Hulk (SE)

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Hulk (SE) (DVD)
Samenvatting

Bruce Krensler (Eric Bana) is een briljant wetenschapper, die samen met zijn ex-vriendin Betty Ross (Jennifer Connely) werkt aan soort van wondermiddel waarmee het menselijk lichaam zichzelf razendsnel kan genezen. Een bizar laboratoriumongeluk verandert iets in Bruce, met als gevolg dat hij een enorme transformatie ondergaat als hij kwaad gemaakt wordt. De oorzaak van deze verandering in Bruce is aanvankelijk onduidelijk, maar al gauw blijkt het te maken te hebben met het feit dat hij eigenlijk Bruce Banner heet, en een zoon is van de controversiële wetenschapper David Banner (Nick Nolte). Vader blijkt in het verleden een gewaagd experiment uitgevoerd te hebben, waarvan zijn zoon nu de dupe is. Het is aan Bruce om een genezing voor zijn afwijking te vinden.

Commentaar

Het is een goede tijd voor comicverfilmingen. De afgelopen jaren konden stripliefhebbers genieten van films over Marvel-helden als Spiderman, The X-Men en Daredevil. En nu kan ook de Hulk – wie kent hem niet? – aan dit rijtje toegevoegd worden. Deze film, gebaseerd op de comic die in mei 1962 voor het eerst verscheen, werd geregisseerd door de geprezen Ang Lee (Crouching Tiger, Hidden Dragon). Met iemand als Ang Lee aan het roer kun je ervan uitgaan dat Hulk geen doorsnee comicverfilming is geworden. En inderdaad, het is duidelijk geen typische bombastische superheldenfilm, maar veel meer een serieus drama. Maar dan wel een drama met een protagonist die bij woede transformeert in een gewelddadige groene reus. Het verhaal focust zich vooral op alter-ego Bruce Banner, love-interest Betty, hun onderlinge relatie en de relatie die beiden hebben met hun vader. Natuurlijk bevat de film wel degelijk een aantal grote actiescènes, waarin de Hulk zijn grenzeloze kracht laat zien, maar de nadruk ligt duidelijk op het emotionele aspect. Als gevolg ligt het tempo van de 132 minuten (!) durende film erg aan de lage kant, zeker in vergelijking met andere big-budget stripverfilmingen. Wat betreft de effecten heeft men prima werk afgeleverd bij ILM. Vooral de close-ups van het gezicht van de Hulk zijn levensecht, en tonen werkelijk emotie. Maar ook de bewegingen van de groene gigant zien er natuurlijk uit, deels te danken aan het gebruik van motion-capture-technieken. Uiteraard ‘zie’ je dat de Hulk uit de computer komt, simpelweg omdat je weet dat enorme groene monsters zich in werkelijkheid niet makkelijk laten casten. Maar dat doet niets af aan de technische kwaliteit van de visuele effecten. Terecht dus dat het effectwerk in de running is voor een Oscar. Een ander aspect waar de film op zijn minst een Oscar-nominatie voor verdient is de montage. Door gebruik te maken van allerlei split-screen-effecten en ongebruikelijke, dynamische scèneovergangen weet men namelijk op uitstekende wijze een stripachtige look en sfeer te creëren. En dat maakt Hulk plezierig om naar te kijken, je bent telkens weer benieuwd welke montagetrucjes men nog meer uit zal halen. Mede hierdoor is Hulk een aardige comicverfilming, al zullen het trage verloop en de serieuze, zwaarmoedige opzet (er valt bijzonder weinig te lachen) niet iedereen weten te bekoren.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 132 min
Verpakking: Scanavo Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582067675

Extra's

 • Audiocommentaar
 • HulkCam
 • Deleted Scenes (6 min)
 • Hulkification
 • Ontwikkeling van de Hulk (16 min)
 • De fantastische Ang Lee (14 min)
 • De hondengevechtscène (10 min)
 • De unieke editingstijl van Hulk (6 min)
 • The Making of Hulk (24 min)
 • Superheld onthuld
 • DVD-Rom Extra's

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Hulk staat uiteraard anamorf op de DVD en heeft, zoals het hoort, de oorspronkelijke 1.85:1-verhouding behouden. De kwaliteit van het beeld is niet slecht, maar van een recente film als Hulk hadden we toch wel iets betere prestaties verwacht. Bijvoorbeeld wat betreft de scherpte. Niet dat deze zo beroerd is, maar er zijn zeker gedetailleerdere transfers te vinden. Bovendien heeft men een storende hoeveelheid edge enhancement gebruikt om de scherpte kunstmatig te verhogen (zie bijvoorbeeld het eerste screenshot). Minder hinderlijke probleempjes zijn de kleine vuiltjes die opduiken en de lichte posterisatie. De kleurverzadiging is daarentegen prima, en ook contrast en helderheid zijn dik in orde. Zoals gezegd geen slechte transfer, maar spectaculair is de kwaliteit zeker niet.

Geluidskwaliteit

Al direct vanaf het begin van de film, wanneer de uitstekende muziek van Danny Elfman met zeer veel detail en richting ten gehore wordt gebracht, weet je dat Hulk op geluidsgebied niet teleur zal stellen. En inderdaad, zowel de Dolby Digital-track (384kbit/s) als het DTS-spoor (754kbit/s) zetten een zeer levendig, actief geluidsbeeld neer. Op de dialooggerichte momenten ligt de nadruk logischerwijs op de spraak uit de centerspeaker, maar tijdens de actiescènes opent het geluidsbeeld zich aanzienlijk. Ook het LFE-kanaal wordt op deze momenten regelmatig aangesproken, al valt op dat het DTS-geluid dit iets gecontroleerder doet dan zijn DD-broertje. Ook is de dynamiek van het DTS-spoor een tikkeltje beter. Verder zijn de verschillen minimaal. Twee uitstekende tracks!

Extra's

Het ruime pakket aan extra’s dat je op de twee schijfjes van de Hulk aantreft is prima verzorgd. Zo zijn nagenoeg alle geschreven extra’s Nederlands vertaald, en de overige Nederlands ondertiteld. Tevens zijn alle menu’s in het Nederlands.

Audiocommentaar (Disc 1)
Een gesproken toelichting op de film van regisseur Ang Lee. Hierin praat de rustige, doch vrolijke Ang onder meer over hetgeen hij heeft willen bereiken met Hulk. Tevens geeft hij de nodige productietechnische achtergrondinfo. Redelijk interessant, maar helaas bevat het commentaar wel de nodige stiltes.

HulkCam (Disc 1)
Na het inschakelen van deze optie verschijnt er tijdens de film in plaats van de ondertiteling regelmatig een ‘activeringsteken’ in de hoek van het beeld. Druk je vervolgens op enter, dan krijg je een blik op de voorbereidingen/opnames van de betreffende scènes. Een pluspuntje is dat de trackindeling ook verandert bij het inschakelen van de HulkCam, zodanig dat het activeringsteken precies aan het begin van elke track zit. Het is dus niet nodig om nogmaals de hele film te kijken als je alleen het achter-de-schermen-materiaal wilt zien, skippen door de tracks is voldoende.

Trailer (Disc 1)
Een teaser-trailer, vreemd genoeg niet van de Hulk zelf, maar van het in 2004 te verschijnen Thunderbirds (gebaseerd op de poppenserie).

Hulkification (Disc 2)
Aan vier beroemde striptekenaars (Adam Kubert, Tommy Ohtsuka, Salvador Larocca en Katsuya Terada) is gevraagd om dezelfde scène uit Hulk in hun eigen stijl te tekenen. De vier resultaten kun je hier bekijken, waarbij je kunt kiezen tussen de zwart-wit-versie of de ingekleurde versie. Tevens kun je in splitscreen beide versies tegelijk bekijken, samen met het oorspronkelijke filmfragment. Biografieën van de tekenaars, inkters en inkleurders, zijn ook aanwezig, alsmede de oorspronkelijke storyboards van de scène.

Deleted Scenes (Disc 2)
Circa zes minuten aan verwijderd materiaal, wat in dit geval neerkomt op zes korte scènes. In één van die scènes is een rolletje weggelegd voor Lou Ferrigno, die in de TV-serie (uitgezonden van 1978 tot 1982) de Hulk vertolkte. De fragmenten worden achter elkaar afgespeeld.

Featurettes (Disc 2)
Tevens bevat de tweede DVD een aantal featurettes, namelijk:
- Ontwikkeling van de Hulk (16 min): Heb je altijd al afgevraagd waarom de Hulk groen is en niet bijvoorbeeld blauw? Dan moet je deze extra eens bekijken, waarin kort de geschiedenis van de groene gigant behandeld wordt. Bedenker Stan Lee vertelt hoe hij op het idee kwam voor de Hulk, en ook de populaire TV-serie en Ang Lee’s visie komen aan bod.
- De fantastische Ang Lee (14 min): In deze featurette vertellen cast en crew hoe het was om met Ang te werken, en waar de krachten van deze ambitieuze regisseur liggen. Uiteraard vol ophemelende praat, maar toch krijg je een goede indruk van Ang’s manier van werken.
- De hondengevechtscène (10 min): Een blik op de totstandkoming van deze grootse CG-effectscène, waarbij veel gebruik werd gemaakt van motion-capturing (Ang zelf stond vaak model voor de bewegingen van de Hulk). Interessant om te horen dat de regisseur eigenlijk veel meer van plan was met de scène, maar dat men om budgettaire redenen ruim driekwart moest schrappen.
- De unieke editingstijl van Hulk (6 min): Een korte toelichting op de gebruikte montagestijl en -technieken.
- The Making of Hulk (24 min): Een aardige Making Of, onderverdeeld in de onderwerpen Cast & Crew, Stunts and Physical Effects, ILM en Music.

Superheld onthuld: de anatomie van The Hulk (Disc 2)
Hier kun je allerlei feitjes over het lichaam van de Hulk lezen, alsmede een klein aantal weetjes die betrekking hebben op de technische realisatie. Dit is de enige geschreven extra die niet Nederlands vertaald is.

DVD-Rom materiaal (Disc 1 en 2)
Dit materiaal is enkel toegankelijk voor bezitters van een DVD-Rom-speler in de PC. Verwacht er echter niet te veel van, want het enige dat het afspelen van Hulk op de PC oplevert is een skin voor de meegeleverde InterActual-player en de gebruikelijke weblinks. Mensen zonder een DVD-Rom-speler missen dus nagenoeg niets.

Conclusie

Ang Lee’s Hulk is een van de vele comicverfilmingen die ons de afgelopen jaren bereikten. Verwacht echter geen typische actiegerichte superheldenfilm, want Hulk draait voornamelijk om het ‘menselijke aspect’ achter de groene gigant. De woorden “luchtig” en “vlot” zijn dan ook niet echt toepasselijk, “serieus” en “traag” des te meer. Toch is Hulk best een aardige film, mede door de originele montagestijl en de prima effecten. De 2-disc DVD-uitgave maakte een goed verzorgde indruk. Toegegeven, het beeld had wel ietsje beter mogen zijn voor een recente film, maar het geluid is top en ook qua extra’s (allemaal Nederlands ondertiteld) valt er het nodige te beleven. Een nette uitgave.

Laatste reacties

Richard B.  |  25-01-2008

Ik heb de negatieve ontvangst van deze film nooit helemaal begrepen. Veel van de dingen die werden aangedragen als minpunten van deze film vond ik nou juist plu...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  16-05-2006

Helemaal geen slechte comic verfilming moet ik zeggen,vond hem beter dan b.v. DareDevil alleen het niveau van de X-Man films word niet gehaald.De film kwam ook ...
Lees meer >

zetmoon  |  15-10-2005

Was ik net even vergeten in de topic te vermelden : Op het verhaal heb te veel aan te merken, maar op de dvd uitgave niet. Die is nl. mooi compleet, maar persoo...
Lees meer >

MGdutch  |  23-10-2004

Ik vind deze film wel een aardig tussendoortje maar zeker geen blijver :o .
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  23-10-2004

Ik heb me ook afgevraagd of de snor echt was of niet!!Ik denk het niet hoor, in Tombstone en Big Lebowski heeft Sam Elliot ook een joekel van een snor. :)
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  23-10-2004

Ik heb 'm dan eindelijk eens gezien en moet zeggen dat hij mij niet tegenvalt. Ik vind dat de regisseur er erg goed in geslaagd is om dit puur een comicverfilmi...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  29-02-2004

ja
Lees meer >

Rickje  |  29-02-2004

Ook ik was blij verrast met deze film, voor mij zeker de beste comic-verfilming tot nu toe. Duurde wel ongeveer 40 min. voordat je de Hulk eindelijk zag hoor...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  29-02-2004

Ook ik was blij verrast met deze film, voor mij zeker de beste comic-verfilming tot nu toe.
Lees meer >

Rickje  |  29-02-2004

Ik heb de film afgelopen weekend gehuurd en was aangenaam verrast door de film. Ik schaf hem wel een keer aan als de prijs iets gunstiger is. Ik heb me ook a...
Lees meer >

scheur  |  26-02-2004

Ik heb de film afgelopen weekend gehuurd en was aangenaam verrast door de film. Ik schaf hem wel een keer aan als de prijs iets gunstiger is. Ik heb me ook a...
Lees meer >

chimera01  |  26-02-2004

8) 8) 8) Wederom bewijst Ang Lee dat ie een beeldkunstenaar is, zijn versie van de Hulk is fantastisch. Na alle klachten blijkt het dus meer te liggen aan...
Lees meer >

RemcoZ  |  08-02-2004

Ik heb hem zojuist gezien. Matige film, met vervelende montage (beelden naast elkaar in beeld, stripboekstijl) en af en toe lachwekkende sfx. Soms had ik het ge...
Lees meer >

Rut  |  12-01-2004

Ik heb de film afgelopen weekend gehuurd en was aangenaam verrast door de film. Ik schaf hem wel een keer aan als de prijs iets gunstiger is. Ik heb me ook a...
Lees meer >

Daniel1974  |  06-01-2004

Probleem is denk ik dat Ang Lee het roer compleet omgooide met deze film, en er niet zoals iedereen verwachtte een typische brainless entertainment actiefilm va...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 192
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.