. Prima en gedetailleerd in het hoog, rijk en vol in het middengebied en het laag. De soundtrack concentreert zich voornamelijk op de 3 frontspeakers, de achterkanalen worden goed gebruikt om de soundtrack een ruimtelijke sfeer te geven. De verdere filmgeluiden komen meestal uit de centerspeaker met heel incidenteel gebruik van de achterkanalen. De soundtrack is volledig vrij van ruis en heeft een prima dynamiek. De gezongen en gesproken teksten komen uit de centerspeaker (soms ook uit de andere frontspeakers) en zijn prima te verstaan.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. Deze uitgave bestaat uit twee discs, waarbij alle extra’s op de tweede disc zijn geplaatst. Deze extra’s worden gepresenteerd in 1.78:1 anamorf breedbeeldformaat met DD2.0 (224 kb/s) geluid en natuurlijk Nederlands ondertiteld.

West Side Memories (56 minuten).
Alleen al deze documentaire maakt deze release de moeite waard. In deze nieuw opgenomen documentaire wordt veel (achtergrond)informatie over de film gegeven. Aan de hand van de nieuw opgenomen interviewfragmenten met toenmalige betrokkenen wordt uitgebreid stilgestaan bij alle aspecten van de realisatie van de film. Met veel zwart/wit foto’s, enkele homevideo fragmenten en natuurlijk genoeg filmfragmenten. Zeer de moeite waard!

Production Design & Storyboard
Met drie vervolgkeuzen:
- Montage (5 minuten), hier zie je afwisselend een storyboard tekening met daarna het (korte) filmfragment.
- Production Design Gallery (1 minuut), bestaat uit 11 concepttekeningen en storyboards.
- Storyboard Gallery (6 minuten), bestaat uit 84 storyboard tekeningen die automatisch wisselen.

Behind the scenes
Hier wederom (tien) vervolgkeuzen, elk bestaande uit een aantal zwart/wit foto’s. In totaal kun je hier ongeveer 120 foto’s bekijken.

Trailers
Met keuze uit:
- Animated (2 minuten), trailer die bestaat uit de animaties van de openingsscène van de film.
- Academy Award Winning (4 minuten)
- Original (~4 minuten).
- Original Theatrical (4 minuten).
Alle trailers hebben letterbox breedbeeldformaat.

Conclusie

Tja, wat moet je van West Side Story nog zeggen. De film is een klassieker onder de musicals en is prachtig. Heerlijke muziek van Leonard Bernstein en een prachtig spelende Natalie Wood.
De eerdere release had al een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit waardoor je echt maximaal van de film kunt genieten. Dat is bij deze re-release niet gewijzigd. Wel is in de film optioneel een kort extra fragment tussengevoegd, de Original Intermission Walk In Music. Extra’s? Waar de eerdere release in tekort schoot, wordt met deze re-release veel goed gemaakt. Met name de prima documentaire over West Side Story is zeer de moeite waard. Verder nog een groot aantal foto’s en tekeningen en enkele trailers.
Heb je de film al en heb je weinig of geen interesse in extra’s, dan biedt deze re-release je eigenlijk weinig nieuws omdat beeld- en geluidskwaliteit onveranderd goed zijn gebleven. Voor liefhebbers van deze film zal de nieuwe Special Edition uitgave zeker de moeite waard zijn, omwille van de originele intermission en de uitstekende documentaire.

Laatste reacties

Richard B.  |  22-08-2006

Misschien wel de laatste echt grote en zeker de laatste echt succesvolle musical. Echt alles klopt aan deze film. De muziek is subliem en de choreografie is bet...
Lees meer >

Frank  |  13-03-2004

klein vraagje: waar zit die intermission? ik heb ze niet gevonden op mijn dvd. Nu ga ik er niet wakker van liggen, maar toch... De Intermission begint na 1 ...
Lees meer >

Koen Verheyden  |  13-03-2004

klein vraagje: waar zit die intermission? ik heb ze niet gevonden op mijn dvd. Nu ga ik er niet wakker van liggen, maar toch...
Lees meer >

Frank79  |  28-12-2003

Deze zal vroeg of laat in mijn collectie komen...
Lees meer >

Kars  |  28-12-2003

Musicals, verschrikkelijk genre! Sorry maar is niet aan mij besteed. :nono: Post in dat geval dan niets! Ahum, het is toch de bedoeling van een forum dat j...
Lees meer >

chimera01  |  28-12-2003

Ik heb al lang de andere versie omdat dit zo'n fenomenale film is, ja de film verdient een special release maar de extra's zijn niet dermate dat ik de film zal ...
Lees meer >

zetmoon  |  28-12-2003

Ik zag dat deze film laatst op tv was... helaas gemist. K ga m zeker een keer huren. Nu hou ik wel van musicals maar je moet hem gewoon gezien hebben omdat het ...
Lees meer >

jeanineshere  |  27-12-2003

Ik zag dat deze film laatst op tv was... helaas gemist. K ga m zeker een keer huren. Nu hou ik wel van musicals maar je moet hem gewoon gezien hebben omdat het ...
Lees meer >

Remco Sondagh  |  27-12-2003

Ik heb de Collectors Editie uit Engeland. Je krijgt daar een leuk boekje bij met de screenplay en meer info. (y)
Lees meer >

elvis  |  27-12-2003

ik ga hem ook kopen het is een toppertje :D
Lees meer >

Hilde  |  27-12-2003

De film ken ik maar de DVDheb ik nog niet. Ik ga hem zeker aanschaffen
Lees meer >

Ludo Keeris  |  27-12-2003

In het Parool van 24 december stond een heel groot artikel over het maken van West Side Story. Het schijnt geen makkie te zijn geweest... Dat komt blijkbaar oo...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  27-12-2003

Verder had ik nog een vraagje. Bij de regio 1 versie schijnt het geluid op een bepaald moment nogal out of synch te zijn. Is dat in deze versie niet? (bron: hi...
Lees meer >

Eric van Ballegoie  |  27-12-2003

Musicals, verschrikkelijk genre! Sorry maar is niet aan mij besteed. :nono: Post in dat geval dan niets!
Lees meer >

Gerben van der Leun  |  27-12-2003

Musicals, verschrikkelijk genre! Sorry maar is niet aan mij besteed. :nono: Aan mij is het wel beteed leuk dat de pauze er weer in zit. Ben ik dol op... ook...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 187
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.